Τετάρτη 17 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΔΗΜΟΙ
Ανθυγιεινό αλισβερίσι στην πρόληψη

Σε ένα ακόμα ανθυγιεινό αλισβερίσι στο φόντο της εμπορευματοποίησης των υπηρεσιών Υγείας επιδίδονται η κυβέρνηση και μια σειρά δήμοι της Αττικής, επιδιώκοντας την επέκταση της λεγόμενης αγοράς των υπηρεσιών Υγείας και την απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων.

Οι πτυχές αυτές αναδείχτηκαν σε συνέδριο που πραγματοποίησε το Διαδημοτικό Δίκτυο Δομών Υγείας των ΟΤΑ Αττικής το περασμένο Σαββατοκύριακο με τη συμμετοχή των υπουργών της κυβέρνησης και φορέων των γιατρών και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΤΑ). Τα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν χτες σε συνέντευξη Τύπου από το Διοικητικό Συμβούλιο του Διαδημοτικού Δικτύου.

Πατώντας στην πραγματικότητα της έλλειψης οργανωμένης προληπτικής φροντίδας στη χώρα μας, οι εκπρόσωποι του Δικτύου επιδιώκουν τη χρηματοδότηση των δήμων από κοινοτικά και άλλα κονδύλια προκειμένου να αναλάβουν οι δήμοι - μέσω των Δημοτικών Ιατρείων και των Κέντρων Κοινωνικής Μέριμνας - το κομμάτι της πρόληψης Υγείας σε όλη τη χώρα. Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση αποποιείται την ευθύνη της για τη δωρεάν παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών Υγείας, το ενιαίο πλαίσιο παροχής υπηρεσιών Υγείας διασπάται και οδηγείται ο τομέας της πρόληψης στην ιδιωτική πρωτοβουλία. Μάλιστα, όπως διευκρινίστηκε στη χτεσινή συνέντευξη, το Δίκτυο προσδοκά τη χρηματοδότηση από κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τα υπουργεία Υγείας, Εσωτερικών, Απασχόλησης και Παιδείας.

Τη λύση της χρηματοδότησης του εν λόγω προγράμματος μέσω των αδιάθετων ποσών από την ΕΕ για την ψυχική υγεία πρόκρινε και ο υπουργός Υγείας Νικ. Κακλαμάνης, μιλώντας στο συνέδριο. Αλλά ξεκαθάρισε ότι τα ευρωπαϊκά προγράμματα έχουν ημερομηνία λήξης και κάλεσε τους δήμους να φτιάξουν τους «κουμπαράδες» τους. Βέβαια, η εμπειρία από την παράδοση, χωρίς πόρους, κοινωνικών υπηρεσιών (όπως οι παιδικοί σταθμοί) στους δήμους έχει αποδείξει ότι γι' αυτές τις υπηρεσίες βάζουν οι δημότες βαθιά το χέρι στην τσέπη, αφού λειτουργούν ανταποδοτικά.

Την παράδοση της ενημέρωσης και πρόληψης στα θέματα Υγείας στους δήμους, μέσα από συμφωνίες με τα ασφαλιστικά ταμεία, πρόκρινε και ο υπουργός Απασχόλησης Π. Παναγιωτόπουλος. Ηδη, όπως αναφέρθηκε στη συνέντευξη, το ΙΚΑ έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη δημιουργία Επιτροπής Πρόληψης μέσα απ' την ΤΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ