ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Απρίλη 2003
Σελ. /40
ΟΥΓΓΑΡΙΑ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Να αποκαλυφθούν όλες οι πλευρές της ένταξης

Να καταργηθούν οι αντιδημοκρατικοί περιορισμοί

Συνέντευξη με τον Ατίλα Βαϊνάι, αντιπρόεδρο του Εργατικού Κόμματος Ουγγαρίας

Η στιγμή σύλληψης του Α. Βαϊνάι
Η στιγμή σύλληψης του Α. Βαϊνάι
Σε λίγες μέρες ο Ατίλα Βαϊνάι, αντιπρόεδρος του Εργατικού Κόμματος Ουγγαρίας, θα πρέπει να παρουσιαστεί σε δικαστήριο της χώρας του. Το «έγκλημά» του ήταν να βάλει στο πέτο του το σύμβολο της σοσιαλιστικής Ουγγαρίας, το Κόκκινο Αστέρι. Κάτι που διώκουν ποινικά οι «δημοκράτες» οι οποίοι ανέλαβαν τη διακυβέρνηση της χώρας μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού.

«Τα "δημοκρατικά δικαιώματα" -μας λέει ο ίδιος ο Α.Βαϊνάι - είναι τα δικαιώματα του κεφαλαίου, που σήμερα βρίσκεται στην εξουσία. Το ότι ο σοσιαλισμός στη χώρα διαλύθηκε, ήταν μια ήττα, αλλά μόνο προσωρινή, για τη σοσιαλιστική και την κομμουνιστική ιδέα. Θέλησαν να απαγορεύσουν το Κόμμα μας, αλλά φοβούμενοι τις αντιδράσεις απαγόρευσαν τα σύμβολα. Είναι σαν να έχουν απαγορεύσει στους χριστιανούς να χρησιμοποιούν το σταυρό.

Ολο αυτό το διάστημα το Κόμμα μας, κάτω από την πίεση, υπέμενε. Αυτή όμως η κατάσταση δεν μπορεί πλέον να συνεχιστεί! Τη στιγμή που όλος ο κόσμος μιλά για την παγκόσμια κρίση του καπιταλισμού, δεν μπορεί να μη σκεφτόμαστε, να μη μιλάμε για το μέλλον της ανθρωπότητας, να μην οργανώνουμε τον κόσμο γι' αυτό το μέλλον. Γι' αυτό λοιπόν αποφασίσαμε να τοποθετηθούμε ανοιχτά ενάντια σ' αυτόν τον αντιδημοκρατικό νόμο. Θα πάρουμε μια σειρά πρωτοβουλιών για να πετύχουμε το στόχο μας. Μια πρωτοβουλία ήταν η προσπάθειά μας να προκαλέσουμε μια δικαστική διαδικασία. Ετσι σε μια μικρή συγκέντρωση των 50 ατόμων (ο νόμος θεωρεί ότι συγκέντρωση είναι όταν συμμετέχουν πάνω από 14 άτομα), και με την παρουσία άλλων τόσων εκπροσώπων των ΜΜΕ, καρφίτσωσα στο πέτο μου το κόκκινο αστέρι. Αμέσως ήρθαν αστυνομικοί και μου ζήτησαν να το βγάλω. Δέχτηκα με την προϋπόθεση να μου υποβάλλουν μήνυση, ώστε να γίνει δίκη. Ετσι κι έγινε και το κόκκινο αστέρι που χρησιμοποίησα κατασχέθηκε ως αποδεικτικό στοιχείο για τη δίκη.

Από τις πρόσφατες αντιπολεμικές κινητοποιήσεις
Από τις πρόσφατες αντιπολεμικές κινητοποιήσεις
Με την ενέργεια αυτή, μας δόθηκε η ευκαιρία επίσης να δηλώσουμε στα ΜΜΕ πως δε διαπράξαμε κάποιο έγκλημα, αλλά χρησιμοποιήσαμε το σύμβολο του εργατικού κινήματος, κάτι που είναι αναφαίρετο δικαίωμά μας και θα το επαναλάβουμε και στο μέλλον! Θέλουμε να τραβήξουμε την προσοχή των ανθρώπων της χώρας μας, όλης της Ευρώπης για την κατάργηση αυτής της απαγόρευσης».

Πρόσφατα βέβαια στην Ουγγαρία έγινε και προσπάθεια απαγόρευσης των αντιπολεμικών κινητοποιήσεων (!) που όμως το κίνημα κατάφερε να αποτρέψει. «Η κυβέρνηση φοβήθηκε», μας λέει ο αντιπρόεδρος του ΕΚ Ουγγαρίας. «Πολλές οργανώσεις, μικρές οργανώσεις, δημιούργησαν μια μεγάλη δύναμη, τη στιγμή που ο πρωθυπουργός της χώρας υποστήριξε την επιστολή συμπαράστασης στις ΗΠΑ στο ζήτημα του πολέμου. Θεώρησαν λοιπόν ότι δε θα ήταν ευχάριστο αν στη Βουδαπέστη γίνονταν αντιπολεμικές κινητοποιήσεις. Προσπάθησαν να τις αποτρέψουν. Η απαγόρευση κράτησε μόνο μια βδομάδα. Οταν κατάλαβαν πως οι κινητοποιήσεις θα γίνουν παρά την απαγόρευση, τότε τις επέτρεψαν».

Πλήρης άγνοια των αρνητικών συνεπειών της ένταξης

Σε μερικούς μήνες, ο λαός της χώρας θα ψηφίσει για την ένταξη στην ΕΕ. Τι όμως γνωρίζει σήμερα ο μέσος Ούγγρος για την ΕΕ; Κατά πόσο είναι σφαιρικά ενημερωμένος, κι έχει ακούσει τόσο αυτούς που είναι υπέρ, όσο και αυτούς που εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους στην ένταξη της χώρας στην ΕΕ;

«Οι Ούγγροι γνωρίζουν για την ΕΕ από την καθημερινή εμπειρία τους», τονίζει ο Α. Βαϊνάι. «Συχνά μετακινούνται σε χώρες της ΕΕ, όπως η Αυστρία, η Γερμανία έως και στην Ελλάδα. Βλέπουν πώς ζουν σ' αυτές τις χώρες και συγκρίνουν. Η πραγματικότητα λέει ότι το γενικό επίπεδο μισθών, κοινωνικών παροχών είναι σήμερα πολύ πιο καλό στην ΕΕ, σε σύγκριση με την Ουγγαρία. Πιστεύει λοιπόν πως εάν μπούμε στην ΕΕ τότε θα ζούμε κι εμείς έτσι. Μπορεί όχι άμεσα, αλλά μετά από λίγα χρόνια. Η αλήθεια όμως είναι πως και πριν από 14 χρόνια, όταν καταστρέφονταν ο σοσιαλισμός στη χώρα μας, επίσης η πλειοψηφία πίστευε το ίδιο. Η πραγματικότητα όμως λέει πως σήμερα ζούμε χειρότερα απ' ό,τι πριν 14 χρόνια. Φυσικά, υπάρχουν κι αυτοί που εκφράζουν φόβους για το μέλλον, για το αν θα είναι καλύτερα από σήμερα. Η σημερινή κυβέρνηση του Σοσιαλιστικού Κόμματος προσπαθεί να πείσει όλον το λαό πως πρέπει να λάβει μέρος στο δημοψήφισμα και να ψηφίσει βέβαια υπέρ της ένταξης. Δυστυχώς, λέγονται πολύ λίγα για τις συνέπειες της ένταξης. Οι άνθρωποι ξέρουν λίγα για το σύστημα, για το πώς λειτουργεί η ΕΕ, τους νόμους της, τις αλλαγές που θα υπάρξουν π.χ. για τους μικρομεσαίους.

Κάποιοι κλάδοι της οικονομίας αναμένεται να πληγούν ιδιαίτερα από την ένταξη. «Πολλοί είναι οι κλάδοι που θα οδηγηθούν σε αδιέξοδο», αναφέρει ο αντιπρόεδρος του ΕΚ Ουγγαρίας. «Σήμερα ακόμη πολλοί από αυτούς τα βγάζουν δύσκολα πέρα. Εφόσον αυξηθεί ο ανταγωνισμός και μια σειρά γραφειοκρατικές απαιτήσεις της ΕΕ, δε θα είναι εύκολο να τα καταφέρουν με τις δυνάμεις τους και να ανταποκριθούν σε όσα ζητά η ΕΕ. Ηδη πολλοί είναι αυτοί που το νιώθουν, όπως οι μικρομεσαίοι, οι αγρότες, που δεν περιμένουν πολλά από την ένταξη. Οι αγρότες βλέπουν πως η ΕΕ δε χρειάζεται την αγροτική οικονομία της Ουγγαρίας, παρά τις καλές συνθήκες, την εύφορη γη και το κλίμα μας. Για να μη δημιουργήσουν ανταγωνισμό τα αγροτικά μας προϊόντα, μέσα από τη διαδικασία της ένταξης, υποχρέωσαν τη χώρα μας σε όρους που δεν είναι και οι καλύτεροι για την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα. Καταλαβαίνουν επίσης πως οι συνθήκες που δημιουργούνται γι' αυτούς είναι πολύ χειρότερες από τους αγρότες των χωρών που ήδη είναι μέλη της ΕΕ. Γίνεται φανερό ότι αυτό το κομμάτι του πληθυσμού είτε θα απέχει, είτε θα ψηφίσει ενάντια στην ένταξη».

Βέβαια, η επίσημη προπαγάνδα αποσιωπά τις αντιδραστικές καπιταλιστικές; αναδιαρθρώσεις που γίνονται στις χώρες τις ΕΕ. Δε λέγεται τίποτα για την πορεία ιδιωτικοποιήσεων, την εμπορευματοποίηση της υγείας, της παιδείας, τις ανατροπές στο συνταξιοδοτικό κ.ά. Η ΕΕ παρουσιάζεται μ' άλλα λόγια σαν παράδεισος. Οπως μας λέει ο Α. Βαϊνάι: «Οι εργαζόμενοι δε γνωρίζουν τίποτα για τις τάσεις αυτές στην ΕΕ! Κι εδώ ευθύνη φέρουν και τα συνδικάτα της χώρας, που δεν έχουν ενημερώσει τους εργαζόμενους. Τα συνδικάτα βρίσκονται κάτω από τον έλεγχο της κυβέρνησης. Είναι ανάγκη να δούμε, να μάθουμε τις γενικές τάσεις μέσα από τις οποίες κινείται η ΕΕ. πολύ περισσότερο που οι Ούγγροι περιμένουν ακριβώς από την ένταξη στην ΕΕ να αυξηθεί η κοινωνική προστασία του λαού. Εμείς θεωρούμε πως τα πρώτα 2 έως 5 χρόνια θα πρέπει να υπάρξει μια καλυτέρευση σε αυτόν τον τομέα. Αν όμως συνεχιστούν αυτές οι τάσεις που αναφέρετε, που και το Κόμμα μας τις βλέπει, τότε η μεγάλη πλειοψηφία των λαών της ΕΕ θα οδηγηθεί να ζει σε συνθήκες που ζει σήμερα η πλειοψηφία στην Ουγγαρία. Το Κόμμα μας προσπαθεί να αποκαλύψει όλες τις αρνητικές συνέπειες που μπορεί να μας επηρεάσουν, αν και τα αστικά ΜΜΕ προσπαθούν να μας αποσιωπήσουν. Ταυτόχρονα δηλώνουμε ότι όλα τα κομμουνιστικά κι εργατικά κόμματα της ΕΕ θα πρέπει να συνεργαστούμε για να ανατρέψουμε αυτές τις τάσεις».

Ενάντια στη στρατιωτικοποίηση της Ευρώπης

«Ο λαός της Ουγγαρίας δε θέλει πολέμους. Ο κόσμος καταλαβαίνει ότι όπως έχει γίνει σήμερα ο στρατός, αυτός δεν υπηρετεί το λαό, αλλά το μεγάλο κεφάλαιο», επισημαίνει ο αντιπρόεδρος του ΕΚ και προσθέτει: «Είμαστε ενάντια στη στρατιωτικοποίηση της ΕΕ. Δε θέλουμε οι στρατιώτες να βρίσκονται εκτός των συνόρων μας. Δε θέλουμε ξένες βάσεις και στρατεύματα, ειδικά αμερικάνικα, στη χώρα μας. Θα ξέρετε ότι υπάρχει στη χώρα μας μια τέτοια βάση. Το Τοσάαρ, που πριν ήταν σοβιετική βάση, είναι τώρα αμερικάνικη. Ξέρανε πολύ καλά πού να έρθουνε! Αυτή η βάση έπαιξε σημαντικό ρόλο και στον πόλεμο κατά της Γιουγκοσλαβίας. Πολλά αεροπλάνα που αντιμετώπιζαν προβλήματα προσγειώνονταν σ' αυτήν τη βάση». Ρωτάμε αν πρόκειται για τη βάση όπου η Αμερικάνοι προετοιμάζουν τις αντι-Σαντάμ δυνάμεις. «Μας έχουν πει ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι απλώς μεταφραστές», λέει ο Α. Βαϊνάι. «Αρχικά έκαναν λόγο για χιλιάδες, ενώ στη συνέχεια μας είπαν ότι είναι πολύ λιγότεροι, αλλά δεν έδωσαν περισσότερες λεπτομέρειες, παρά μόνο ότι θα παίξουν ρόλο μετά την κατάληψη της Βαγδάτης. Πάντως το 80% του λαού της χώρας μας είναι ενάντια στον πόλεμο, ενάντια στο να ετοιμάζονται στην Ουγγαρία οποιοιδήποτε άνθρωποι που θα πάρουν μέρος στον πόλεμο».

Μαζί ν' αναπτύξουμε τους αγώνες μας!

Τέλος, ρωτήσαμε τον αντιπρόεδρο του ΕΚ Ουγγαρίας τι προσδοκά ο λαός, οι εργαζόμενοι της Ουγγαρίας, όχι από τις δομές και τους μηχανισμούς της ΕΕ, αλλά από τους εργαζόμενους των υπόλοιπων χωρών της ΕΕ... «Να παλέψουμε μαζί!Καταρχήν ενάντια στο ΝΑΤΟ, για να καταφέρουμε αυτό να μη γιορτάσει τα 60χρονά του! Δεύτερον θα μας βοηθούσε πολύ αν κι εσείς υψώνατε τη φωνή σας ενάντια στις αντιδημοκρατικές απαγορεύσεις που υπάρχουν στη χώρα μας. Τέλος, θα θέλαμε τα κομμουνιστικά κι εργατικά κόμματα της ΕΕ να αναπτύξουν κοινές πρωτοβουλίες, ιδιαίτερα μπροστά στη μάχη των ευρωεκλογών».

ΑΥΡΙΟ: Η ΠΟΛΩΝΙΑ


Αρχηγός Κράτους - Πρόεδρος: Φέρεντς Μαντλ

Αρχηγός Κυβέρνησης - Πρωθυπουργός: Πίτερ Μεντγκιέσι

Υπουργός Εξωτερικών: Λάζλο Κόβατς

Εκταση: 93.036 τετραγωνικά χιλιόμετρα

Πληθυσμός: 10 εκατομμύρια (Ούγγροι 96,6% και δεκατρείς επίσημα αναγνωρισμένες μειονότητες)

Γλώσσα: Ουγγρικά Πρωτεύουσα: Βουδαπέστη Νόμισμα: Φιορίνι Ουγγαρίας

Ουγγαρία και ΕΕ

Η Ουγγαρία υπέγραψε Συμφωνία Σύνδεσης με την ΕΕ το 1991. Ηταν η πρώτη χώρα της Κεντρικής Ευρώπης που υπέβαλε αίτηση για ένταξη στην ΕΕ (1994) και οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις άρχισαν την άνοιξη του 1998.

Πολιτικό σύστημα

Η Ουγγαρία είναι μια αστική δημοκρατία, που μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού νομοθέτησε την απαγόρευση της χρήσης των συμβόλων του κομμουνιστικού κι εργατικού κινήματος, κάθε συμβόλου που μπορεί να θυμίζει στο λαό τα σοσιαλιστικά χρόνια!

Η νομοθετική εξουσία ανήκει στο Κοινοβούλιο, που αποτελείται από 386 μέλη, εκ των οποίων τα 176 εκλέγονται από μονοεδρικές εκλογικές περιφέρειες για τετραετή θητεία. Ο Πρόεδρος, ο οποίος εκλέγεται από το Κοινοβούλιο, έχει κατά κύριο λόγο εθιμοτυπικό ρόλο.

Στις τελευταίες κοινοβουλευτικές εκλογές, τον Απρίλη 2002 δημιουργήθηκε ένας συνασπισμός από τους Σοσιαλιστές και τους φιλελεύθερους του κόμματος των Ελεύθερων Δημοκρατών υπό την ηγεσία του Πίτερ Μεντγκιέσι. Ο Μεντγκιέσι, ο οποίος δεν ανήκει σε κανένα πολιτικό κόμμα, επιλέχθηκε το 2001 από τους Σοσιαλιστές ως ο υποψήφιός τους για την πρωθυπουργία. Η προτεραιότητα της νέας κυβέρνησης είναι η προετοιμασία της χώρας για ένταξη στην ΕΕ.

Το Εργατικό Κόμμα Ουγγαρίας, που συσπειρώνει στις γραμμές του τους υποστηρικτές του σοσιαλιστικού συστήματος, λειτουργεί νόμιμα, αλλά μέσα στο γενικότερο αντιδημοκρατικό περιβάλλον των αντικομμουνιστικών απαγορεύσεων και δεν έχει καταφέρει ακόμη να περάσει το εκλογικό όριο του 5% και να αποκτήσει κοινοβουλευτική εκπροσώπηση.

Ουγγαρία - ΝΑΤΟ - Πόλεμος

Η Ουγγαρία έγινε μέλος του ΝΑΤΟ το Μάρτη 1999. Εκτοτε έχει συμμετάσχει στις «ειρηνευτικές» επιχειρήσεις στη Βοσνία -Ερζεγοβίνη και στη δράση του ΝΑΤΟ στο Κόσσοβο.

Στη χώρα έχει δημιουργηθεί μεγάλη αεροπορική βάση των ΗΠΑ, ενώ από τους Αμερικανούς εκπαιδεύονται και δυνάμεις της ιρακινής αντιπολίτευσης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ