ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Φλεβάρη 2005
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΟΣ ΚΛΑΔΟΣ
Οι μεγαλοεργολάβοι ζητούν τώρα νέα μέτρα κερδοφορίας

Την κρίση στον κλάδο, σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου Οικονομίας Κατασκευών, θα την πληρώσουν οι εργαζόμενοι

Οι μεγαλοεργολάβοι, αφού λεηλάτησαν όλα τα προηγούμενα χρόνια την πλουσιοπάροχη πίτα των δημοσίων έργων - πίτα που πλήρωσε πολλαπλάσια ο ελληνικός λαός - τώρα εκβιάζουν την κυβέρνηση να πάρει νέα μέτρα για την ενίσχυσή τους, επισείοντας την επερχόμενη κρίση στον κλάδο, «τη νύφη» της οποίας θα πληρώσουν και πάλι οι εργαζόμενοι με δεκάδες χιλιάδες απολύσεις!

Ενδεικτική, από την άποψη αυτή, είναι μελέτη του Ινστιτούτου Οικονομίας Κατασκευών (ΙΟΚ) που είδε χτες το φως της δημοσιότητας, σύμφωνα με την οποία «υπάρχει ανάγκη άμεσης αντιμετώπισης των - ήδη ορατών - αρνητικών φαινομένων (ραγδαία μείωση στο μέγεθος της απασχόλησης και πτωχεύσεις επιχειρήσεων) στον κατασκευαστικό κλάδο», που περνά από την ύφεση στην κρίση. Τα πρώτα σημάδια της κρίσης, σύμφωνα με τη μελέτη, έχουν φανεί καθώς η συνολική μείωση των απασχολούμενων στον κλάδο μόνο για το 2004 ανέρχεται σε 44.500 εργαζομένους, αριθμός που χαρακτηρίζεται μάλιστα ως μετριοπαθής, καθώς βασίζεται στα στοιχεία για μείωση του προσωπικού τους κατά 13%, που έδωσαν οι 25 εισηγμένες στο Χρηματιστήριο κατασκευαστικές εταιρίες και έγινε υπόθεση ότι αυτά ισχύουν κατ' αναλογία σε όλο τον κλάδο.

Η μελέτη κάνει λόγο για μαζικές απολύσεις, επισημαίνοντας ότι αυτοί που θα πληγούν περισσότερο «θα είναι ανθρώπινο δυναμικό με χαμηλό επίπεδο κατάρτισης, δηλαδή άνθρωποι με πολύ χαμηλές πιθανότητες ανεύρεσης εργασίας σε άλλο κλάδο οικονομικής δραστηριότητας» (σ.σ. εργατοτεχνίτες), ενώ σε «ηπιότερη ένταση θα πληγεί και η κατηγορία των διπλωματούχων μηχανικών».

Σύμφωνα με την ίδια μελέτη τα μέτρα - ακόμη και νομοθετικά «περί συγχωνεύσεων» - που πάρθηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα για τη συγκέντρωση και συγκεντροποίηση κεφαλαίου στον κλάδο, απέτυχαν, αφού τα μερίδια των 14 εταιριών της ανώτατης (7ης) και των 51 της ανώτερης τάξης (6ης) πτυχίου από το 65,9% του συνολικού τζίρου το 1997 ανήλθε μόνο στο 69,9% το 2003. Αυτό έγινε προφανώς λόγω του μεγάλου πακτωλού των έργων, τα οποία θα έπρεπε να ολοκληρωθούν σε τακτό χρονοδιάγραμμα που επέτρεψε να δουλέψουν, κυρίως ως υπεργολάβοι, και οι μικρού και μεσαίου μεγέθους εταιρίες. Πάντως, σύμφωνα με τη μελέτη, η πλειοψηφία των μεγάλων εταιριών εξαρτούν το 80% των εσόδων τους από τα δημόσια έργα και μερικές από αυτές το 90%! Παράλληλα, επισημαίνεται ότι υπάρχει κάμψη και της ιδιωτικής κατασκευαστικής δραστηριότητας κατά 4,9% το 2004, σε σχέση με το 2003.

Εντύπωση προκαλεί το «διά ταύτα» της μελέτης, σύμφωνα με το οποίο θα πρέπει η κυβέρνηση να πάρει μέτρα για τη βοήθεια των κατασκευαστικών εταιριών να βγουν στο εξωτερικό, να στραφούν στο περιβόητο real estate (σ.σ. αξιοποίηση ακινήτων) και με την επίσπευση των διαδικασιών για τα αυτοχρηματοδοτούμενα έργα. Κι όλα αυτά, προφανώς, για να επιτευχθεί πλέον «απ' το παράθυρο» η συγκεντροποίηση του κλάδου.

Υπάρχουν, βέβαια, μέτρα και έργα υποδομής που έχει ανάγκη ο λαός, όπως η αντισεισμική θωράκιση (γι' αυτήν κάτι ψελλίζει το ΙΟΚ), η λαϊκή κατοικία, η αντιπλημμυρική προστασία κ.ά., αλλά προφανώς όλα αυτά δεν αγγίζουν ούτε την πολιτική των σημερινών κυβερνήσεων, ούτε τροφοδοτούν την κερδοφορία των μεγαλοκατασκευαστών...

ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ
Κατά παραγγελία από το μεγάλο κεφάλαιο!

Αντί η κυβέρνηση να θεσμοθετήσει το Εθνικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού, που εκκρεμεί εδώ και χρόνια, προσανατολίζεται στην έκδοση Προεδρικών Διαταγμάτων, με τα οποία θα θέτει κάθε φορά «φωτογραφικούς» πολεοδομικούς όρους και ρυθμίσεις χρήσεων γης, προκειμένου να διευκολυνθούν οι ιδιωτικές επενδύσεις και γενικότερα η βουλιμία του μεγάλου κεφαλαίου για την εκμετάλλευση του φυσικού ή ορυκτού πλούτου της χώρας!

Κι όλα αυτά στο όνομα της απεμπλοκής διαφόρων ιδιωτικών επενδύσεων, όπως ξενοδοχειακές και τουριστικές μονάδες σε περιοχές ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους, εγκατάσταση εξόρυξης χρυσού στη Θράκη, εγκαταστάσεις αιολικών πάρκων σε διάφορες προστατευόμενες περιοχές κ.λπ.

Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΕΒ Ο. Κυριακόπουλος, σε χτεσινή κοινή συνέντευξη Τύπου μαζί με τους εκπροσώπους του ΤΕΕ, του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων (ΣΑΔΑΣ - ΠΕΑ)και του WWF - Ελλάς, κόντεψε να φορέσει «μαύρες πλερέζες» επειδή η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της ΕΕ χωρίς χωροταξικό σχεδιασμό, με αποτέλεσμα «να κινδυνεύει το περιβάλλον και να δημιουργούνται προβλήματα στην επιχειρηματικότητα»! Εσπευσε, ωστόσο, αμέσως να διευκρινίσει ότι εφόσον δεν υπάρχει συνολικός χωροταξικός σχεδιασμός, «είναι αναγκαίο κακό» οι «φωτογραφικές ρυθμίσεις» για την υλοποίηση των επενδύσεων...

Οι υπόλοιποι φορείς δε συμφώνησαν με τις «φωτογραφικές ρυθμίσεις», ενώ επισήμαναν πως πρέπει να υπάρχουν γενικοί κανόνες και όχι αυτοί να προσδιορίζονται κάθε φορά από διάφορα συμφέροντα. Δήλωσαν ότι οι μελέτες για τον καθορισμό Βιομηχανικών Περιοχών στην Αττική έχουν ξεκινήσει από το 1995, χωρίς ακόμη να έχει θεσμοθετηθεί καμία, ενώ κατήγγειλαν ότι ακόμη και όπου υπάρχει κάποιος χωροταξικός σχεδιασμός, αυτός παραβιάζεται και ακολουθείται η πολιτική του «διαλέγετε και παίρνετε», όπως πρόσφατα με το γήπεδο στο Γουδί. Κάλεσαν, τέλος, την κυβέρνηση να προχωρήσει επειγόντως:

  • Στην ολοκλήρωση και συγκεκριμενοποίηση του Εθνικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.
  • Στο σχεδιασμό και θεσμοθέτηση Ειδικών χωροταξικών πλαισίων για τομεακές πολιτικές.
  • Στην επανενεργοποίηση και αναβάθμιση του ρόλου του Εθνικού Συμβουλίου Χωροταξικού Σχεδιασμού, που πρέπει να βρίσκεται σε συντονισμό με την Εθνική Επιτροπή «ΦΥΣΗ» για τις προστατευόμενες περιοχές.
  • Στο συντονισμό των μελετών για τα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια και Σχέδια Χωρικής Οργάνωσης Ανοικτών Πόλεων, η ολοκλήρωση των οποίων κρίνεται επιτακτική για τη σωστή οριοθέτηση της οικιστικής ανάπτυξης και των χρήσεων γης, καθώς και για την οργάνωση των παραγωγικών δραστηριοτήτων.
ΔΗΜΟΙ ΙΚΑΡΙΑΣ
Δεν αναβαθμίζει την περιφέρεια ο «Θησέας»

Να διπλασιαστεί στο 8% το ποσοστό που θα κατανεμηθεί στους Δήμους του Βορείου Αιγαίου από τα κονδύλια του χρηματοδοτικού προγράμματος «Θησέας» ζητούν με επιστολή τους οι δήμαρχοι Αγίου Κήρυκου, Ραχών, Ευδήλου και Φούρνων Ικαρίας, διαμαρτυρόμενοι για την παραπέρα υποβάθμιση της περιοχής.

Με την επιστολή τους, οι δήμαρχοι στηλιτεύουν καταρχήν το ίδιο το πρόγραμμα, χαρακτηρίζοντάς το «Μνημόσυνο με ξένα κόλλυβα», «αφού η κυβέρνηση, με χρήματα που ούτως ή άλλως ανήκουν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση (ΤΑ) και δεν της αποδίδονται, προσπαθεί να καλύψει τις προεκλογικές της δεσμεύσεις τόσο για την ανάπτυξη της περιφέρειας όσο και τη στήριξη του θεσμού». Κι αυτό γιατί ο «Θησέας» χρηματοδοτείται κατά 65% με πόρους της ΤΑ, ενώ η κυβέρνηση βάζει μόλις το 35%.

Στην ίδια επιστολή που κοινοποιείται προς τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Εσωτερικών, τον ΓΓ Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, την ΚΕΔΚΕ και τις ΤΕΔΚ Σάμου, Χίου και Μυτιλήνης, οι δήμαρχοι της Ικαρίας ζητούν, ανάμεσα σε άλλα: Η διαχείριση του συνόλου του προγράμματος να γίνει από την ΤΑ. Οι λειτουργικές δαπάνες των λεγόμενων οριζόντιων δράσεων (δηλαδή κοινωνικές υπηρεσίες) να χρηματοδοτηθούν όχι από τον «Θησέα», αλλά από τον κρατικό προϋπολογισμό. Η ΚΕΔΚΕ να αναθεωρήσει τη στάση της, «δεδομένου ότι η αποδοχή των ποσοστώσεων συμμετοχής στους πόρους του προγράμματος (65% από την ΤΑ, 35% από τους προϋπολογισμούς των υπουργείων) σε συνδυασμό με το ποσοστό της περιφέρειας Β. Αιγαίου (3,89%) σε καμία περίπτωση δεν προωθούν την περιφερειακή ανάπτυξη». Οι δήμαρχοι ζητούν, τέλος, να συγκληθούν άμεσα τα όργανα της ΤΑ στην Περιφέρεια, για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ