ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 9 Μάρτη 2003
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
Τελεσίγραφο πολέμου

Associated Press

«Ενεργός πλην όχι άμεση», χαρακτήρισε τη συνεργασία της Βαγδάτης ο επικεφαλής των επιθεωρητών, Χανς Μπλιξ, ο οποίος, ενημερώνοντας το Συμβούλιο Ασφαλείας μίλησε για «βήματα προόδου». Σε αυτήν ακριβώς τη φράση του Σουηδού διπλωμάτη θα μπορούσε να συμπυκνωθεί και η αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει στους κόλπους του Συμβουλίου, για το τι μέλλει γενέσθαι, τουλάχιστον σε ένα πρώτο επίπεδο, σε αυτό της διπλωματίας και των εντυπώσεων και όχι στο ουσιαστικό, σε αυτό των συμφερόντων.

Για την Ουάσιγκτον και το Λονδίνο, όπως κατέστησαν σαφές και οι ΥΠΕΞ τους, το Ιράκ «δεν έχει κάνει τη στρατηγική επιλογή της συμμόρφωσης». Για τη Μόσχα, το Παρίσι, τη Βόννη και το Πεκίνο, «οι επιθεωρήσεις αποδίδουν και το Ιράκ οφείλει να συνεργαστεί ενεργότερα και αμεσότερα, προκειμένου να ολοκληρωθεί ο ειρηνικός αφοπλισμός του». Για την Ουάσιγκτον, το Λονδίνο και τη Μαδρίτη, το νέο, τροποποιημένο, σχέδιο ψηφίσματος που κατέθεσαν και εμπεριέχει το τελεσίγραφο της 17ης Μαρτίου προκειμένου «να συμμορφωθεί πλήρως και άνευ όρων» η Βαγδάτη, αποτελεί «ύστατη ευκαιρία ειρήνης». Για το Παρίσι, τη Βόννη, το Πεκίνο και τη Μόσχα, «αποτελεί τελεσίγραφο πολέμου».

Οι επόμενες μέρες, μέχρι τουλάχιστον την 11η Μάρτη, οπότε ΗΠΑ και Βρετανία επιθυμούν να διεξαχθεί η ψηφοφορία, αναμένεται να σημαδευτούν από την όξυνση στο έπακρο των διπλωματικών «παζαριών» που λαμβάνουν χώρα εδώ και βδομάδες στο παρασκήνιο του Συμβουλίου. Υπέρ της αμερικανο-βρετανικής πρότασης έχει ταχτεί και η Βουλγαρία, ενώ υπέρ της παράτασης των επιθεωρήσεων έχει εκφραστεί η Συρία. Εντούτοις, την τελευταία στιγμή αναμένεται να κριθεί, αν κριθεί τελικά, η στάση που θα τηρήσουν τα υπόλοιπα μη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου, τα οποία, κατά κοινή ομολογία, βρίσκονται σε μια διελκυστίνδα ασφυκτικών πιέσεων, που φυσικά συνοδεύονται και από οικονομικά ανταλλάγματα.

Ακόμη, όμως, και αν το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν καταφέρει να καταλήξει σε μια κοινή θέση, η Ουάσιγκτον έχει λάβει τις αποφάσεις της. Αυτό ξεκαθάρισε, με τον κατηγορηματικότερο τρόπο, ο Αμερικανός Πρόεδρος, κατά τη διάρκεια προγραμματισμένης συνέντευξης Τύπου, που παραχώρησε λίγο πριν την έναρξη της κρίσιμης συνεδρίασης στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Ο Τζορτζ Μπους επανέλαβε ότι το Ιράκ «θα αφοπλιστεί» και ότι οι ΗΠΑ «δε χρειάζονται την έγκριση κανενός για να προστατεύσουν την ασφάλειά τους», καθιστώντας σαφές ότι η Ουάσιγκτον δε θα διστάσει να προχωρήσει σε μονομερές στρατιωτικό πλήγμα κατά της Βαγδάτης, έχοντας διασφαλίσει την υποστήριξη μιας «χαλαρής» και ανισοβαρούς, από άποψη ισχύος, συμμαχίας που θα εκτείνεται από τη Βρετανία μέχρι την ΠΓΔΜ.

Πολεμικές προετοιμασίες

Την ίδια στιγμή, επί ποδός πολέμου ζει, πλέον, η ιρακινή πρωτεύουσα, όπου μπορεί να συνεχίζονται οι επιθεωρήσεις, αλλά ταυτόχρονα αυξήθηκαν τα οδοφράγματα, ενισχύθηκε η στρατιωτική παρουσία στους δρόμους και οι κάτοικοι κλήθηκαν να ετοιμάσουν καταφύγια ακόμη και στις αυλές των σπιτιών τους. Η τελευταία από μια σειρά διπλωματικές αποστολές που αποχώρησαν από τη Βαγδάτη ήταν η ιαπωνική. Μέσα στο Σαββατοκύριακο, οι εναπομείναντες διπλωμάτες και ξένοι δημοσιογράφοι θα αποφάσιζαν για το κατά πόσο θα παραμείνουν ή όχι στη Βαγδάτη.

Σε ρυθμούς πολέμου, φαίνεται ότι εισέρχεται και ο ΟΠΕΚ, καθώς σε μια προσπάθεια να «προλάβει τις εξελίξεις» ανακοίνωσε ότι σε έκτακτη συνεδρίασή του την Τρίτη, θα καταλήξει σε ένα «σχέδιο έκτακτης ανάγκης» που θα προβλέπει την αύξηση κατά 4 εκατομμυρίων βαρελιών της ημερήσιας πετρελαϊκής παραγωγής. Την ίδια στιγμή, οι παγκόσμιες αγορές κλυδωνίζονται αναμένοντας το, όπως φαίνεται, αναπόφευκτο.

Ενώ η Βαγδάτη προετοιμάζεται, το νότιο Ιράκ βομβαρδίζεται. Συμμαχικά αεροσκάφη έπληξαν για πολλοστή φορά στόχους της ιρακινής αεράμυνας στη νότια «ζώνη απαγόρευσης πτήσεων», την Παρασκευή, ενώ, όπως έγινε γνωστό, οι αμερικανο-βρετανικές περιπολίες έχουν ξεπεράσει τις 500 ημερησίως. Η εντατικοποίηση των περιπολιών και των βομβαρδισμών, σε συνδυασμό με τις εντεινόμενες φήμες ότι αμερικανικές και βρετανικές ειδικές δυνάμεις δρουν, ήδη, μέσα στο Ιράκ, εντείνουν την αίσθηση ότι, πλέον, μόνο λίγα 24ωρα απομένουν πριν την επίσημη κήρυξη ενός πολέμου, που και έχει αποφασιστεί και έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό.


Ε.Μ.

ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
Πολλά για τους λίγους, εξαθλίωση για τους πολλούς

Στην Αργεντινή, μια χώρα που παράγει περισσότερο από 2,5 εκατομμύρια τόνους κρέατος, πεθαίνουν τρία παιδιά, κατά μέσο όρο, ημερησίως, από υποσιτισμό

Πίσω από τις μεγάλες στατιστικές υπάρχει η συγκεκριμένη πραγματικότητα, ανθρώπων που ζουν στην απόλυτη εξαθλίωση, χωρίς μεροκάματο ή με μεροκάματο πείνας. Παιδιά πετσί και κόκαλο που υποφέρουν από πείνα και υποσιτισμό. Ενας λαός που καταπιεζόταν χρόνια ολόκληρα από τη στρατιωτική δικτατορία, σήμερα καταπιέζεται από την οικονομική δικτατορία των μονοπωλίων. Δεν είναι κάτι το καινούριο, όταν σε μια χώρα πεθαίνουν, μέσα σε δέκα μήνες, 359 παιδιά από πείνα και υποσιτισμό, τα συσσωρευμένα χρόνια των αδικιών και της διαφθοράς είναι πολλά, και όλα αυτά χωρίς κανείς, καμία πολιτική αρχή, ενδογενής ή διεθνής, να έχει κάνει το παραμικρό ώστε να αποφευχθεί αυτή η βαρβαρότητα.

Μια χώρα με πολλά περισσότερα εκατομμύρια ζώα απ' ό,τι κατοίκους, επιτρέπει να σκοτώνει η πείνα, άμεσα ή έμμεσα, τα παιδιά της.

Μια χώρα της οποίας η οικονομία αυξήθηκε κατά τη διάρκεια μιας δεκαετίας - και μέχρι πριν μόλις τέσσερα χρόνια - με ρυθμό 7%, δεν έχει τώρα τροφή για τα σχεδόν 19 εκατομμύρια φτωχούς και φάρμακα για τους αρρώστους.

Μια χώρα που υπάκουσε πιστά στις διαταγές και τις ντιρεκτίβες του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, αυτή τη στιγμή αδυνατεί να πληρώσει ακόμα και τους τόκους των δανείων.

Η πείνα είναι συνέπεια ενός ηθικά διάτρητου συστήματος και κοινωνικά άδικου, αφού, επιπλέον, αυτή η πείνα βρίσκεται σε αντίφαση με ομάδες ελίτ που συσσωρεύουν προσβλητικά επίπεδα πλούτου, μεταξύ αυτών και πρόσωπα που έχουν πλουτίσει κατευθείαν από τους πόρους που προορίζονταν για να απαλύνουν αυτές τις καταστάσεις εξαθλίωσης. Αυτό είναι ένα πρόβλημα χρόνων στην Αργεντινή, μπροστά στην παθητικότητα μιας πολιτικής και δικαστικής εξουσίας όχι λιγότερο διεφθαρμένης και συνένοχης στο δράμα που στοιχίζει τη ζωή των πιο ανυπεράσπιστων.

Οι πολιτικές του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, φέρουν άμεση ευθύνη για την κατάσταση λιμού και εξαθλίωσης που σήμερα πλήττει τον αργεντινό λαό. Η συμφορά που βρήκε μία από τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου, έχει υπεύθυνους μέσα και έξω από την Αργεντινή, που τώρα δικαιολογούνται με την υποκριτική φλυαρία της νεοφιλελεύθερης μακροοικονομίας. Πρόκειται για μία κατάσταση «εγκληματικής εγκατάλειψης», όπως καταγγέλλουν μη κυβερνητικές οργανώσεις από το Τουκουμάν, επαρχία στο βορρά της χώρας, όπου συμβαίνουν οι καθημερινοί θάνατοι υποσιτισμένων και πεινασμένων παιδιών. Αν η λεγόμενη διεθνής κοινότητα είχε την παραμικρή ηθική συναίσθηση της δικαιοσύνης, θα είχαν ήδη ληφθεί μέτρα για να απαλυνθεί η κατάσταση, τόσο σε νομικό όσο και σε ανθρωπιστικό επίπεδο.

Το γεγονός ότι καταστρέφονται ζωές μπαίνει σε δεύτερη μοίρα μπροστά στα πολεμικά συμφέροντα της «υπερκυβέρνησης» των ΗΠΑ. Ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζ. Μπους Τζούνιορ, προετοιμάζεται ολοταχώς και ολόπλευρα για έναν ολοκληρωτικό πόλεμο στο Ιράκ. Ενα πόλεμος που οδηγείται στο βομβαρδισμό του άμαχου πληθυσμού, που θα επιφέρει ένα νέο κύμα δυστυχίας, εξαθλίωσης και θανάτου για τον ανυπεράσπιστο ιρακινό λαό, στη βάση υποθετικών απειλών της κυβέρνησης του Σαντάμ Χουσεΐν. Οι υπόλοιποι ηγέτες των σημαντικότερων χωρών του πλανήτη, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν οι κύριοι Μπλερ, Μπερλουσκόνι, Αθνάρ κλπ., συμπαρατάσσονται με τις υστερικές ιαχές των γερακιών στις ΗΠΑ, αποσιωπώντας και επιτρέποντας αυτό που συμβαίνει στην Αργεντινή, σε μεγάλο μέρος της Αφρικής, στην Ασία και στην υπόλοιπη Λατινική Αμερική.

Η πραγματική απειλή της πείνας που σκοτώνει, δεν τους ενδιαφέρει, είναι μέρος του δικού τους μοντέλου για την κοινωνία, είναι μέρος του απάνθρωπου καπιταλιστικού συστήματος. Για να μπορούν κάποιοι να συσσωρεύουν απεριόριστα πλούτο, καταδικάζεται το μεγαλύτερο μέρος της ανθρωπότητας στην κατάργηση των κοινωνικών, εργασιακών, μέχρι και των ανθρωπιστικών δικαιωμάτων του.


Γ. ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΗ

ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
Νέα αιματηρή κλιμάκωση

ΓΑΖΑ.--

Οι εξελίξεις του Σαββάτου προοιωνίζονταν νέα σοβαρή κλιμάκωση της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης. Ισραηλινό ελικόπτερο έπληξε με πύραυλο αυτοκίνητο στη Γάζα σκοτώνοντας 4 Παλαιστινίους -ανάμεσά τους, σύμφωνα με το Ασοσιέιτεντ Πρες, ήταν ο 50χρονος πολιτικός ηγέτης της οργάνωσης «Χαμάς», Ιμπραχίμ Μάκντμε. Η «επιλεκτική δολοφονία» αυτή του ισραηλινού στρατού αναμενόταν να πυροδοτήσει αντίποινα: Το Γαλλικό Πρακτορείο μετέδιδε ότι οι μαχητές της «Χαμάς» έλαβαν εντολή να σκοτώσουν «Ισραηλινούς βουλευτές και υπουργούς» κατά βούληση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ