Πέμπτη 30 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΕΕ - ΑΦΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
Ζητούμενο η ισχυροποίηση των ευρωενωσιακών μονοπωλίων

Από τη χτεσινή Σύνοδο στην Ακτή Ελεφαντοστού

Copyright 2017 The Associated

Από τη χτεσινή Σύνοδο στην Ακτή Ελεφαντοστού
Η ανάσχεση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, καθώς και η δημιουργία «μιας νόμιμης οδού για τη μετάβαση των Αφρικανών στην Ευρώπη», προφανώς με το σταγονόμετρο και πάντα με γνώμονα τις ανάγκες της καπιταλιστικής της οικονομίας, βρέθηκαν στο επίκεντρο της παρέμβασης της Γερμανίδας καγκελάριου Αγκελας Μέρκελ στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Αφρικανικής Ενωσης, η οποία ολοκληρώνεται σήμερα, στο Αμπιτζάν της Ακτής Ελεφαντοστού.

Αλλωστε, οι βλέψεις των μονοπωλίων της ΕΕ στην αφρικανική ήπειρο, η οποία είναι πλούσια σε πλουτοπαραγωγικές πηγές και με κρίσιμα για το διεθνές εμπόριο περάσματα, βρίσκονται στο επίκεντρο της πέμπτης κατά σειρά Συνόδου, καθώς εδώ και χρόνια η ΕΕ ξεδιπλώνει τη στρατηγική της για διείσδυση των μονοπωλίων την στην Αφρική, στον ανταγωνισμό με άλλες ισχυρές δυνάμεις.

Σε πρόσφατη έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου δηλώνεται ρητά πως «τα συμφέροντα της ΕΕ όσον αφορά την ασφάλεια είναι περισσότερο από ποτέ άλλοτε συνυφασμένα με την Αφρική» και ζητείται «μεγαλύτερη στήριξη της ΕΕ προς τους Αφρικανούς εταίρους και τις περιφερειακές οργανώσεις στον τομέα της ειρήνης και της ασφάλειας, καθώς και της πρόληψης των συγκρούσεων, μεταξύ άλλων με τη χρησιμοποίηση ειδικών μέσων, όπως οι επιχειρήσεις στο πλαίσιο της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας (ΚΠΑΑ), οι συμβολές ευρωπαϊκών στρατιωτικών και αστυνομικών δυνάμεων σε αποστολές του ΟΗΕ»...

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντ. Τουσκ, τοποθετούμενος στη Σύνοδο, έθεσε επίσης το ζήτημα της ασφάλειας, λέγοντας πως η Αφρική συνεχίζει να αντιμετωπίζει κρίσεις όπως και η Ευρώπη «στα ανατολικά της σύνορα», ενώ μοιράζονται και το πρόβλημα της «τρομοκρατίας και της ριζοσπαστικοποίησης». Πρόσθεσε πως από το 2004 η ΕΕ έχει παράσχει περισσότερα από 2,5 δισ. ευρώ για τις κάθε λογής επεμβάσεις της στην Αφρική. Σύμφωνα με την έκθεση, τομείς προτεραιότητας της ΕΕ είναι η οικονομική ανάπτυξη (μέσω του εμπορίου, των συμφωνιών οικονομικής εταιρικής σχέσης - ΣΟΕΣ, της ενισχυμένης περιφερειακής ολοκλήρωσης, της οικονομικής ποικιλομορφίας, της βιώσιμης εκβιομηχάνισης), η επιστήμη, η τεχνολογία και καινοτομία, η ασφάλεια και «καταπολέμηση της τρομοκρατίας», η ,μετανάστευση και κινητικότητα» κ.ά.

Συμφέροντα που αποτυπώνονται εν μέρει και σε αριθμούς. Στην Αφρική οι ανάγκες σε υποδομές υπολογίζονται σε 75 δισ. ευρώ ετησίως, η αξία της καταναλωτικής αγοράς αναμένεται να φτάσει τα 1.000 δισ. δολάρια το 2020, ενώ οι άμεσες ξένες επενδύσεις βρίσκονται σε συνεχή αύξηση και αναμένεται να ανέλθουν σε 144 δισ. δολάρια το 2020.

Προσδοκώντας πολλαπλάσια κέρδη, η ΕΕ επενδύει για λογαριασμό των μονοπωλίων της στην Αφρική και αυτή τη στιγμή το 11ο Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάπτυξης (ΕΤΑ) διαθέτει προϋπολογισμό ύψους 30,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 900 εκατ. προορίζονται για τη «στήριξη της ειρήνης» στην Αφρική και 1,4 δισ. θα χρησιμοποιηθούν για το Καταπιστευματικό Ταμείο της ΕΕ για την Αφρική.

Τοποθέτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ

Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ σε δήλωσή της σχετικά με την καταψήφιση της έκθεσης για τη «Στρατηγική ΕΕ - Αφρικής: Μία ώθηση για την ανάπτυξη», σε πρόσφατη Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου ανέφερε ανάμεσα σε άλλα:

«Η έκθεση προωθεί την ιμπεριαλιστική στρατηγική της ΕΕ με όχημα τη λεγόμενη "αναπτυξιακή βοήθεια" της ΕΕ στις χώρες της Αφρικής, για την ενίσχυση της γεωπολιτικής της επιρροής και την ισχυροποίηση των θέσεων των μονοπωλιακών ομίλων της σε μια ήπειρο όπου μαίνονται οι ανταγωνισμοί της με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, κυρίως τις ΗΠΑ, την Κίνα και τη Ρωσία, και την εμπλοκή σε αυτούς και των αστικών τάξεων των χωρών της Αφρικής.

Τα γνωστά προσχήματα της "δημοκρατίας", του "κράτους δικαίου", της "ασφάλειας" και της "καταπολέμησης της τρομοκρατίας" αποτελούν τα πολιτικά εργαλεία της επέμβασης, ενώ τα οικονομικά αποτελούν οι ζώνες ελεύθερων συναλλαγών και οι συμφωνίες για "απελευθέρωση" και "άνοιγμα" των αγορών, η ενίσχυση ιδιωτικών επιχειρήσεων και πολυεθνικών, οι επενδύσεις μέσω της ΕΤΕΠ και του "Καταπιστευματικού Ταμείου" της ΕΕ για την Αφρική, η προώθηση, στο όνομα της "κλιματικής αλλαγής", νέων τεχνολογιών, Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, πεδία μεγάλης και γρήγορης κερδοφορίας για τους επιχειρηματικούς ομίλους της ΕΕ. Σε ξεχωριστό εργαλείο ανοιχτών ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων της ΕΕ στις αφρικανικές χώρες αναδεικνύει η έκθεση την "αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών".

Οι λαοί μπορούν να κάνουν παρελθόν την πείνα, τη φτώχεια και τη δυστυχία μόνο αν αντιπαρατεθούν με τον ιμπεριαλισμό για να γίνουν ιδιοκτήτες του πλούτου που παράγουν παίρνοντας στα δικά τους χέρια την εξουσία».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οικονομικές και στρατιωτικές βλέψεις της Ρωσίας στην πολλά υποσχόμενη ήπειρο (2019-10-25 00:00:00.0)
Στρατηγικοί σχεδιασμοί στον σφοδρό ενδοϊμπεριαλιστικό ανταγωνισμό (2018-09-07 00:00:00.0)
Παράλληλες περιοδείες Τίλερσον και Λαβρόφ (2018-03-06 00:00:00.0)
Ακονίζοντας τα μαχαίρια για τα ευρωπαϊκά μονοπώλια... (2014-04-06 00:00:00.0)
Στο ενδοϊμπεριαλιστικό ανταγωνισμό στην Αφρική (2012-10-21 00:00:00.0)
Φιλόδοξο πρόγραμμα πολύπλευρης συνεργασίας (2006-11-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ