Τρίτη 8 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
Η ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΗΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ

Αρχηγός Κράτους - Πρόεδρος: Φέρεντς Μαντλ

Αρχηγός Κυβέρνησης - Πρωθυπουργός: Πίτερ Μεντγκιέσι

Υπουργός Εξωτερικών: Λάζλο Κόβατς

Εκταση: 93.036 τετραγωνικά χιλιόμετρα

Πληθυσμός: 10 εκατομμύρια (Ούγγροι 96,6% και δεκατρείς επίσημα αναγνωρισμένες μειονότητες)

Γλώσσα: Ουγγρικά Πρωτεύουσα: Βουδαπέστη Νόμισμα: Φιορίνι Ουγγαρίας

Ουγγαρία και ΕΕ

Η Ουγγαρία υπέγραψε Συμφωνία Σύνδεσης με την ΕΕ το 1991. Ηταν η πρώτη χώρα της Κεντρικής Ευρώπης που υπέβαλε αίτηση για ένταξη στην ΕΕ (1994) και οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις άρχισαν την άνοιξη του 1998.

Πολιτικό σύστημα

Η Ουγγαρία είναι μια αστική δημοκρατία, που μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού νομοθέτησε την απαγόρευση της χρήσης των συμβόλων του κομμουνιστικού κι εργατικού κινήματος, κάθε συμβόλου που μπορεί να θυμίζει στο λαό τα σοσιαλιστικά χρόνια!

Η νομοθετική εξουσία ανήκει στο Κοινοβούλιο, που αποτελείται από 386 μέλη, εκ των οποίων τα 176 εκλέγονται από μονοεδρικές εκλογικές περιφέρειες για τετραετή θητεία. Ο Πρόεδρος, ο οποίος εκλέγεται από το Κοινοβούλιο, έχει κατά κύριο λόγο εθιμοτυπικό ρόλο.

Στις τελευταίες κοινοβουλευτικές εκλογές, τον Απρίλη 2002 δημιουργήθηκε ένας συνασπισμός από τους Σοσιαλιστές και τους φιλελεύθερους του κόμματος των Ελεύθερων Δημοκρατών υπό την ηγεσία του Πίτερ Μεντγκιέσι. Ο Μεντγκιέσι, ο οποίος δεν ανήκει σε κανένα πολιτικό κόμμα, επιλέχθηκε το 2001 από τους Σοσιαλιστές ως ο υποψήφιός τους για την πρωθυπουργία. Η προτεραιότητα της νέας κυβέρνησης είναι η προετοιμασία της χώρας για ένταξη στην ΕΕ.

Το Εργατικό Κόμμα Ουγγαρίας, που συσπειρώνει στις γραμμές του τους υποστηρικτές του σοσιαλιστικού συστήματος, λειτουργεί νόμιμα, αλλά μέσα στο γενικότερο αντιδημοκρατικό περιβάλλον των αντικομμουνιστικών απαγορεύσεων και δεν έχει καταφέρει ακόμη να περάσει το εκλογικό όριο του 5% και να αποκτήσει κοινοβουλευτική εκπροσώπηση.

Ουγγαρία - ΝΑΤΟ - Πόλεμος

Η Ουγγαρία έγινε μέλος του ΝΑΤΟ το Μάρτη 1999. Εκτοτε έχει συμμετάσχει στις «ειρηνευτικές» επιχειρήσεις στη Βοσνία -Ερζεγοβίνη και στη δράση του ΝΑΤΟ στο Κόσσοβο.

Στη χώρα έχει δημιουργηθεί μεγάλη αεροπορική βάση των ΗΠΑ, ενώ από τους Αμερικανούς εκπαιδεύονται και δυνάμεις της ιρακινής αντιπολίτευσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ