ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Γενάρη 2010
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ξανασμίγουν συναυλιακά

Οι Χάρης και Πάνος Κατσιμίχας, από παλιότερη συναυλία τους
Οι Χάρης και Πάνος Κατσιμίχας, από παλιότερη συναυλία τους
Δέκα χρόνια μετά από την κοινή αποχαιρετιστήρια συναυλία τους, οι Χάρης και Πάνος Κατσιμίχας επανασυνδέονται μουσικά, για μια περιοδεία εμφανίσεων, συντροφιά με τον αγαπημένο τραγουδοποιό και ερμηνευτή Μάνο Ξυδούς και με όλα τα τραγούδια τους που μας «ταξίδεψαν» αμέτρητες φορές. Πρώτος τους σταθμός είναι η Θεσσαλονίκη, όπου θα δώσουν συναυλία την Παρασκευή 12 Μάρτη στο «Βελλίδειο», ενώ οκτώ ημέρες μετά, το Σάββατο 20 Μάρτη, θα εμφανιστούν στην Αθήνα, στο Ποδηλατοδρόμιο του Ολυμπιακού Σταδίου. Αυτές οι δύο εμφανίσεις τους θα είναι ο προπομπός για την επιλεκτική και περιορισμένη σε εμφανίσεις περιοδεία τους, πάντα με συνοδοιπόρο τον Μάνο Ξυδούς, που θα ακολουθήσει το καλοκαίρι του 2010.

Ασφαλώς η απόφαση των δύο καλλιτεχνών να επανασυνδεθούν ξανά για την περιοδεία είναι κάτι που χαροποιεί ιδιαίτερα τους φίλους των τραγουδιών τους, που πορεύεται μαζί τους από τα «Ζεστά ποτά» του 1985 έως το τελευταίο άλμπουμ τους «Στους ελαιώνες της αγάπης» (2002) αλλά και με τις δημιουργίες τους που ακολούθησαν. Ακόμα και μετά την απόφασή τους πριν μια δεκαετία να πάρουν χωριστούς δρόμους, το κοινό συνέχισε να τους ακολουθεί και να μοιράζεται μαζί τους συγκινήσεις και τραγούδια γεμάτα συναισθήματα, ζωντανά και αληθινά. Είτε πρόκειται για χαμηλόφωνες και ποιητικές δημιουργίες είτε για τραγούδια κοινωνικού προβληματισμού και διαμαρτυρίας.


Από την αθωότητα στην ενηλικίωση

Την επίσημη παράσταση του έργου «Τίτα - Λου» της Κατρίν Αν έδωσε, προχτές, ο θίασος «Βήματα» της Ελένης Γερασιμίδου και του Αντώνη Ξένου, στο θέατρο «Παραμυθίας». Παρόντες στην παράσταση η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, οι βουλευτές του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής, Βέρα Νικολαΐου και Θανάσης Παφίλης, καθώς και πολλοί ηθοποιοί, που συνεχάρησαν τους συντελεστές.

Ενα έργο τρυφερό. Η Τίτα και η τυφλή αδερφή της Λου, μετά το θάνατο του πατέρα τους πραγματοποιούν την τελευταία του επιθυμία. Εγκαταλείπουν το σπίτι τους στη Βρετάνη και αναζητούν τον θαυματοποιό Ντε Λου. Φτάνοντας στο Παλέρμο της Σικελίας βρίσκονται μπροστά σ' ένα νέο κόσμο. Περιδιαβαίνουν την πόλη με τον ενθουσιασμό του ανθρώπου που δεν έχει γνωρίσει τίποτε από τον άλλο κόσμο. Η τυφλή Λου ανακαλύπτει το νέο αυτόν τόπο, τον κόσμο, τους ήχους, τις μυρωδιές, τις εικόνες και τα χρώματα με τις περιγραφές της Τίτα. Αυτό το ταξίδι τελικά γίνεται «όχημα» για μια βαθύτερη αναζήτηση.

Οι Δέσποινα Κοκκορόγιαννη (Λου) και Αγγελική Ξένου (Τίτα), με τη σκηνοθεσία της Ευτυχίας Λιβανίου απέδωσαν με εξωστρέφεια τις σκέψεις των ηρωίδων και σωματοποίησαν τα συναισθήματά τους, τη χαρά, την έκπληξη, την απογοήτευση αλλά και τη μετάβαση από την εποχή της αθωότητας στην ενηλικίωση. Στην περιπλάνηση των δύο κοριτσιών συμπλέει τρυφερά και η μουσική των Χριστίνας Τζάκσον και Αλεξάνδρας Μπότη. Μετάφραση Ερρίκου Μπελιέ, σκηνικά - κοστούμια Κώστα Βελινόπουλου. Παραστάσεις κάθε Τετάρτη - Πέμπτη 10 μ.μ. και Παρασκευή 8.30 μ.μ.


Μολιερικός «Δον Ζουάν»

Το Εθνικό Θέατρο ανεβάζει στην Κεντρική Σκηνή του ( 22/1-24/4) το αθάνατο έργο του Μολιέρου «Δον Ζουάν», που θα παίζεται σε εναλλασσόμενο ρεπερτόριο με το «Θείο Βάνια» του Τσέχοφ.

Ασύστολος εκμαυλιστής αμέτρητων νέων γυναικών, ο Δον Ζουάν, σχεδιάζει να εγκαταλείψει μία ακόμη από τις ερωμένες του, αλλά και συνεχίζει να προκαλεί τον περίγυρό του, αμφισβητώντας καθιερωμένους θεσμούς και παραβιάζοντας κοινωνικά ταμπού. Με την ακαταμάχητη γοητεία του και το κοφτερό, ασυμβίβαστο πνεύμα του, ξεπερνά κάθε εμπόδιο, εκθέτει τους εχθρούς του και κλονίζει την παραδοσιακή ηθική. Σε μια επίδειξη της αυτοπεποίθησής του αμφισβητεί και προκαλεί ακόμη και το θεό, πιστεύοντας ότι θα βγει αλώβητος και απ' αυτήν την αναμέτρηση. Μια κωμωδία με τολμηρές απόψεις, που δεν έπαψε ποτέ να παραμένει επίκαιρη και να συγκινεί άντρες και γυναίκες, από το πρώτο κιόλας ανέβασμά της πριν από σχεδόν 350 χρόνια. Μετάφραση: Κοσμάς Φοντούκης, σκηνοθεσία: Αιμίλιος Χειλάκης, σκηνικά - κοστούμια: Αγγελος Μέντης, μουσική: Τηλέμαχος Μούσσας, κίνηση: Αμάλια Μπέννετ, φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος. Παίζουν: Δημοσθένης Ελευθεριάδης, Εύα Κεχαγιά, Εμιλυ Κολιανδρή, Γιάννης Κότσιφας, Δημήτρης Κουρούμπαλης, Αθηνά Μαξίμου, Γιάννης Μπέζος, Απόστολος Πελεκάνος, Γιάννης Τσεμπερλίδης, Αιμίλιος Χειλάκης. Μουσικός: Ιωσήφ Μααράουι.


ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

-- Ερμής Λ. Μουρατίδης: «Ο παλιός ελληνικός κινηματογράφος (1905-1967)». (Σημαντική και πρωτότυπη ιστορική μελέτη για την ιδεολογία, τη μορφή, τη θεματολογία, την αισθητική του ελληνικού κινηματογράφου, την ταξική χρησιμοποίησή του για τους σκοπούς της αστικής τάξης, ιδιαίτερα μετά τον εμφύλιο. Ο Θεσσαλονικιός συγγραφέας και κινηματογραφιστής, αφιερώνει το βιβλίο στη μνήμη του αξέχαστου σκηνοθέτη και κριτικού κινηματογράφου Νίκου Αντωνάκου. Το βιβλίο διατίθεται από το «Ενεκεν», Βασ. Ολγας 55, Τ.Κ. 546 41 Θεσσαλονίκη, email:eneken@hotmail.com). Ερμής Λ. Μουρατίδης «Ωδή για το Γιάννη Χαλκίδη (ποιήματα)». Ο Ερμής Μουρατίδης δημοσιεύει έντεκα ποιήματα που έγραψε στο διάστημα 1967-1969 στη μνήμη του δολοφονημένου από τη χούντα, στις 5/9/1967, φίλου και συναγωνιστή του Γιάννη Χαλκίδη. Τα ποιήματα, που συνοδεύονται με πρόλογο, σύντομο βιογραφικό του δολοφονημένου αγωνιστή και φωτογραφίες, εκδόθηκαν από την ΚΟΘ του ΚΚΕ.

-- «Προσκήνιο»: Μενέλαος Γουβέτας «Οδός Ηρώδου του Αττικού και οι συνταξιούχοι». (Γνωστός στους αναγνώστες του «Ριζοσπάστη» από διηγήματά του στο κυριακάτικο φύλλο της εφημερίδας, ο Μενέλαος Γουβέτας σ' αυτό το βιβλίο του περιλαμβάνει σύντομα κείμενα υπεράσπισης των αγώνων του λαϊκού, συνταξιουχικού, εργατικού και αντιιμπεριαλιστικού φιλειρηνικού κινήματος στον τόπο μας και επικρίνει τις πολιτικές των κυβερνήσεων του δικομματισμού και τον «οργάνων» του, τον ευρωαμερικανικό ιμπεριαλισμό που μακελεύει λαούς από τη δεκαετία του 1990, τον αντικομμουνισμό, τη συκοφάντηση του σοσιαλισμού και σχολιάζει άλλα ιστορικά γεγονότα και κοινωνικά φαινόμενα και προβλήματα).

-- «Κέδρος»: Εζενί Σ. Σκοτ «Εξέλιξη Vs Δημιουργία (Η διαμάχη της εξελικτικής θεωρίας και του δημιουργισμού)» (μετάφραση Λαοκρατία Λάκκα). Μελέτη για τις βασικές θέσεις των αντιμαχομένων πλευρών - δημιουργισμού και εξελικτικής θεωρίας - και τις σχετικές συνιστώσες: εκπαιδευτική, πολιτική, νομική, επιστημονική και θρησκευτική. Η μελέτη επισημαίνει ότι με το πρόσχημα της διαφύλαξης της θρησκευτικής πίστης ο δημιουργισμός έχει προσλάβει επιθετικό πολιτικο-κοινωνικό χαρακτήρα). Λούλα Αναγνωστάκη «Η κασέτα» (θεατρικό έργο, το τέταρτο στη σειρά έκδοσης των θεατρικών απάντων της εξαιρετικής δραματουργού). Βλαντισλάβ Μπάγιατς «Ο Μέγας Αλέξανδρος στη γη των Κελτών (Ο δρυίδης από τη Σιγγιδώνα)» (μετάφραση Μαρία Κεσίνη, φιλοσοφικό μυθιστόρημα του διακεκριμένου με το βραβείο «Balkanika» Σέρβου συγγραφέα). Κέιτ Ατκινσον «Μια καλή πράξη» (μυθιστόρημα).

-- Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης: Λευτέρης Ζούρος «Ας συμφιλιωθούμε με το Δαρβίνο (Ας συμφιλιωθούμε με τη φύση μας και τη Φύση)» (μελέτη του καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και ερευνητή, σχετικά με τη νεοδαρβινιστική θεωρία που ερμηνεύει την εξέλιξη της ζωής με βάση τη βιολογία και τις συναφείς επιστήμες. Η μελέτη επισημαίνει ότι η άρνηση της δαρβινικής σύλληψης για την εξέλιξη του ανθρώπου σε συνάρτηση με το φυσικό κόσμο αποτελεί τροχοπέδη στην καλλιέργεια μιας πανανθρώπινης αντίληψης για τον άνθρωπο και της αρμονικής συνύπαρξής του με τον πλανήτη).

-- «Μεταίχμιο»: Πίτερ Μπάρκε «Τι είναι πολιτισμική ιστορία;» (μετάφραση Σπύρος Σηφακάκης. (Μελέτη - εισαγωγή στο παρελθόν, παρόν και μέλλον της πολιτισμικής ιστορίας της ανθρωπότητας, με αναφορές σε Ευρώπη, Ασία, Νότια Αμερική κ.ά). Ζίγκμουντ Μπάουμαν «Ρευστοί καιροί (η ζωή την εποχή της αβεβαιότητας)» (μετάφραση Κωνσταντίνος Δ. Γεώρμας. Μελέτη για τις επικίνδυνες συνέπειες της «παγκοσμιοποίησης» της αγοράς). Φιλίπ Μπερτράν «Η μάχη των λαχανικών» (μετάφραση Εύη Γεροκώστα. Βιβλίο για παιδιά). Λουίζ Κούπερ «Η κατάρα της γοργόνας (Το ασημένιο δελφίνι)» και «Η κατάρα της γοργόνας (Το μαύρο μαργαριτάρι)» (μετάφραση Φανή Πανταζή. Παραμύθια). Πατρίς Ιέρ «Τόπο στο παιχνίδι (Μαθαίνω να παίζω, να μαθαίνω, να ζω)» (μετάφραση Ελισάβετ Παστρικού. Βιβλίο για νήπια). Μαρίζα Ντεκάστρο «Η Αθήνα σε 7 διαδρομές (Ενας οδηγός για μικρούς και μεγάλους)» (εικονογράφηση Σταμάτης Μπονάτσος. Οδηγός αρχαιολογικών διαδρομών, για παιδιά). Βίντα Ογκνιέβοβιτς «Απιστίες» (μετάφραση Μαρία Κεσίνη, μυθιστόρημα).

-- «Ικαρος»: Γιάννης Καρατζόγλου «Πηγαίος Κώδικας (ποιητική διαδρομή 1964 - 2009)» (το βιβλίο περιλαμβάνει επιλεγμένα ποιήματα από τις 25 ποιητικές συλλογές του Γ. Καρατζόγλου μέχρι το 2005 έως το 2009).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ