ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Φλεβάρη 2003
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ν. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ
Εμβάθυνση της αντιλαϊκής πολιτικής για την... πραγματική σύγκλιση

«Κοντόφθαλμη» η υπερβολική προσήλωση στο Σύμφωνο Σταθερότητας

Η «επιτάχυνση και εμβάθυνση» των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων στην οικονομία, η κατεδάφιση των εργασιακών σχέσεων και οι νέες αλλαγές στο φορολογικό σύστημα σε όφελος του μεγάλου κεφαλαίου, είναι ορισμένα από τα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση στην κατεύθυνση της λεγόμενης «πραγματικής σύγκλισης» με την ΕΕ, με βάση όσα είπε χτες ο υπουργός Οικονομίας Ν. Χριστοδουλάκης από το βήμα διεθνούς Συνεδρίου που γίνεται στην Αθήνα. Την ίδια στιγμή ο υπουργός του ΠΑΣΟΚ στο φόντο της κρίσης στις καπιταλιστικές οικονομίες, αναφέρεται σε «κοντόφθαλμη» ερμηνεία και προσήλωση στο Σύμφωνο Σταθερότητας. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του υπουργού, η διαδικασία της λεγόμενης πραγματικής σύγκλισης για τη χώρα μας θα κρατήσει -στην καλύτερη περίπτωση - τουλάχιστον μέχρι το 2015 και... βλέπουμε.

Προλειαίνοντας το έδαφος για την ολομέτωπη επίθεση διαρκείας σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, είπε χαρακτηριστικά: «Για να φθάσει η Ελλάδα το 90% του μέσου κατά κεφαλήν προϊόντος της ΕΕ μέχρι το 2010, απαιτείται μια διαφορά στους ρυθμούς μεγέθυνσης από αυτούς της ΕΕ, μεταξύ 2 και 3 ποσοστιαίων μονάδων». Πρόσθεσε μάλιστα πως «εάν διατηρηθεί αυτή η διαφορά μέχρι το 2015, το κατά κεφαλή εισόδημα της Ελλάδας θα φθάσει το μέσο εισόδημα στην ΕΕ»! Δηλαδή «ζήσε Μαύρε μου...». Η υλοποίηση αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής, σύμφωνα με τον υπουργό, περνά «από την επιτάχυνση και εμβάθυνση των διαρθρωτικών αλλαγών» μεταξύ των οποίων «το άνοιγμα και απελευθέρωση των αγορών, αύξηση του ανταγωνισμού, ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας, ολοκλήρωση των βελτιώσεων στο φορολογικό σύστημα». Η κυβέρνηση - είπε ο Ν. Χριστοδουλάκης - σκοπεύει να αποτυπώσει αυτό το πρόγραμμα σε «μια χάρτα πραγματικής σύγκλισης για την ελληνική οικονομία, που θα αποτυπώνει τους στόχους σε κάθε τομέα, τα εργαλεία για να τους επιτύχουμε».

Καθώς η κρίση που μαστίζει τις καπιταλιστικές οικονομίες απαιτεί αναπροσαρμογές, που αφορούν ακόμη και το διαβόητο «πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης», ο υπουργός προσπάθησε να συμβιβάσει τις διάφορες απόψεις που υπάρχουν για το θέμα σε επίπεδο ΕΕ λέγοντας ότι το σύμφωνο σταθερότητας πρέπει να «αποκτήσει μεγαλύτερη ευελιξία και ρεαλισμό». Αποκαλύπτοντας τους προβληματισμούς εξαιτίας της σημερινής κρίσης, είπε ότι το πλαίσιο αυτό «φυσικά οφείλει να είναι πιο ευέλικτο προκειμένου να αντιμετωπίζει κυκλικές διακυμάνσεις και ανισορροπίες στις αγορές βραχυχρόνια» και πρόσθεσε χαρακτηριστικά ότι η «υπερβολική προσήλωση στο ρόλο, τα όρια και την ερμηνεία του Συμφώνου Σταθερότητας, καθιστά σε ένα βαθμό κοντόφθαλμη την αίσθηση της πρόκλησης που αντιμετωπίζει η ΕΕ».


ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ
Σχετικά με τις εξετάσεις για τον φοροτέχνη - λογιστή

Με απόφασή της η πλειοψηφία της Κεντρικής Διοίκησης του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΟΕΕ) προχώρησε στην προκήρυξη εξετάσεων για την απόκτηση άδειας Β΄ τάξης για τους πτυχιούχους ΑΕΙ και ΤΕΙ κατόχους της άδειας Γ΄ τάξης. Οι εξετάσεις αυτές επιδιώκεται να γίνουν το διήμερο 15 και 16 του Φλεβάρη σε τέσσερα εξεταστικά κέντρα, σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Γιάννενα και Ηράκλειο. Το ΟΕΕ, εξελισσόμενο από επιστημονικός φορέας σε μηχανισμό υλοποίησης των αναδιαρθρώσεων στην αγορά εργασίας, σε επαγγελματική συντεχνία για τους λίγους και ισχυρότερους, προώθησε μια σειρά νομοθετικών ρυθμίσεων (Ν. 2515/97 και 2771/99, ΠΔ 340/98) για το επάγγελμα του φοροτέχνη-λογιστή (Φ-Λ).

Με τις νομοθετικές ρυθμίσεις προωθείται η κατηγοριοποίηση μέσα στον κλάδο, η δημιουργία μιας επαγγελματικής πυραμίδας, στην κορυφή της οποίας θα συγκεντρώνονται τα επαγγελματικά δικαιώματα και η δυνατότητα να εξαρτώνται απ' αυτήν η μεγάλη πλειοψηφία των μισθωτών λογιστών. Με τη διενέργεια των εξετάσεων δημιουργούνται πρόσθετα εμπόδια στην επαγγελματική εξέλιξη του φοροτέχνη-λογιστή.

Στις τοποθετήσεις τους οι εκπρόσωποι της ΠΑΣΚΟ (ΠΑΣΟΚ) και της ΔΗΚΙΟ (ΝΔ) υποστήριξαν ότι με αυτές τις εξετάσεις δεν αμφισβητείται η ακαδημαϊκή επάρκεια των πτυχιούχων γιατί αυτή πιστοποιείται με την απόκτηση του πτυχίου, αλλά, αντίθετα, πιστοποιείται η επαγγελματική τους επάρκεια. Ενώ ο εκπρόσωπος της ΣΕΠ-Ο (ΣΥΝ, ΚΕΔΑ, κ.ά.), βασιλικότερος του βασιλέως, στο όνομα της «διά βίου εκπαίδευσης» ισχυρίστηκε ότι οι ραγδαίες εξελίξεις στο επιστημονικό πεδίο επιβάλλουν τη συνεχή ενασχόληση με την επιστήμη και ότι οι εξετάσεις βοηθούν σε αυτή την κατεύθυνση. Σε συμπληρωματική τοποθέτησή του, χωρίς να αναθεωρεί την ουσία της αρχικής του τοποθέτησης, πρότεινε οι εξετάσεις για τον πτυχιούχο να αφορούν σε εκείνα τα μαθήματα τα οποία δεν έχει διδαχθεί, βάζοντας, με άλλα λόγια, την ευρωενωσιακή λογική των πιστωτικών μονάδων.

Με τη διενέργεια των εξετάσεων πραγματοποιείται αποσύνδεση του επαγγέλματος από το πτυχίο, υποβαθμίζονται τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ, συρρικνώνονται τα επαγγελματικά δικαιώματα. Το ΟΕΕ καθίσταται το κύριο όργανο υλοποίησης αυτής της αποσύνδεσης, της καταστρατήγησης των επαγγελματικών δικαιωμάτων των πολλών προς όφελος των λίγων.

Οι ρυθμίσεις δε σχετίζονται με πραγματικές ανάγκες αξιολόγησης του λογιστή-φοροτέχνη. Στην πραγματικότητα, σχετίζονται με τη διαδικασία συγκεντροποίησης στον κλάδο. Επιταχύνουν τις διεργασίες συγκέντρωσης των ελεύθερων επαγγελματιών λογιστών στις μεγάλες ΑΕ παροχής υπηρεσιών Φ-Λ. Παρεμποδίζοντας και αφαιρώντας το δικαίωμα υπογραφής ισολογισμών απ' όλο και ευρύτερο κύκλο λογιστών, τους μετατρέπει σε έμμισθους πλήρους ή μερικής απασχόλησης. Η όλη εξέλιξη εναρμονίζεται με την προώθηση των αναδιαρθρώσεων εντός ΕΕ, που στοχεύουν:

- Στην απελευθέρωση της αγοράς εργασίας.

- Στη γενική συμπίεση της τιμής της εργατικής δύναμης στο συγκεκριμένο κλάδο.

- Στη σύνδεση των παραπάνω στόχων με την ιδιωτικοποίηση στην εκπαίδευση-κατάρτιση, αφού το σύστημα αλλεπάλληλων εξετάσεων θα τροφοδοτήσει αντίστοιχο ιδιωτικό σύστημα προετοιμασίας των εξεταζομένων.

- Στην παραπέρα διάσπαση του κινήματος των εργαζομένων στον κλάδο.

Η «αξιολόγηση» θα αποδειχθεί στην πραγματικότητα ως διαδικασία ακριβής, ιδιωτικής κατάρτισης/αξιολόγησης για τους λίγους, με επαγγελματικά προνόμια σ' αυτούς και αποκλεισμό των πολλών.

Ειδικότερα η απόφαση αυτή ανοίγει το δρόμο για την υλοποίηση της Διακήρυξης της Μπολόνια και της «Λευκής Βίβλου για την απασχόληση», σύμφωνα με την οποία: «Η εκπαίδευση χρειάζεται να εκλογικευτεί, προβλέποντας λιγότερο μακροχρόνιες γενικές κατευθύνσεις και ανταποκρινόμενη περισσότερο στις ανάγκες της αγοράς». Δηλαδή προωθεί:

1. Την αλλαγή στο πρόγραμμα των σπουδών, μέσα από μια σύντομη, τρίχρονη μόλις «εκπαίδευση», με την οποία να μεταδίδονται περιορισμένες και αποσπασματικές επαγγελματικές δεξιότητες, για μια μερική και ληξιπρόθεσμη απασχόληση. Την εφαρμογή του συστήματος των πιστωτικών μονάδων, που προωθεί την εξατομίκευση των προγραμμάτων σπουδών, χωρίς επιστημονική συνάφεια, με αποκλειστικό σκοπό την ικανοποίηση της αγοράς. Την απόσπαση της θεωρίας από την πράξη και τη μετατροπή της επιστήμης σε εργαλείο αναπαραγωγής της ιδεολογίας του κεφαλαίου, απονεκρώνοντας την κριτική ικανότητα.

2. Την υποβάθμιση του πτυχίου μιας πρώτης βαθμίδας και την ενίσχυση των ταξικών φραγμών στην επόμενη βαθμίδα, διδακτορικών.

3. Την αποσύνδεση πτυχίου- επαγγέλματος υλοποιώντας την κατεύθυνση «η λήψη ενός τίτλου σπουδών αποσυνδέεται από την επαγγελματική κατοχύρωση και διασφάλιση».

Αυτές οι εξετάσεις δεν μπορούν να νομιμοποιηθούν. Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό ότι από τους 1.300 περίπου που είχαν δικαίωμα να συμμετάσχουν στις εξετάσεις μόνο 215 κατέθεσαν αιτήσεις. Στην πράξη μπορούμε να ακυρώσουμε αυτές τις εξετάσεις. Ηδη η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών (ΠΟΛ) και μια σειρά φοιτητικών και σπουδαστικών συλλόγων έχουν πάρει αποφάσεις προς αυτήν την κατεύθυνση, διοργανώνουν συσκέψεις για την πραγματοποίηση αγωνιστικών εκδηλώσεων για το διήμερο 15-16 του Φλεβάρη στο οποίο έχουν προγραμματιστεί αυτές να γίνουν.


Νίκος ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Μέλος της Κεντρικής Διοίκησης του ΟΕΕ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ