ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Απρίλη 2011
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΙΜΕΣ ΑΓΟΡΑΣ - ΕΙΔΗ ΛΑΪΚΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ
Κυβέρνηση - επιχειρηματίες ισοπεδώνουν το λαϊκό εισόδημα

Στο 5,1% ο επίσημος πληθωρισμός

Τις καταστρεπτικές συνέπειες του μνημονίου για τα λαϊκά εισοδήματα έρχεται να τις συμπληρώσει η ανεξέλεγκτη αύξηση των τιμών σε εμπορεύματα και υπηρεσίες, που προωθεί το εμποροβιομηχανικό κύκλωμα, δίνοντας έτσι τη χαριστική βολή στην παραπαίουσα αγοραστική δύναμη των μισθών και των συντάξεων. Ενδεικτικό των συνεπειών που έχει για τα λαϊκά νοικοκυριά η πολιτική της κυβέρνησης για αντιμετώπιση της κρίσης προς όφελος των εκπροσώπων του κεφαλαίου, είναι και το γεγονός ότι παρά την οξύτατη οικονομική κρίση, παρά τη συνεχή πτώση των δεικτών που αφορούν την παραγωγή βιομηχανικών προϊόντων και παρά τη συνεχιζόμενη πτώση της λαϊκής κατανάλωσης, οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι εξακολουθούν να διατηρούν τις τιμές σε υψηλά επίπεδα.

Σε πολύ υψηλά επίπεδα διατηρήθηκε ο πληθωρισμός και το Μάρτη, καθώς από το Μάρτη του 2010 σημείωσε αύξηση 4,5%, έναντι αύξησης 3,9% την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Την ίδια στιγμή, από τη σύγκριση της μέσης δωδεκάμηνης περιόδου (Απρίλης 2010 - Μάρτης 2011 προς Απρίλης 2009 - Μάρτης 2010) προκύπτει αύξηση 5,1% έναντι αύξησης, μόλις 1,6% που σημειώθηκε τα αντίστοιχα προηγούμενα δωδεκάμηνα. Τέλος, μόνο μέσα στον Μάρτη προκύπτει επίσης μεγάλη αύξηση του σχετικού δείκτη τιμών κατά 3,3%, εξαιτίας, λέει, της επαναφοράς των τιμών στα προ των εκπτώσεων του Φλεβάρη επίπεδα.

Από την περαιτέρω ανάλυση των στοιχείων προκύπτει ότι ο βασικός παράγοντας ανόδου του πληθωρισμού, είναι η κερδοσκοπική άνοδος των διεθνών τιμών του πετρελαίου, η οποία δεν δικαιολογείται από πραγματικές αιτίες, αλλά οφείλεται στα χρηματιστηριακά παιγνίδια των μεγάλων κερδοσκοπικών εταιρειών. Ευθύνη, επίσης, έχουν στο εσωτερικό της χώρας όλοι οι συντελεστές, οι οποίοι εμπλέκονται στην αλυσίδα αγοράς, διύλισης, εμπορίας πετρελαιοειδών, ενώ το κακό έρχεται να τριτώσει με τις - μη εμπλεκόμενες στην αγορά πετρελαίου - μεγάλες εμποροβιομηχανικές επιχειρήσεις, οι οποίες, εκμεταλλευόμενες το γενικότερο κλίμα, προχωρούν και αυτές με τη σειρά τους σε ανατιμήσεις. Οι μεγάλοι χαμένοι είναι φυσικά οι εργαζόμενοι, γενικότερα τα ευρύτερα λαϊκά στρώματα, που βλέπουν ότι οι κυβερνητικές πολιτικές και η ανυπόφορη ακρίβεια, ροκανίζουν επικίνδυνα τους ήδη μειωμένους μισθούς και τα εισοδήματα.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι μόνο τον Μάρτη η τιμή του πετρελαίου κίνησης αυξήθηκε κατά 7,3% και τα καύσιμα του αυτοκινήτου κατά 2,9%. Επίσης, τα νωπά φρούτα αυξήθηκαν κατά 4,6%, οι νωπές πατάτες κατά 5,4%, ο καπνός κατά 1,2% και τα ασφάλιστρα των αυτοκινήτων κατά 3,2%.

Σε ετήσια βάση τώρα, από τον περσινό στο φετινό Μάρτη, η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης εκτινάχθηκε κατά 34%. Οι τιμές των καυσίμων αυξήθηκαν κατά 18,4%, ενώ σημαντικές αυξήσεις σημειώθηκαν στις τιμές των τροφίμων που επηρεάζουν άμεσα τους προϋπολογισμούς των λαϊκών νοικοκυριών. Ειδικότερα, ανατιμήθηκαν:

  • νωπές πατάτες κατά 23,5%
  • νωπά λαχανικά 6,5%
  • νωπά ψάρια 5%
  • γαλακτοκομικά - αυγά 3,6%
  • γλυκά - ζαχαρωτά 2,6%
  • κρέατα 1,5%
  • δημητριακά και παρασκευάσματα άρτου κατά 1,4%
  • καπνός 21,8%
  • υπηρεσίες μεταφορών 14,2%
  • αλκοολούχα ποτά 11,8%
  • ηλεκτρισμός 9,8%
  • νοσοκομεία - κλινικές 9,7%
  • ασφάλιστρα μεταφορών 8%
  • είδη καθαρισμού 4,9% κλπ.

Με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας σταθερά σε ρόλο Πόντιου Πιλάτου για τις τιμές των καυσίμων, να διατείνεται ότι ...χωρίς τους φόρους οι τιμές των καυσίμων στη χώρα δεν είναι... δα και από τις ακριβότερες (στην 11η θέση τη φέρνουν οι πίνακες που δημοσιοποίησε χτες) τα μονοπώλια εξακολουθούν να θησαυρίζουν σε βάρος των λαϊκών νοικοκυριών.

Οι τιμές τραβούν κανονικότατα την ανηφόρα φτάνοντας σε πρωτόγνωρα επίπεδα. Χτες, η αμόλυβδη έφτασε κοντά στα 1,89 ευρώ το λίτρο με «μέση» τιμή πανελλαδικά τα 1,693 ευρώ το λίτρο, ενώ το πετρέλαιο πωλούνταν στα 90 λεπτά και σε ορισμένες περιοχές ξεπερνούσε και το ένα ευρώ το λίτρο.

ΜΕΤΑΠΟΙΗΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ
Κατρακύλα 5,5% στο δίμηνο

Σε καθοδική τροχιά οι 17 από τους 23 ταξινομούμενους κλάδους

Με επιτάχυνση σε ποσοστό 6,8% συρρικνώθηκε για το μήνα Φλεβάρη του 2011 η μάζα παραγόμενων από τα εργοστάσια μεταποίησης, με την κατρακύλα σε μέσα επίπεδα για το α' δίμηνο να διαμορφώνεται σε 5,5%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από τη στατιστική υπηρεσία (ΕΛΣΤΑΤ) τα σημερινά επίπεδα παραγωγής κυμαίνονται σε επίπεδα χαμηλότερα κατά 28% σε σύγκριση με αυτά του έτους 2005, που αποτελεί τη βάση κατάρτισης του ισχύοντος δείκτη για τις μεταποιητικές βιομηχανίες. Να σημειωθεί ακόμη ότι η διαδικασία της πτώσης ξεκίνησε πολύ πριν από τη φάση της σημερινής καπιταλιστικής κρίσης, ήταν μάλιστα συστατικό στοιχείο και της καπιταλιστικής «ανάπτυξης» στο πλαίσιο των γενικότερων αναδιαρθρώσεων σε κλάδους και τομείς της οικονομίας. Σήμερα, η διαδικασία αυτή επιταχύνεται και θα συνεχιστεί μέχρις ότου βγουν οριστικά εκτός «ανταγωνισμού» οι πλέον αδύναμοι κρίκοι, οι μικρότερες επιχειρηματικές μονάδες. Είναι απόλυτα φανερό ότι στις λίστες της επίσημης ανεργίας έρχονται να προστεθούν εκατοντάδες χιλιάδες σημερινοί εργαζόμενοι. Ταυτόχρονα και η παραπέρα συρρίκνωση των λαϊκών εισοδημάτων με τα νέα μέτρα που ετοιμάζουν σε όφελος της πλουτοκρατίας, διαμορφώνει τους αναγκαίους όρους και τις προϋποθέσεις για παραπέρα επιδείνωση σε όλους τους δείκτες μέτρησης της οικονομικής δραστηριότητας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που αφορούν στο δίμηνο Γενάρη με Φλεβάρη του 2011:

Μεταποίηση : Η κατρακύλα φτάνει σε 5,5% σε συνέχεια της υποχώρησης 5,9% στο ά δίμηνο του 2009. Σε καθοδική τροχιά κινήθηκαν οι 17 από τους συνολικά 23 ταξινομούμενους κλάδους. Ανάμεσα σε αυτούς και οι : Είδη ένδυσης : 24,8%, δέρματα-υπόδηση : 20,4%, ποτά : 9,5%, κλωστοϋφαντουργικές ύλες : 21% κ.ά.

Ο γενικός δείκτης βιομηχανικής παραγωγής (μεταποίηση-ορυχεία-ηλεκτρισμός -παροχή νερού) καταγράφει πτώση 4,9% από 6,9% πέρυσι. Χαρακτηριστική είναι και η μείωση 6% που εμφανίζει η «παραγωγή και διανομή ηλεκτρικού ρεύματος», εξέλιξη που προφανώς συνδυάζεται με την πτώση της παραγωγής στα εργοστάσια μεταποίησης αλλά και με τις όποιες εξοικονομήσεις από τα λαϊκά νοικοκυριά. Η «επεξεργασία και παροχή φυσικού νερού» υποχώρησε με ρυθμό 3%.

Με πτωτικούς ρυθμούς συνεχίζουν να κινούνται και όλες οι κύριες ομάδες των ταξινομούμενων βιομηχανικών κλάδων. Συγκεκριμένα, η πτώση είναι:

  • Διαρκή καταναλωτικά αγαθά 18,6%
  • Κεφαλαιουχικά αγαθά 9,8%
  • Ενέργεια 5,9%
  • Μη διαρκή καταναλωτικά αγαθά 3,6%
  • Ενδιάμεσα αγαθά 2,7%
ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΡΙΜΗΝΟΥ
Οι αριθμοί δε βγαίνουν...

Παρά τα αιματηρά μέτρα λιτότητας που πήρε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, οι αριθμοί του προϋπολογισμού ...δε βγαίνουν και, σύμφωνα με την «κοινή συναντίληψη» των δύο πλευρών - κυβέρνηση, τρόικα - οι αποκλίσεις αυτές θα αντιμετωπισθούν με τη λήψη νέων μέτρων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, τα καθαρά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού το α' τρίμηνο, εμφανίζουν μείωση 8,1% (από 12,1 σε 11,1 δισ. ευρώ) σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο, έναντι προβλεπόμενου στόχου αύξησής τους με ρυθμό 8,5%. Μάλιστα, τα έσοδα προ επιστροφών φόρων εμφανίζουν μείωση 9,3%, αλλά η κατάσταση «διασώζεται», επειδή οι επιστροφές φόρων φέτος είναι μειωμένες κατά 22% (από 1,1 σε 0,8 δισ. ευρώ) σε σχέση με το 2010.

Αντίθετα, οι δαπάνες, μετά τη δραματική τους συρρίκνωση το 2010, συνεχίζουν να συμπιέζονται. Με ετήσια πρόβλεψη για αύξησή τους κατά 6,6%, το α' τρίμηνο αυξήθηκαν μόνο 3,5% - από 15,2 σε 15,8 δισ. ευρώ - ενώ για δεύτερη συνεχή χρονιά οι πρωτογενείς δαπάνες (μισθοί, συντάξεις, επιδόματα, επιχορηγήσεις κ.λπ.) εμφανίζουν μείωση 2,3%. Αύξηση 15,6% εμφανίζουν οι τόκοι αποπληρωμής του χρέους, οι οποίοι ανήλθαν στα 3,2 έναντι 2,8 δισ. ευρώ.

Στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, οι δαπάνες εμφανίζουν κατάρρευση, καθώς, σε σχέση με πέρυσι μειώθηκαν κατά 55,3%! - από 1,5 σε 0,7 δισ. ευρώ - ενώ τα έσοδα εμφανίζουν αύξηση 121,3% - από 0,3 σε 0,6 δισ. ευρώ.

Τέλος, το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού τριμήνου εμφανίζει άνοδο 7,8% - από 4,4 σε 4,7 δισ. ευρώ - έναντι ετήσιας πρόβλεψης μείωσής του κατά 3,9%.

ΠΡΩΗΝ ΔΕΚΟ
Το τσάκισμα των μισθών φέρνει αποτελέσματα...

Σε υπολειτουργία οδηγεί η πολιτική της κυβέρνησης τις πρώην ΔΕΚΟ, καθώς η προσπάθεια μείωσης των δαπανών των επιχειρήσεων αυτών, σε υψηλότερα επίπεδα από ό,τι η μείωση των εσόδων, στην πραγματικότητα τις εντάσσει στις διαδικασίες της ελεγχόμενης πτώχευσης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους εργαζόμενους σε αυτές, αλλά και για τις προσφερόμενες υπηρεσίες.

Σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, η δραστική μείωση των μισθών και των επιχορηγήσεων, αλλά και η μείωση του προσωπικού, οδήγησαν σε βελτίωση του οικονομικού αποτελέσματος που παρουσίασαν 18 πρώην ΔΕΚΟ το δίμηνο Γενάρης - Φλεβάρης. Πρόκειται κατά βάση για τους συγκοινωνιακούς φορείς της πρωτεύουσας, ΟΣΕ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΕΡΓΟΣΕ, ΕΑΒ, ΕΡΤ,ΕΛΓΑ, ΕΤΑ, ΕΛΓΑ, ΟΣΚ κ.λπ.

Τα συνολικά έσοδα των επιχειρήσεων, χωρίς τις επιχορηγήσεις, μειώθηκαν, συγκριτικά με το αντίστοιχο δίμηνο του 2010, κατά 8%. Τα έσοδα από πωλήσεις μειώθηκαν 11%. Οι κρατικές επιχορηγήσεις μειώθηκαν 32%. Το αποτέλεσμα ήταν η μείωση των συνολικών εσόδων κατά 16%.

Την ίδια στιγμή, το άγριο τσεκούρωμα των αποδοχών των εργαζομένων, καθώς και η μείωση του προσωπικού, αναδείχθηκαν σε κύριες πηγές για τη μείωση των δαπανών των ΔΕΚΟ αυτών κατά 36%. Οι αμοιβές και τα έξοδα τρίτων εμφανίζουν μείωση 52% και οι αγορές και μεταβολές αποθεμάτων κατά 39%. Τα συνολικά έξοδα ανήλθαν σε 332,7 εκατ. ευρώ μειωμένα κατά 36%, κι έτσι το λεγόμενο οικονομικό αποτέλεσμα βελτιώθηκε κατά 61%.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ