ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Ιούλη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Εφυγε» από τη ζωή ο Ινδός κομμουνιστής Ρόμες Σάντρα

Από την επίσκεψη της Γραμματείας του ΠΣΕ στο σπίτι του Ρ. Σάντρα (δεύτερος από τα αριστερά στην κάτω σειρά) το Νοέμβρη του 2014, στη Βομβάη
Από την επίσκεψη της Γραμματείας του ΠΣΕ στο σπίτι του Ρ. Σάντρα (δεύτερος από τα αριστερά στην κάτω σειρά) το Νοέμβρη του 2014, στη Βομβάη
Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ, σε επιστολή της στην ΚΕ του ΚΚ Ινδίας, εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια για την απώλεια του βετεράνου κομμουνιστή και αγωνιστή του φιλειρηνικού κινήματος σ. Ρόμες Σάντρα, που «έφυγε» χτες από τη ζωή σε ηλικία 97 ετών.

Στην επιστολή σημειώνεται: «Ο σ. Ρόμες Σάντρα υπήρξε επί σειρά ετών στέλεχος του ΚΚΙ, της Κεντρικής του Επιτροπής, του Εθνικού Συμβουλίου και του Πολιτικού Γραφείου, καθώς και της Κεντρικής Γραμματείας του. Ανέπτυξε, επίσης, έντονη και πολύχρονη δράση στο κίνημα της Ειρήνης, υπηρετώντας το τόσο στη χώρα του, όσο και στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης, στο οποίο εντάχθηκε το 1953 και εξελέγη Πρόεδρός του το 1977, με αποφασιστική συμβολή στη διατήρηση του αντιιμπεριαλιστικού του χαρακτήρα, ενώ το 2000 εξελέγη Επίτιμος Πρόεδρός του.

Η ανυποχώρητη δράση του για το σοσιαλισμό - κομμουνισμό, την ειρήνη, την κοινωνική δικαιοσύνη και τον διεθνισμό ενάντια στον ιμπεριαλισμό, αφήνει πολύτιμη παρακαταθήκη.

Παρακαλούμε να μεταφέρετε τα συλλυπητήριά μας στην οικογένεια και τους οικείους του».

Απώλεια για το Παγκόσμιο Κίνημα Ειρήνης

«Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης (ΠΣΕ) είναι στη δυσάρεστη θέση να ανακοινώσει το θάνατο του βετεράνου ηγέτη μας και Επίτιμου Προέδρου του ΠΣΕ Ρόμες Σάντρα, ο οποίος "έφυγε" σήμερα σε ηλικία 97 χρονών στη Βομβάη, έχοντας υπηρετήσει για δεκαετίες το κίνημα Ειρήνης στην Ινδία και όλο τον κόσμο», σημειώνεται στην ανακοίνωση του ΠΣΕ.

Και συνεχίζει:

«Ο Ρόμες Σάντρα γεννήθηκε στις 30 Μαρτίου 1919 στο Lyallpur της Ινδίας. Σπούδασε δημοσιογραφία και αποφοίτησε από τα πανεπιστήμια της Λαχόρης και του Κέμπριτζ. Από το 1934 έως το 1941 υπήρξε πρόεδρος του Συλλόγου Φοιτητών της Λαχόρης. Το 1939 έγινε μέλος του ΚΚ Ινδίας και το 1952 μέλος της ΚΕ του, του Εθνικού Συμβουλίου και του Πολιτικού Γραφείου του το 1958. Από το 1963 έως το 1967 υπήρξε μέλος της Κεντρικής Γραμματείας του ΚΚΙ και από το 1963 - 1966 αρχισυντάκτης του οργάνου του κόμματος "New Age".

Υπηρέτησε ως Γενικός Γραμματέας του Πανινδικού Συμβουλίου Ειρήνης από το 1952 - 1963, ενώ το 1953 εντάχθηκε στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης (ΠΣΕ), όπου εκλέχτηκε το 1966 Γενικός Γραμματέας του. Το 1977 εκλέχτηκε Πρόεδρος του ΠΣΕ. Στη διάρκεια του Συνεδρίου του ΠΣΕ στην Αθήνα το 2000, συνέβαλε αποφασιστικά στη διατήρηση του αντιιμπεριαλιστικού χαρακτήρα της Οργάνωσης και εκλέχτηκε Επίτιμος Πρόεδρος του ΠΣΕ.

Ο σύντροφος Ρόμες Σάντρα συνέβαλε στον αγώνα των λαών και των δικαίων τους και πρωταγωνίστησε στο κίνημα αλληλεγγύης με τους λαούς υπό δικτατορικά καθεστώτα, για την απελευθέρωση και αυτοδιάθεση των λαών σε δεκάδες χώρες σε όλο τον κόσμο.

Για τους αγώνες και την προσφορά του Ρόμες Σάντρα, του απονεμήθηκε το Χρυσό Βραβείο F. Joliot - Curie το 1964 ενώ τιμήθηκε με το Βραβείο Λένιν για το δυνάμωμα της Ειρήνης ανάμεσα στους λαούς το 1968 και με το Παράσημο Φιλίας των Λαών το 1975 στην ΕΣΣΔ.

Ο Ρόμες Σάντρα υπήρξε ένας γνήσιος γιος της Εργατική Τάξης της Ινδίας και μορφή και ηγέτης του Παγκόσμιου Κινήματος Ειρήνης. Ενα παράδειγμα διεθνιστή, ασυμβίβαστος υπερασπιστής της επαναστατικής του ιδιότητας και των ιδανικών του.

Οι συναγωνιστές του για Ειρήνη και Κοινωνική Δικαιοσύνη που είχαν το προνόμιο να συνεργαστούν μαζί του στον μακρύ, δύσκολο, αλλά ωραίο αγώνα για έναν κόσμο απαλλαγμένο από την ιμπεριαλιστική κυριαρχία, θα τον θυμούνται ως μια εξαιρετική μορφή και ηγέτη του Παγκόσμιου Κινήματος Ειρήνης.

Το ΠΣΕ είχε την ευκαιρία να τον συναντήσει στην Βομβάη το 2014, όπου ο σύντροφος Ρόμες Σάντρα συνάντησε για τελευταία φορά τη δεύτερή του οικογένεια.

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης εκφράζει τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια, στο κόμμα του και στην Πανινδική Οργάνωση Ειρήνης και Αλληλεγγύης».


ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Με αφορμή τις εξελίξεις στην «Μαρινόπουλος»

Πολλά ακούγονται και γράφονται αυτές τις μέρες με αφορμή την υπαγωγή της «Μαρινόπουλος» σε καθεστώς προσωρινής προστασίας από τους πιστωτές, μέχρι την εκδίκαση της κύριας αίτησης για ένταξη στο άρθρο 99, που θα γίνει στα τέλη Σεπτέμβρη. Η είδηση που επαναλαμβάνουν όλα σχεδόν τα δημοσιεύματα, είναι ότι η απόφαση του δικαστηρίου διασφαλίζει τάχα τους εργαζόμενους και τα δικαιώματά τους, επειδή τους εξαιρεί από το καθεστώς προστασίας της εταιρείας από τους άλλους πιστωτές.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι σε περίπτωση μη καταβολής του μισθού, οι εργαζόμενοι θα μπορούν να προσφύγουν δικαστικά σε βάρος της εταιρείας και να διεκδικήσουν τα δεδουλευμένα. Σημειώνουμε ότι η δικαστική απόφαση δεν υποχρεώνει την εργοδοσία να καταβάλει κανονικά τους μισθούς, ούτε βέβαια να διατηρήσει όλες τις θέσεις εργασίας που έχει σήμερα. Δηλαδή, ο Μαρινόπουλος έχει το «δικαίωμα» να μην καταβάλει μισθούς και να απολύει, στο πλαίσιο του σχεδίου «εξυγίανσης» που καταρτίζει μαζί με τις τράπεζες.

Από την άλλη, οι εργαζόμενοι θα πρέπει να του πουν κι «ευχαριστώ», επειδή η απόφαση τους δίνει τη δυνατότητα να διεκδικήσουν δικαστικά τυχόν δεδουλευμένα! Είναι φανερό ότι μια τέτοια απόφαση, για την οποία μάλιστα πανηγυρίζει το επιχειρησιακό σωματείο, μαζί με την εργοδοσία, καμιά προστασία δεν τους παρέχει. Ακόμα κι αν σκεφτούν κάποιοι να προσφύγουν για τα δεδουλευμένα, οι πιέσεις που θα τους ασκηθούν θα είναι αφόρητες, στο όνομα τού να κάνουν λίγη ακόμα υπομονή, μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση, να μη δημιουργήσουν άλλα προβλήματα, τώρα που η επιχείρηση πάει να «εξυγιανθεί» και άλλα παρόμοια.

***

Αλλά και σε περίπτωση που τελικά υπάρξει κάποια δικαστική προσφυγή, αυτή δεν πρόκειται να δικαστεί σύντομα και η εταιρεία έχει όλο το χρόνο να κάνει τα «κουμάντα» της. Επομένως, στο βαθμό που δεν διασφαλίζονται η μισθοδοσία και οι θέσεις εργασίας, η απόφαση του δικαστηρίου για την «Μαρινόπουλος» τίποτα καλό δεν περιέχει για τις 13.000 οικογένειες που βγάζουν το μεροκάματο, δουλεύοντας στα σούπερ μάρκετ της εταιρείας.

Το αντίθετο, μάλιστα, συμβαίνει: Η εργοδοσία κερδίζει χρόνο να προωθήσει τα σχέδια αναδιοργάνωσης, σε συνεννόηση με τις τράπεζες και τους πιθανούς αγοραστές, ώστε το νέο σχήμα να είναι «λειτουργικό» και «βιώσιμο». Ηδη, πλευρές αυτού του επιχειρησιακού σχεδίου περιέχονται στην αίτηση της «Μαρινόπουλος» για ένταξη στον πτωχευτικό κώδικα, αλλά και σε διαρροές στον Τύπο.

Για παράδειγμα, γράφεται ότι ανάμεσα στα μέτρα για την εξυγίανση, περιλαμβάνονται το κλείσιμο καταστημάτων, που σημαίνει απολύσεις. Πολύ περισσότερο που η αρχική συμφωνία με τη «Σκλαβενίτης», προέβλεπε τη συν-λειτουργία μόνο των 33 σούπερ μάρκετ της «Μαρινόπουλος», σε σύνολο 823 καταστημάτων που διατηρούσε η εταιρεία σε Ελλάδα, Κύπρο και ΝΑ Ευρώπη μέχρι και τον Μάρτη του 2016. Εκτοτε, βέβαια, με συγχωνεύσεις και λουκέτα, πολλά από αυτά έκλεισαν. Επίσης, η «Μαρινόπουλος» και οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές ζητάνε «κούρεμα» των χρεών της εταιρείας προς τις τράπεζες και τους προμηθευτές. Είναι αστείο να πιστεύει κανείς ότι δε θα γίνει το ίδιο και με τους μισθούς των εργαζομένων που θα απομείνουν να δουλεύουν στην εταιρεία, αν δεν κλείσει οριστικά.

***

Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι τα «κανόνια» σε εταιρείες όπως η «Μαρινόπουλος», η «Jet Oil», η «Ηλεκτρονική» και το «Athens Ledra», άλλα που προηγήθηκαν ή θα ακολουθήσουν, θα αξιοποιηθούν για νέες ανατροπές σε βάρος των εργαζομένων. Ηδη τέτοια παραδείγματα αξιοποιούνται εκβιαστικά από εργοδότες σε «υγιέστερες» οικονομικά επιχειρήσεις - τουλάχιστον για την ώρα - να ρίξουν ακόμα πιο κάτω την απαιτητικότητά τους οι εργαζόμενοι, ενώ «προληπτικά» συζητιέται και το κατά πόσον η νομοθεσία για τις ομαδικές απολύσεις χρειάζεται να γίνει πιο ελαστική, για να μη φτάνουν στο όριο τέτοιες επιχειρήσεις.

Σε κάθε περίπτωση, βρισκόμαστε μπροστά σε έναν νέο γύρο ξεκαθαρίσματος στην αγορά, ως συνέχεια του «σκοτωμού» που γίνεται στη διάρκεια της καπιταλιστικής κρίσης, όπου κάποιες εταιρείες θα κλείσουν, άλλες θα συγχωνευτούν, άλλες θα γίνουν ακόμα πιο ισχυρές. Το συμφέρον των εργαζομένων δεν είναι να ταυτιστούν με τον εργοδότη τους, να συνδέσουν την τύχη τους με τη μάχη που δίνει ο ένας ή ο άλλος μεγαλοεπιχειρηματίας, για να περισώσει ή να επεκτείνει την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία του. Οποτε το έκαναν στο παρελθόν, οι εργαζόμενοι βγήκαν χαμένοι, τόσο οι ίδιοι, όσο και συνολικά η εργατική τάξη.

Ο δρόμος για την υπεράσπιση των δικών τους πραγματικών συμφερόντων βρίσκεται στην αντίθετη κατεύθυνση. Χρειάζεται οργάνωση και αντιπαράθεση με την εργοδοσία και το κράτος της, απεγκλωβισμό από τα ιδεολογήματα και από την επιρροή του εργοδοτικού κυβερνητικού συνδικαλισμού. Αυτό που τώρα επείγει για τους εργαζόμενους στην «Μαρινόπουλος», είναι η συσπείρωση στα κλαδικά συνδικάτα και στο πλαίσιο των αιτημάτων που προβάλλουν: Να καταβληθούν κανονικά οι μισθοί, να μη χαθεί καμιά θέση εργασίας, να αποκτήσουν οι εργαζόμενοι προτεραιότητα έναντι όλων των πιστωτών σε περίπτωση πτώχευσης.


Π.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ