ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Αυγούστου 1996
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Από τον κότινο στα εκατομμύρια

Η 26η Ολυμπιάδα ανήκει πλέον στο παρελθόν και μαζί μ' αυτή τελείωσαν και οι πανηγυρισμοί για την παρέλευση μιας εκατονταετίας από την αναβίωση του αρχαίου θεσμού. Αν θέλουμε όμως να είμαστε ειλικρινείς με τους εαυτούς μας, πρέπει να ομολογήσουμε ότι οι νεότεροι Ολυμπιακοί Αγώνες απέχουν παρασάγγες από το πνεύμα των αρχαίων Ολυμπιακών. Δεν έχουμε δηλαδή μια αληθινή αναβίωση του θεσμού, αλλά μια παραποιημένη μορφή του, διότι: Παρ' όλες τις ειλικρινείς προσπάθειες που κατέβαλαν στα τέλη του περασμένου αιώνα ο Γάλλος Πιερ ντε Κουμπερτέν και ο δικός μας Δ. Βικέλας, δεν κατέστη τελικά δυνατόν να αναβιώσουν οι Ολυμπιακοί, όπως ακριβώς διεξάγονταν από το 776 π. Χ. και μετά, στον ιερό χώρο της Ολυμπίας. Οι αγώνες επανήλθαν μεν, από το 1896, αλλά ουδέποτε επανήλθε το πνεύμα τους, που ήταν η συναδέλφωση, η ειρήνη, η ευγενής άμιλλα και η αφιλοκέρδεια. Η επαναφορά των Ολυμπιακών δε συνοδεύτηκε, δυστυχώς, με αυτά τα πολύτιμα στοιχεία, και με το πέρασμα του χρόνου όλο και περισσότερο εκφυλίζεται ο θεσμός, κυρίως από την εμπορευματοποίησή του. Οι φήμες, άλλωστε, που κυκλοφόρησαν, για τον τρόπο με τον οποίο οι Αμερικανοί ανέλαβαν τη φετινή διοργάνωση, πολλά δείχνουν για τον ξεπεσμό που λέγαμε. Και παραπέμπουν ευθέως στην περίπτωση του Ρωμαίου αυτοκράτορα Νέρωνα, ο οποίος το 232 μ. Χ. "λάδωσε" τους κριτές, των ξεπεσμένων πλέον Ολυμπιακών, για να τον στεφανώσουν νικητή, παρότι είχε έρθει τελευταίος στα αγωνίσματα, που μετείχε!

Για να κατανοήσουμε πόσο έχουμε απομακρυνθεί από το πνεύμα των αρχαίων Ολυμπιακών, καλό θα ήταν να θυμηθούμε ότι, τότε, με την έναρξή τους, σταματούσε οποιαδήποτε σύρραξη και ότι οι νικητές των αθλημάτων έπαιρναν ως έπαθλο μόνον ένα κλαδί ελιάς, τον λεγόμενο κότινο. Γι' αυτό το "απλό" βραβείο όμως, υπήρξαν αθλητές που έδωσαν και τη ζωή τους ακόμη. Οπως ο Αίνητος που πέθανε, ενώ τελείωνε το πένταθλο και ο Λάδας, που είχε την ίδια τύχη, ενώ τον στεφάνωναν νικητή της δολιχοδρομίας. Να θυμίσουμε, επίσης, πως όταν ο μεγάλος Ρόδιος αθλητής Διαγόρας είδε τους τρεις γιους του να στέφονται ολυμπιονίκες, αναφώνησε ότι μπορούσε πλέον να πεθάνει ως ο πιο ευτυχισμένος άνθρωπος. Αυτό ήταν το πνεύμα και το μεγαλείο των αρχαίων Ολυμπιακών και ας αναλογιστούμε αν υπάρχει κάτι από όλα αυτά σήμερα. Σήμερα, που τα έπαθλα έγιναν χρυσά και πριμοδοτούμενα με εκατομμύρια, που οι αθλητές δεν αμιλλώνται, αλλά "κοντράρονται" άγρια, γι' αυτό και καταφεύγουν στο ντόπινγκ, και που η όλη διοργάνωση των αγώνων έχει το χαρακτήρα μιας τεράστιας εμπορικής επιχείρησης. Και φυσικά ας μη μιλήσουμε καθόλου για το πνεύμα της ειρήνης, όταν έχουμε το μακελειό στους Ολυμπιακούς του Μονάχου το 1972 και τη βόμβα φέτος, στην Ατλάντα, που σκότωσε δύο άτομα και τραυμάτισε άλλα 120.

Βέβαια, τίποτε δεν ισχύει για όλους και το ίδιο ασφαλώς συμβαίνει και με το θέμα που πραγματευόμαστε. Και σήμερα, δηλαδή, μέσα στο γενικό χαμό, υπάρχουν άτομα που έχουν σχέση με τους Ολυμπιακούς (παράγοντες, αθλητές) και διέπονται από διαφορετικά αισθήματα. Σαν παράδειγμα αυτών των μη αλλοτριωμένων, θα μπορούσαμε να αναφέρουμε το θρυλικό Σπύρο Λούη. Οταν λοιπόν, ο ταπεινός νερουλάς του Μαρουσιού ήρθε πρώτος στο Μαραθώνιο του 1896 και τον ρώτησαν οι άρχοντες τι θέλει να του δώσουν για τη μεγάλη νίκη του, απάντησε μονολεκτικά: "τίποτε"! Κι όταν οι ταγοί επέμεναν, ο Λούης ζήτησε όλο κι όλο για "ανταμοιβή" ένα άλογο. "Ε, δώστε μου ένα άλογο για να μην κουβαλάω τις στάμνες στην πλάτη μου", είπε!

Την ιστορία του Σπύρου Λούη τη σκέφτομαι τακτικά. Οταν ακούω, λόγου χάρη, ότι ο Τούρκος αρσιβαρίστας Σουλεϊμάνογλου πήρε 250 εκατομμύρια ως πριμ για τη νίκη του ή όταν βλέπω αθλητές να πνίγουν τα εθνικά τους χρώματα κάτω από τα διαφημιστικά σήματα πολυεθνικών. Και ομολογώ πως θα ήθελα να γνώριζα κι άλλες ιστορίες σαν του Ελληνα μαραθωνοδρόμου για να μη βάζω και την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων μέσα σ' εκείνο τον αφορισμό που λέει ότι "η ιστορία επαναλαμβάνεται πάντοτε ως φάρσα"!

Τάσος ΑΥΓΕΡΙΝΟΣ

ΣΠΥΡΟΣ ΜΕΛΕΤΖΗΣ
Φωτογράφισε το χτίσιμο της νέας Ελλάδας

Ηταν ένα αντάμωμα. Μια συνάντηση του ΕΑΜ, της ΕΠΟΝ, του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ, μια συνάντηση των αγωνιστών του λαού μας, μια γιορτή για να τιμηθεί ο φωτογράφος της ΕΘνικής Αντίστασης, Σπύρος Μελετζής.Η εκδήλωση προς τιμήν του 92χρόνου Σπ. Μελετζή έγινε την Κυριακή στη Ρεντίνα Καρδίτσας και τη διοργάνωσαν η ΠΕΑΕΑ, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αντιστασιακών Δημοσιογράφων και το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης Ρεντίνας.

Στο κεφαλοχώρι των Αγράφων, που στα δύσκολα χρόνια του απελευθερωτικού αγώνα έγινε το κάστρο του ΕΛΑΣ και ήταν από τα πρώτα μέρη της Ελλάδας που ο αέρας που ανέπνεε κανείς εκείνα τα χρόνια "μύριζε" λευτεριά, συγκεντρώθηκαν οι συναγωνιστές του Σπ. Μελετζή. Σε μια εκδήλωση που η συγκίνηση και η χαρά ήταν ανάμεικτα συναισθήματα και το δάκρυ με το χειροκρότημα, διαδέχονταν το ένα το άλλο.

Η εξέδρα που είχε στηθεί για την εκδήλωση είχε φόντο το Μουσείο της Εθνικής Αντίστασης, το οποίο στεγάζεται στη Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών του ΕΛΑΣ, που λειτούργησε στη Ρεντίνα κατά την περίοδο 1942 - 44. Ηταν ο ίδιος τόπος και τα γύρω βουνά που αποτέλεσαν και την πηγή έμπνευσης του Σπύρου Μελετζή.

Ο πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ, Ν. Τερζόγλου, στο χαιρετισμό του μεταξύ άλλων τόνισε: "Ενας από τους ανθρώπους που βοήθησε αποφασιστικά να λάμψει η αλήθεια για τον απελευθερωτικό αγώνα του λαού μας, είναι ο Σπύρος Μελετζής. Ο φωτογράφος του αγώνα μέσα από το έργο του, επισήμανε, έδωσε το βαθύτερο περιεχόμενο και νόημα του εθνικού απελευθερωτικού αγώνα του λαού μας και βοήθησε σοβαρά στο να γίνει γνωστός στο εξωτερικό". Ο δήμαρχος της Ρεντίνας, Αρ. Αυγέρος, επισήμανε ότι "στο πρόσωπο του Σπύρου Μελετζή τιμούνται οι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης που έγραψαν ένα ακόμα έπος της νεότερής μας ιστορίας".

Ο πρόεδρος του μουσείου Εθνικής Αντίστασης Ρεντίνας, Ν. Ραμαντάνης, τόνισε: "Η σημερινή εκδήλωση γίνεται για να τιμήσουμε μια μεγάλη και γνωστή στο πανελλήνιο προσωπικότητα του απελευθερωτικού αγώνα. Ο Σπύρος Μελετζής μέσα από το φακό του απαθανάτισε το έπος της Εθνικής Αντίστασης και το χρησιμοποίησε σαν αδιάψευστο υλικό του αγώνα".

Ο αξιωματικός της Σχολής του Γενικού Στρατηγείου του ΕΛΑΣ, Γιάννης Μπότσης,υπογράμμισε: "Εμείς οι έφεδροι αξιωματικοί του ΕΛΑΣ χρωστάμε πολλά στον Σπύρο Μελετζή. Αυτές οι φωτογραφίες, μαζί με πολλές άλλες από τον απελευθερωτικό αγώνα, είναι η καλύτερη μαρτυρία για την τιτάνια προσπάθεια του ελληνικού λαού για την απελευθέρωση της πατρίδας".

Το "σαϊνι"

Ο δημοσιογράφος Ν. Καραντηνός, που ήταν και ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης, τόνισε μεταξύ άλλων: "Ο Σπύρος Μελετζής είναι ο έφηβος της Εθνικής Αντίστασης. Ο φωτογράφος, το "σαϊνι" όπως ήταν το παρατσούκλι του, που στα 92 του χρόνια τιμούμε εμείς σήμερα. "Σπύρο έλα στο βουνό, εκεί που χτίζεται η Νέα Ελλάδα",ήταν το κάλεσμα που έστειλε το ΠΓ του ΚΚΕ στον Σπύρο Μελετζή, επισήμανε ο Ν. Καραντηνός. Οταν ο Σπύρος ανέβηκε στο βουνό, συνέχισε, κατάφερε μέσα από τα φωτογραφικά του ντοκουμέντα, να καταγράψει αδρά, αντρίκεια, μ' όλη την αλήθεια του τον απελευθερωτικό αγώνα για να θεμελιώσει ο λαός μας μια καινούργια Ελλάδα. Ο Σπύρος Μελετζής, κατέληξε, κατάφερε να καταγράψει την έκφραση και την κίνηση του ένδοξου αγωνιστή, μέσα από τη φωτογραφική του τέχνη και να απαθανατίσει το έπος της Εθνικής Αντίστασης".

"Την είδα σαν γίγαντα"

Οταν ο Σπύρος Μελετζής ανέβηκε στο βήμα, φανερά συγκινημένος, θέλησε να πει δυο λόγια για την απόφασή του να καταγράψει φωτογραφικά τον απελευθερωτικό αγώνα. "Συνάντησα μια Ρουμελιώτισσα γερόντισσα, άρχισε να αφηγείται ο Σπύρος Μελετζής, που κουβαλούσε εφόδια για τους αντάρτες. Οταν τη ρώτησα, συνέχισε, πώς μπορεί στην ηλικία της να είναι ζαλωμένη με ένα τόσο βαρύ φορτίο, πήρα μια απάντηση: "Αγώνας είναι αυτός συναγωνιστή, άμα κερδίσουμε, τα κερδίζουμε όλα. Αμα χάσουμε τα χάνουμε όλα"". Τότε συνέχισε ο Σπ. Μελετζής, "είδα αυτήν τη γερόντισσα, σαν γίγαντα μπροστά μου και άρχισα να σκέφτομαι ότι οι φωτογραφίες που έπρεπε να τραβήξω, έπρεπε να έχουν την αγωνία, την πίστη, την ελπίδα και τη λεβεντιά αυτού του λαού".

Η εκδήλωση έκλεισε με την απονομή από τους διοργανωτές τιμητικού μεταλλίου και διπλώματος στον Σπ. Μελετζή, καθώς και παλιές εφημερίδες από τα χρόνια του αγώνα.

Παναγιώτης ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ

Συγκεντρώθηκαν για να τιμήσουν τον άνθρωπο, τον αγωνιστή, τον φωτογράφο, που μέσα απ' το φακό του κράτησε ζωντανούς τους αγώνες τους...

Φανερά συγκινημένος από τις εκδηλώσεις των συναγωνιστών του ήταν ο Σπύρος Μελετζής. Οταν πήρε το λόγο, τόνισε ότι απαθανάτισε τη λεβεντιά, την πίστη και την ελπίδα του ελληνικού λαού



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ