ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Νοέμβρη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΕΕ - ΑΦΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
Ζητούμενο η ισχυροποίηση των ευρωενωσιακών μονοπωλίων

Από τη χτεσινή Σύνοδο στην Ακτή Ελεφαντοστού

Copyright 2017 The Associated

Από τη χτεσινή Σύνοδο στην Ακτή Ελεφαντοστού
Η ανάσχεση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, καθώς και η δημιουργία «μιας νόμιμης οδού για τη μετάβαση των Αφρικανών στην Ευρώπη», προφανώς με το σταγονόμετρο και πάντα με γνώμονα τις ανάγκες της καπιταλιστικής της οικονομίας, βρέθηκαν στο επίκεντρο της παρέμβασης της Γερμανίδας καγκελάριου Αγκελας Μέρκελ στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Αφρικανικής Ενωσης, η οποία ολοκληρώνεται σήμερα, στο Αμπιτζάν της Ακτής Ελεφαντοστού.

Αλλωστε, οι βλέψεις των μονοπωλίων της ΕΕ στην αφρικανική ήπειρο, η οποία είναι πλούσια σε πλουτοπαραγωγικές πηγές και με κρίσιμα για το διεθνές εμπόριο περάσματα, βρίσκονται στο επίκεντρο της πέμπτης κατά σειρά Συνόδου, καθώς εδώ και χρόνια η ΕΕ ξεδιπλώνει τη στρατηγική της για διείσδυση των μονοπωλίων την στην Αφρική, στον ανταγωνισμό με άλλες ισχυρές δυνάμεις.

Σε πρόσφατη έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου δηλώνεται ρητά πως «τα συμφέροντα της ΕΕ όσον αφορά την ασφάλεια είναι περισσότερο από ποτέ άλλοτε συνυφασμένα με την Αφρική» και ζητείται «μεγαλύτερη στήριξη της ΕΕ προς τους Αφρικανούς εταίρους και τις περιφερειακές οργανώσεις στον τομέα της ειρήνης και της ασφάλειας, καθώς και της πρόληψης των συγκρούσεων, μεταξύ άλλων με τη χρησιμοποίηση ειδικών μέσων, όπως οι επιχειρήσεις στο πλαίσιο της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας (ΚΠΑΑ), οι συμβολές ευρωπαϊκών στρατιωτικών και αστυνομικών δυνάμεων σε αποστολές του ΟΗΕ»...

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντ. Τουσκ, τοποθετούμενος στη Σύνοδο, έθεσε επίσης το ζήτημα της ασφάλειας, λέγοντας πως η Αφρική συνεχίζει να αντιμετωπίζει κρίσεις όπως και η Ευρώπη «στα ανατολικά της σύνορα», ενώ μοιράζονται και το πρόβλημα της «τρομοκρατίας και της ριζοσπαστικοποίησης». Πρόσθεσε πως από το 2004 η ΕΕ έχει παράσχει περισσότερα από 2,5 δισ. ευρώ για τις κάθε λογής επεμβάσεις της στην Αφρική. Σύμφωνα με την έκθεση, τομείς προτεραιότητας της ΕΕ είναι η οικονομική ανάπτυξη (μέσω του εμπορίου, των συμφωνιών οικονομικής εταιρικής σχέσης - ΣΟΕΣ, της ενισχυμένης περιφερειακής ολοκλήρωσης, της οικονομικής ποικιλομορφίας, της βιώσιμης εκβιομηχάνισης), η επιστήμη, η τεχνολογία και καινοτομία, η ασφάλεια και «καταπολέμηση της τρομοκρατίας», η ,μετανάστευση και κινητικότητα» κ.ά.

Συμφέροντα που αποτυπώνονται εν μέρει και σε αριθμούς. Στην Αφρική οι ανάγκες σε υποδομές υπολογίζονται σε 75 δισ. ευρώ ετησίως, η αξία της καταναλωτικής αγοράς αναμένεται να φτάσει τα 1.000 δισ. δολάρια το 2020, ενώ οι άμεσες ξένες επενδύσεις βρίσκονται σε συνεχή αύξηση και αναμένεται να ανέλθουν σε 144 δισ. δολάρια το 2020.

Προσδοκώντας πολλαπλάσια κέρδη, η ΕΕ επενδύει για λογαριασμό των μονοπωλίων της στην Αφρική και αυτή τη στιγμή το 11ο Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάπτυξης (ΕΤΑ) διαθέτει προϋπολογισμό ύψους 30,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 900 εκατ. προορίζονται για τη «στήριξη της ειρήνης» στην Αφρική και 1,4 δισ. θα χρησιμοποιηθούν για το Καταπιστευματικό Ταμείο της ΕΕ για την Αφρική.

Τοποθέτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ

Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ σε δήλωσή της σχετικά με την καταψήφιση της έκθεσης για τη «Στρατηγική ΕΕ - Αφρικής: Μία ώθηση για την ανάπτυξη», σε πρόσφατη Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου ανέφερε ανάμεσα σε άλλα:

«Η έκθεση προωθεί την ιμπεριαλιστική στρατηγική της ΕΕ με όχημα τη λεγόμενη "αναπτυξιακή βοήθεια" της ΕΕ στις χώρες της Αφρικής, για την ενίσχυση της γεωπολιτικής της επιρροής και την ισχυροποίηση των θέσεων των μονοπωλιακών ομίλων της σε μια ήπειρο όπου μαίνονται οι ανταγωνισμοί της με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, κυρίως τις ΗΠΑ, την Κίνα και τη Ρωσία, και την εμπλοκή σε αυτούς και των αστικών τάξεων των χωρών της Αφρικής.

Τα γνωστά προσχήματα της "δημοκρατίας", του "κράτους δικαίου", της "ασφάλειας" και της "καταπολέμησης της τρομοκρατίας" αποτελούν τα πολιτικά εργαλεία της επέμβασης, ενώ τα οικονομικά αποτελούν οι ζώνες ελεύθερων συναλλαγών και οι συμφωνίες για "απελευθέρωση" και "άνοιγμα" των αγορών, η ενίσχυση ιδιωτικών επιχειρήσεων και πολυεθνικών, οι επενδύσεις μέσω της ΕΤΕΠ και του "Καταπιστευματικού Ταμείου" της ΕΕ για την Αφρική, η προώθηση, στο όνομα της "κλιματικής αλλαγής", νέων τεχνολογιών, Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, πεδία μεγάλης και γρήγορης κερδοφορίας για τους επιχειρηματικούς ομίλους της ΕΕ. Σε ξεχωριστό εργαλείο ανοιχτών ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων της ΕΕ στις αφρικανικές χώρες αναδεικνύει η έκθεση την "αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών".

Οι λαοί μπορούν να κάνουν παρελθόν την πείνα, τη φτώχεια και τη δυστυχία μόνο αν αντιπαρατεθούν με τον ιμπεριαλισμό για να γίνουν ιδιοκτήτες του πλούτου που παράγουν παίρνοντας στα δικά τους χέρια την εξουσία».

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Το «μπαλάκι» των ευθυνών

Κάθε μέρα που περνά μετά τις τεράστιες καταστροφές που προκάλεσαν οι πλημμύρες στη Δυτική Αττική, αποκαλύπτεται όλο και περισσότερο το εύρος των εγκληματικών ευθυνών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, των αστικών κυβερνήσεων και των εκπροσώπων τους στην Τοπική Διοίκηση. Και μόνο το γεγονός ότι εδώ και δύο βδομάδες παίζεται ένα αισχρό παιχνίδι επίρριψης ευθυνών του ενός στον άλλον, για τις ανθρώπινες απώλειες και τις καταστροφές, είναι προκλητικό. Η σημερινή κυβέρνηση κατηγορεί τους προηγούμενους, η διοίκηση της περιφέρειας το δασαρχείο, η δημοτική αρχή Μάνδρας την περιφέρεια Αττικής. Και έτσι εξελίσσεται ένα γαϊτανάκι του αίσχους, με στόχο ο καθένας από αυτούς να «κουκουλώσει» το δικό του μερίδιο ευθύνης για τα χαλάσματα και τα ερείπια στη Δυτική Αττική. Αλλά και για να συγκαλυφθούν οι πραγματικές αιτίες της καταστροφής, που συνδέονται άμεσα με την πολιτική υπηρέτησης του καπιταλιστικού κέρδους, από όλα τα κόμματα και τις κυβερνήσεις του κεφαλαίου, τους εκπροσώπους τους στην Τοπική Διοίκηση. Σε αυτήν ακριβώς τη λογική, προχτές το απόγευμα, στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, η διοίκηση του ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε να καλύψει και πάλι τις δικές της ευθύνες και ταυτόχρονα να δημιουργήσει ασπίδα προστασίας στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

***

Χωρίς κανένα ίχνος ντροπής και με τους νεκρούς να φτάνουν τους 23, ούτε λίγο ούτε πολύ η Περιφέρεια ισχυρίζεται ότι δεν έχει καμία ευθύνη και ότι φταίει η ...γραφειοκρατία, στοχοποιώντας εκ νέου το δασαρχείο. Την προηγούμενη βδομάδα, σε συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για το ίδιο θέμα, η συζήτηση αναλώθηκε στο πόσο δυνατή ήταν η καταιγίδα που έπληξε εκείνη τη μέρα τη Μάνδρα και τη γύρω περιοχή, για να φανεί η καταστροφή περίπου ως αναπόφευκτη. Τα ίδια πάνω - κάτω έγραφαν στελέχη της Περιφέρειας αρθρογραφώντας στον Τύπο, σε πλήρη συντονισμό με αρμόδιους υπουργούς της κυβέρνησης. Η αλήθεια όμως είναι ότι καμιά από τις κυβερνήσεις και τις διοικήσεις στην Περιφέρεια, που πέρασαν τα τελευταία 20 τουλάχιστον χρόνια, δεν επεξεργάστηκε έναν ενιαίο σχεδιασμό μέτρων προστασίας και ασφάλειας της ζωής και της περιουσίας των λαϊκών στρωμάτων, μέσα στα οποία θα εντάσσονταν τα αντιπλημμυρικά, τα αντισεισμικά, αντιπυρικά κ.λπ. Αντίθετα, σε συνθήκες ανταγωνισμού, κυνηγιού του κέρδους στηρίζονταν έργα και υποδομές που υπηρετούν τα γενικότερα «αναπτυξιακά» πλάνα του κεφαλαίου, δηλαδή την κερδοφορία του.

***

Οι διακριτές ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ, σε κυβέρνηση και Περιφέρεια, είναι αδιαμφισβήτητες. Οι θάνατοι και οι καταστροφές από την τελευταία πλημμύρα είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής στήριξης των συμφερόντων των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, την οποία συνεχίζει από εκεί που την άφησαν οι προηγούμενοι, ακόμα και αν αυτή έρχεται σε αντίθεση με τις στοιχειώδεις λαϊκές ανάγκες. Είναι συνέπεια της πολιτικής που αντιμετωπίζει τη γη ως εμπόρευμα, που προτάσσει τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων στον χωροταξικό σχεδιασμό. Είναι η αναρχία της καπιταλιστικής παραγωγής, όπου, στο όνομα του μεγαλύτερου κέρδους, με νόμιμα και λιγότερο «νόμιμα» μέσα, καταργούνται ή παραμερίζονται ακόμα και οι στοιχειώδεις περιορισμοί για την προστασία του περιβάλλοντος, της ασφάλειας, ακόμα και της ζωής των εργαζομένων, συνολικά του λαού. Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο, εξοστρακίζεται και η λαϊκή ανάγκη για αντιπλημμυρική προστασία, την ώρα που δίνονται άδειες σε επιχειρήσεις να χτίσουν τις υποδομές τους ακόμα και πάνω στα ρέματα της Μάνδρας! Απ' αυτήν τη σκοπιά, με το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη μέρα, είναι ανάγκη να δυναμώσει η αλληλεγγύη στους πλημμυροπαθείς της Δυτικής Αττικής, αλλά και ο διεκδικητικός αγώνας, για άμεσα μέτρα αποκατάστασης και ανακούφισης των πληγέντων. Ο αγώνας αυτός, για να έχει αποτέλεσμα και να ανοίγει δρόμους, θα πρέπει να βάζει στο στόχαστρο τον πραγματικό αντίπαλο για τις καταστροφές, τις ανθρώπινες απώλειες και τα ερείπια: Τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, το σύστημα που υπηρετεί τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, σε βάρος των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.


Κ. Πασ.

Ετοιμάζουν «δύναμη κρούσης» για τους μετανάστες...

Σε συμφωνία για τη συγκρότηση κοινής δύναμης κρούσης μεταξύ ΟΗΕ - Ευρωπαϊκής Ενωσης - Αφρικανικής Ενωσης (ΑΕ) με πρόσχημα «τη διάλυση των σύγχρονων κυκλωμάτων σκλαβιάς χιλιάδων Αφρικανών μεταναστών στη Λιβύη» κατέληξαν, χτες το πρωί, στο περιθώριο της διάσκεψης κορυφής στο Αμπιτζάν, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ο προεδρεύων της Επιτροπής της ΑΕ, Μούσα Φάκι Μαχάματ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ, και η επικεφαλής της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι.

Οι παραπάνω αξιωματούχοι ισχυρίστηκαν ότι η βασική αποστολή της κοινής δύναμης κρούσης, που σχεδιάζεται να λειτουργήσει «σε συνεργασία με τις αρχές της Λιβύης», θα είναι «η διάσωση και προστασία της ζωής μεταναστών και προσφύγων» κατά μήκος των διαδρόμων που οδηγούν στη Λιβύη και από εκεί στην Ευρώπη, «η επιτάχυνση της βοήθειας για εθελοντικό επαναπατρισμό» των μεταναστών στις χώρες καταγωγής τους και «η αποκατάσταση όλων όσοι έχουν ανάγκη διεθνούς προστασίας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ