ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 2 Φλεβάρη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Λουκέτο ... στο «Θέατρο του Νότου»

«Μεταμορφώσεις» (η προτελευταία, πολύ επιτυχής παράσταση του «Θεάτρου του Νότου», στο «Αμόρε»)
«Μεταμορφώσεις» (η προτελευταία, πολύ επιτυχής παράσταση του «Θεάτρου του Νότου», στο «Αμόρε»)
Λυπηρή η είδηση που δημοσιεύτηκε χτες (δε στάλθηκε στο «Ριζοσπάστη»): Από τις 31 του Μάη θα πάψει να υφίσταται το 17χρονο «Θέατρο του Νότου», που δημιούργησε ο Γιάννης Χουβαρδάς και στεγαζόταν με ενοίκιο στο «Αμόρε». Καθώς αυτό σημαίνει μεγάλη απώλεια για το θέατρό μας, ευχόμαστε, τουλάχιστον, να είναι παροδική, όπως ευελπιστεί ο δημιουργός του Γ. Χουβαρδάς και ο συνεργάτης του Θ. Μοσχόπουλος.

Το «Θέατρο του Νότου» υπήρξε ένας θίασος εκπληκτικά παραγωγικός, ρεπερτοριακά και αισθητικά τολμηρός, ανήσυχος και ανοιχτός σε νέα ρεύματα, «βήμα» ανάδειξης νέων ηθοποιών, δραματουργών, σκηνοθετών, σκηνογράφων. Θίασος, που όχι μόνο με τα 110 έργα που ανέβασε και με τις πολλές, πολύπλευρα επιτυχείς παραστάσεις του, αλλά ακόμα και με τις αστοχίες (ρεπερτοριακές και σκηνοθετικές) δημιούργησε «σχολή». Επαιξε εξαιρετικά σημαντικό, «αναζωογονητικό» ρόλο για την εξέλιξη της θεατρικής τέχνης στον τόπο μας. Αποτέλεσε «πρότυπο» για άλλες ομάδες, μέτρο σύγκρισης και καλλιτεχνικής «άμιλλας». Το κλείσιμό του προαναγγέλθηκε με την αγορά, πριν δύο περίπου χρόνια, του «Αμόρε» από έναν άσχετο με το θέατρο, πολυαιθουσάρχη, πλέον, ιδιώτη. Επόμενο ήταν η αύξηση του ενοικίου και η μη έγκαιρη καταβολή των επιχορηγήσεων από το ΥΠΠΟ (έχει καταβληθεί μόνο το 25% της επιχορήγησης για τη διετία 2007-2008) να βάλουν «λουκέτο» στο θίασο.

Μουσικής... απώλεια

Ο αφοσιωμένος στη μουσική, συνθέτης, πανεπιστημιακός δάσκαλος, μαέστρος και επίτιμος πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Θεατρικών -Μουσικών Κριτικών, Κώστας Χαραλαμπίδης, «έφυγε» προχτές από τη ζωή, σε ηλικία 88 χρόνων. Η κηδεία του γίνεται σήμερα (11 π.μ.), στο ναό Αγ. Φωτεινής της Νέας Σμύρνης.

Γεννημένος το 1920 στη Ρόδο, σπούδασε μουσική στο Εθνικό Ωδείο, με δάσκαλο τον Μανώλη Καλομοίρη και αργότερα μουσικολογία στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου και Ιστορία της Τέχνης στην Κρατική Ανώτατη Σχολή Μουσικής. Διετέλεσε διευθυντής του Μουσικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου με πάθος υπηρέτησε επί 33 χρόνια. Για είκοσι χρόνια, κάθε Τρίτη, δίδασκε τα μαθήματα Μουσικολογίας και Ιστορίας της Μουσικής, σε πλήθος φοιτητών. Μεταξύ άλλων ίδρυσε τη Μεγάλη Μεικτή Χορωδία και την Ορχήστρα, καθιέρωσε δεκαπενθήμερες συναυλίες για φοιτητές και κοινό, χωρίς εισιτήριο, ίδρυσε μουσική βιβλιοθήκη κ.ά. Εγραψε έργα για ορχήστρα, χορωδία, τραγούδι και πιάνο, ενώ σημαντική υπήρξε και η παρέμβασή του ως μουσικοκριτικός, αρθρογραφώντας για τρεις και πλέον δεκαετίες σε εφημερίδες και περιοδικά. Διετέλεσε επί χρόνια πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Θεατρικών-Μουσικών Κριτικών και καθιέρωσε ετήσια βραβεία Θεάτρου και Μουσικής της ένωσης.


ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

-- Γιάννης Κατσουρής «Το θέατρο στην Κύπρο» (Δίτομη, εικονογραφημένη με ντοκουμέντα, ιστορική μελέτη για το θέατρο στο μαρτυρικό νησί. Ο Α` τόμος αφορά στα χρόνια 1860-1939, με τα εξής κεφάλαια: Τα τελευταία χρόνια της Τουρκοκρατίας. Τα πρώτα χρόνια της Αγγλοκρατίας. Οι αρχές του εικοστού αιώνα, 1900-1918. Ο μεσοπόλεμος. Ευρετήρια. 371 σελίδες. Ο Β` τόμος για τα χρόνια 1940-1959 περιέχει τα εξής κεφάλαια: Τα χρόνια του Β` Παγκόσμιου Πολέμου. Από το τέλος του Β` Παγκοσμίου Πολέμου, 1945-1955. Τα χρόνια του απελευθερωτικού αγώνα, 1955-1959. Θεατρικές δραστηριότητες ολόκληρης της περιόδου 1940-1959. Περιλαμβάνονται επίλογος, πηγές και βοηθήματα, ευρετήρια και πλούσιο οπτικό υλικό, 383 σελίδες. Ο συγγραφέας άρχισε να ασχολείται με τη θεατρική ιστορία της Κύπρου στη δεκαετία του '60 με εκπομπές στο ΡΙΚ, με τίτλο «Θεατρικές αναμνήσεις» και στη δεκαετία του '70 με ομώνυμη τηλεοπτική εκπομπή. Με αφετηρία το υλικό αυτών των εκπομπών, συνέχισε να συλλέγει μαρτυρίες και τεκμήρια κι από το 1995 να μελετά το πλούσιο υλικό που συγκέντρωσε. Ουσιαστικά, πρόκειται για την πρώτη, πλήρη ιστορική μελέτη για το θέατρο της Κύπρου πριν αποκτήσει κρατικό θέατρο. Η έκδοση έγινε στη Λευκωσία, με χορηγία του Κυπριακού υπουργείου Παιδείας - Πολιτισμού και του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου).

-- Καστανιώτης: Αντρη Χ. Κωνσταντίνου «Το θέατρο στην Κύπρο. 1960-1974 (Οι θίασοι, η κρατική πολιτική και τα πρώτα χρόνια του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου)» (φωτογραφημένη, ιστορική μελέτη για το θέατρο της Κύπρου, προέκταση της προαναφερόμενης μελέτης του Γιάννη Κατσουρή. Η Κύπρια θεατρολόγος - συγγραφέας της μελέτης, με σπουδές στα Τμήματα Θεατρικών Σπουδών των Πανεπιστημίων Αθήνας και Θεσσαλονίκης, συνεργάτρια του Τμήματος Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου, ιστορεί το αίτημα και την ανάγκη κρατικής θεατρικής πολιτικής στην Κύπρο, τη δημιουργία και δράση του Κρατικού Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου, αλλά και τους ιδιωτικούς θιάσους, μέχρι την εισβολή του Αττίλα. Περιλαμβάνονται πηγές, βιβλιογραφία, παραπομπές και ευρετήρια. 591 σελίδες). «Το αειθαλές παιδί (Τέσσερις κριτικές προσεγγίσεις στην ποίηση του Μανόλη Πρατικάκη)» (συλλογή μελετών των Ευριπίδη Γαραντούδη, Τζίνας Καλογήρου, Κατερίνας Κώστιου, Θεοδόση Πυλαρινού για τον σπουδαίο Κρητικό ποιητή). Μανόλης Πρατικάκης «Το αόρατο πλήθος» (νέα συλλογή ποιημάτων και μικρών ποιητικών πεζών του Κρητικού ποιητή). Ξ. Α. Κοκόλης «Τριάντα παρωδίες (ποιημάτων του Κ.Π. Καβάφη)» (ποιήματα - παρωδίες, με αντιπαράθεση των παρωδούμενων ποιημάτων του Καβάφη). Πωλ Μάνινγκ «Κοινωνιολογία της ενημέρωσης» (μετάφραση Κάτια Μεταξά, μελέτη περί ΜΜΕ). Κώστας Βούλγαρης «Η μέρα με τις δεκατέσσερις νύχτες» (μυθιστόρημα). Ορχάν Κεμάλ «Η παντρειά (το μυθιστόρημα των μικρών ανθρώπων ΙΙ)» (μετάφραση Στέλλα Χρηστίδου, το δεύτερο μέρος του «Μυθιστορήματος του μικρού ανθρώπου»).

-- «University Studio Press»: Βέρνερ Μίλερ «Στη σκηνή, μπρος πάμε!» (μετάφραση Δ. Μαυρομουστάκου - Δ. Σαχπάζη. Ο Β. Μίλερ, γνωστός ως «Παν», με αυτό το βιβλίο συνθέτει ένα θεατρικό παιχνίδι - οδηγό για παιδιά, εφήβους, δασκάλους και γονείς. Δίνονται σκηνογραφικές, ενδυματολογικές, σκηνοθετικές συμβουλές και μικρά θεατρικά κείμενα. Εικονογράφηση Ραλφ Μπέλοχ).

-- «Μεταίχμιο»: Διονύσιος Σολωμός «Εργα (ποιήματα και πεζά)» (επιλογή έργων του εθνικού ποιητή, με εισαγωγή, επιμέλεια, σχόλια του καθηγητή Ιστορίας και Θεωρίας της Λογοτεχνίας στο Πάντειο Δημήτρη Δημητρούλη. Η έκδοση βιοεργογραφεί τον ποιητή, περιλαμβάνει βιβλιογραφία, ως επίμετρο τα περίφημα «Προλεγόμενα» του Πολυλά, του πρώτου σημαντικού μελετητή του σολωμικού έργου και CD, με την Λυδία Κονιόρδου να διαβάζει κείμενα του Σολωμού). Βασίλης Ι. Τζανακάρης «Δακρυσμένη Μικρασία 1919-1922: Τα χρόνια που συντάραξαν την Ελλάδα» (μελέτη για τη μικρασιατική εκστρατεία, τους πρωταγωνιστές της, τον ξεριζωμό των Ελλήνων και τα γεγονότα στην παραλία της Σμύρνης. Περιλαμβάνονται σπάνιες φωτογραφίες του φωτογράφου Σεραφείμ Β. Σεραφείμ, από το αρχείο του περιοδικού «Γιατί»). Μάνος Ελευθερίου «Η μελαγχολία της πατρίδας μετά τις ειδήσεις των οκτώ» (14 διηγήματα του εξαιρετικού ποιητή - στιχουργού για τη μοναξιά και την αγάπη). Δημήτρης Μίγγας «Τηλέμαχον Οδύσσεια» (μυθιστόρημα). Γιώργος Κατηφόρης «Σάμπα και κολέγιο» (μυθιστόρημα). Μαρία Στρατηγάκη «Το φύλο της κοινωνικής πολιτικής» (μελέτη για την κοινωνική πολιτική απέναντι στις γυναίκες). Ρόμπερτ Α. Νταλ «Περί πολιτικής ισότητας» (μετάφραση Μαρία Μπαρμπάτση, επιμέλεια Κωνσταντίνος Δ. Γεώρμας. Μελέτη περί της ισότητας και τις ανισότητες των πολιτών). Ρόμπερτ Μυσμπλέ «Ο οργασμός και η Δύση (Ιστορία της σαρκικής απόλαυσης από το 16ο αιώνα ως την εποχή μας)» (μετάφραση Πελαγία Μαρκέτου. Μελέτη για τον «πολιτισμό» του σαρκικού έρωτα). Αρης Δημοκίδης «Το νησί των Χριστουγέννων» (παραμύθι). Χανς Κρίστιαν Αντερσεν «Το χριστουγεννιάτικο δέντρο» (εικονογράφηση Μάρω Αλεξάνδρου, παραμύθι). Ρένα Ρώσση - Ζαΐρη «Το παιδί που πήρε μαζί του το Χριστούλη» (παραμύθι για νήπια, εικονογράφηση Ελίζα Βαβούρη).

«Ταξίδι» στην καλλιτεχνική διαδρομή του Ηλία Ανδριόπουλου αποτελεί η συναυλία της Ορχήστρας Σύγχρονης Μουσικής και Χορωδίας της ΕΡΤ (7/2, 8.30μμ). Στο πρώτο μέρος θα ερμηνεύσουν το έργο «Ωδαί», σε ποίηση Ανδρέα Κάλβου. Το δεύτερο μέρος περιλαμβάνει τα έργα του «Αργοναύτες» (ποίηση Γ. Σεφέρη και Ν. Γκάτσου), «Γράμματα στο Μακρυγιάννη» (στίχοι Μάνου Ελευθερίου και Μιχάλη Μπουρμπούλη) και «Λαϊκά Προάστια» (Μ. Μπουρμπούλη). Τραγουδούν: Μανώλης Μητσιάς, Θεοδώρα Μπάκα, Τάσης Χριστογιαννόπουλος. Μουσική διεύθυνση: Ανδρέας Πυλαρινός.

Η Εθνική Λυρική Σκηνή και η Οπερα Δωματίου Αθηνών θα ανεβάσουν την τρέχουσα καλλιτεχνική περίοδο την όπερα του Νίνο Ρότα «Aladino e la Lampada Magica». Για την κάλυψη των αναγκών του έργου διοργανώνεται ακρόαση για όλες τις φωνές (σοπράνο, μέτζο, τενόρο, βαρύτονο, μπάσο), στις 12/2 (2.30 μ.μ.), στο θέατρο «Ακροπόλ». Πληροφορίες: Γραμματεία ΕΛΣ (Χαρ. Τρικούπη 18α, 5ος όρ., τηλ. 210 3614433), μέχρι 11/2.

Ξεκίνησε χτες και θα διαρκέσει μέχρις τις 10/2 στην πλατεία Κλαυθμώνος, το ετήσιο Παζάρι Βιβλίου, που οργανώνει ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βιβλίου. Σε ένα περίπτερο 1.000 τ.μ., ενιαίο για όλους τους εκδότες, εκτίθενται χιλιάδες τίτλοι με τιμές που ξεκινούν από ένα ευρώ. Το παζάρι θα λειτουργεί καθημερινά, 10 πμ - 9.45 μμ.

Το μεγάλο ταξίδι του ξεκινά σήμερα το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, με τις ταινίες που βραβεύτηκαν στην 30ή του διοργάνωση (Σεπτέμβρης 2007). Οι «σταθμοί» του ταξιδιού είναι: 2-5/2 Ανδρος, 9-10/2 Ηλιούπολη, 15-16/2 Πετρούπολη, 19-20/2 Σέρρες, 23-24/2 Χαλκίδα, 26-27/2 Βόλος, 26-27/2 Πάτρα, 29/2-1/3 Τρίκαλα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ