Τρίτη 12 Απρίλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Από σήμερα στους δρόμους!

ΠΑΣΥ: Μόνος δρόμος η ανατροπή των αντιαγροτικών πολιτικών ΕΕ - κυβέρνησης

Αποψη από παλιότερη κινητοποίηση των κτηνοτρόφων στα Τέμπη

Icon

Αποψη από παλιότερη κινητοποίηση των κτηνοτρόφων στα Τέμπη
Στους δρόμους του αγώνα βγαίνουν από σήμερα οι μικρομεσαίοι κτηνοτρόφοι, σε διάφορες περιοχές της χώρας, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης (ΠΑΣΥ) να διεκδικήσουν, αγωνιστικά, την επιβίωσή τους, ερχόμενοι σε σύγκρουση με την αντιαγροτική - αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ.

Στην ανακοίνωσή της η ΠΑΣΥ αφού σημειώνει ότι τα αποτελέσματα της πολιτικής που εφαρμόζεται είναι οι χαμηλές τιμές παραγωγού στο γάλα και το κρέας, η μείωση του κτηνοτροφικού τομέα, η αύξηση των εισαγωγών ζωοκομικών προϊόντων και το τεράστιο έλλειμμα του αγροτικού εμπορικού ισοζυγίου, υπογραμμίζει πως «η εχθρική αυτή πολιτική απέναντι στους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους και οι επιπτώσεις της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης θα επιδεινώσουν ακόμη περισσότερο τη θέση της κτηνοτροφίας και θα επιταχύνουν το μαζικό ξεκλήρισμα των φτωχών κτηνοτρόφων».

Οι διεκδικήσεις

Η ανακοίνωση αναφέρεται στις αγωνιστικές διεκδικήσεις των κτηνοτρόφων, που είναι:

  • Μέτρα προστασίας από εισαγωγές και παράνομες ελληνοποιήσεις και ενόψει του Πάσχα. Θεσμοθέτηση ικανοποιητικών κατώτερων εγγυημένων τιμών και επιδοτήσεων για τα γεωργικά και ζωοκομικά προϊόντα. Τιμές σε γάλα: 1,30 ευρώ/κιλό για το πρόβειο γάλα, 0,85 ευρώ/κιλό για το γίδινο γάλα, 0,50 ευρώ/κιλό για το αγελαδινό γάλα. Τιμή στο κρέας: 8 ευρώ/κιλό σε αρνί και κατσίκι, 6 ευρώ/κιλό στο βοδινό κρέας.
  • Μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής με κατάργηση του ΦΠΑ σε όλα τα αγροτικά εφόδια και αφορολόγητο πετρέλαιο όπως στους εφοπλιστές. Στήριξη και ανάπτυξη της εγχώριας παραγωγής με δραστικό περιορισμό των εισαγωγών προϊόντων που παράγουμε, σε σύγκρουση με τις κατευθύνσεις ΕΕ και ΠΟΕ.
  • Επιδότηση των ζωοτροφών για τους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους και μέτρα ενίσχυσης για αύξηση της κτηνοτροφικής παραγωγής. Σύνδεση των επιδοτήσεων με την παραγωγή. Καμία παρακράτηση στις επιδοτήσεις και για την ενεργοποίηση του ΟΣΔΕ, δωρεάν η ηλεκτρονική σήμανση.
  • Κανένας πλειστηριασμός μικρομεσαίας κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης και διαγραφή των χρεών. Οχι στην ιδιωτικοποίηση της ΑΤΕ. Στήριξη του κρατικού - συνεταιριστικού χαρακτήρα και της παραγωγής των μεταποιητικών μονάδων ΔΩΔΩΝΗΣ - ΕΛΒΙΖ κ.ά.
  • Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών στη φυτική και κτηνοτροφική παραγωγή.
  • ΕΛΓΑ αποκλειστικά κρατικός φορέας για την πλήρη ασφάλιση ζωικής και φυτικής παραγωγής και του κεφαλαίου, στο 100% των ζημιών από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους.
  • Στελέχωση και εξοπλισμός των κτηνιατρικών υπηρεσιών του κράτους για προστασία του ζωικού κεφαλαίου - των κτηνοτρόφων και της δημόσιας υγείας.
  • Κίνητρα για καλλιέργειες κτηνοτροφικής χρήσης (βίκος, τριφύλλι, βρώμη, κριθάρι κ.ά.), οριοθέτηση των βοσκοτόπων και δωρεάν νομιμοποίηση των σταβλικών εγκαταστάσεων και επιδότηση 100% του κόστους μετεγκατάστασής τους, δωρεάν υποδομές ηλεκτροδότησης.
  • Κάλυψη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης όλων των αγροτών και θεώρηση βιβλιαρίων χωρίς όρους και προϋποθέσεις με αποκλειστική ευθύνη του κράτους.
  • Κατώτερη σύνταξη του ΟΓΑ στα 1.125 ευρώ και συνταξιοδότηση στα 60 για τους άνδρες και στα 55 για τις γυναίκες.
  • Οχι στις συγχωνεύσεις των σχολείων και μονάδων Υγείας, μέτρα στήριξης για αναβάθμιση της ζωής στην ύπαιθρο.

Καταλήγοντας, η ανακοίνωση της ΠΑΣΥ επισημαίνει: «Συνάδελφοι, για να αναπτυχθεί η κτηνοτροφία και να καλυφθούν οι λαϊκές ανάγκες με ασφαλή και φθηνά τρόφιμα, ένας δρόμος υπάρχει: Η σύγκρουση και ανατροπή των αντιαγροτικών πολιτικών της ΕΕ και των κομμάτων που τη στηρίζουν και αγροτική ανάπτυξη ενταγμένη στον κεντρικό σχεδιασμό για λαϊκή ευημερία.

Οι αγώνες και των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων θα είναι πιο αποτελεσματικοί όσο ενισχύεται η κοινή δράση και συμμαχία με τους αγρότες, την εργατική τάξη, τους αυτοαπασχολούμενους στις πόλεις και τα άλλα λαϊκά στρώματα, για την ανατροπή των εκμεταλλευτών μας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ