ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Φλεβάρη 2022
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ ΛΑΡΚΟ
Δεν αποδέχονται τα τελεσίγραφα και τις απολύσεις, ούτε το ξεσπίτωμα!
  • Σήμερα η Γενική Συνέλευση στη Λάρυμνα
  • Κλιμάκωση με συλλαλητήρια και απεργία για τη διεκδίκηση των θέσεων εργασίας και της ενιαίας λειτουργίας

«

Αντέξαμε δύο χρόνια, είμαστε όλοι μέσα στην εργασία μας, μάθαμε να περπατάμε ενωτικά και αποφασιστικά. Συνεχίζουμε τον αγώνα και δεν είμαστε μόνοι. Είμαστε οι πολλοί και έχουμε το δίκιο»: Αυτή είναι η απάντηση των Σωματείων Εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ στο εκβιαστικό τελεσίγραφο της κυβέρνησης για απολύσεις και έξωση από τα σπίτια του οικισμού.

Συγκεκριμένα, σε κοινή ανακοίνωση μετά τη συνεδρίαση του Συντονιστικού, τα Σωματεία, σχολιάζοντας τα όσα τους ανακοίνωσαν στην τηλεδιάσκεψη οι υπουργοί Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, Ενέργειας Κ. Σκρέκας και Εργασίας Κ. Χατζηδάκης, σημειώνουν: «Ούτε λίγο ούτε πολύ, μετά από δύο χρόνια κοροϊδίας και εμπαιγμού, μας πρότειναν την ανεργία και το ξεσπίτωμα. Το ότι αυτή η κυβέρνηση είναι ικανή για πολλά δεινά το είχαμε καταλάβει. Το ότι είναι ικανή να δημιουργήσει ανθρωπιστική κρίση σε ολόκληρες περιφέρειες και τοπικές κοινωνίες ξεπερνούσε ακόμα και την πιο τρελή μας φαντασία».

Προσθέτουν ότι στόχος της κυβέρνησης είναι «να δώσει τη ΛΑΡΚΟ τζάμπα και κλειστή, χωρίς το "βαρίδι" των εργαζομένων, παρότι υπάρχει ρητή πρόβλεψη στον νόμο που οι ίδιοι ψήφισαν, ότι το εργοστάσιο θα παραδοθεί εν λειτουργία».

Κάνοντας αναφορά στη συνεδρίαση του Συντονιστικού των Σωματείων, επισημαίνουν ότι είχε ως μοναδικό θέμα «την οργάνωση μετώπου αντίστασης απέναντι στο ειδεχθές και εκβιαστικό τελεσίγραφο της κυβέρνησης, που δεν ρίχνει μόνο στην ανεργία τους 1.200 εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ, αλλά τους ξεσπιτώνει κιόλας (...) Αυτή είναι η πολιτική ανάπτυξης και εκσυγχρονισμού που ευαγγελίζονται. Ως εντολοδόχοι των επενδυτικών συμφερόντων και ως αδίστακτοι dealers, δεν έχουν χώρο για συναισθηματισμούς και φέρνουν εις πέρας την πιο βρώμικη και ανήθικη αποστολή. Πετούν στον δρόμο τους εργαζόμενους και κλείνουν τη ΛΑΡΚΟ».

Σχολιάζοντας το «κοινωνικό πακέτο» που η κυβέρνηση τους πετάει ως δόλωμα για να τους διασπάσει και να αποσπάσει τη συναίνεσή τους στις απολύσεις, τα Σωματεία τονίζουν: «Ομόφωνα οι εκπρόσωποι των εργαζομένων δεν αποδεχόμαστε την πρόταση της κυβέρνησης, όχι μόνο γιατί μας ρίχνει στην ανεργία και μας ξεσπιτώνει, αλλά και γιατί είναι καταστροφική για την ίδια τη ΛΑΡΚΟ και τη συνέχιση της λειτουργίας της. Θα παραμείνουμε στα πόστα μας και θα συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που ξέρουμε πολύ καλά: Το χώμα ατσάλι. Δεν θα μας κουνήσει κανένας».

Αποφασίστηκε μάλιστα να πραγματοποιηθεί στις 13 Φλεβάρη μεγάλη σύσκεψη, με την επιδίωξη να πάρει τα χαρακτηριστικά μεγάλου συλλαλητηρίου από φορείς και συνδικάτα της περιοχής, ώστε να εκφραστεί η πλατιά καταδίκη του εγκλήματος που συντελείται σε βάρος των εργαζομένων και του λαού.

Το Συντονιστικό αποφάσισε επίσης να πραγματοποιηθούν Γενικές Συνελεύσεις «με εισήγηση την οργάνωση των αγωνιστικών κινητοποιήσεων αντίδρασης, με αποκορύφωμα μεγάλη απεργιακή κινητοποίηση και συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας».

Δηλώνουν τέλος ότι είναι έτοιμοι να αντικρούσουν τα εκβιαστικά διλήμματα και τις προσπάθειες διάσπασης, καθώς και να συνεχίσουν τον αγώνα για τα δίκαια αιτήματα:

Να διασφαλιστεί η ενιαία και συνολική παραγωγική λειτουργία της ΛΑΡΚΟ. Να υπάρξει σχέδιο και χρονοδιάγραμμα επισκευής, εκσυγχρονισμού, αύξησης της παραγωγής σε ένα ασφαλές περιβάλλον για τους εργαζόμενους. Να διασφαλιστούν όλες οι θέσεις εργασίας. Να διασφαλιστεί η καταβολή του μόχθου που χρωστά ο εργοδότης στο 100%.

Σήμερα η Γενική Συνέλευση στη Λάρυμνα

Με όρους κινητοποίησης, μέλη της διοίκησης του επιχειρησιακού Σωματείου της Λάρυμνας και εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ έχουν ριχτεί στη μάχη για την επιτυχία της σημερινής Γενικής Συνέλευσης του Σωματείου, για τη μαζική συμμετοχή, την ενότητα και τη συσπείρωση των εργαζομένων.

Με καθημερινή παρουσία στην πύλη, στις αλλαγές βάρδιας, ενημερώνουν τους εργαζόμενους για τις εξελίξεις και τις αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου και του Συντονιστικού των Σωματείων για αγωνιστική απάντηση στο έγκλημα της κυβέρνησης.

Η οργή των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ για το εκβιαστικό τελεσίγραφο των απολύσεων και της έξωσης από τα σπίτια του οικισμού, καθώς και η αποφασιστικότητα για συνέχιση του αγώνα κυριάρχησαν και στη σύσκεψη που διοργανώθηκε το βράδυ της Τετάρτης στον οικισμό της Λάρυμνας, με πρωτοβουλία των εκλεγμένων στο ΔΣ του Σωματείου με το ψηφοδέλτιο της «Αγωνιστικής Ενότητας Εργαζομένων» ΛΑΡΚΟ, όπου παρευρέθηκαν δεκάδες εργαζόμενοι.

Δυναμώνει η πλατιά αλληλεγγύη στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ

Η πλατιά αλληλεγγύη που έχουν δείξει η εργατική τάξη και ο λαός της χώρας στα δύο χρόνια αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ συνεχίζεται.

Καθημερινά δεκάδες σωματεία σε ανακοινώσεις τους καταγγέλλουν το έγκλημα της κυβέρνησης, εκφράζουν την αγωνιστική τους αλληλεγγύη και διαμηνύουν ότι «ο αγώνας των εργατών της ΛΑΡΚΟ είναι αγώνας όλων μας».

Στα δεκάδες Σωματεία, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα που έχουν εκφράσει ήδη τη συμπαράστασή τους στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ, έρχονται να προστεθούν:

Ομοσπονδίες: Οικοδόμων, Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου, Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Μετάλλου, Ομοσπονδία Εργαζομένων Χημικής Βιομηχανίας, Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Φθιώτιδας.

Εργατικά Κέντρα: Ιωαννίνων, Αγρινίου, Σάμου, Λευκάδας - Βόνιτσας, Εύβοιας.

Συνδικάτα: Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας, ΕΝΕΔΕΠ, ΟΤΑ Αττικής, Μετάλλου Πάτρας, Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Αττικής, Τύπου και Χάρτου, Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χανίων, Επισιτισμού Χανίων, Τροφίμων και Ποτών Ηρακλείου, Οικοδόμων Ηρακλείου, Καθαριστριών - Καθαριστών Αττικής και περιχώρων, Οικοδόμων Καβάλας, Οικοδόμων Καρδίτσας, Εργαζομένων «Cosmote - e-Value» Αττικής, Εκπαιδευτικών Ανατολικής Αττικής, Πανελλήνια Ενωση Συνταξιούχων ΝΑΤ, Πανελλήνιος Σύλλογος Αλληλεγγύης Συνταξιούχων ΔΕΗ (ΠΑΣΑΣ/ΔΕΗ), Εργαζομένων KAVALA OIL «Το Βαρέλι», Οικοδόμων Κοζάνης.

Φοιτητικοί Σύλλογοι της Αθήνας: Τουρκικών Σπουδών, Ιστορικού - Αρχαιολογικού, Παιδαγωγικού, Φιλοσοφικής, ΤΕΑΠΗ και Νοσηλευτικής ΕΚΠΑ, Αρχιτεκτονικής και Μεταλλειολόγων ΕΜΠ, ΣΕΤ ΠΑΔΑ και Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών. Από την Κρήτη: Ενιαίος Φοιτητικός Σύλλογος Πολυτεχνείου Κρήτης, Σύλλογος Εστίας Πολυτεχνείου Κρήτης, Φοιτητικοί Σύλλογοι ΜΗΧΟΠ, ΜΗΠΕΡ, ΑΡΧΜΗΧ, ΗΜΜΥ και ΕΛΜΕΠΑ Χανίων.


ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
«Ψηφιακός μετασχηματισμός» σε ένα σχολείο που ανήκει στο χτες

Η προχτεσινή ομιλία της υπουργού Παιδείας στη Βουλή για τον «ψηφιακό μετασχηματισμό της Εκπαίδευσης», με αφορμή το voucher των 200 ευρώ στους εκπαιδευτικούς, δεν μπορεί να κρύψει τη σκληρή πραγματικότητα που ζουν μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί στα σχολεία. Ο αναγκαίος εκσυγχρονισμός της ψηφιακής υποδομής στην Εκπαίδευση δεν αλλάζει, αντίθετα υπηρετεί και ενισχύει τον σχεδιασμό για το «νέο σχολείο», που βρίσκεται στην αντίπερα όχθη των μορφωτικών δικαιωμάτων και των λαϊκών αναγκών. Με την αντιδραστική «αξιολόγηση» και τη λεγόμενη «αυτονομία», το «νέο σχολείο» ενισχύει την ταξική διαφοροποίηση και κατηγοριοποίηση, βάζει νέους κόφτες και εμπόδια στη μόρφωση των μαθητών, οι «δεξιότητες» κλίνονται σε όλες τις πτώσεις, σε βάρος της στερεής, γενικής γνώσης και της ολόπλευρης μόρφωσης, ενισχύεται ο ρόλος των ιδιωτών στη λειτουργία των σχολείων. Αυτά τα χαρακτηριστικά στο περιεχόμενο της μάθησης και στη λειτουργία του σχολείου έρχεται να επιταχύνει ο «ψηφιακός μετασχηματισμός», όπως συμβαίνει άλλωστε συνολικά με την «ψηφιοποίηση» του κράτους, ώστε να προσαρμοστεί καλύτερα και να γίνει πιο αποτελεσματικό στα προτάγματα των επιχειρηματικών ομίλων.

* * *

Δεν είναι τυχαίο ότι οι πόροι για τον «ψηφιακό μετασχηματισμό της Εκπαίδευσης» προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης, επιβεβαιώνοντας τον κομβικό ρόλο που παίζει η Εκπαίδευση στον συνολικότερο «αναπτυξιακό» σχεδιασμό, με κριτήριο τα κέρδη του κεφαλαίου. Επιχειρείται και μ' αυτόν τον τρόπο να εξωραϊστεί το Ταμείο Ανάκαμψης, που αποτελεί εργαλείο στήριξης και χρηματοδότησης των «πράσινων» και ψηφιακών επενδύσεων από το κράτος, σε βάρος των λαϊκών αναγκών. Ενα χαρακτηριστικό παράδειγμα: Στο όνομα της στήριξης αυτών των επενδύσεων, το κράτος υποχρηματοδοτεί διαχρονικά την Εκπαίδευση, διαλύει τις εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών, τα κενά συσσωρεύονται από χρόνο σε χρόνο και διαχέονται σε όλη τη σχολική χρονιά. Οι δήμοι δεν διαθέτουν κονδύλια για υλικοτεχνική υποδομή, με αποτέλεσμα η πλειοψηφία των σχολικών κτιρίων να ρημάζει, να μην υπάρχει προσεισμικός έλεγχος και πρόληψη, τα ταβάνια να πέφτουν στα κεφάλια των μαθητών, οι μικρές αυλές να μη χωράνε μαζί τους μαθητές και τα κοντέινερ της Προσχολικής Αγωγής.

* * *

Αυτές είναι λοιπόν οι δύο όψεις της ανάπτυξης που στηρίζουν τα κρατικά και ευρωπαϊκά κονδύλια και η πολιτική όλων των αστικών κομμάτων: Ψηφιακός εκσυγχρονισμός για να υπηρετούνται ο συνολικότερος σχεδιασμός και οι ανάγκες του κεφαλαίου, και την ίδια ώρα χειροτέρευση των όρων με τους οποίους μορφώνεται η συντριπτική πλειοψηφία των παιδιών της λαϊκής οικογένειας και δουλεύουν οι εκπαιδευτικοί. Το είδαμε άλλωστε και με την τηλεκπαίδευση: Αντί τα επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνολογίας να αξιοποιούνται για να διευρύνονται οι μορφωτικοί ορίζοντες και οι εκπαιδευτικές δυνατότητες για δασκάλους και μαθητές, η χρήση τους στην τηλεκπαίδευση - πέρα από το μπάχαλο και τους αποκλεισμούς χιλιάδων μαθητών που δεν είχαν πρόσβαση ούτε σε στοιχειώδη υποδομή - αποτέλεσε εργαλείο συγκάλυψης της αντιλαϊκής διαχείρισης της πανδημίας και της επιλεκτικής «ανικανότητας» του κράτους να κρατήσει τα σχολεία ανοιχτά και ασφαλή. Αποτέλεσε επίσης όχημα για μεγαλύτερο έλεγχο εκπαιδευτικών και μαθητών από το κράτος, αλλά και άλλοθι για να μην αντιμετωπίζονται χρόνια προβλήματα υποδομών στην Εκπαίδευση, που παρακάμπτονται και κρύβονται «κάτω από το χαλί» με την εξ αποστάσεως διδασκαλία. Αυτό έγινε για παράδειγμα με τον χιονιά. Αντί να καθαριστούν έγκαιρα τα σχολεία, να εξασφαλιστεί από το κράτος η ασφαλής πρόσβαση εκπαιδευτικών και μαθητών, αυτά λειτούργησαν επί μια βδομάδα με τηλεκπαίδευση, ως «πρόβα τζενεράλε» για αντίστοιχες καταστάσεις στο μέλλον.

* * *

Τα τεχνολογικά μέσα και οι σύγχρονες ψηφιακές υποδομές, αποτέλεσμα της έρευνας εκατοντάδων χιλιάδων επιστημόνων και της δουλειάς εκατομμυρίων ανθρώπων, μπορούν να απογειώσουν τις δυνατότητες στην Εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες, να συμβάλουν καθοριστικά στην ικανοποίηση των σύγχρονων μορφωτικών αναγκών, στην απόκτηση και διεύρυνση στερεής επιστημονικής γνώσης. Αυτό προϋποθέτει όμως ένα σχολείο που θα μορφώνει και δεν θα εξοντώνει. Ενα σχολείο που θα υπηρετεί τις ανάγκες μαθητών και εκπαιδευτικών, τις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες, με αποκλειστική χρηματοδότηση από το κράτος στο ύψος αυτών των αναγκών, με σύγχρονες και ασφαλείς υποδομές, εργαζόμενους με σταθερή δουλειά και πλήρη δικαιώματα. Γι' αυτό το σχολείο αξίζει να παλέψουν εργαζόμενοι, γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί, βάζοντας στο στόχαστρο τις πραγματικές αιτίες και τους ενόχους για το σημερινό χάλι στην Εκπαίδευση, που κανένας «ψηφιακός εκσυγχρονισμός» δεν μπορεί και δεν πρέπει να σκεπάσει...


Γ. Μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ