ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Γενάρη 2012
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ «ΟΜΗΡΙΑ»
«Φταίνε»... οι αρχαιολόγοι!

Κατάργηση του 24μηνου και όχι... επέκταση της εργασιακής ομηρίας απαιτούν οι αρχαιολόγοι

MotionTeam

Κατάργηση του 24μηνου και όχι... επέκταση της εργασιακής ομηρίας απαιτούν οι αρχαιολόγοι
Το «μαύρο - άσπρο» προσπάθησε να παρουσιάσει ο υπουργός Πολιτισμού- Τουρισμού, Π. Γερουλάνος (12/1), στη συνεδρίαση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, σχετικά με το νομοσχέδιο για την «αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα, του ντόπινγκ, των προσυνεννοημένων αγώνων και λοιπές διατάξεις», κυρίως στο πολιτιστικό «κομμάτι» του.

Για την παράταση της εργασιακής ομηρίας των συμβασιούχων του ΥΠΠΟΤ, μέχρι να απολυθούν διά παντός, από τους 24 μήνες στους 60, όπως προβλέπει το νομοσχέδιο - γεγονός που οι έκτακτοι αρχαιολόγοι θεωρούν, δικαίως, εμπαιγμό - ο υπουργός πάλι ... «υπερασπίστηκε» τους έκτακτους χαρακτηρίζοντας «οξύμωρο» το γεγονός να εκπαιδεύει και να χρησιμοποιεί το κράτος εξειδικευμένο προσωπικό και μετά να το απολύει, συμπλήρωσε όμως ότι ... «δεν πρέπει αυτό να το μπερδεύουμε με την ανεργία των αρχαιολόγων»! Διότι, σύμφωνα με τη λογική του, «δεν σημαίνει ότι επειδή ένας αρχαιολόγος τελειώνει το 60μηνο, αυτός είναι άνεργος και πρέπει να τον προσέξουμε και δεν πρέπει να προσέξουμε τους εκατοντάδες άνεργους αρχαιολόγους, οι οποίοι βγαίνουν σήμερα από το πανεπιστήμιο και δεν μπορούν να βρουν δουλειά. Καταλαβαίνω την ευαισθησία στο θέμα και πρώτος την είχα στηρίξει, αλλά δεν πρέπει να μπούμε μέσα σε ένα πλαίσιο του τι θα κάνουν αύριο αυτοί οι άνθρωποι; Ναι είναι πρόβλημα. Ομως και αυτοί που έρχονται σήμερα τι θα κάνουν; Ενας αρχαιολόγος δεν έχει άπειρες επιλογές στο πώς μπορεί να απασχοληθεί»!

Συμπέρασμα: Προφανώς, αφού για τον υπουργό δεν υφίσταται το δικαίωμα για μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα για όλους, εύκολα διολισθαίνει στο «δεν φταίμε εμείς, ως κράτος, φταίτε εσείς που θέλατε να γίνεται αρχαιολόγοι»...

Χαρακτήρισε, επίσης, «ρηξικέλευθη» την πρόβλεψη στο νομοσχέδιο (άρθρα 42 και 44) για εμβάθυνση της εμπλοκής του κεφαλαίου στην πολιτιστική κληρονομιά μέσω της «πολιτιστικής χορηγίας». Θυμίζουμε ότι με τα άρθρα αυτά επιτρέπονται οι δωρεές και «μη κερδοσκοπικών νομικών προσώπων» για μελέτες αρχαιολογικών έργων, αλλά και την εκτέλεση αρχαιολογικών έργων (ανασκαφές, συντηρήσεις κλπ.)! Σημείωσε «ότι κανένα έργο δεν θα γίνεται από χορηγό, ούτε από ιδιωτική εταιρεία και πάλι από το υπουργείο θα γίνεται, απλώς, εντάσσουμε τη χορηγία», αλλά στην πραγματικότητα πρόκειται για επέκταση «ζωτικού χώρου» στο κεφάλαιο για πλήρη εμπορευματοποίηση - ιδιωτικοποίηση του πολιτισμού.

Εξαθλίωση και βία

Αύριο το «Θέατρο του Νέου Κόσμου» ανεβάζει το έργο του σημαντικού Γερμανού συγγραφέα Φραντς Ξάβερ Κρετς «Stallerhof» (1972) σε σκηνοθεσία του Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου. Σε μια φάρμα της Βαυαρίας, η πνευματικά καθυστερημένη Μπέππι υποφέρει από την ψυχρότητα των γονιών της, οι οποίοι, θύματα κι αυτοί της άγνοιας, τη σπρώχνουν όλο και περισσότερο στη μοναξιά. Ο μόνος που της δίνει σημασία είναι ο μοναχικός, μεσήλικας, λίγο πριν τη σύνταξη, εποχιακός εργάτης Ζεπ. Μια παράξενη σχέση αναπτύσσεται ανάμεσα στο κορίτσι και τον άντρα, που οδηγεί στην εγκυμοσύνη της κοπέλας. Τι σημαίνει να γεννηθείς και να μεγαλώσεις στερημένος, στο περιθώριο; Ποια είναι η σχέση της εξαθλίωσης με τη βία; Τι ελπίδες έχει η κοπέλα να σπάσει τα δεσμά της; Αυτά και πολλά ακόμα ερωτήματα που και σήμερα απασχολούν έθεσε το έργο.

Μετάφραση Κοραλία Σωτηριάδου. Σκηνικό - κοστούμια Μαργαρίτα Χατζηιωάννου. Μουσική Σταύρος Γασπαράτος. Φωτισμοί Σάκης Μπιρμπίλης. Παίζουν: Αμαλία Αρσένη, Μάνος Βακούσης, Μαρία Καλλιμάνη, Κώστας Τριανταφυλλόπουλος. Ο συγγραφέας έρχεται στην Ελλάδα για να δει την παράσταση (25/1) και στις 26/1 θα δώσει συνέντευξη Τύπου στο «Γκαίτε» και θα συμμετάσχει σε συζήτηση, με τον σκηνοθέτη και την θεατρολόγο Δήμητρα Κονδυλάκη, με θέμα «Το θέατρο σε καιρούς πολιτικών ανατροπών».

Με τραγούδια Τσιτσάνη

Μια ιδιαίτερη έκδοση αποτελεί το CD του Μπάμπη Τσέρτου με τίτλο «Βασίλης Τσιτσάνης: Τρία Εργα - Επτά Τραγούδια» (Ζεύξις Music), με ζωγραφική του Χρίστου Καρά. Περιλαμβάνει επτά τραγούδια και ένα ορχηστρικό θέμα του Βασίλη Τσιτσάνη, ενορχηστρωμένα από τους Γιώργο Παπαδάκη, Μάνο Γρυσμπολάκη και Γιάννη Τσέρτο, που συνέθεσε και πρωτοτραγούδησε ο Βασίλης Τσιτσάνης. Η ερμηνεία του Μπάμπη Τσέρτου συνδυάζεται με όργανα κλασικής ορχήστρας. Το εικαστικό μέρος του έργου αποτελείται από τρεις πίνακες του Χρίστου Καρά, τα πολλαπλά των οποίων (χρωμοτυπίες 99 αντίτυπων) θα κυκλοφορήσουν σε Αθήνα, Τρίκαλα και Θεσσαλονίκη (33 για κάθε πόλη). Στις ερμηνείες των τραγουδιών συμμετέχουν οι Νάντια Καραγιάννη, Ειρήνη Τουμπάκη, Χρίστος Καράς (σ' ένα συγκινητικό ντουέτο με τον Μπ. Τσέρτο) και ο δεξιοτέχνης του μπουζουκιού Δημήτρης Λίβανος. Το έργο θα παρουσιαστεί (19/1, 9.30 μμ), στο «Περιβόλι τ' ουρανού» (Λυσικράτους 19 και Αμαλίας 50 - Πλάκα).

ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ«Βιρτουόζοι Κιθαρίστες», στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας (14-20/1), στα πλαίσια του οποίου γίνεται και διαγωνισμός για νέους ταλαντούχους σολίστες και μουσικά σύνολα, συμμετέχει η Εύα Φάμπα. Η καταξιωμένη Ελληνίδα κιθαρίστρια, που προσκλήθηκε και ως μέλος της κριτικής επιτροπής του διαγωνισμού, θα δώσει ένα σόλο ρεσιτάλ με έργα Leo Brouwer, Maximo Diego Pujol και Δημήτρη Φάμπα, ενώ σε επόμενη συναυλία θα παρουσιάσει τη Σουίτα Ταρρεγκιάνα του Βασίλη Τενίδη, συμπράττοντας με την ορχήστρα εγχόρδων του Πανεπιστημίου Masarik της πόλης Brno της Τσεχίας και μαέστρο τον Miroslav Tesarzh.

ΤΕΛΟΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ (18-19/1 και 1-2/2) της μουσικοθεατρικής παράστασης «Ουτοπίξ - ένα βότσαλο στη μνήμη», σε κείμενα - σκηνοθεσία Θωμά Βελισσάρη στο θέατρο «Ακτίς Αελίου» (Χριστοπούλου 12, Θεσσαλονίκη). Το κείμενο βασίζεται σε αριστοφανικές κωμωδίες και πρωτότυπα κείμενα για τη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα, με συνοδεία ζωντανής μουσικής. Το μουσικό μέρος βασίζεται στο έργο του Διονύση Σαββόπουλου «Ο Αριστοφάνης που γύρισε από τα θυμαράκια» και σε επιλογές από το ελληνικό και ξένο ρεπερτόριο. Σκηνικό - κοστούμια: Μαρίνα Γκούμλα. Μουσική επιμέλεια: Δημήτρης Δημητρακόπουλος. Κίνηση: Νιόβη Μπένου. Παίζουν: Θωμάς Βελισσάρης, Δημήτρης Δημητρακόπουλος, Δέσποινα Καλπενίδου, Γιάννης Μόμτσιος, Γρηγόρης Παπαδόπουλος, Δανάη Τίκου.

ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΤΗΣ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑΣ ΤΟΥ και τραγούδια που αγαπά παρουσιάζει ο Μίλτος Πασχαλίδης στη συναυλία που θα δώσει (18/1, 10μμ) στη Χαλκίδα («Οδός Ονείρων», τηλ. 2221020504). Ξεχωριστός εκπρόσωπος της γενιάς των τραγουδοποιών, από την αρχή της πορείας του, με τους «Χαΐνηδες», μέχρι και την τελευταία δισκογραφική δουλειά του, καταφέρνει να συνδυάζει το δυτικό ήχο με την ελληνική παράδοση, την ευαισθησία με το δυναμισμό του κοινωνικού προβληματισμού. Μαζί του η Μιρέλα Πάχου (πιάνο, ακορντεόν) και η Φρόσω Στυλιανού (τραγούδι).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ