ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 1 Μάρτη 2013
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΓΑΛΛΙΑ
Ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και μπίζνες στο επίκεντρο

Από τη συνάντηση Πούτιν - Ολάντ στη Μόσχα
Από τη συνάντηση Πούτιν - Ολάντ στη Μόσχα
ΜΟΣΧΑ.--

Ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, για πρώτη φορά ως αρχηγός κράτους επισκέφθηκε, χτες, Πέμπτη, τη Ρωσία. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης συζήτησε με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, τις σχέσεις ΕΕ - Ρωσίας, τις διακρατικές σχέσεις Ρωσίας - Γαλλίας, τη συνεργασία τους στον τομέα του Διαστήματος, την κατάσταση στο Μάλι, στο Ιράν και βέβαια την κατάσταση στη Συρία, όπου οι δύο ηγεσίες παρουσιάζονται να στηρίζουν διαμετρικά αντίθετες επιλογές.

Ο Βλ. Πούτιν υποστήριξε τη γαλλική ιμπεριαλιστική επέμβαση στο Μάλι, κάτι για το οποίο τον ευχαρίστησε ο Φρ. Ολάντ και πρότεινε τη δημιουργία στην αφρικανική χώρα μιας μόνιμης στρατιωτικής αποστολής «για τη διατήρηση της ειρήνης». Μιλώντας για τις πρόσφατες συνομιλίες των «έξι» διεθνών μεσολαβητών για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, που πραγματοποιήθηκε στο Αλμάτι, ο Γάλλος Πρόεδρος δήλωσε ότι αυτές δεν οδήγησαν σε τίποτα. «Εχουμε μια κοινή ανάλυση κι εκτίμηση για το Ιράν. Πρέπει να κάνουμε τα πάντα ώστε το Ιράν να εγκαταλείψει το στρατιωτικό πυρηνικό του πρόγραμμα, και μάλιστα να παραιτηθεί χωρίς όρους», δήλωσε ο Γάλλος Πρόεδρος. Τόνισε ότι ο μόνος τρόπος να επιλυθεί το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα είναι οι διαπραγματεύσεις, σημειώνοντας πως οι κυρώσεις δεν έχουν οδηγήσει ως σήμερα σε κάποιο αποτέλεσμα.

Οι δύο πλευρές συζήτησαν επίσης την προοπτική της εξέλιξης στη Συρία. Ο Γάλλος Πρόεδρος υποστήριξε πως υπάρχουν κοινοί στόχοι των δύο πλευρών στο πρόβλημα της Συρίας, αλλά διαφορετικές μέθοδοι κι υποστήριξε την ανάγκη να «διατηρηθεί η ακεραιότητα της χώρας».

Από τη μεριά του ο Βλ. Πούτιν υποστήριξε πως η Ρωσία έχει μια στάση αρχών από την αρχή και την εφαρμόζει με συνέπεια. «Εμείς πραγματικά υποστηρίζουμε τη νόμιμη κυβέρνηση και πολεμάμε τους ριζοσπάστες και τρομοκράτες. Σε αυτό είμαστε, φυσικά, με την πλευρά της Γαλλίας, όταν και όπου αυτή με σαφήνεια ακολουθεί αυτή τη γραμμή, και γι' αυτό, άλλωστε, στηρίζουμε τις ενέργειες της Γαλλίας στο Μάλι», δήλωσε ο Πούτιν και επιβεβαίωσε πως ο Γάλλος ομόλογός του κατέθεσε κάποιες «νέες προτάσεις» για την επίλυση της συριακής κρίσης, τις οποίες, όμως, δεν αποκάλυψε.

Επενδυτικά σχέδια

Οι δύο Πρόεδροι τάχθηκαν υπέρ της αύξησης των επενδύσεων της Γαλλίας και της Ρωσίας σε κοινά επενδυτικά σχέδια σε διάφορους τομείς, που πέρσι σε συνθήκες παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης κυμάνθηκαν μεταξύ 28 - 30 δισ. δολαρίων.

Ο Ρώσος Πρόεδρος υπέδειξε τομείς, που θα μπορούσε να αναπτυχθεί παραπέρα η συνεργασία Ρώσων και Γάλλων καπιταλιστών: Αυτοκινητοβιομηχανία, μεταφορές, φαρμακευτική βιομηχανία, ενέργεια. Από τη μεριά του ο Φρ. Ολάντ δήλωσε πως θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για τη διεύρυνση αυτής της συνεργασίας. Ο Βλ. Πούτιν υπέδειξε πως την ανάπτυξη της επιχειρηματικής συνεργασίας εμποδίζει το καθεστώς της θεώρησης βίζας μεταξύ Ρωσίας - ΕΕ.

Ρωσία και Γαλλία στα πλαίσια του κοινού διαστημικού προγράμματος «Ενωση» θα εκτοξεύσουν από το Διαστημικό Κέντρο της Γουιάνας κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2013 έξι δορυφόρους.

Ο Βλ. Πούτιν σημείωσε πως το ρωσο-γαλλικό κοινό διαστημικό πρόγραμμα της «Ενωσης» παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον από τους καταναλωτές διαστημικών υπηρεσιών, από φορείς εκμετάλλευσης δορυφόρων και πρόσθεσε πως Ρωσία και Γαλλία υλοποιούν σήμερα μεγάλης κλίμακας έργα όχι μόνο στο χώρο του Διαστήματος, αλλά και σε τομείς υψηλής τεχνολογίας, όπως της αεροπορικής βιομηχανίας και της ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της πυρηνικής ενέργειας. Μεταξύ των έργων που κατονόμασε είναι οι αγωγοί «South Stream» και «Nord Stream», η δημιουργία των αεροσκαφών «Sukhoi Superjet 100» και MS-21, η προετοιμασία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Σότσι το 2014 και του Παγκόσμιου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου το 2018.


Ι.Π.

ΣΥΝΟΔΟΣ ΣΤΗ ΡΩΜΗ ΤΩΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΩΝ «ΦΙΛΩΝ» ΤΗΣ ΣΥΡΙΑΣ
Προχωράνε σε μεγαλύτερη ενίσχυση των «αντικαθεστωτικών»

ΡΩΜΗ, ΒΑΓΔΑΤΗ, ΑΓΚΥΡΑ.--

Μεγαλύτερη πολιτική και υλική βοήθεια προς το «Συριακό Εθνικό Συνασπισμό», που θεωρούν ως το «μοναδικό νόμιμο εκπρόσωπο του συριακού λαού» αποφάσισαν οι εκπρόσωποι των ιμπεριαλιστικών χωρών και συμμάχων τους, που συμμετείχαν στη Σύνοδο Φίλων της Συρίας, στη Ρώμη. Η Σύνοδος, στην οποία δε συμμετείχαν εκπρόσωποι Ρωσίας και Κίνας, που πραγματοποιήθηκε ενώ στη Συρία συνεχίζονται οι συγκρούσεις, εξέφρασε δυσαρέσκεια για τον εξοπλισμό των κυβερνητικών δυνάμεων του Μπασάρ αλ Ασαντ, από τρίτες χώρες και μίλησαν για «εγκλήματα πολέμου», για μια επέμβαση που ουσιαστικά στηρίζουν οι ίδιοι οι ιμπεριαλιστές, με «αιχμή του δόρατος» τους αντικαθεστωτικούς μισθοφόρους.

Τη θέση των ΗΠΑ να ενισχύσει οικονομικά τους αντικαθεστωτικούς, προκειμένου να βοηθήσει στην ανατροπή της κυβέρνησης του Μπασάρ αλ Ασαντ στη Συρία εξέφρασε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, υποστηρίζοντας ότι η βοήθεια που θα δοθεί στους αντικαθεστωτικούς θα αφορά «τρόφιμα και φάρμακα». Υποσχέθηκε, επιπλέον, 60 εκατομμύρια δολάρια σε βοήθεια στη συριακή «αντιπολίτευση» για τις «ανάγκες της διακυβέρνησης», καθώς και για τη «στήριξη» των περιοχών που ελέγχονται από αυτή. Οι ΗΠΑ υποστήριξαν ότι δήθεν δε θα παράσχουν όπλα στους «αντικαθεστωτικούς».

Για δέσμευση της Συνόδου, ώστε να ενισχυθεί η βοήθεια προς τους «αντικαθεστωτικούς» έκανε λόγο ο Βρετανός ΥΠΕΞ, Ουίλιαμ Χέιγκ. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Αχμέτ Νταβούτογλου, ισχυρίστηκε ότι πρέπει να υπάρξει ξεκάθαρο μήνυμα κατά των «ισλαμιστικών στοιχείων» και του ενδεχόμενου «χρήσης χημικών όπλων» στη Συρία, προειδοποιώντας για πιθανή διάχυση του πολέμου στην ευρύτερη περιοχή.

Η ΕΕ, από την πλευρά της, ανανέωσε με απόφαση του Συμβουλίου τις κυρώσεις εναντίον της Συρίας, αναθεωρώντας κάποιες από τις προβλέψεις για το εμπάργκο όπλων, ώστε να επιτρέπεται η προμήθεια τεθωρακισμένων και «μη φονικού εξοπλισμού», στις δυνάμεις της αντιπολίτευσης, με το πρόσχημα της προστασίας των «αμάχων».

Ο επικεφαλής του Συριακού Εθνικού Συνασπισμού, Μοάζ αλ Χατίμπ, δήλωσε απογοητευμένος για τη μη παροχή όπλων στους αντικαθεστωτικούς, ζητώντας να τελειώσει αυτό το «εμπάργκο», ενώ χαρακτήρισε «κόκκινη γραμμή» για τους αντικαθεστωτικούς την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συνάντηση της συριακής αντιπολίτευσης, που είχε προγραμματιστεί για το Σαββατοκύριακο στην Κωνσταντινούπολη, προκειμένου να εκλεγεί «πρωθυπουργός» στη λεγόμενη «ενδιάμεση κυβέρνηση», αναβλήθηκε χωρίς να διευκρινίζεται νέα ημερομηνία, ούτε οι λόγοι.

Να παραμείνει ουδέτερος ο Λίβανος, όσον αφορά τον πόλεμο στη Συρία, ζήτησε από τους πολιτικούς ηγέτες της χώρας, ο γγ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, δηλώνοντας την «ανησυχία» του για πληροφορίες που θέλουν μέλη της Χεζμπολάχ να έχουν πεθάνει συμμετέχοντας στις συγκρούσεις.

Για ανάγκη της Συρίας σε «αμερόληπτη βοήθεια», σημειώνοντας ότι η κρίση στην οποία βρίσκεται η χώρα είναι πολυδιάστατη και όχι μόνο ανθρωπιστική, μίλησε ο Σύρος πρέσβης στα Ηνωμένα Εθνη Μπασάρ αλ Τζααφάρι, μετά από την κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη Συρία, την Τετάρτη. Σχολιάζοντας την πρόταση για συνομιλίες των «αντικαθεστωτικών», με όρο την αποχώρηση του Μπ. Ασαντ, ο αλ Τζααφάρι, υποστήριξε ότι όποιος επιθυμεί εθνικό διάλογο δε θέτει προϋποθέσεις.

Καταγγελία του Ισραήλ στον ΟΗΕ από τη Συρία

Την παρέμβαση των Ηνωμένων Εθνών, προκειμένου να σταματήσει το Ισραήλ τις γεωτρήσεις για εξόρυξη πετρελαίου στα Υψίπεδα του Γκολάν, ζήτησε χτες η συριακή κυβέρνηση, καταγγέλλοντας παραβίαση του ψηφίσματος 497 του ΟΗΕ. Η Δαμασκός, αναφερόμενη στις άδειες εξόρυξης πετρελαίου στα κατεχόμενα υψώματα του Γκολάν που χορήγησε το ισραηλινό υπουργείο Ενέργειας και Υδάτινων Πόρων, την περασμένη βδομάδα, καταγγέλλει το Ισραήλ ότι προσπαθεί να εδραιώσει την κατοχή, εκμεταλλευόμενο τον πόλεμο στη Συρία και να εκμεταλλευτεί το φυσικό της πλούτο.

Αλογίσια ... φιλανθρωπία

Σε «φιλανθρωπικές οργανώσεις» σχεδιάζει να δώσει τα προμαγειρεμένα γεύματα που αποσύρθηκαν από την αγορά γιατί περιείχαν κρέας αλόγου, χωρίς αυτό να αναγράφεται στη συσκευασία, σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωση του Γάλλου υπουργού Προστασίας του Καταναλωτή, Μπενουά Αμόν, αποδεικνύοντας για ακόμα μία φορά ότι οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν το φάσμα της φτώχειας στο καπιταλιστικό σύστημα, θεωρούνται πολίτες β' κατηγορίας. Ο Γάλλος υπουργός επικαλέστηκε για τις δηλώσεις του έναν κανονισμό ο οποίος επιτρέπει να δωρίζονται προϊόντα που φέρουν λανθασμένη σήμανση, λέγοντας ότι οι «φιλανθρωπικές οργανώσεις» θα αποφασίσουν τελικά αν θα τα διαθέσουν ή όχι. Με λίγα λόγια, σε αυτούς που εξαθλιώνει η καπιταλιστική εκμετάλλευση, τους δίνει και τα ...σκουπίδια της ως δήθεν «βοήθεια».

ΡΩΣΙΑ
Προς μόνιμο στόλο στη Μεσόγειο

ΜΟΣΧΑ.--

Την παρουσία της στη Μεσόγειο ενισχύει η Ρωσία, μετά την απόφαση για εγκατάσταση μόνιμης δύναμης του ρωσικού στόλου στην περιοχή, και τη δημιουργία ειδικής αρμόδιας διεύθυνσης, για το συγκεκριμένο επιχειρησιακό σχηματισμό, που θα διασφαλίζει τα συμφέροντα της Μόσχας, δεδομένων και των εξελίξεων που λαμβάνουν χώρα στη Συρία. Η ανακοίνωση έγινε στο διευρυμένο συμβούλιο στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, από το Ρώσο υπουργό Αμυνας Σεργκέι Σαϊγκού και σύμφωνα με Ρώσους αξιωματούχους, πρόκειται για μία κίνηση αντίστοιχη του στολίσκου και της σχετικής διεύθυνσης την οποία διέθετε η ΕΣΣΔ, στη Μεσόγειο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ρωσική ναυτική δύναμη της Μεσογείου θα φτάνει τα 10 πολεμικά πλοία, ενώ εκπρόσωπος του ρωσικού Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμυνας είχε αναφέρει ότι τα ρωσικά πλοία θα εκτελούν αποστολή μόνιμης επιφυλακής στα ανοιχτά της Συρίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ