ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Δεκέμβρη 1997
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΠΟ
Οι καλλιτέχνες ζητούν συμπαράσταση

"Το πρωί της Τετάρτης, με την παρουσία οκτώ μόνο βουλευτών, εκ των οποίων δύο του ΚΚΕ και ένας του ΔΗΚΚΙ, που ήταν κατά, και πέντε του ΠΑΣΟΚ που ήταν υπέρ, και με την απουσία της ΝΔ και του ΣΥΝ (;;;), ψηφίστηκε επί της αρχής, σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής, το Πολυνομοσχέδιο του ΥΠΠΟ".Το παραπάνω καταγγέλλουν, με χτεσινή ανακοίνωση, οι συλλογικοί φορείς των καλλιτεχνών. Επισημαίνουν και πάλι ότι "ναυάγησε κάθε προσπάθεια ουσιαστικού διαλόγου με τον υπουργό Πολιτισμού, καθώς και κάθε προσπάθεια να ανοίξουμε διάλογο, μέσα από τα μεγάλα τηλεοπτικά κανάλια και από τα λοιπά ΜΜΕ, για τις τραγικές επιπτώσεις που θα έχει για τα θέματα του πολιτισμού το να μπει σε πράξη ένας τέτοιος νόμος".

Οι φορείς των καλλιτεχνών καλούν "το δημοσιογραφικό κόσμο να ευαισθητοποιηθεί και να βοηθήσει στην ενημέρωση του λαού" και "τους εργαζόμενους, τη νεολαία, τα εργατικά και επαγγελματικά σωματεία να συμπαραταχτούν μαζί μας και να πάρουν μέρος στη συγκέντρωση της Δευτέρας (15/12) στις 5μμ, στη Βουλή,που θα διαδηλώσουμε εναντίον του νομοσχεδίου του υπουργείου Πολιτισμού".

  • Ο "δαίμων" του τυπογραφείου λάθεψε... Στο χτεσινό δημοσίευμά μας για τη συνέντευξη των καλλιτεχνικών σωματείων ενάντια στο Πολυνομοσχέδιο του ΥΠΠΟ, μετέτρεψε το πραγματικό όνομα του γλύπτη και γενικού γραμματέα του ΕΕΤΕ, Μιχάλη Παπαδάκη,σε Γιάννη.
Αλλοτινά λαμπρά κτίρια του Πειραιά

"Συχνά έχουμε κατηγορηθεί και αυτοκατηγορηθεί οι Ελληνες για "προγονοπληξία". Τα τελευταία χρόνια, όμως, η προγονοπληξία μας (η "έπαρση για τα κλέη των αρχαίων προγόνων") έχει πάρει ολότελα διαφορετική μορφή: όχι μόνο δε θαυμάζουμε τους προπάτορές μας, αλλά "πλήττουμε" και αφανίζουμε ό,τι εκείνοι μας άφησαν.Καταστρέφουμε την ουσία, τους ιστούς, την όψη του τόπου μας - τη γλώσσα και τις παραδόσεις, τη φύση και τα μνημεία, το χαρακτήρα και την ταυτότητά του (...)".

Το παραπάνω απόσπασμα από τον πρόλογο του Μάριου Πλωρίτη στο πανέμορφο, επιστημονικού χαρακτήρα, βιβλίο του Πειραιώτη αρχιτέκτονα Νικόλα Σ. Ντόριζα "Τα κτίρια του Πειραιά κατά το 19ο αιώνα",που παρουσίασε προχτές το βράδυ σε ειδική εκδήλωση το σωματείο Εταιρεία Φίλων του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά,συνοψίζει τη "μανία" - σε πανελλαδικό επίπεδο - καταστροφής της πολιτιστικής και αρχιτεκτονικής κληρονομιάς μας. Μανία, που "πηγάζει" από την κρατική αναλγησία (ανυπαρξία κονδυλίων, νόμων ή ύπαρξη βλαβερών νόμων, αδιαφορία κρατικών υπηρεσιών, στρεβλή οικονομική ανάπτυξη, ερήμωση της περιφέρειας και ασυγκράτητη αστυφιλία, άναρχη πολεοδομία, κλπ.) και κορυφώνεται από τα αχαλίνωτα, βοηθούμενα από τις εκάστοτε κυβερνήσεις και κάποτε από τους τοπικούς δημοτικούς άρχοντες, συμφέροντα μεγαλοϊδιοκτητών. Μανία, που θυσίασε στο "βωμό" των πολιτικο-οικονομικών συμφερόντων, παλιών και νέων "τζακιών", μοναδικά κτίρια - μνημεία και στον Πειραιά.

Οση ομορφιά προσφέρει η "ξενάγηση" του βιβλίου του Νικόλα Ντόριζα στα λαμπρά κτίρια του Πειραιά κατά τον περασμένο αιώνα, τόση θλίψη προκαλεί η απουσία πολλών από αυτά, η εγκατάλειψη επίσης πολλών άλλων ερειπωνόμενων σήμερα και τόση οργή γεννά η γνώση που παρέχει το βιβλίο για την ανεμπόδιστη καταστροφή μνημείων και κτιρίων, από τη δεκαετία του '50 και μέχρι σήμερα.

Ο καθηγητής Αρχιτεκτονικής στο ΕΜΠ Μάνος Μπίρης,προλογίζοντας επίσης το βιβλίο, σημειώνει το "παρήγορο" γεγονός ότι ο Πειραιάς διατηρεί ορισμένα δείγματα της αρχιτεκτονικής των χρόνων της ακμής του, "δημόσια και ιδιωτικά κτίρια με το ανάλαφρο "εξωστρεφές" ύφος του ντόπιου κλασικισμού" και "προπάντων το αρμονικό σχέδιο της πόλης, το οποίο με σοφία χάραξαν οι πρώτοι πολεοδόμοι της Αθήνας, Κλεάνθης και Σάουμπερτ". Οσο για τη μελέτη του Ν. Ντόριζα, υπογραμμίζει ότι "το περιεχόμενό της δε στοχεύει απλά στην "ψυχρή" τεκμηρίωση του ιστορικού οικισμού, αλλά περιέχει και ένα είδος κριτικής θεώρησης, ίσως και στοχαστικής διάθεσης, χαρακτηριστικής ενός αυτόχθονα - όχι ξένου προς το περιβάλλον του ερευνητή".

Η πρωτότυπη αυτή μελέτη (πρώτη φορά βλέπει το φως της δημοσιότητας μελέτη με αυτό το αντικείμενο), στις 250 σελίδες της, με τα κείμενα και τις 350 εικόνες (φωτογραφίες, σκίτσα, αρχιτεκτονικά σχέδια - όψεις, κατόψεις κλπ.), αποτελεί μια γοητευτική "ψηλάφηση" στην ιστορία, κυρίως όμως στην αρχιτεκτονική αισθητική και τυπολογία κάθε περιγραφόμενου κτιρίου, με αναφορές και στους δημιουργούς τους. Βαθύτερος στόχος και "καημός" της μελέτης είναι η διάσωση των "εναπομεινάντων" κτιρίων του αλλοτινού Πειραιά.

Ποικίλες εκδηλώσεις

Επιστημονική συνάντηση με θέμα: "Το νερό, πηγή ζωής, κίνησης και καθαρμού" πραγματοποιείται σήμερα, αύριο και την Κυριακή στην Παλαιά Βουλή.Τη διοργανώνουν το Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης (ΜΕΛΤ) και το Σωματείο "Οι Φίλοι του ΜΕΛΤ".Οι εργασίες ξεκινούν σήμερα (5μμ), και στο θέμα "Λατρεία και καθαρμός" θα αναφερθούν οι: Πόπη Ζώρα, Μιχάλης Μερακλής, Δημήτρης Γόνης, Νίκος Βαρδιάμπασης, Γεώργιος Ν. Αικατερινίδης, Ελένη Ψυχογιού, Ειρήνη Γρατσία, Ελένη Παπαθωμά, Γεώργιος Δημητροκάλλης.Αύριο (9.45πμ) οι: Στέφανος Νομικός, Παναγιώτα Γκαγκούλια, Δημήτρης Μάτσας, Μιχάλης Παγούνης, Σπύρος Μαντάς, Αικατερίνη Ρεβιθιάδου - Τσότσου και άλλοι θα μιλήσουν για την "Τεχνολογία και νερό" και "Το νερό πηγή ζωής". Την Κυριακή (10πμ) οι Τέτη Χατζηνικολάου, Μαρία Γρυπάρη, Κορνηλία Τρακοσοπούλου, Τζούλια Θεοδωράκη - Πάτση κ. α. θα αναφερθούν στην "Προστασία και ανάδειξη των μνημείων".

  • Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων "Συναντήσεις στο σταυροδρόμι των Ελλήνων και ξένων λογοτεχνών", ο Γεωργιανός συγγραφέας Ρομάν Μιμινοσβίλι συνομιλεί, σήμερα, (5μμ) στο Κέντρο Λόγου και Τέχνης 104 (Θεμιστοκλέους 104), με το διευθυντή του Γεωργιανού Ινστιτούτου Αβταντίλ Μικαμπεριτζέ και τον συγγραφέα Δημήτρη Νόλλα,με θέμα "Η αρχαία ελληνική βυζαντινή λογοτεχνία στα Γεωργιανά Γράμματα".Στον ίδιο χώρο, τη Δευτέρα (8μμ), ο Θόδωρος Κρίτας συζητά με τον Γιάννη Βαρβέρη.
  • Σήμερα (7μμ), στο θεατρικό εργαστήρι του Δήμου Ηλιούπολης (Κουντουριώτου 2), η Μαρίζα Κωχ παρουσιάζει το νέο της βιβλίο "Η γοργόνα ταξιδεύει τον μικρό Αλέξανδρο" (εκδόσεις "Κέδρος").
  • Για "Τα κυπριακά φιλολογικά και λογοτεχνικά περιοδικά" μιλά ο Νίκος Παναγιώτου,σήμερα (8.30μμ) στο "Σπίτι της Κύπρου" (Ηρακλείτου 10). Τη Δευτέρα (8.30μμ) στον ίδιο χώρο, θα τιμηθεί η μνήμη του διπλωμάτη και συγγραφέα Νίκου Κρανιδιώτη.Μιλούν: Ανδρέας Χριστοφίδης, Χριστόδουλος Πασιαρδής.
  • Σήμερα (11πμ), στην αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου Αθηνών (Πανεπιστημίου 30), ξεκινά η 3η Συνάντηση Ευρωπαίων Σκηνοθετών,που θα συνεχιστεί αύριο και την Κυριακή σε άλλους χώρους.
  • Σήμερα (6μμ) στο βιβλιοπωλείο του Μ. Βερέττα (Ζωσιμάδων 14) μιλούν οι: Μάκης Αποστολάτος, Μιχάλης Δήμου.
Από την προχθεσινή συέντευξη Τύπου των σωματείων

Από την προχτεσινή συνέντευξη Τύπου των σωματείων

Μεσόγειος και Αιγαίο

Σειρά διαλέξεων με στόχο τη διερεύνηση της Μεσογειακής Ταυτότητας και τη σχέση της με το χώρο, διοργανώνει (14 και 16/12), το Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών και το Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων,στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων. Την Κυριακή(7.30μμ) η Ιρις Τζαχίλη (επίκουρος καθηγήτρια Πανεπιστημίου Κρήτης) μιλάει με θέμα "Οι πολίτες "ενδύονται" υφαντικές εργασίες και αστικός περίγυρος στο προϊστορικό Αιγαίο". Στις 9μμ για τους "Χώρους Κοινωνικών Συναθροίσεων στη Βυζαντινή Πόλη" μιλάει η Τώνια Κιουσοπούλου (λέκτορας Πανεπιστημίου Κρήτης).

Στις 16/12 (7.30μμ) για την "Ακμή και παρακμή μιας Νεοελληνικής Πόλης. Ερμούπολη 19ος - 20ός αι." θα μιλήσει ο Χρήστος Λούκος (καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης). Στις 9μμ οι καθηγητές Θανάσης Καλπαξής και Νίκος Φαράκλας θα μιλήσουν με θέμα "Αστυ και Χώρα στην Αρχαία Κρήτη".

Ζακυνθινό παζάρι

Χριστουγεννιάτικο παζάρι οργανώνει η επιτροπή νεολαίας της Ενωσης Ζακυνθίων "Αγ. Διονύσιος",στα γραφεία του συλλόγου (Δεληγιώργη 24, 4ος ορ.) αυτό το Σαββατοκύριακο και το ερχόμενο (20, 21/12). Θα υπάρχουν βιβλία ζακυνθινών συγγραφέων, ζακυνθινά προϊόντα και είδη δώρων, τα έσοδα από τα οποία θα διατεθούν για τους σκοπούς της Ενωσης. Ωρες λειτουργίας 5 - 9μμ. Πληροφορίες στο τηλέφωνο 5234.950.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ