Τρίτη 15 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ
Κατά παραγγελία από το μεγάλο κεφάλαιο!

Αντί η κυβέρνηση να θεσμοθετήσει το Εθνικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού, που εκκρεμεί εδώ και χρόνια, προσανατολίζεται στην έκδοση Προεδρικών Διαταγμάτων, με τα οποία θα θέτει κάθε φορά «φωτογραφικούς» πολεοδομικούς όρους και ρυθμίσεις χρήσεων γης, προκειμένου να διευκολυνθούν οι ιδιωτικές επενδύσεις και γενικότερα η βουλιμία του μεγάλου κεφαλαίου για την εκμετάλλευση του φυσικού ή ορυκτού πλούτου της χώρας!

Κι όλα αυτά στο όνομα της απεμπλοκής διαφόρων ιδιωτικών επενδύσεων, όπως ξενοδοχειακές και τουριστικές μονάδες σε περιοχές ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους, εγκατάσταση εξόρυξης χρυσού στη Θράκη, εγκαταστάσεις αιολικών πάρκων σε διάφορες προστατευόμενες περιοχές κ.λπ.

Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΕΒ Ο. Κυριακόπουλος, σε χτεσινή κοινή συνέντευξη Τύπου μαζί με τους εκπροσώπους του ΤΕΕ, του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων (ΣΑΔΑΣ - ΠΕΑ)και του WWF - Ελλάς, κόντεψε να φορέσει «μαύρες πλερέζες» επειδή η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της ΕΕ χωρίς χωροταξικό σχεδιασμό, με αποτέλεσμα «να κινδυνεύει το περιβάλλον και να δημιουργούνται προβλήματα στην επιχειρηματικότητα»! Εσπευσε, ωστόσο, αμέσως να διευκρινίσει ότι εφόσον δεν υπάρχει συνολικός χωροταξικός σχεδιασμός, «είναι αναγκαίο κακό» οι «φωτογραφικές ρυθμίσεις» για την υλοποίηση των επενδύσεων...

Οι υπόλοιποι φορείς δε συμφώνησαν με τις «φωτογραφικές ρυθμίσεις», ενώ επισήμαναν πως πρέπει να υπάρχουν γενικοί κανόνες και όχι αυτοί να προσδιορίζονται κάθε φορά από διάφορα συμφέροντα. Δήλωσαν ότι οι μελέτες για τον καθορισμό Βιομηχανικών Περιοχών στην Αττική έχουν ξεκινήσει από το 1995, χωρίς ακόμη να έχει θεσμοθετηθεί καμία, ενώ κατήγγειλαν ότι ακόμη και όπου υπάρχει κάποιος χωροταξικός σχεδιασμός, αυτός παραβιάζεται και ακολουθείται η πολιτική του «διαλέγετε και παίρνετε», όπως πρόσφατα με το γήπεδο στο Γουδί. Κάλεσαν, τέλος, την κυβέρνηση να προχωρήσει επειγόντως:

  • Στην ολοκλήρωση και συγκεκριμενοποίηση του Εθνικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.
  • Στο σχεδιασμό και θεσμοθέτηση Ειδικών χωροταξικών πλαισίων για τομεακές πολιτικές.
  • Στην επανενεργοποίηση και αναβάθμιση του ρόλου του Εθνικού Συμβουλίου Χωροταξικού Σχεδιασμού, που πρέπει να βρίσκεται σε συντονισμό με την Εθνική Επιτροπή «ΦΥΣΗ» για τις προστατευόμενες περιοχές.
  • Στο συντονισμό των μελετών για τα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια και Σχέδια Χωρικής Οργάνωσης Ανοικτών Πόλεων, η ολοκλήρωση των οποίων κρίνεται επιτακτική για τη σωστή οριοθέτηση της οικιστικής ανάπτυξης και των χρήσεων γης, καθώς και για την οργάνωση των παραγωγικών δραστηριοτήτων.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Γη και θάλασσα στα «πόδια» των ομίλων (2020-12-04 00:00:00.0)
Επιτάχυνση της εμπορευματοποίησης του περιβάλλοντος και ληστεία των μικροϊδιοκτητών (2020-12-02 00:00:00.0)
Ο χωροταξικός σχεδιασμός υπηρετεί το κεφάλαιο (2015-06-18 00:00:00.0)
Τα τουριστικά γκολφ σκόνταψαν στο ΣτΕ (2010-10-21 00:00:00.0)
«Φωτογραφία» επενδυτικών σχεδίων του μεγάλου κεφαλαίου (2008-10-19 00:00:00.0)
Στη Βουλή το νομοσχέδιο - "ταφόπλακα" (1999-08-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ