Μεγάλη ήταν η συμμετοχή των αγροτών στη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης στο Ροδολίβος Σερρών, στη διάρκεια της οποίας εκπρόσωποι της Επιτροπής Πρωτοβουλίας, που συγκροτήθηκε πρόσφατα στη Λάρισα, ανέπτυξαν το σκεπτικό της συγκρότησης πρωτοβουλίας για την ενωτική, αγωνιστική συσπείρωση της αγροτιάς σε πανελλαδικό επίπεδο. Στην εκδήλωση που οργανώθηκε από τον Αγροτικό Σύλλογο και τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ροδολίβους Ν. Σερρών και συμμετείχαν εκπρόσωποι συνεταιρισμών και των δήμων της επαρχίας Φυλλίδας του Νομού Σερρών, καθώς και Ενώσεις Αγροτικών Συλλόγων και Ομοσπονδίες του νομού, έγινε εκτενής αναφορά και στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος της περιοχής.
Συγκεκριμένα τονίστηκε ότι με την αλλαγή λειτουργίας δανειοδότησης της ΑΤΕ όσον αφορά την αγορά αγροτικών εφοδίων, κινδυνεύει να βγει έξω από την παραγωγική διαδικασία ένα μεγάλο μέρος των αγροτών λόγω μη ανταπόκρισης των υποχρεώσεών τους, της καλλιεργητικής περιόδου 1999. Αναφέρθηκαν επίσης τα προβλήματα των τοματοπαραγωγών του Νομού Σερρών, οι οποίοι δε γνωρίζουν εκ των προτέρων ποιο καθεστώς θα ισχύει και ποια τιμή θα πάρουν για την παραγωγή τους, ενώ γίνονται κάθε χρόνο θύματα εκβιασμού των μεταποιητών βιομηχανικής ντομάτας. Κοινή ήταν η διαπίστωση για το υψηλό κόστος παραγωγής όλων των αγροτικών προϊόντων, εξαιτίας της ανατίμησης της τιμής όλων των αγροτικών εφοδίων. Η μη διάθεση κάποιων προϊόντων όπως της πατάτας και του ρυζιού, τα οποία παραμένουν στις αποθήκες των παραγωγών. Σχετικά με τον καπνό υπογραμμίστηκε ότι οι έμποροι δεν αγοράζουν το προϊόν μέχρι να αναγκαστούν οι παραγωγοί να το δώσουν σε πολύ χαμηλές τιμές, ενώ ιδιαίτερα μικρή είναι και η τιμή των σιτηρών. Ακόμη καταγγέλθηκε η καθυστέρηση καταβολής στους βαμβακοπαραγωγούς των 18 δραχμών από την επιστροφή της συνυπευθυνότητας.
Οπως τονίστηκε από τους εκπροσώπους της Επιτροπής Πρωτοβουλίας Σωκράτη Γραβαλά και Σταύρο Βιτάλη η αγροτική συσπείρωση που συγκροτείται με τοπικές επιτροπές, με στόχο τη διοργάνωση πανελλαδικής συνδιάσκεψης, καλείται να αναλάβει το ρόλο του οργανωτή και του συντονιστή της πάλης. Οι ξεπουλημένες ηγεσίες των τριτοβάθμιων αγροτικών οργανώσεων απουσιάζουν ή υπονομεύουν τους αγώνες. Θα πρέπει να οργανωθούμε και να δράσουμε αγωνιστικά, προκειμένου να βρει διέξοδο και προοπτική η αγανάκτηση και δυσαρέσκεια των αγροτών όλης της χώρας, πρόσθεσαν.
Οι συγκεντρωμένοι ψήφισαν το υπόμνημα και εξέλεξαν 12μελή Επιτροπή Περιοχής, στην οποία συμμετέχουν οι: Ιωάννης Πίσαρης, αγροτιστής, Στ. Ανδρεάδης, πρόεδρος συνεταιρισμού, Αθανασία Πετρίδου, δημοτική σύμβουλος, Αντ. Παυλίδης, μέλος «Καπνικής», Νικ. Τσέλιος, πρόεδρος συνεταιρισμού, Θ. Θέμελης, αντιδήμαρχος Ροδολίβους, Γ. Βογιατζής, Νομαρχ. Σύμβουλος Σερρών, Γ. Γκόγκου, πρόεδρος συνεταιρισμού, Παντ. Χαρίσης, πρόεδρος συνεταιρισμού, Β. Μπούμπας, πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου, Αγγελος Κούτρας, πρόεδρος Κτηνοτρόφων Παγγαίου, Πασχ. Πάγκος, αγρότης και Ιάκωβος Βαλουχτσής, μέλος αγροτικού συλλόγου.
Μαζική συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε επίσης το βράδυ της Πέμπτης στην Επισκοπή Ημαθίας, όπου αναλύθηκαν οι στόχοι της πρωτοβουλίας για την πανελλαδική αγροτική συσπείρωση, ενώ υπογράφηκε το υπόμνημα για τη συγκρότηση τοπικής επιτροπής της ΠΑΣ από το σύνολο σχεδόν των συμμετεχόντων. Επίσης στα πλαίσια των ενημερωτικών συγκεντρώσεων της Πανελλήνιας Αγροτικής Συσπείρωσης σήμερα θα περιοδεύσουν και θα μιλήσουν σε χωριά της Χαλκιδικής ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Πατάκης και το μέλος της Επιτροπής Πρωτοβουλίας Σωκράτης Γραβαλάς. Συγκεκριμένα συγκεντρώσεις θα γίνουν το πρωί στην Ορμύλια, μετά το μεσημέρι στον Ταξιάρχη και την Ολυμπιάδα και το βράδυ στην Παλαιόχωρα.
Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του Κόμματος Γιάννη Πατάκη στην Ευρωβουλή
Τη σημασία του τομέα του ελαιολάδου για την οικονομική και κοινωνική ζωή και ανάπτυξη της χώρας μας και των άλλων μεσογειακών χωρών καθώς και τη δεινή κατάσταση, στην οποία έχει περιέλθει ο τομέας μετά την εφαρμογή του κανονισμού 1638/98 επισήμανε με παρέμβασή του στην Επιτροπή Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου του ΕΚ ο ευρωβουλευτής του KKE Γιάννης Πατάκης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το καθεστώς ενίσχυσης του τομέα του ελαιολάδου και την ποιότητα του προϊόντος.
Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, σημειώνοντας ότι «οι προτεινόμενες τροπολογίες του εισηγητή της Επιτροπής Γεωργίας είναι καλύτερες από την πρόταση της Κομισιόν», υπογράμμισε, ωστόσο, ότι «παγιδεύονται και αυτές στη λογική του κανονισμού και δε θίγουν τα βασικά ζητήματα που απασχολούν σήμερα τους ελαιοπαραγωγούς και την αγορά του ελαιολάδου, όπως η κατάργηση της παρέμβασης, η ασυδοσία των εμποροβιομηχάνων και των πολυεθνικών, οι χαμηλές ποσοστώσεις και τα εξοντωτικά πρόστιμα συνυπευθυνότητας, οι καταστροφικές, δηλαδή, συνέπειες του κανονισμού 1638/98, που οδήγησαν στο να καταρρεύσει η αγορά του ελαιολάδου, οι τιμές του να διαμορφωθούν σε εξευτελιστικά επίπεδα και το εισόδημα των ελαιοπαραγωγών, που είναι στο σύνολό τους μικρομεσαίοι αγρότες άγονων και νησιωτικών περιοχών να εξανεμιστεί».
«Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ», υπογράμμισε ο Π Πατάκης, «συνειδητά και σκόπιμα παραβλέπει αυτά τα αποτελέσματα και δεν κάνει καμία σκέψη για επαναφορά της παρέμβασης, έτσι ώστε να διασφαλίζεται ένα ελάχιστο εισόδημα στους ελαιοπαραγωγούς, δεν κάνει καμία πρόταση για αύξηση των ποσοστώσεων, έτσι ώστε να καλύπτεται η υπάρχουσα τουλάχιστον παραγωγή, παρά εστιάζει τάχα την προσοχή της στην ποιότητα του ελαιολάδου, λες και μέχρι σήμερα το υγιεινότερο και καταλληλότερο προϊόν για την υγεία των καταναλωτών ήταν εντελώς ακατάλληλο. Το ενδιαφέρον τάχα της ΚΟΜΙΣΙΟΝ για την ποιότητα του ελαιολάδου είναι αποπροσανατολιστικό και υποκριτικό. Γιατί, ενώ δήθεν ενδιαφέρεται για την ποιότητα, επιτρέπει την ανάμειξη και εμπορία του ελαιολάδου με τα διάφορα σπορέλαια, επειδή με την ανάμειξη αυτή πωλούνται μεγάλες ποσότητες σπορελαίων, που καμία διατροφική σχέση δεν έχουν με το ελαιόλαδο, και επειδή με την ανάμειξη αυτή οι εμποροβιομήχανοι και οι πολυεθνικές βγάζουν πολύ περισσότερα κέρδη. Πασίδηλη των υπονομευτικών προθέσεων και της κραυγαλέας υποκρισίας της ΚΟΜΙΣΙΟΝ είναι και η εξέταση εφαρμογής μέτρων όπως η ενίσχυση ανά δέντρο που μπορεί να έχει δραματικές συνέπειες τόσο για την ποιότητα του προϊόντος όσο και για την κατάσταση της απασχόλησης, απώλεια θέσεων εργασίας και εισοδημάτων»
«Την ίδια περίοδο που η ΚΟΜΙΣΙΟΝ νομιμοποιεί την ανάμειξη του ελαιολάδου με τα σπορέλαια -δηλαδή νομιμοποιεί τη νοθεία του ελαιολάδου, προτείνει την κατάργηση της διακίνησης και εμπορίας του ελαιολάδου σε συσκευασίες μεγαλύτερες των 5 λίτρων με το πρόσχημα να αποφευχθεί η νοθεία, λες και η νοθεία δεν μπορεί να γίνει σε συσκευασίες μικρότερες των 5 λίτρων. Το μέτρο αυτό δεν αποσκοπεί στη βελτίωση της ποιότητας αλλά στην απαγόρευση της διακίνησης ορισμένων ποσοτήτων ελαιολάδου από τους ίδιους τους παραγωγούς προς συγγενικά τους πρόσωπα ή άλλους καταναλωτές και στη μονοπώληση της εμπορίας και διακίνησης του ελαιολάδου από τους εμποροβιομηχάνους και τις πολυεθνικές».
Καταλήγοντας ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ τόνισε ότι «για να ανακοπεί η σημερινή καταστροφική για τους ελαιοπαραγωγούς κατάσταση χρειάζονται αλλαγές στο καθεστώς της ΚΟΑ του ελαιολάδου και όχι ορισμένες επιμέρους παρεμβάσεις σε δευτερεύοντα θέματα».
Την κατάργηση της ελάχιστης τιμής του προϊόντος κατήγγειλε με Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Σπ. Στριφτάρης
Στο έλεος των εμπόρων βρίσκονται οι παραγωγοί βιομηχανικής ντομάτας, αφού με την ισχύ του νέου κανονισμού καταργήθηκε η ελάχιστη τιμή, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να εκβιάζονται και να πουλούν την παραγωγή τους σε εξευτελιστικές τιμές.
Τις ευθύνες της κυβέρνησης για την κατάσταση αυτή ανέδειξε με Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Σπ. Στριφτάρης, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι συμφώνησε στα όργανα της ΕΕ με τον νέο κανονισμό.
Ο υφυπουργός Γεωργίας Β. Αργύρης, στην απάντησή του δικαιολόγησε την κυβερνητική στάση λέγοντας ότι μετά την κατάργηση της ελάχιστης τιμής αυτή διαμορφώνεται από την ελεύθερη αγορά, με αποτέλεσμα τις περισσότερες φορές να επιτυγχάνουν οι παραγωγοί υψηλές τιμές. Ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση σημείωσε επιτυχίες στα όργανα της ΕΕ αφού κατοχύρωσε την επιπλέον παραγωγή 130.000 τόνων βιομηχανικής ντομάτας και πέτυχε οι ενισχύσεις να δίνονται απευθείας στον παραγωγό.
Ο Σπ. Στριφτάρης είπε στον υφυπουργό ότι ποτέ οι παραγωγοί δε ζήτησαν την κατάργηση της ελάχιστης τιμής και κατήγγειλε ότι η ΕΕ με τη συμφωνία και της ελληνικής κυβέρνησης, με το νέο κανονισμό έκανε το χατίρι στους βιομηχάνους και έτσι πλέον αυτοί κανονίζουν την τιμή της αγοράς. Αποτέλεσμα, είπε, οι παραγωγοί να εκβιάζονται και πουλούν σε απαράδεκτα χαμηλές τιμές, όπως έγινε με τα πορτοκάλια τα οποία πουλήθηκαν από τους παραγωγούς στην εξευτελιστική τιμή των 7 δρχ.
Κάλεσε δε, τον υφυπουργό να εξασφαλίσει στους παραγωγούς έστω και το περσινό εισόδημα και να ξαναθέσει στα όργανα της ΕΕ το θέμα της ελάχιστης τιμής.
Επιμένουν οι ντοματοβιομήχανοι να αγοράσουν τη φετινή παραγωγή βιομηχανικής ντομάτας στις εξευτελιστικές τιμές που επιθυμούν.
Χτες, μια μέρα πριν τη λήξη της ημερομηνίας υπογραφής των συμβάσεων, υποτίθεται ότι έγινε μια σύσκεψη στο υπουργείο Γεωργίας υπό τον υφυπουργό Βαγ. Αργύρη και στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι των βιομηχάνων - κονσερβοποιών και εκπρόσωποι της διοίκησης της ΠΑΣΕΓΕΣ και των ομάδων παραγωγών, χωρίς να υπάρξει κανένα αποτέλεσμα σε όφελος των παραγωγών. Οι ντοματοβιομήχανοι, έχοντας την «αβάντα» του νέου καταστροφικού κοινοτικού κανονισμού για τα μεταποιημένα οπωροκηπευτικά, έθεσαν ωμά τις κερδοσκοπικές αξιώσεις τους και οι υπόλοιποι συμμετέχοντες στη σύσκεψη υποτίθεται ότι ξαναδιαπραγματεύτηκαν σκληρά... τα συμφέροντα των παραγωγών βιομηχανικής ντομάτας. Μπρος στο σκηνικό ασυμφωνίας, ο υφυπουργός Γεωργίας ξανάβγαλε την ουρά του απ' έξω και κάλεσε τις δύο πλευρές να τα βρούνε μέχρι μεθαύριο Δευτέρα. Η ουσία όμως είναι πως ό,τι κι αν συμβεί τελικά, τα σπασμένα σε κάθε περίπτωση θα τα πληρώσουν οι παραγωγοί βιομηχανικής ντομάτας.