Σάββατο 2 Φλεβάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

-- Γιάννης Κατσουρής «Το θέατρο στην Κύπρο» (Δίτομη, εικονογραφημένη με ντοκουμέντα, ιστορική μελέτη για το θέατρο στο μαρτυρικό νησί. Ο Α` τόμος αφορά στα χρόνια 1860-1939, με τα εξής κεφάλαια: Τα τελευταία χρόνια της Τουρκοκρατίας. Τα πρώτα χρόνια της Αγγλοκρατίας. Οι αρχές του εικοστού αιώνα, 1900-1918. Ο μεσοπόλεμος. Ευρετήρια. 371 σελίδες. Ο Β` τόμος για τα χρόνια 1940-1959 περιέχει τα εξής κεφάλαια: Τα χρόνια του Β` Παγκόσμιου Πολέμου. Από το τέλος του Β` Παγκοσμίου Πολέμου, 1945-1955. Τα χρόνια του απελευθερωτικού αγώνα, 1955-1959. Θεατρικές δραστηριότητες ολόκληρης της περιόδου 1940-1959. Περιλαμβάνονται επίλογος, πηγές και βοηθήματα, ευρετήρια και πλούσιο οπτικό υλικό, 383 σελίδες. Ο συγγραφέας άρχισε να ασχολείται με τη θεατρική ιστορία της Κύπρου στη δεκαετία του '60 με εκπομπές στο ΡΙΚ, με τίτλο «Θεατρικές αναμνήσεις» και στη δεκαετία του '70 με ομώνυμη τηλεοπτική εκπομπή. Με αφετηρία το υλικό αυτών των εκπομπών, συνέχισε να συλλέγει μαρτυρίες και τεκμήρια κι από το 1995 να μελετά το πλούσιο υλικό που συγκέντρωσε. Ουσιαστικά, πρόκειται για την πρώτη, πλήρη ιστορική μελέτη για το θέατρο της Κύπρου πριν αποκτήσει κρατικό θέατρο. Η έκδοση έγινε στη Λευκωσία, με χορηγία του Κυπριακού υπουργείου Παιδείας - Πολιτισμού και του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου).

-- Καστανιώτης: Αντρη Χ. Κωνσταντίνου «Το θέατρο στην Κύπρο. 1960-1974 (Οι θίασοι, η κρατική πολιτική και τα πρώτα χρόνια του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου)» (φωτογραφημένη, ιστορική μελέτη για το θέατρο της Κύπρου, προέκταση της προαναφερόμενης μελέτης του Γιάννη Κατσουρή. Η Κύπρια θεατρολόγος - συγγραφέας της μελέτης, με σπουδές στα Τμήματα Θεατρικών Σπουδών των Πανεπιστημίων Αθήνας και Θεσσαλονίκης, συνεργάτρια του Τμήματος Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου, ιστορεί το αίτημα και την ανάγκη κρατικής θεατρικής πολιτικής στην Κύπρο, τη δημιουργία και δράση του Κρατικού Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου, αλλά και τους ιδιωτικούς θιάσους, μέχρι την εισβολή του Αττίλα. Περιλαμβάνονται πηγές, βιβλιογραφία, παραπομπές και ευρετήρια. 591 σελίδες). «Το αειθαλές παιδί (Τέσσερις κριτικές προσεγγίσεις στην ποίηση του Μανόλη Πρατικάκη)» (συλλογή μελετών των Ευριπίδη Γαραντούδη, Τζίνας Καλογήρου, Κατερίνας Κώστιου, Θεοδόση Πυλαρινού για τον σπουδαίο Κρητικό ποιητή). Μανόλης Πρατικάκης «Το αόρατο πλήθος» (νέα συλλογή ποιημάτων και μικρών ποιητικών πεζών του Κρητικού ποιητή). Ξ. Α. Κοκόλης «Τριάντα παρωδίες (ποιημάτων του Κ.Π. Καβάφη)» (ποιήματα - παρωδίες, με αντιπαράθεση των παρωδούμενων ποιημάτων του Καβάφη). Πωλ Μάνινγκ «Κοινωνιολογία της ενημέρωσης» (μετάφραση Κάτια Μεταξά, μελέτη περί ΜΜΕ). Κώστας Βούλγαρης «Η μέρα με τις δεκατέσσερις νύχτες» (μυθιστόρημα). Ορχάν Κεμάλ «Η παντρειά (το μυθιστόρημα των μικρών ανθρώπων ΙΙ)» (μετάφραση Στέλλα Χρηστίδου, το δεύτερο μέρος του «Μυθιστορήματος του μικρού ανθρώπου»).

-- «University Studio Press»: Βέρνερ Μίλερ «Στη σκηνή, μπρος πάμε!» (μετάφραση Δ. Μαυρομουστάκου - Δ. Σαχπάζη. Ο Β. Μίλερ, γνωστός ως «Παν», με αυτό το βιβλίο συνθέτει ένα θεατρικό παιχνίδι - οδηγό για παιδιά, εφήβους, δασκάλους και γονείς. Δίνονται σκηνογραφικές, ενδυματολογικές, σκηνοθετικές συμβουλές και μικρά θεατρικά κείμενα. Εικονογράφηση Ραλφ Μπέλοχ).

-- «Μεταίχμιο»: Διονύσιος Σολωμός «Εργα (ποιήματα και πεζά)» (επιλογή έργων του εθνικού ποιητή, με εισαγωγή, επιμέλεια, σχόλια του καθηγητή Ιστορίας και Θεωρίας της Λογοτεχνίας στο Πάντειο Δημήτρη Δημητρούλη. Η έκδοση βιοεργογραφεί τον ποιητή, περιλαμβάνει βιβλιογραφία, ως επίμετρο τα περίφημα «Προλεγόμενα» του Πολυλά, του πρώτου σημαντικού μελετητή του σολωμικού έργου και CD, με την Λυδία Κονιόρδου να διαβάζει κείμενα του Σολωμού). Βασίλης Ι. Τζανακάρης «Δακρυσμένη Μικρασία 1919-1922: Τα χρόνια που συντάραξαν την Ελλάδα» (μελέτη για τη μικρασιατική εκστρατεία, τους πρωταγωνιστές της, τον ξεριζωμό των Ελλήνων και τα γεγονότα στην παραλία της Σμύρνης. Περιλαμβάνονται σπάνιες φωτογραφίες του φωτογράφου Σεραφείμ Β. Σεραφείμ, από το αρχείο του περιοδικού «Γιατί»). Μάνος Ελευθερίου «Η μελαγχολία της πατρίδας μετά τις ειδήσεις των οκτώ» (14 διηγήματα του εξαιρετικού ποιητή - στιχουργού για τη μοναξιά και την αγάπη). Δημήτρης Μίγγας «Τηλέμαχον Οδύσσεια» (μυθιστόρημα). Γιώργος Κατηφόρης «Σάμπα και κολέγιο» (μυθιστόρημα). Μαρία Στρατηγάκη «Το φύλο της κοινωνικής πολιτικής» (μελέτη για την κοινωνική πολιτική απέναντι στις γυναίκες). Ρόμπερτ Α. Νταλ «Περί πολιτικής ισότητας» (μετάφραση Μαρία Μπαρμπάτση, επιμέλεια Κωνσταντίνος Δ. Γεώρμας. Μελέτη περί της ισότητας και τις ανισότητες των πολιτών). Ρόμπερτ Μυσμπλέ «Ο οργασμός και η Δύση (Ιστορία της σαρκικής απόλαυσης από το 16ο αιώνα ως την εποχή μας)» (μετάφραση Πελαγία Μαρκέτου. Μελέτη για τον «πολιτισμό» του σαρκικού έρωτα). Αρης Δημοκίδης «Το νησί των Χριστουγέννων» (παραμύθι). Χανς Κρίστιαν Αντερσεν «Το χριστουγεννιάτικο δέντρο» (εικονογράφηση Μάρω Αλεξάνδρου, παραμύθι). Ρένα Ρώσση - Ζαΐρη «Το παιδί που πήρε μαζί του το Χριστούλη» (παραμύθι για νήπια, εικονογράφηση Ελίζα Βαβούρη).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ