Πέμπτη 30 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ
Ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και για οφειλές προς τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό

Οι ...«παραμετρικές αλλαγές» και η «τεχνική δουλειά» απομένουν γύρω από την καρατόμηση των προνοιακών επιδομάτων που έχουν απομείνει για τη λαϊκή οικογένεια. Την ίδια ώρα, και ενώ ακόμη δεν έχει καθαρογραφεί το προς υπογραφή «συμπληρωματικό μνημόνιο» με την Ευρωζώνη, που αποκάλυψε χτες ο «Ριζοσπάστης», η κυβέρνηση σπεύδει να προλάβει και τα προαπαιτούμενα της επόμενης, 4ης «αξιολόγησης», σφίγγοντας ακόμα περισσότερο τη «θηλιά» των πλειστηριασμών και των κατασχέσεων σε βάρος λαϊκών νοικοκυριών, αυτήν τη φορά και από την πλευρά των ληξιπρόθεσμων «οφειλών» τους προς τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, θέμα χρόνου είναι η έκδοση της υπουργικής απόφασης και των εγκυκλίων της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) αναφορικά με την καθιέρωση ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και για οφειλές προς τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό, ενώ η σχετική διάταξη αναμένεται να περιλάβει και οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Σε αυτό το πλαίσιο, τα χτεσινά εγκαίνια των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών για τα «κόκκινα» δάνεια στις τράπεζες, παράλληλα με την «παραδοσιακή» διαδικασία στις αίθουσες των δικαστηρίων, με φόντο βέβαια την κλιμάκωση που κυοφορείται για τη συνέχεια, έδωσαν ένα ακόμη «σινιάλο» σε τραπεζίτες και «επενδυτές», με χαρακτηριστικό το άλμα κατά 6,5% των τραπεζικών μετοχών στη χτεσινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου της Αθήνας. Σε κάθε περίπτωση, η επίδειξη αντιλαϊκής «πυγμής» από την πλευρά τόσο της κυβέρνησης όσο και των τραπεζών έρχεται να εντείνει το κλίμα των εκβιασμών απέναντι στα οικονομικά αδύναμα λαϊκά νοικοκυριά, εξαναγκάζοντάς τα να συμπιέσουν ακόμη περισσότερο βασικές δαπάνες της καθημερινότητας, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, τις τελευταίες μέρες εμφανίζεται αυξημένη προσέλευση στα γκισέ των τραπεζών, προς αναζήτηση βέβαια των όποιων παρεχόμενων ρυθμίσεων από την πλευρά τους.

Να σημειωθεί ότι σε αντίθεση με τις κάλπικες κυβερνητικές «διαβεβαιώσεις» περί «προστασίας» των λαϊκών νοικοκυριών, μεταξύ των εκατοντάδων νέων αντιλαϊκών παρεμβάσεων, του «συμπληρωματικού μνημονίου», προβλέπεται και η ουσιαστική κατάργηση της όποιας παρεχόμενης νομικής προστασίας για την πρώτη κατοικία της λαϊκής οικογένειας, για τα «κόκκινα» δάνεια.

Σε αυτό το φόντο θα αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητα του νομικού πλαισίου περί «αφερεγγυότητας των νοικοκυριών», ενώ με ορόσημο το Φλεβάρη του 2018 ο νόμος 3869/2010 (λεγόμενος νόμος Κατσέλη) θα έχει τροποποιηθεί.

Ταυτόχρονα, θα «τροποποιηθεί» ο Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας, αναφορικά με τις νέες διατάξεις στήριξης των τραπεζών κατά τη διαδικασία των πλειστηριασμών, αναβαθμίζοντας ακόμη περισσότερο τη θέση τους έναντι άλλων, όπως οι εισφορές προς τα ασφαλιστικά ταμεία, οι οφειλές προς εργαζόμενους κ.ά.

«Δουλειά» για το κεφάλαιο

Θυμίζουμε ότι ανάμεσα σε άλλα στο «συμπληρωματικό μνημόνιο» προβλέπονται:

-- Οτι «θα εξαλειφθεί το ΕΚΑΣ» μέχρι το τέλος του 2019, με περαιτέρω «εξοικονομήσεις» ύψους 808 εκατ. το 2018 και 853 εκατ. το 2019. Να σημειωθεί ότι η κατάργηση του ΕΚΑΣ, από μόνη της, υπερκαλύπτει το λεγόμενο «Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης», που θα παραμείνει στάσιμο μέχρι το 2021, στα 760 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με το «Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο».

-- Η «μεταρρύθμιση» του συστήματος οικογενειακών παροχών, με αρχή το Γενάρη του 2018.

-- Η νομοθεσία για τη μεταρρύθμιση των παροχών αναπηρίας, και μάλιστα με μπούσουλα την «επιλεξιμότητα» των δικαιούχων ανάλογα με την ικανότητά τους να ασκούν δραστηριότητες της καθημερινής ζωής με τον νεόκοπο όρο της «λειτουργικής αναπηρίας»!

-- Η συμπίεση του επιδόματος για τα παιδιά της λαϊκής οικογένειας. Καθιερώνεται «ενιαίο επίδομα τέκνων». Οπως προβλέπεται, «το επίπεδο παροχών και τα κατώτατα όρια επιλεξιμότητας θα καθορίζονται έτσι ώστε να βελτιωθούν η στόχευση, η επάρκεια και η ισότητα, στο πλαίσιο των δημοσιονομικών περιθωρίων, όπως προσδιορίζεται στον προϋπολογισμό».

- Η «μεταρρύθμιση του συστήματος των επιδοτήσεων μεταφορών» - για παράδειγμα, τα μειωμένα εισιτήρια στις αστικές συγκοινωνίες - σε συνέχεια, όπως λένε, του ηλεκτρονικού εισιτηρίου. Το νέο μέτρο προβλέπεται να εφαρμόζεται από το Μάρτη του 2018.

-- «Νέα νομοθεσία» (καρατόμηση) προβλέπεται για τα στεγαστικά επιδόματα για τα νοίκια φτωχών λαϊκών νοικοκυριών.

Αναδιαρθρώσεις στην κρατική διοίκηση

Στο μεταξύ, συνεχίστηκαν και χτες οι συναντήσεις κυβερνητικών στελεχών με τους «θεσμούς», όπου κλείνουν «ταχέως» τα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα. Η στελέχωση νευραλγικών θέσεων του κρατικού μηχανισμού και των υπουργείων από την «αγορά» βρέθηκε στο επίκεντρο της χτεσινής συνάντησης της υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Ο. Γεροβασίλη, με τα κλιμάκια του κουαρτέτου στην Αθήνα. Σύμφωνα με κυβερνητική ενημέρωση, «η συζήτηση υπήρξε παραγωγική», ενώ η επιλογή των προϊσταμένων στο σύνολό τους αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του καλοκαιριού του 2018, όπως άλλωστε προβλέπεται και στο χρονοδιάγραμμα του «συμπληρωματικού μνημονίου».

Η σημερινή ατζέντα των συναντήσεων περιλαμβάνει τις «συμπληρωματικές» παρεμβάσεις στην Υγεία, στη Δικαιοσύνη, στο χρηματοπιστωτικό τομέα και τη φορολογική πολιτική.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ