ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Νοέμβρη 2004
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Δώδεκα χρόνια παραπάνω στη δουλιά!

Πρόταση - βόμβα από τη διοίκηση αυξάνει τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, ενώ μειώνει κατακόρυφα και τις συντάξεις

Ευθεία επίθεση στα ασφαλιστικά δικαιώματα 13.000 εργαζομένων και συνταξιούχων της Εμπορικής Τράπεζας συνιστά η πρόταση της διοίκησης της Εμπορικής Τράπεζας για το ασφαλιστικό και αυτό μία μόλις ημέρα μετά τη σχετική συνάντηση στου Μαξίμου του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή με τον Γ. Αλογοσκούφη και τον πρόεδρο της τράπεζας Γ. Προβόπουλο.

Με την πρόταση - βόμβα της Εμπορικής καταργείται το ασφαλιστικό ταμείο (ΤΕΑΠΕΤΕ), ανατρέπονται άρδην τα ασφαλιστικά δικαιώματα εργαζομένων και συνταξιούχων, αφού αυξάνονται τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης - μέχρι και 12 χρόνια - μειώνονται κατακόρυφα οι συντάξεις, απαλλάσσεται η τράπεζα από τις συμβατικές της υποχρεώσεις απέναντι στο ταμείο και ανοίγει έτσι ο δρόμος για την παραπέρα ιδιωτικοποίηση της Εμπορικής. Παράλληλα ενώ οι εργαζόμενοι χάνουν και η τράπεζα κερδίζει, οι υποχρεώσεις της προς τους ασφαλισμένους φορτώνονται στο ΙΚΑ ΕΤΑΜ και στο ΕΤΕΑΜ, τα οποία θα αναλαμβάνουν να δίνουν τις συντάξεις, χωρίς όμως να έχουν λάβει το κόστος.

Η διοίκηση της Τράπεζας, με την πρόταση που παρέδωσε χτες το βράδυ στους εκπροσώπους των εργαζομένων, δεν κρύβει ότι οι υποχρεώσεις της προς το ταμείο τους υπερβαίνουν εκείνες των ανταγωνιστών της κατά 30 ποσοστιαίες μονάδες, «γεγονός που υποσκάπτει την ανταγωνιστική της θέση στην τραπεζική αγορά»!

Οι ανατροπές που περιέχονται στην πρόταση - βόμβα της διοίκησης της Εμπορικής είναι:

Για τους ασφαλισμένους εργαζόμενους πριν το 1992 (5.700 άτομα) τα όρια ηλικίας αυξάνονται από 3 έως 12 χρόνια. Για τους άντρες από 32 έτη εργασίας χωρίς όριο ηλικίας η τράπεζα ζητάει το δικαίωμα σύνταξης πλέον να θεμελιώνεται στα 35 χρόνια. Για δε τις γυναίκες η θεμελίωση δικαιώματος σύνταξης χωρίς όριο ηλικίας, θα γίνεται μετά από 32 χρόνια, όταν σήμερα - με τα ισχύοντα του ταμείου - μια γυναίκα έγγαμη θεμελίωνε δικαίωμα σύνταξης μετά από 20 χρόνια εργασίας!

Αντίστοιχη είναι η χειροτέρευση και για τους εργαζόμενους ασφαλισμένους μετά το 1992, για τους οποίους σημειώνεται ότι δεν ίσχυαν μέχρι τώρα οι αντιασφαλιστικοί νόμοι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Ταυτόχρονα, το ύψος των συντάξεων μειώνεται κατακόρυφα και στις δύο κατηγορίες εργαζομένων και ουσιαστικά εξομοιώνονται με τις συντάξεις και τους όρους του ΙΚΑ.

Ισχυρό είναι το χτύπημα και στους σημερινούς συνταξιούχους του ταμείου της Εμπορικής, αφού οι 5.200 συνταξιούχοι θα πάψουν πλέον να λαμβάνουν τις ετήσιες αυξήσεις με βάση τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που υπογράφουν οι εργαζόμενοι. Η ένταξή τους στο ΙΚΑ ΕΤΑΜ, όπως προβλέπει η διοίκηση, αυτόματα σημαίνει ότι οι συνταξιούχοι σταματάνε να παίρνουν αυτές τις αυξήσεις και θα περιορίζονται και αυτοί στις χαμηλότερες αυξήσεις που αποφασίζει κάθε χρόνο η κυβέρνηση.

Η πρόταση δεν καθορίζει ποιο είναι το ύψος των υποχρεώσεών της προς το ταμείο και αρκείται να σημειώσει ότι «η Εμπορική είναι διατεθειμένη να καταβάλει επίσης κάποιο ποσό»..! Βρισκόμαστε δηλαδή μπροστά σε μια καραμπινάτη επιχείρηση να φορτωθούν τα βάρη των τραπεζών στο ΙΚΑ, να απαγκιστρωθούν οι τραπεζίτες από τις υποχρεώσεις τους απέναντι στα ταμεία. Το ΙΚΑ γίνεται ξανά η κολυμβήθρα του Σιλωάμ, για να σβηστούν τα χρέη και τα αμαρτήματα του μεγάλου κεφαλαίου.

ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
Οικογενειακό χαράτσι 1.400 ευρώ το χρόνο

Την τελευταία δεκαετία ο ετήσιος ρυθμός αύξησης είναι 7,2%, ενώ έχουν εκτιναχτεί στο 47% των συνολικών δαπανών υγείας

Μεγαλώνουν τα εμπόδια στην πρόσβαση των λαϊκών και φτωχών στρωμάτων στις υπηρεσίες υγείας, καθώς αδυνατούν πλέον να καταβάλουν εκείνα τα ποσά που θα τους επέτρεπε να έχουν, κυρίως, πρωτοβάθμια φροντίδα, αλλά και να παρακάμψουν τις χρονοβόρες αναμονές στις μακρόχρονες λίστες. Το πρόβλημα αυτό, εκτός απ' τους ανασφάλιστους και τους άπορους, το αντιμετωπίζουν και οι εργαζόμενοι που το μηνιαίο εισόδημά τους δεν ξεπερνά τα 500 ευρώ.

Τα παραπάνω επισήμανε, χτες, ο καθηγητής των Οικονομικών της Υγείας Γιάννης Κυριόπουλος, σε συνέντευξη Τύπου, ενόψει της συζήτησης στο Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών (ΕΙΕ), με θέμα: «Τα οικονομικά της υγείας: Μια δυσάρεστη επιστήμη ή ένα χρήσιμο εργαλείο για τις πολιτικές υγείας;». Μάλιστα, η επισήμανση αυτή αποτελεί οδυνηρή πλέον εξέλιξη για το σύνολο των εργαζομένων, αν σκεφτεί κανείς ότι ο μέσος όρος των μεικτών αποδοχών των ασφαλισμένων του ΙΚΑ δεν ξεπερνά τα 695 ευρώ το μήνα.

Στην Ελλάδα, οι ιδιωτικές δαπάνες υγείας έχουν φτάσει στο 47% των συνολικών δαπανών και καταλαμβάνουν την τέταρτη θέση μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ που έχει μέσον όρο 25,6%. (Της Ελλάδας προηγούνται οι ΗΠΑ με 55,7%, η Κορέα με 55,6% και το Μεξικό με 53,6%). Στην Ελλάδα, ο ετήσιος ρυθμός αύξησης των ιδιωτικών δαπανών είναι 7,2%. Ετσι, η χώρα μας καταλαμβάνει και την 7η θέση ανάμεσα στις χώρες του ΟΟΣΑ, όσον αφορά στους ετήσιους ρυθμούς ανάπτυξης. (Προηγούνται η Πολωνία με 20,6%, η Ουγγαρία με 13,4%, η Ελβετία με 13,8%, η Τουρκία με 10,9% και η Ισπανία με 8,8%).

Κύριες αιτίες γι' αυτή την εξέλιξη αποτελούν η μη ανάπτυξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), αλλά και γιατί το σύστημα υγείας στην Ελλάδα από μια «μικρή βιοτεχνία εξελίχτηκε σε μια σύγχρονη βιομηχανία», όπως είπε χαρακτηριστικά ο Γ. Κυριόπουλος.

Ολοι αυτοί οι δείκτες μεταφράζονται σε 1.400 ευρώ το χρόνο για γιατρούς, φάρμακα και νοσοκομεία απ' τη μέση ελληνική οικογένεια. Μάλιστα, τα χρήματα αυτά καταβάλλονται ως άμεσες πληρωμές - βγαίνουν δηλαδή κατευθείαν απ' την τσέπη - σε ποσοστό 80% μόνο για να «αγοράσουν» χρόνο και ποιότητα υπηρεσιών. Στην Ελβετία, λόγου χάρη, που έχει 44,4% (και ετήσιο ρυθμό αύξησης 13,8%) στις ιδιωτικές δαπάνες ο ασθενής πληρώνει έμμεσα - μέσω της ιδιωτικής ασφάλισης.

Μεταφέροντας τις εμπειρίες τους απ' την Κρήτη, ο αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Ιατρικής Χρ. Λιονής και ο Διοικητής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ν. Μανιαδάκης υπογράμμισαν ότι οι ανασφάλιστοι και οι άποροι λόγω της αδυναμίας τους να πληρώσουν αλλά και της έλλειψης Πρωτοβάθμιας Φροντίδας καταλήγουν στα νοσοκομεία ως έκτακτα περιστατικά με αποτέλεσμα να υπάρχουν επιβαρύνσεις σε πολλαπλά επίπεδα της περίθαλψης.


ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΔΗΜΟΙ
Ανθυγιεινό αλισβερίσι στην πρόληψη

Σε ένα ακόμα ανθυγιεινό αλισβερίσι στο φόντο της εμπορευματοποίησης των υπηρεσιών Υγείας επιδίδονται η κυβέρνηση και μια σειρά δήμοι της Αττικής, επιδιώκοντας την επέκταση της λεγόμενης αγοράς των υπηρεσιών Υγείας και την απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων.

Οι πτυχές αυτές αναδείχτηκαν σε συνέδριο που πραγματοποίησε το Διαδημοτικό Δίκτυο Δομών Υγείας των ΟΤΑ Αττικής το περασμένο Σαββατοκύριακο με τη συμμετοχή των υπουργών της κυβέρνησης και φορέων των γιατρών και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΤΑ). Τα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν χτες σε συνέντευξη Τύπου από το Διοικητικό Συμβούλιο του Διαδημοτικού Δικτύου.

Πατώντας στην πραγματικότητα της έλλειψης οργανωμένης προληπτικής φροντίδας στη χώρα μας, οι εκπρόσωποι του Δικτύου επιδιώκουν τη χρηματοδότηση των δήμων από κοινοτικά και άλλα κονδύλια προκειμένου να αναλάβουν οι δήμοι - μέσω των Δημοτικών Ιατρείων και των Κέντρων Κοινωνικής Μέριμνας - το κομμάτι της πρόληψης Υγείας σε όλη τη χώρα. Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση αποποιείται την ευθύνη της για τη δωρεάν παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών Υγείας, το ενιαίο πλαίσιο παροχής υπηρεσιών Υγείας διασπάται και οδηγείται ο τομέας της πρόληψης στην ιδιωτική πρωτοβουλία. Μάλιστα, όπως διευκρινίστηκε στη χτεσινή συνέντευξη, το Δίκτυο προσδοκά τη χρηματοδότηση από κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τα υπουργεία Υγείας, Εσωτερικών, Απασχόλησης και Παιδείας.

Τη λύση της χρηματοδότησης του εν λόγω προγράμματος μέσω των αδιάθετων ποσών από την ΕΕ για την ψυχική υγεία πρόκρινε και ο υπουργός Υγείας Νικ. Κακλαμάνης, μιλώντας στο συνέδριο. Αλλά ξεκαθάρισε ότι τα ευρωπαϊκά προγράμματα έχουν ημερομηνία λήξης και κάλεσε τους δήμους να φτιάξουν τους «κουμπαράδες» τους. Βέβαια, η εμπειρία από την παράδοση, χωρίς πόρους, κοινωνικών υπηρεσιών (όπως οι παιδικοί σταθμοί) στους δήμους έχει αποδείξει ότι γι' αυτές τις υπηρεσίες βάζουν οι δημότες βαθιά το χέρι στην τσέπη, αφού λειτουργούν ανταποδοτικά.

Την παράδοση της ενημέρωσης και πρόληψης στα θέματα Υγείας στους δήμους, μέσα από συμφωνίες με τα ασφαλιστικά ταμεία, πρόκρινε και ο υπουργός Απασχόλησης Π. Παναγιωτόπουλος. Ηδη, όπως αναφέρθηκε στη συνέντευξη, το ΙΚΑ έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη δημιουργία Επιτροπής Πρόληψης μέσα απ' την ΤΑ.

Ενας νεκρός, δύο τραυματίες

Ενας εργάτης νεκρός σε λατομείο της Ξάνθης και δύο τραυματίες στα ορυχεία της ΔΕΗ στην Κοζάνη, είναι τα χτεσινά θύματα της εργοδοτικής ασυδοσίας στους χώρους δουλιάς.

Χτες το πρωί ένας 53χρονος εργάτης - δεν έδωσε τα στοιχεία του η αστυνομία - καταπλακώθηκε από ογκόλιθο μαρμάρου. Το ατύχημα έγινε σε λατομείο στα Κομνηνά Ξάνθης, όταν την ώρα που προσπαθούσε να στερεώσει τον μαρμάρινο όγκο, αυτός έσπασε και τον καταπλάκωσε.

Λίγο αργότερα και σε διάστημα λίγων ωρών, δύο εργάτες στο ορυχείο του Νότιου Πεδίου της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα, τραυματίστηκαν την ώρα που πραγματοποιούσαν εργασίες συντήρησης στις μηχανολογικές υποδομές.

Ο 42χρονος Αθανάσιος Στεργιόπουλος από το Βελβεντό, τραυματίστηκε στο πρόσωπο, πέφτοντας από ύψος 6 μέτρων. Τη γλίτωσε με ελαφρά τραύματα, επειδή έπεσε πάνω σε όγκο καρβουνόσκονης. Το ατύχημα έγινε την ώρα που το συνεργείο όπου δούλευε, πραγματοποιούσε συγκόλληση ιμάντων στους διαδρόμους των ταινιοδρόμων που μεταφέρουν το λιγνίτη. Ο 42χρονος έπεσε, επειδή υποχώρησε το πατάρι πάνω στο οποίο πατούσε.

Τραυματισμένος έφυγε από τη δουλιά και ένας νεαρός εργάτης που απασχολείται στη ΔΕΗ με 8μηνη σύμβαση. Τραυματίστηκε από σίδερο (σφήνα) που εξοστρακίστηκε στη διάρκεια εργασιών συντήρησης σε εκσκαφέα, και τον χτύπησε στο πρόσωπο.

Και ενώ τα ατυχήματα στα ορυχεία της ΔΕΗ παίρνουν μορφή χιονοστιβάδας, εξαιτίας της εντατικοποίησης της δουλιάς, της έλλειψης προσωπικού, και της απουσίας μέτρων ασφάλειας, η διοίκηση εντείνει την αντεργατική επίθεση, καλώντας σε απολογία εργαζόμενους που αρνούνται να δουλέψουν υπερωριακά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ