ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Σεπτέμβρη 2002
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Συλλαλητήριο τη Δευτέρα στα Τρίκαλα

Την Τετάρτη η κινητοποίηση της Καρδίτσας

Λίγες μέρες έμειναν μέχρι τη διοργάνωση των νομαρχιακών αγροτικών συλλαλητηρίων στα Τρίκαλα και στην Καρδίτσα και οι προετοιμασίες για την επιτυχία τους βρίσκονται στην τελική ευθεία. Στα Τρίκαλα το νομαρχιακό συλλαλητήριο το διοργανώνει η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Τρικάλων «Η Ανοιξη» και θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, στις 10.30 π.μ. στην κεντρική πλατεία (Ηρώων Πολυτεχνείου). Την Τετάρτη ακολουθεί το συλλαλητήριο στην Καρδίτσα, που διοργανώνει η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων του νομού και θα πραγματοποιηθεί στις 11 π.μ. στη Δημοτική Αγορά.

Ολες αυτές τις μέρες, μέχρι και την τελευταία στιγμή, για τη μαζική και δυναμική συμμετοχή των αγροτών στα συλλαλητήρια, αλλά και την επιτυχία των άλλων αγροτικών κινητοποιήσεων, που προγραμματίζονται, γίνονται συσκέψεις, περιοδείες, εξορμήσεις σε χωριά και επαρχιακές πόλεις των νομών και άλλες αγωνιστικές εκδηλώσεις. Ανάλογες αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν και στους άλλους νομούς της περιοχής.

Με τις νέες τους κινητοποιήσεις οι Θεσσαλοί αγρότες δίνουν συνέχεια στον μακρόχρονο αγώνα τους κατά της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που δημιουργεί, οξύνει και πολλαπλασιάζει τα προβλήματά τους και έχει ως στόχο να ξεκληρίσει τα μικρομεσαία αγροτικά νοικοκυριά. Και σ' αυτό τον αγώνα καλούν σε συμπαράσταση και συμπαράταξη τους εργαζόμενους, τους επαγγελματοβιοτέχνες και εμπόρους και τ' άλλα λαϊκά στρώματα που υποφέρουν από την ίδια αιτία, η οποία βρίσκεται στην εφαρμοζόμενη κυβερνητική πολιτική.

ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ
Απαίτησαν αγωνιστικά το δίκιο τους

Αγωνιστική απάντηση στην «επιχείρηση ξεκληρίσματος» της κυβέρνησης και της ΕΕ έδωσαν χτες οι αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας. Με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας, πραγματοποίησαν ένα μαχητικό συλλαλητήριο έξω από τη Νομαρχία στο Μεσολόγγι απαιτώντας την επίλυση των οξυμένων προβλημάτων τους.

Αξιοσημείωτη στο συλλαλητήριο ήταν η συμμετοχή των βαμβακοπαραγωγών από την επαρχία του Μεσολογγίου, ενώ το «παρών» έδωσαν καπνοπαραγωγοί, παρότι βρίσκονται σε εποχή συγκομιδής, καθώς και κτηνοτρόφοι. Στο πλευρό τους βρέθηκε ο Σπ. Στριφτάρης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος. Μετά τις ομιλίες, όπου έγινε ιδιαίτερη αναφορά στα προβλήματα των βαμβακοπαραγωγών, των καπνοπαραγωγών και των πληγέντων από την κακοκαιρία αγροτών, αντιπροσωπεία των συγκεντρωμένων επέδωσε στο νομάρχη το ψήφισμα με τα αιτήματά τους. Από τον τελευταίο εισέπραξαν ανέξοδα λόγια κατανόησης και απόπειρες επικοινωνίας με την κεντρική εξουσία.

Οι αγωνιζόμενοι αγρότες του νομού με το ψήφισμά τους απαιτούν ανάμεσα σε άλλα: Να πληρωθεί όλη η παραχθείσα παραγωγή βαμβακιού σε ενιαία τιμή χωρίς επιλέξιμα και μη επιλέξιμα, οι έλεγχοι να γίνονται στο σύνολο της παραγωγής και όχι δειγματοληπτικά, κατάργηση των προστίμων συνυπευθυνότητας και των ποσοστώσεων σε προϊόντα που η χώρα και η ΕΕ είναι ελλειμματικές. Ανάπτυξη της γεωργίας σύμφωνα με τις παραγωγικές δυνατότητες και τις διατροφικές ανάγκες του λαού, μείωση των ελλειμμάτων στα αγροτικό εμπορικό ισοζύγιο και αύξηση του εισοδήματος των αγροτών, αύξηση της χρηματοδότησης της γεωργίας για τα απαιτούμενα έργα υποδομής, μείωση του κόστους παραγωγής, βελτίωση του εισοδήματος, αύξηση της παραγωγικότητας της γεωργίας. Κατάργηση των φόρων στα αγροτικά καύσιμα, μείωση του ΦΠΑ και έλεγχο των τιμών γεωργικών εφοδίων και μηχανημάτων. Εξυγίανση και χρηματοδότηση των αγροτικών συνεταιριστικών οργανώσεων, να σταματήσει η ιδιωτικοποίηση της ΑΤΕ και του ΕΛΓΑ. Να αναβαθμιστούν οι δημόσιες γεωργικές υπηρεσίες, οι αγροτικοί οργανισμοί, η έρευνα σε αναπτυξιακή παραγωγική κατεύθυνση. Να χρηματοδοτηθεί η εγχώρια έρευνα και να αναδειχτεί η παραγωγή γενετικού και πολλαπλασιαστικού υλικού σε δυναμικό κλάδο της γεωργίας, επειδή η χώρα μας έχει τις καλύτερες προϋποθέσεις. Ουσιαστική αύξηση των συντάξεων, εξίσωση με την κατώτερη σύνταξη του ΙΚΑ, μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης των αγροτών και αγροτισσών και αναβάθμιση της δημόσιας δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στην ύπαιθρο.

Βιολογικής γεωργίας ... το ανάγνωσμα

Ελπίδες βιολογικής γεωργίας ξαναμοίρασε χτες ο υφυπουργός Γεωργίας Βαγ. Αργύρης. Κάλεσε, μάλιστα, και τους δημοσιογράφους για να τους αναγγείλει ότι η κυβέρνηση έχει σχέδιο για τη βιολογική γεωργία.

Αυτό που είχε να πει, βασικά, ήταν ότι θα δημιουργηθεί Εθνικό Συμβούλιο Βιολογικής Γεωργίας, καθώς και ανάλογα περιφερειακά συμβούλια. Αλλά οι αγρότες και κτηνοτρόφοι έχουν χορτάσει πλέον από συμβούλια και επιτροπές... Επιχείρησε, επίσης, να «ενισχύσει» το κυβερνητικό ενδιαφέρον αναφέροντας πως σήμερα το απόγευμα γίνεται περιφερειακή σύσκεψη για τη βιολογική γεωργία στην Καλαμάτα και θα ακολουθήσουν κι άλλες. Ανέφερε ακόμα πως πρόκειται να παραταθεί η περίοδος επιδότησης βιολογικών καλλιεργειών, αν συντρέχουν λόγοι, πέραν της πενταετίας. Επιπλέον, σημείωσε πως εισακούστηκαν οι σχετικές προτάσεις των εμπλεκομένων φορέων και πως θα απλουστευτούν οι υπάρχουσες γραφειοκρατικές διαδικασίες. Αυτό, βέβαια, που δεν είπε ο υφυπουργός είναι αν υπάρχουν οι προϋποθέσεις βιώσιμης ανάπτυξης της βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας, αν προκύπτει βιώσιμο εισόδημα στους βιοκαλλιεργητές, που «πάνε με το σταυρό στο χέρι», κι αν οι καταναλωτές που θα μοσχοπληρώνουν θα τρώνε τελικά και βιολογικά προϊόντα.

Πάντως, η κυβέρνηση, βλέποντας ότι το θέμα πουλάει γενικώς στην κοινή γνώμη, επιχειρεί να προσδώσει «φουσκωμένες» διαστάσεις στο σχεδιασμό ανάπτυξης της βιολογικής γεωργίας. Ταυτόχρονα, δείχνει να χρησιμοποιεί τη βιολογική γεωργία ως ένα ακόμα άλλοθι για την ακολουθούμενη πολιτική συρρίκνωσης της αγροτικής παραγωγής, που επιβάλλει η ΕΕ. Πάντως, ο ντόρος που κάνει η κυβέρνηση για τη βιολογική γεωργία αφορά σ' ένα αμελητέο ποσοστό, το οποίο δε φτάνει ούτε το 1% των καλλιεργούμενων αγροτικών εκτάσεων. Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι με τα πλαφόν που υπάρχουν και τις υπό προθεσμία επιδοτήσεις, δε φαίνεται να ευδοκιμεί μαζικά στη χώρα μας ούτε η βιολογική γεωργία. Εξάλλου, οι βιοκαλλιεργητές εξαναγκάζονται σε εξάρτηση από ιδιωτικές εταιρίες παραγωγής βιολογικών σπόρων και εφοδίων, από ιδιωτικές εταιρίες πιστοποίησης και από ιδιωτικές εταιρίες εμπορίας-διακίνησης, κατά βάση ξένες. Κι όπως δείχνουν τα πράγματα, προορίζονται σε μεγάλο βαθμό να γίνουν «φασονατζήδες»- βιοκαλλιεργητές, εκτός κι αν έχουν τη δυνατότητα οι ίδιοι να τρέχουν ασταμάτητα για να διαθέσουν τα προϊόντα τους.

Ομάδες παραγωγών στο βαμβάκι

Γίνονται, για να διαχειριστούν... τις νέες πετσοκομμένες επιδοτήσεις!

Ομάδες παραγωγών στο βαμβάκι ετοιμάζεται να καθιερώσει το υπουργείο Γεωργίας, με τη συνεργασία των διοικήσεων των ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ.

Ηδη έχει καταρτιστεί σχέδιο Υπουργικής Απόφασης και αναμένονται οι σχετικές προτάσεις από τις προαναφερόμενες οργανώσεις, πριν πέσουν οι υπογραφές. Η κίνηση αυτή καθόλου τυχαία δε γίνεται και είναι φανερό πως έχει πρωτίστως να κάνει με την επικείμενη αλλαγή στον τρόπο καταβολής της επιδότησης στο βαμβάκι. Οπως αναφέρουν σχετικές πληροφορίες, οι επιδοτήσεις στο βαμβάκι, σχεδιάζεται να δοθούν ανά στρέμμα, απευθείας στους βαμβακοπαραγωγούς και συνεπώς χρειάζεται η ύπαρξη ομάδων παραγωγών, με βάση τις κοινοτικές επιταγές. Κι όταν λέγεται επιδότηση ανά στρέμμα, εννοείται ότι θα είναι πολύ λιγότερα τα επιδοτούμενα στρέμματα και από 3.575.000, που εμφανίζει η κυβέρνηση πως δηλώθηκαν φέτος στο ΟΣΔΕ, και οι νέες επιδοτήσεις, όπως και να σχεδιαστούν τελικά, θα είναι χρηματικά πολύ μικρότερες και από τις υπάρχουσες πετσοκομμένες, λόγω της συνυπευθυνότητας, επιδοτήσεις ανά κιλό.

Ο υφυπουργός Γεωργίας, Βαγ. Αργύρης, ρωτήθηκε αν αυτό που γίνεται έχει σχέση με την αλλαγή του τρόπου καταβολής της επιδότησης, αλλά απέφυγε να απαντήσει. Ανέφερε μόνο, με σαφή πρόθεση παραπλάνησης των βαμβακοπαραγωγών, πως οι ομάδες παραγωγών θα συμβάλουν στη διαπραγματευτική ισχύ στην εμπορική τιμή του βαμβακιού. Πρόκειται, δηλαδή, για ...φούμαρα, γιατί ήδη έχει φανεί η διαπραγματευτική ισχύς των επικεφαλής των ομάδων παραγωγών σε βιομηχανική ντομάτα, συμπύρηνο ροδάκινο και σε πολλές άλλες περιπτώσεις...

ΣΚΛΗΡΟ ΣΙΤΑΡΙ
«Πιστοποιημένη» μείωση...

Υπουργική απόφαση για τη μείωση των κιλών του πιστοποιημένου σπόρου από τα 15 κιλά ανά στρέμμα στα 10 κιλά, υπογράφτηκε από το υπουργείο Γεωργίας. Την απόφαση αυτή ο υφυπουργός Γεωργίας Βαγ. Αργύρης την παρουσίασε χτες ως ικανοποίηση σχετικού αιτήματος των σιτοπαραγωγών.

Κυβέρνηση και ΕΕ καθιέρωσαν τον πιστοποιημένο σπόρο στο όνομα της ποιότητας, αλλά στην ουσία προς όφελος των κερδών των πολυεθνικών. Γιατί ο ακριβοπληρωμένος πιστοποιημένος σπόρος δεν έφερε και την ανάλογη καλή τιμή παραγωγού στο σκληρό σιτάρι. Τώρα ο υφυπουργός Γεωργίας ανακοίνωσε ως μέγιστη παροχή προς τους παραγωγούς σκληρού σιταριού ότι μπορούν να χρησιμοποιούν πλέον 10 κιλά πιστοποιημένου σπόρου ανά στρέμμα. Αλλά αυτό, όπως εκτιμάται σχετικά, πρόκειται να αποφέρει όφελος στους παραγωγούς γύρω στις 500-600 δραχμές το στρέμμα. Ομως το ερώτημα που αναδεικνύει τα αδιέξοδα που επιφέρει η πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, σε όφελος των πολυεθνικών και των παραρτημάτων τους, είναι - με δεδομένο ότι η τιμή στο σκληρό σιτάρι παραμένει χαμηλή - τι θα γίνει αν από του χρόνου, με «άλλοθι» ότι δε χρησιμοποιείται καθ' ολοκληρίαν πιστοποιημένος σπόρος, ριχτεί σε ακόμα πιο εξευτελιστικά επίπεδα η τιμή του προϊόντος αυτού; Σε μια τέτοια περίπτωση θα παρέμβει το υπουργείο Γεωργίας ή θα ξανακάνει την «πάπια» της ελεύθερης αγοράς;..



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ