ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Σεπτέμβρη 2012
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΗ ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΟΝ ΜΩΑΜΕΘ
Θύελλα διαμαρτυριών σε όλο τον μουσουλμανικό κόσμο

Επίθεση στην αμερικανική πρεσβεία στην Υεμένη

Από τις αντιδράσεις στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Υεμένη
Από τις αντιδράσεις στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Υεμένη
ΚΑΪΡΟ - ΤΡΙΠΟΛΗ - ΣΑΝΑ'Α - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Διογκώνεται το κύμα διαμαρτυριών στις μουσουλμανικές χώρες με αφορμή την ιδιαίτερα προσβλητική για τον Προφήτη Μωάμεθ ταινία, αποσπάσματα της οποίας «ανέβηκαν» στο διαδίκτυο από τις ΗΠΑ. Μία μέρα μετά την αιματηρή επίθεση στο αμερικανικό προξενείο στη Βεγγάζη της Λιβύης, όπου σκοτώθηκε ο Αμερικανός πρέσβης και τέσσερις Αμερικανοί διπλωματικοί υπάλληλοι, εξαγριωμένο πλήθος επιτέθηκε στην αμερικανική πρεσβεία στη Σάνα'α της Υεμένης, εισέβαλε στο κτίριο και απομακρύνθηκε μετά από ώρες με πυρά στον αέρα από το στρατό. Δεν αναφέρθηκαν τραυματίες και το διπλωματικό προσωπικό είχε εγκαίρως απομακρυνθεί.

Για τρίτη ημέρα, σφοδρότατες συγκρούσεις σημειώθηκαν στην περίμετρο της αμερικανικής πρεσβείας στο Κάιρο, όπου η αστυνομία με γκλομπς και δακρυγόνα αντιμετώπισε τους διαδηλωτές τραυματίζοντας 224. Διαμαρτυρίες έξω από αμερικανικές διπλωματικές αποστολές, χωρίς βίαια επεισόδια, πραγματοποιήθηκαν σε Μαρόκο, Σουδάν, Τυνησία και αλλού. Διαδήλωση έγινε και στην Τεχεράνη έξω από την ελβετική πρεσβεία, που εκπροσωπεί διπλωματικά τις ΗΠΑ στο Ιράν. Στο Ιράκ, η σιιτική ένοπλη οργάνωση «Ασάιμπ Αχλ αλ Χακ» προειδοποίησε για «επιθέσεις σε αμερικανικά συμφέροντα στο Ιράκ» και μεγάλη διαδήλωση πραγματοποιήθηκε στη σιιτική συνοικία Σαντρ Σίτι.

Σε επίπεδο αξιωματούχων, πάντως, οι δηλώσεις δίνουν την εντύπωση ότι γίνεται προσπάθεια αποκλιμάκωσης. Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος, Μουχάμαντ Μούρσι, καταδίκασε με σφοδρότητα την ταινία, αλλά αποδοκίμασε τις βίαιες εκδηλώσεις, καταδίκασε τη δολοφονία του Αμερικανού πρέσβη στη Λιβύη και δεσμεύτηκε για την ασφάλεια των ξένων πρεσβειών στη χώρα του. Για αυτοσυγκράτηση έκαναν λόγο και Ιρακινοί αξιωματούχοι. Ανησυχία για «πρόκληση χάους» εξέφρασε η Μόσχα.

Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών επανήλθε στο ζήτημα, χαρακτηρίζοντας «αηδιαστική και απεχθή» την ταινία, την οποία ονόμασε «κυνική προσπάθεια προσβολής της θρησκευτικής πίστης του οποιουδήποτε». Η Κλίντον συμπλήρωσε, όμως, ότι δεν μπορεί ν' αποτελεί αυτό «δικαιολογία για επιθέσεις κατά αμερικανικών διπλωματικών αποστολών». Τα επίπεδα συναγερμού έχουν ανέβει σε όλες τις αμερικανικές αποστολές ανά τον κόσμο και εντός ΗΠΑ.

Το Πεντάγωνο επιβεβαίωσε ότι εκτός από τη δύναμη «πεζοναυτών εξειδικευμένων στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας», που απεστάλη στη Λιβύη, προς τη βορειοαφρικανική χώρα πλέουν και τουλάχιστον δύο αμερικανικά στρατιωτικά πλοία «προκειμένου να χρησιμοποιηθούν εφόσον χρειαστεί, σε συνεννόηση με τις λιβυκές αρχές». Ενδιαφέρον έχει το ότι Λίβυος αξιωματούχος ασφαλείας εκτιμούσε, χτες, ότι με βάση τα πρώτα στοιχεία η αιματηρή επίθεση στο αμερικανικό προξενείο στη Βεγγάζη «μπορεί να μην είναι τόσο αυθόρμητη όσο φάνηκε και να αποτελεί περισσότερο ένα καλά δουλεμένο σχέδιο για την επέτειο της 11ης Σεπτεμβρίου, παρά αντίδραση για την ταινία».

ΔΕΑΕ - ΙΡΑΝΙΚΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Λεκτική συναίνεση και ελιγμός από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις

ΒΙΕΝΝΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Κοινό σχέδιο απόφασης πρότειναν στη συνεδρίαση του 35μελούς Διοικητικού Συμβουλίου της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΔΕΑΕ), μετά από πολλές μέρες διαπραγματεύσεων, όλες οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, ξεπερνώντας φραστικά τους ανταγωνισμούς τους, χωρίς να είναι, προς το παρόν, ξεκάθαρα τα κίνητρα αυτής της προσωρινής «σύγκλισης». Επιβεβαιώνοντας τις σχετικές δημοσιογραφικές πληροφορίες, Γαλλία, Βρετανία, ΗΠΑ, Γερμανία αλλά και Ρωσία - Κίνα κατέθεσαν κείμενο όπου ασκείται κριτική προς την ιρανική ηγεσία γιατί «περιφρονεί μέχρι σήμερα» τις αποφάσεις του ΟΗΕ και δεν τερματίζει τη διαδικασία εμπλουτισμού ουρανίου και γιατί «δεν συνεργάζεται ικανοποιητικά με τους επιθεωρητές της ΔΕΑΕ για να αποδείξει ότι δεν κατασκευάζει πυρηνικά όπλα», αναφέροντας ως παράδειγμα ότι δεν επιτράπηκαν επιθεωρήσεις στις εγκαταστάσεις του Παρσίν. Την απόφαση καταψήφισε η Κούβα και απείχαν τρεις άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Αίγυπτος.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, σε κανένα σημείο της απόφασης δε γίνεται νύξη στο ενδεχόμενο παραπομπής του Ιράν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ή επιβολής επιπλέον κυρώσεων από τη ΔΕΑΕ. Χτες, βέβαια, οι εκπρόσωποι ΗΠΑ και ΕΕ ανέβασαν περαιτέρω τους τόνους, με τον πρώτο, επικαλούμενο «πληροφορίες», να υποστηρίζει ότι οι ιρανικές αρχές κατεδαφίζουν κτίρια στο Παρσίν, και τον δεύτερο να καταγγέλλει το Ιράν για «έλλειψη σοβαρότητας στη συνεργασία του» και να προετοιμάζεται για επιβολή επιπλέον κυρώσεων.

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι «τριβές», ή τουλάχιστον καλλιεργείται μια τέτοια εντύπωση, μεταξύ ΗΠΑ - Ισραήλ, με το δεύτερο να δηλώνει ότι «θα περιμένει επ' αόριστον τη διεθνή κοινότητα ν' αντιδράσει απέναντι στο ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα» και να απαιτεί «να τεθούν σαφείς κόκκινες γραμμές». Χτες, στο ζήτημα παρενέβη ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Αβιγκντόρ Λίμπερμαν, ζητώντας να μείνει «η οποιαδήποτε ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των δύο συμμάχων μακριά από τα ΜΜΕ».

Η παρέμβαση Λίμπερμαν ήρθε λίγο μετά τη φημολογία ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος αρνήθηκε να δει τον Ισραηλινό πρωθυπουργό κατά την παραμονή του δεύτερου στη Νέα Υόρκη τις επόμενες μέρες στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Συνεργάτες του Ομπάμα έλεγαν ότι δε ζητήθηκε συνάντηση και ότι ο Ομπάμα δε θα βρίσκεται στη Νέα Υόρκη, ούτως ή άλλως, τις μέρες που θα βρίσκεται και ο Νετανιάχου.

ΣΥΡΙΑ
Επαφές Μπραχίμι στη Δαμασκό

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Στη συριακή πρωτεύουσα έφτασε χθες το πρωί ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου, Λακχντάρ Μπραχίμι, για τις πρώτες επαφές του με τη συριακή ηγεσία από τότε που ανέλαβε τη θέση αυτή. Ο Μπραχίμι, όπως μετέδωσε το επίσημο συριακό ειδησεογραφικό πρακτορείο SANA, δήλωσε, φτάνοντας στο αεροδρόμιο της Δαμασκού, ότι «η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη και χειροτερεύει καθημερινά» αλλά δεσμεύτηκε να κάνει ό,τι μπορεί έτσι ώστε να τερματιστεί η αιματοχυσία.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχει δημοσιοποιηθεί, χτες, ο Αλγερινός διπλωμάτης επρόκειτο να συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών, Ουαλίντ αλ Μουάλεμ, και σήμερα με τον Πρόεδρο Μπάσαρ αλ Ασαντ. Ο Σύρος υφυπουργός Εξωτερικών, Φαϊζάλ Μεκντάντ, επανέλαβε ότι η συριακή ηγεσία «θα κάνει ό,τι μπορεί για να συνεργαστεί και να επιτύχει το έργο του Μπραχίμι».

Σε αντίθετη κατεύθυνση μοιάζουν να κινούνται, όμως, οι δηλώσεις του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών και του Αιγύπτιου Προέδρου, καθώς και οι δύο, για διαφορετικούς λόγους ο καθένας και επιδιώκοντας να διευρύνει τη δική του επιρροή στις εξελίξεις και να προωθήσει τα συμφέροντά του, έχουν υιοθετήσει την επιχειρηματολογία συγκεκριμένων τμημάτων των αντικαθεστωτικών οργανώσεων. Αν και θεωρητικώς και οι δύο έχουν ταχθεί υπέρ του «άμεσου τερματισμού της αιματοχυσίας» και κατά της «πραγματοποίησης εξωτερικής στρατιωτικής επίθεσης», δε χάνουν ευκαιρία να υποσκάπτουν κάθε προσπάθεια διαμεσολάβησης στην κατεύθυνση της πολιτικής λύσης.

Ετσι, τόσο ο Χέιγκ από τη Βαγδάτη όπου συναντήθηκε με τον Ιρακινό ομόλογό του Ζεμπάρι, όσο και ο Πρόεδρος Μούρσι από τις Βρυξέλλες όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο, τάχθηκαν υπέρ της αποχώρησης Ασαντ από την εξουσία. Και ο Μπαρόζο, από την άλλη, επαναδιατύπωσε τη θέση της ΕΕ, που ευθυγραμμίζεται με των άλλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων που στηρίζουν τους αντικαθεστωτικούς, ότι «ο Ασαντ πρέπει να φύγει».

Την ίδια άποψη με τους διαγκωνιζόμενους «ανθρωπιστές» που νοιάζονται για το συριακό λαό εξέφρασε, χτες, και ο ηγέτης της ισλαμιστικής «αλ Κάιντα», Αϊμάν αλ Ζαουάχρι, ο οποίος τάχθηκε υπέρ των αντικαθεστωτικών και της εκδίωξης του Ασαντ.

ΙΤΑΛΙΑ
Πόρισμα επιτροπής για το «Costa Concordia»

ΡΩΜΗ.--

Ειδική επιτροπή που συστάθηκε από δικαστήριο εξέδωσε χτες πόρισμα για το ναυάγιο του κρουαζιερόπλοιου «Costa Concordia», που το Γενάρη του 2012 προσέκρουσε σε ύφαλο στην ακτή του νησιού Τζίλιο, κοντά στην Τοσκάνη, με αποτέλεσμα να προκληθεί ρήγμα, να πλημμυρίσει και να χάσουν τη ζωή τους 32 άνθρωποι. Σύμφωνα με το πόρισμα, ο καπετάνιος Φρανσέσκο Σετίνο φέρει σοβαρές ευθύνες και κατηγορείται για ανθρωποκτονία, ενώ ευθύνες επιρρίπτονται και στο πλήρωμα (!) καθώς δεν μπόρεσε να εκτελέσει τις καθυστερημένες εντολές του καπετάνιου, επειδή δεν γνώριζε τη γλώσσα και δεν είχε εκπαιδευτεί για να αντιμετωπίσει τέτοιες καταστάσεις. Ευθύνες επιρρίπτονται και στην εταιρεία «Costa Crociere» για καθυστέρηση ειδοποίησης των λιμενικών αρχών.

Σημειώνεται πως το συγκεκριμένο κρουαζιερόπλοιο, όπως και άλλα του είδους, που φέρνουν τεράστια κέρδη στους εφοπλιστές, δουλεύουν με τα λεγόμενα «διεθνή πληρώματα», όπου η πλειοψηφία των ναυτεργατών είναι θύματα του διεθνούς δουλεμπορίου, πληρώνονται με βάση τους μισθούς πείνας της χώρας προέλευσης, χωρίς συγκροτημένα δικαιώματα, κοινωνική ασφάλιση, συνδικαλιστική εκπροσώπηση, ενώ σε κατάσταση ανάγκης η έλλειψη εκπαίδευσης, κοινής γλώσσας και επικοινωνίας, πλήττουν καίρια τις συνθήκες ασφαλείας.

ΠΑΚΙΣΤΑΝ - ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ
Απαγγέλθηκαν κατηγορίες

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Στην ταφή των νεκρών που έχουν αναγνωριστεί προχωρούν οι συγγενείς των θυμάτων του τραγικού εργοστασίου κλωστοϋφαντουργίας στο Καράτσι του Πακιστάν, όπου 264 άνθρωποι, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό της αστυνομίας (289 αρχικά) έχασαν τη ζωή τους μετά από πυρκαγιά, που ξέσπασε την Τρίτη. Οσων νεκρών οι σοροί δεν έχουν αναγνωριστεί γίνεται ταυτοποίηση με διασταύρωση DNA από τους συγγενείς τους, καθώς πολλά θύματα είναι απανθρακωμένα και δεν αναγνωρίζονται. Πυροσβέστες που συμμετείχαν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς σημειώνουν ότι οι εργάτες εγκλωβίστηκαν στο εργοστάσιο όπου ο εξαερισμός ήταν ελλιπής, η διαφυγή ήταν αδύνατη, καθώς υπήρχε μία έξοδος, στα παράθυρα υπήρχαν κάγκελα και πέθαναν από ασφυξία.

Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι στους ιδιοκτήτες απαγγέλθηκαν κατηγορίες για ανθρωποκτονία, γιατί «αμέλησαν να υπάρχουν επαρκή μέτρα ασφαλείας για τους εργαζόμενους του εργοστασίου γεγονός που προκάλεσε το θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μοχάμαντ Ναουάζ Γκοντάλ, αξιωματικός της τοπικής αστυνομίας. Στους ιδιοκτήτες του εργοστασίου που ανήκε στην Ali Enterprises, Αμπντούλ Αζίζ, Μοχάμαντ Αρσάντ και Σαχίντ Μπάιλα και στους διευθυντές του εργοστασίου απαγορεύτηκε η έξοδος από τη χώρα, ενώ διατάχθηκε έρευνα και για το αν εμπλέκονται κυβερνητικοί αξιωματούχοι στην υπόθεση.

Οι πρώτες εκτιμήσεις για τα αίτια τις πυρκαγιάς κάνουν λόγο για βραχυκύκλωμα σε διακόπτη, που πυροδότησε εύφλεκτα υλικά τα οποία υπήρχαν αποθηκευμένα. Οι κακοτεχνίες και οι εγκληματικές παραλείψεις αποτελούν κανόνα στο Πακιστάν, όπου μέτρα ασφαλείας δεν τηρούνται με αποτέλεσμα εργοστάσια να γίνονται παγίδες θανάτου για τους εργαζόμενους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ