Σάββατο 16 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

-- Ερμής Λ. Μουρατίδης: «Ο παλιός ελληνικός κινηματογράφος (1905-1967)». (Σημαντική και πρωτότυπη ιστορική μελέτη για την ιδεολογία, τη μορφή, τη θεματολογία, την αισθητική του ελληνικού κινηματογράφου, την ταξική χρησιμοποίησή του για τους σκοπούς της αστικής τάξης, ιδιαίτερα μετά τον εμφύλιο. Ο Θεσσαλονικιός συγγραφέας και κινηματογραφιστής, αφιερώνει το βιβλίο στη μνήμη του αξέχαστου σκηνοθέτη και κριτικού κινηματογράφου Νίκου Αντωνάκου. Το βιβλίο διατίθεται από το «Ενεκεν», Βασ. Ολγας 55, Τ.Κ. 546 41 Θεσσαλονίκη, email:eneken@hotmail.com). Ερμής Λ. Μουρατίδης «Ωδή για το Γιάννη Χαλκίδη (ποιήματα)». Ο Ερμής Μουρατίδης δημοσιεύει έντεκα ποιήματα που έγραψε στο διάστημα 1967-1969 στη μνήμη του δολοφονημένου από τη χούντα, στις 5/9/1967, φίλου και συναγωνιστή του Γιάννη Χαλκίδη. Τα ποιήματα, που συνοδεύονται με πρόλογο, σύντομο βιογραφικό του δολοφονημένου αγωνιστή και φωτογραφίες, εκδόθηκαν από την ΚΟΘ του ΚΚΕ.

-- «Προσκήνιο»: Μενέλαος Γουβέτας «Οδός Ηρώδου του Αττικού και οι συνταξιούχοι». (Γνωστός στους αναγνώστες του «Ριζοσπάστη» από διηγήματά του στο κυριακάτικο φύλλο της εφημερίδας, ο Μενέλαος Γουβέτας σ' αυτό το βιβλίο του περιλαμβάνει σύντομα κείμενα υπεράσπισης των αγώνων του λαϊκού, συνταξιουχικού, εργατικού και αντιιμπεριαλιστικού φιλειρηνικού κινήματος στον τόπο μας και επικρίνει τις πολιτικές των κυβερνήσεων του δικομματισμού και τον «οργάνων» του, τον ευρωαμερικανικό ιμπεριαλισμό που μακελεύει λαούς από τη δεκαετία του 1990, τον αντικομμουνισμό, τη συκοφάντηση του σοσιαλισμού και σχολιάζει άλλα ιστορικά γεγονότα και κοινωνικά φαινόμενα και προβλήματα).

-- «Κέδρος»: Εζενί Σ. Σκοτ «Εξέλιξη Vs Δημιουργία (Η διαμάχη της εξελικτικής θεωρίας και του δημιουργισμού)» (μετάφραση Λαοκρατία Λάκκα). Μελέτη για τις βασικές θέσεις των αντιμαχομένων πλευρών - δημιουργισμού και εξελικτικής θεωρίας - και τις σχετικές συνιστώσες: εκπαιδευτική, πολιτική, νομική, επιστημονική και θρησκευτική. Η μελέτη επισημαίνει ότι με το πρόσχημα της διαφύλαξης της θρησκευτικής πίστης ο δημιουργισμός έχει προσλάβει επιθετικό πολιτικο-κοινωνικό χαρακτήρα). Λούλα Αναγνωστάκη «Η κασέτα» (θεατρικό έργο, το τέταρτο στη σειρά έκδοσης των θεατρικών απάντων της εξαιρετικής δραματουργού). Βλαντισλάβ Μπάγιατς «Ο Μέγας Αλέξανδρος στη γη των Κελτών (Ο δρυίδης από τη Σιγγιδώνα)» (μετάφραση Μαρία Κεσίνη, φιλοσοφικό μυθιστόρημα του διακεκριμένου με το βραβείο «Balkanika» Σέρβου συγγραφέα). Κέιτ Ατκινσον «Μια καλή πράξη» (μυθιστόρημα).

-- Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης: Λευτέρης Ζούρος «Ας συμφιλιωθούμε με το Δαρβίνο (Ας συμφιλιωθούμε με τη φύση μας και τη Φύση)» (μελέτη του καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και ερευνητή, σχετικά με τη νεοδαρβινιστική θεωρία που ερμηνεύει την εξέλιξη της ζωής με βάση τη βιολογία και τις συναφείς επιστήμες. Η μελέτη επισημαίνει ότι η άρνηση της δαρβινικής σύλληψης για την εξέλιξη του ανθρώπου σε συνάρτηση με το φυσικό κόσμο αποτελεί τροχοπέδη στην καλλιέργεια μιας πανανθρώπινης αντίληψης για τον άνθρωπο και της αρμονικής συνύπαρξής του με τον πλανήτη).

-- «Μεταίχμιο»: Πίτερ Μπάρκε «Τι είναι πολιτισμική ιστορία;» (μετάφραση Σπύρος Σηφακάκης. (Μελέτη - εισαγωγή στο παρελθόν, παρόν και μέλλον της πολιτισμικής ιστορίας της ανθρωπότητας, με αναφορές σε Ευρώπη, Ασία, Νότια Αμερική κ.ά). Ζίγκμουντ Μπάουμαν «Ρευστοί καιροί (η ζωή την εποχή της αβεβαιότητας)» (μετάφραση Κωνσταντίνος Δ. Γεώρμας. Μελέτη για τις επικίνδυνες συνέπειες της «παγκοσμιοποίησης» της αγοράς). Φιλίπ Μπερτράν «Η μάχη των λαχανικών» (μετάφραση Εύη Γεροκώστα. Βιβλίο για παιδιά). Λουίζ Κούπερ «Η κατάρα της γοργόνας (Το ασημένιο δελφίνι)» και «Η κατάρα της γοργόνας (Το μαύρο μαργαριτάρι)» (μετάφραση Φανή Πανταζή. Παραμύθια). Πατρίς Ιέρ «Τόπο στο παιχνίδι (Μαθαίνω να παίζω, να μαθαίνω, να ζω)» (μετάφραση Ελισάβετ Παστρικού. Βιβλίο για νήπια). Μαρίζα Ντεκάστρο «Η Αθήνα σε 7 διαδρομές (Ενας οδηγός για μικρούς και μεγάλους)» (εικονογράφηση Σταμάτης Μπονάτσος. Οδηγός αρχαιολογικών διαδρομών, για παιδιά). Βίντα Ογκνιέβοβιτς «Απιστίες» (μετάφραση Μαρία Κεσίνη, μυθιστόρημα).

-- «Ικαρος»: Γιάννης Καρατζόγλου «Πηγαίος Κώδικας (ποιητική διαδρομή 1964 - 2009)» (το βιβλίο περιλαμβάνει επιλεγμένα ποιήματα από τις 25 ποιητικές συλλογές του Γ. Καρατζόγλου μέχρι το 2005 έως το 2009).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ