Τρίτη 12 Απρίλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΕΤΑΠΟΙΗΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ
Κατρακύλα 5,5% στο δίμηνο

Σε καθοδική τροχιά οι 17 από τους 23 ταξινομούμενους κλάδους

Με επιτάχυνση σε ποσοστό 6,8% συρρικνώθηκε για το μήνα Φλεβάρη του 2011 η μάζα παραγόμενων από τα εργοστάσια μεταποίησης, με την κατρακύλα σε μέσα επίπεδα για το α' δίμηνο να διαμορφώνεται σε 5,5%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από τη στατιστική υπηρεσία (ΕΛΣΤΑΤ) τα σημερινά επίπεδα παραγωγής κυμαίνονται σε επίπεδα χαμηλότερα κατά 28% σε σύγκριση με αυτά του έτους 2005, που αποτελεί τη βάση κατάρτισης του ισχύοντος δείκτη για τις μεταποιητικές βιομηχανίες. Να σημειωθεί ακόμη ότι η διαδικασία της πτώσης ξεκίνησε πολύ πριν από τη φάση της σημερινής καπιταλιστικής κρίσης, ήταν μάλιστα συστατικό στοιχείο και της καπιταλιστικής «ανάπτυξης» στο πλαίσιο των γενικότερων αναδιαρθρώσεων σε κλάδους και τομείς της οικονομίας. Σήμερα, η διαδικασία αυτή επιταχύνεται και θα συνεχιστεί μέχρις ότου βγουν οριστικά εκτός «ανταγωνισμού» οι πλέον αδύναμοι κρίκοι, οι μικρότερες επιχειρηματικές μονάδες. Είναι απόλυτα φανερό ότι στις λίστες της επίσημης ανεργίας έρχονται να προστεθούν εκατοντάδες χιλιάδες σημερινοί εργαζόμενοι. Ταυτόχρονα και η παραπέρα συρρίκνωση των λαϊκών εισοδημάτων με τα νέα μέτρα που ετοιμάζουν σε όφελος της πλουτοκρατίας, διαμορφώνει τους αναγκαίους όρους και τις προϋποθέσεις για παραπέρα επιδείνωση σε όλους τους δείκτες μέτρησης της οικονομικής δραστηριότητας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που αφορούν στο δίμηνο Γενάρη με Φλεβάρη του 2011:

Μεταποίηση : Η κατρακύλα φτάνει σε 5,5% σε συνέχεια της υποχώρησης 5,9% στο ά δίμηνο του 2009. Σε καθοδική τροχιά κινήθηκαν οι 17 από τους συνολικά 23 ταξινομούμενους κλάδους. Ανάμεσα σε αυτούς και οι : Είδη ένδυσης : 24,8%, δέρματα-υπόδηση : 20,4%, ποτά : 9,5%, κλωστοϋφαντουργικές ύλες : 21% κ.ά.

Ο γενικός δείκτης βιομηχανικής παραγωγής (μεταποίηση-ορυχεία-ηλεκτρισμός -παροχή νερού) καταγράφει πτώση 4,9% από 6,9% πέρυσι. Χαρακτηριστική είναι και η μείωση 6% που εμφανίζει η «παραγωγή και διανομή ηλεκτρικού ρεύματος», εξέλιξη που προφανώς συνδυάζεται με την πτώση της παραγωγής στα εργοστάσια μεταποίησης αλλά και με τις όποιες εξοικονομήσεις από τα λαϊκά νοικοκυριά. Η «επεξεργασία και παροχή φυσικού νερού» υποχώρησε με ρυθμό 3%.

Με πτωτικούς ρυθμούς συνεχίζουν να κινούνται και όλες οι κύριες ομάδες των ταξινομούμενων βιομηχανικών κλάδων. Συγκεκριμένα, η πτώση είναι:

  • Διαρκή καταναλωτικά αγαθά 18,6%
  • Κεφαλαιουχικά αγαθά 9,8%
  • Ενέργεια 5,9%
  • Μη διαρκή καταναλωτικά αγαθά 3,6%
  • Ενδιάμεσα αγαθά 2,7%

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ