Τρίτη 15 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΧΑΝΙΩΝ
Απεργούν σήμερα γιατροί και εργαζόμενοι

Αντίθετοι γιατροί και εργαζόμενοι στα σχέδια της κυβέρνησης για εμπορευματοποίηση της αποασυλοποίησης

Ενάντια στην υλοποίηση του προγράμματος «Ψυχαργώς», που ανοίγει δρόμους στην επιχειρηματική δραστηριότητα των ιδιωτών στον τομέα της ψυχικής υγείας, το κλείσιμο της ψυχιατρικής κλινικής του Θεραπευτηρίου Χρόνιων Ψυχικών Παθήσεων Νομού Χανίων και τη μεταφορά του - χωρίς υποδομές - στο Γενικό Νοσοκομείο Χανίων, είναι οι σύλλογοι του νοσηλευτικού προσωπικού του Νοσοκομείου Χανίων, ο σύλλογος Εργαζομένων και ο σύλλογος της Ενωσης Γιατρών ΕΣΥ Χανίων (ΕΓΕΣΥΧ).

Με ανακοίνωσή τους, μετά από κοινή Γενική Συνέλευση που πραγματοποίησαν και οι τρεις σύλλογοι, καλούν σε 24ωρη προειδοποιητική απεργία για σήμερα, Τρίτη 15 Φλεβάρη από τις 7 το πρωί έως τις 7 το πρωί της Τετάρτης 16 Φλεβάρη. Επίσης την ημέρα της απεργίας καλούν σε Γενική Συνέλευση στις 11.30 το πρωί.

Να θυμίσουμε ότι τόσο η κυβέρνηση όσο και το υπουργείο Υγείας επιδιώκουν εσπευσμένα να μεταφέρουν την ψυχιατρική κλινική του Θεραπευτηρίου Χρόνιων Ψυχικών Παθήσεων στο Γενικό Νοσοκομείο Χανίων και μάλιστα στο χώρο των Λοιμωδών και AIDS, το οποίο θέλουν να καταργήσουν με το «έτσι θέλω».

Οι κλινικές που υπάρχουν σήμερα, όμως, δεν επαρκούν ούτε για τα καθημερινά περιστατικά, ενώ δεν προβλέπεται να αυξηθούν τα δημόσια νοσοκομειακά κρεβάτια για τους ψυχικά ασθενείς. Πολύ περισσότερο δεν επαρκούν για τις ανάγκες που θα προκύψουν μετά το κλείσιμο των δημόσιων ψυχιατρικών νοσοκομείων και από την αναμενόμενη, λόγω κοινωνικών αιτιών, αύξηση των περιστατικών.

Η κυβέρνηση διαλύει μοναδικά επιστημονικά κέντρα για βαριές ψυχικές παθήσεις, ενώ οι περισσότερες δομές που φτιάχνονται στα πλαίσια του προγράμματος «Ψυχαργώς» θα είναι ιδιωτικού δικαίου. Μετά το 2006-2008 που σταματά η κρατική επιδότηση και η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, οι περισσότεροι ξενώνες θα περάσουν σε ιδιώτες, αλλά και σε δήμους, χωρίς πόρους ή με επιβάρυνση των δημοτών με πρόσθετα τέλη.

Οι σύλλογοι ζητούν να δημιουργηθεί ψυχιατρική κλινική στο Γενικό Νοσοκομείο Χανίων στα πλαίσια του ψυχιατρικού τομέα, με την άμεση κατασκευή του, μια πραγματική ψυχιατρική μεταρρύθμιση που μπορεί να κατοχυρωθεί μόνο στα πλαίσια ενός δημόσιου δωρεάν και καθολικού συστήματος υγείας, το τμήμα των Λοιμωδών και AIDS να στελεχωθεί και να λειτουργήσει για το λόγο τον οποίο κατασκευάστηκε με την ευθύνη μιας παθολογικής κλινικής κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ