ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Δεκέμβρη 2004
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΝΟΜΟΣ»
Ιδιωτικές επιχειρήσεις με ... δημόσιο χρήμα!

Στις κρατικές επιχορηγήσεις προσφεύγουν οι επιχειρηματίες - λάτρεις της «ελεύθερης αγοράς» - ενώ ταυτόχρονα συνεχίζουν να ζητούν ...«λιγότερο κράτος»

Ολοκληρώθηκε στη Βουλή η ψήφιση και των άρθρων του «αναπτυξιακού» νομοσχεδίου που μόλις δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης θα αποτελεί νόμο του κράτους. Με το νόμο αυτό, οι βιομήχανοι και άλλοι επιχειρηματίες - οι οποίοι κατά τα άλλα ορκίζονται στην «ελεύθερη αγορά» και αντιτίθενται στον «κρατισμό» - πριμοδοτούνται πλουσιοπάροχα με δημόσιο χρήμα και άλλα προνόμια.

Καταγγέλλοντας έναν ακόμα νόμο υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου η εισηγήτρια του ΚΚΕ Ε. Παντελάκη αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες πτυχές του. Υπογράμμισε ότι η λογική του νόμου είναι να επιδοτούνται για παράδειγμα οι αγροτοβιομήχανοι, οι οποίοι αντικειμενικά θα λειτουργήσουν ανταγωνιστικά προς τους μικρότερους ή τους συνεταιρισμούς. Κατήγγειλε ότι ενισχύονται οι μεγαλοξενοδόχοι, οι οποίοι, όπως έδειξε η εξέλιξη των τελευταίων χρόνων, αναπτύσσουν τα ξενοδοχεία τους με λιγότερο όμως προσωπικό.

Σοβαρότατο είναι και το θέμα της επιδότησης βιομηχάνων, προκειμένου να μεταφέρουν τις επιχειρήσεις τους στα Βαλκάνια και η Ε. Παντελάκη τόνισε: «Εμείς αυτό το θεωρούμε απαράδεκτο, από τις δημόσιες επενδύσεις να τους δίνουμε χρήματα για να φύγουν έξω. Ελεύθερη αγορά έχουμε, λένε, ας πάνε μόνοι τους με δική τους πρωτοβουλία να επενδύσουν. Δεν κατάλαβα γιατί πρέπει να πληρώνουμε εμείς αυτή την ιστορία», είπε και τόνισε ότι η πολιτική αυτή ακολουθούνταν τόσο επί ΠΑΣΟΚ όσο και με τη σημερινή κυβέρνηση όπως έδειξαν οι εξελίξεις με τον «Λαναρά» και με τον «Δαματάκη». Εφυγαν επιχειρήσεις, είπε, στα Βαλκάνια στα πλαίσια της «ανασυγκρότησης των Βαλκανίων», με βάση νόμο που ψήφισαν από κοινού ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ.


ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ευνοούν την κερδοσκοπία στα καύσιμα

Σε κάθε περίπτωση οι εταιρίες εμπορίας πετρελαιοειδών εξασφαλίζουν τα υπερκέρδη τους και ο λαός πληρώνει

ICON

Να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα επιδιώκουν οι εταιρίες εμπορίας πετρελαιοειδών, υποστηρίζοντας πως λαμβάνουν κάθε δυνατό μέτρο, «ώστε η μείωση των τιμών να περνά στην κατανάλωση στο μικρότερο δυνατό χρονικό διάστημα» και πως στις ...επόμενες μέρες θα φανεί ότι η πτώση της διεθνούς τιμής έχει περάσει στον καταναλωτή! Την ίδια ώρα, ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας στηρίζει πλήρως τις εταιρίες πετρελαιοειδών. Ετσι, ξαναπαρεμβαίνοντας, χτες, είπε ότι τις τελευταίες έξι βδομάδες (που μειώθηκαν οι διεθνείς τιμές πετρελαίου), η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης μειώθηκε. Στην Ευρώπη ήταν 4,35% και στην Ελλάδα 6,16%.

Και ενώ ο υπουργός εμφανίζει τη μείωση της τιμής της αμόλυβδης να είναι μεγαλύτερη στην Ελλάδα, απ' ό,τι στην Ευρώπη, οι τιμές των υγρών καυσίμων στη χώρα μας παραμένουν στα ύψη. Η μέση τιμή της αμόλυβδης ήταν στις 3 Δεκέμβρη 80,7 λεπτά ανά λίτρο, της σούπερ 86,8, του ντίζελ 79,6 και του πετρελαίου θέρμανσης 46,1 λεπτά. Και ενώ οι μειώσεις που παρατηρούνται από βδομάδα σε βδομάδα είναι αμελητέες και «συμβολικές», η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης - αποδεχόμενη τη λογική των εταιριών - παρεμβαίνει, για να κερδίσει τις εντυπώσεις, ζητώντας από τις εταιρίες να συνεχίσουν να επιδεικνύουν ...υπεύθυνη στάση!

Ο Σύνδεσμος Εταιριών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδας, από την πλευρά του επισημαίνει με ανακοίνωση κάτι που είναι λίγο πολύ γνωστό: Οτι «οι τιμές στην ελληνική αγορά διαμορφώνονται βάσει των διεθνών τιμών των προϊόντων πετρελαίου (βενζινών κλπ.), των οποίων οι διακυμάνσεις δεν ακολουθούν πάντοτε τις τιμές του αργού πετρελαίου». Αποσιωπούν, όμως, το γεγονός ότι την περίοδο της ιστορικής κορύφωσης των διεθνών τιμών υπήρξε υπέρογκη αύξηση της λιανικής τιμής των υγρών καυσίμων. Τότε, οι εταιρίες εμπορίας δεν μπήκαν στον κόπο να διευκρινίσουν τις διαφορές στις διακυμάνσεις προτιμώντας να εκμεταλλευτούν τον «ντόρο» για να «δικαιώσουν» αυτές τις τιμές.

Το σίγουρο είναι ότι στο τέλος και αυτού του χρόνου, όπως και το 2003, οι ισολογισμοί τους θα παρουσιάσουν κέρδη διψήφιων ποσοστών και πολλών εκατομμυρίων ευρώ, σε αντίθεση με τους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών που θα είναι αρνητικές.

Στον εισαγγελέα 6 βυτιοφορείς πετρελαίου

Στην προσπάθειά της, να αποδείξει ότι είναι δυνατό να αντιμετωπιστεί η κερδοσκοπική ασυδοσία - στην οποία επιδίδονται οι ισχυροί στον κλάδο πετρελαιοειδών - σε καθεστώς «ελεύθερης» αγοράς και διαμόρφωσης των τιμών, η κυβέρνηση άρχισε τους γνωστούς ελέγχους. Ελέγχους, που μόνο με τη διαμόρφωση των τιμών δεν έχουν να κάνουν. Και δε θα μπορούσαν να γίνουν τέτοιοι έλεγχοι, αφού οι τιμές διαμορφώνονται ελεύθερα.

Στα πλαίσια αυτά, το υπουργείο Ανάπτυξης, ανακοίνωσε χτες ότι παραπέμφθηκαν στον εισαγγελέα 6 ιδιοκτήτες βυτιοφόρων για ελλιπείς παραδόσεις πετρελαίου θέρμανσης. Οι περιπτώσεις αυτές εντοπίστηκαν στη διάρκεια διενέργειας ελέγχων από τη διεύθυνση μετρολογίας του υπουργείου Ανάπτυξης σε 45 βυτιοφόρα σε διάφορες περιοχές της Αττικής.

Στα βυτιοφόρα που παραπέμφθηκαν διαπιστώθηκε ότι στο βυτίο υπήρχε περίσσευμα πετρελαίου. Δηλαδή, οι ποσότητες που φαινόταν ότι παρέδωσαν δε συμφωνούσαν με την επιπλέον ποσότητα πετρελαίου που βρέθηκε στο βυτίο κατά τη διάρκεια του ελέγχου και μετά την παράδοση στον πελάτη τους.

Οι έλεγχοι, σύμφωνα με το υπουργείο, θα συνεχιστούν το επόμενο διάστημα με εντατικότερους ρυθμούς και με περισσότερο προσωπικό. Οι διακινητές είναι από τις περιοχές Κηφισιάς, Περιστερίου, Πατησίων, Ν. Φιλαδέλφειας και Σκαραμαγκά.


Η ακρίβεια «είναι εδώ»

Ο επίσημος πληθωρισμός αυξανόταν το Νοέμβρη με ετήσιο ρυθμό 3,1%. Ομως, οι δαπάνες της «καθημερινότητας» των νοικοκυριών, όπως στέγαση και Υγεία, αυξήθηκαν στο δωδεκάμηνο κατά 8,2% και 4,9% αντίστοιχα

«Πιθανόν και να υπάρχει κερδοσκοπία στα καύσιμα. Δε γνωρίζουμε, όμως, αν προέρχεται από τα διυλιστήρια ή από τα βενζινάδικα»... Την απάντηση αυτή έδωσε ο γενικός γραμματέας της Στατιστικής Υπηρεσίας, κ. Κοντοπυράκης, όταν κλήθηκε να απαντήσει σε σχετική ερώτηση. Προηγουμένως του είχε ζητηθεί να σχολιάσει τη διαφορετική συμπεριφορά που επιδεικνύουν οι τιμές των πετρελαιοειδών στην εσωτερική και στη διεθνή αγορά. Ενώ στη δεύτερη οι τιμές αποκλιμακώνονται με ταχύ ρυθμό (από τα 55 στα 42 δολάρια το βαρέλι), αντίθετα στην ελληνική αγορά έχουν καθηλωθεί στα ανώτατα επίπεδα στα οποία διαμορφώθηκαν κατά την περίοδο της μεγάλης ανόδου.

Κατά τον κυβερνητικό παράγοντα, η μη αποκλιμάκωση των τιμών του πετρελαίου στην ελληνική αγορά... πιθανόν να οφείλεται και σε κερδοσκοπία από την πλευρά του πετρελαϊκού κυκλώματος, αλλά... δυστυχώς δεν είναι δυνατό να εντοπιστεί η πηγή της κερδοσκοπίας. Ο ίδιος μάλιστα επιχείρησε να δικαιολογήσει την κατάσταση ισχυριζόμενος ότι οι υψηλές τιμές ίσως να οφείλονται στο γεγονός πως οι εταιρίες έχουν υπογράψει συμβόλαια σε παλαιότερες υψηλές τιμές... Το ότι οι πετρελαϊκές εταιρίες, που διαθέτουν μεγάλα αποθέματα πετρελαίου, κερδοσκοπούσαν κατά αισχρό τρόπο την περίοδο της μεγάλης ανόδου των διεθνών τιμών, αυτό δε φαίνεται να ενοχλεί ιδιαίτερα τους εκπροσώπους της κυβέρνησης.

Κατά τ' άλλα, ο επίσημος πληθωρισμός το Νοέμβρη διαμορφώθηκε στο 3,1% σε ετήσια βάση, έναντι ανόδου 3,3% που είχε σημειωθεί την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Στο διάστημα Νοέμβρη προς Οκτώβρη '04 σημειώθηκε άνοδος 0,1%, ενώ σε μέσα επίπεδα σημειώθηκε άνοδος 2,9% έναντι 3,6% που είχε σημειωθεί το αντίστοιχο δωδεκάμηνο. Αν και η Στατιστική Υπηρεσία, η οποία βρίσκεται κάτω από τον ασφυκτικό έλεγχο της εκάστοτε κυβέρνησης, έχει χάσει την αξιοπιστία της στο θέμα της καταγραφής της ακρίβειας, τα προσφερόμενα από αυτή στοιχεία καταδεικνύουν στον έναν ή στον άλλο βαθμό τις τάσεις που κυριαρχούν στην αγορά. Ετσι, στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά την περίοδο Νοέμβρη '03/'02 είχε σημειωθεί άνοδος 3,3%, ενώ την περίοδο Νοέμβρη '04/'03 η άνοδος περιορίστηκε μόλις στο 0,2%. Η εξέλιξη αυτή ίσως και να οφείλεται στην αθρόα εισαγωγή αγροτικών προϊόντων από τις λεγόμενες χώρες χαμηλού κόστους, ενώ τα ελληνικά σαπίζουν στις αποθήκες. Αντίθετα, σημαντική άνοδο εμφανίζουν οι ομάδες Στέγαση, Υγεία και Παιδεία, τόσο το 2003 όσο και το 2004. Πρόκειται για τομείς όπου ο ιδιωτικός τομέας είτε κυριαρχεί πλήρως (στέγαση), είτε τείνει να κυριαρχήσει (Παιδεία, Υγεία). Ετσι, στην ομάδα Στέγαση το μεν 2003 οι μέσες τιμές αυξήθηκαν κατά 5% και το 2004 κατά 8,2%. Στην Υγεία οι αυξήσεις ήταν αντίστοιχα 3,6% και 4,9%, ενώ στην Εκπαίδευση τόσο το 2003 όσο και το 2004 σημειώθηκε άνοδος 4,4%.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ