ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 2 Ιούνη 2004
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΞΙΚΟ - ΣΥΝΟΔΟΣ ΕΕ - ΛΑΤΙΝΙΚΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ
Αυλαία με οδομαχίες

Οι αστυνομικοί χρησιμοποίησαν νερό με χημικά ενάντια στους διαδηλωτές...

Associated Press

Οι αστυνομικοί χρησιμοποίησαν νερό με χημικά ενάντια στους διαδηλωτές...
ΓΚΟΥΑΝΤΑΛΑΧΑΡΑ.-

Αντιμέτωποι με την αστυνομική καταστολή βρέθηκαν, για άλλη μια φορά, διαδηλωτές, που ήθελαν να εκφράσουν την αντίθεσή τους στη Σύνοδο χωρών της ΕΕ και της Λατινικής Αμερικής. Οι χιλιάδες διαδηλωτές, στη συντριπτική πλειονότητά τους συνδικαλιστές και φοιτητές, ήρθαν αντιμέτωποι με τη στρατιά των πάνοπλων αστυνομικών που «προστάτευαν τις εργασίες της Συνόδου».

Οι συγκρούσεις ξεκίνησαν, όταν μία ομάδα διαδηλωτών προσπάθησε να διασπάσει τον αστυνομικό κλοιό και τη «ζώνη ασφαλείας», ώστε να πλησιάσει κοντά στο κέντρο, όπου διεξάγονταν οι εργασίες του Συνόδου. Εννοείται ότι η προσπάθεια να προχωρήσουν προς τα σιδερένια φράγματα, ύψους τριών μέτρων, που είχαν στήσει οι δυνάμεις ασφαλείας, αντιμετωπίστηκε με βία και τότε οι συγκρούσεις γενικεύτηκαν. Τουλάχιστον είκοσι διαδηλωτές και αστυνομικοί τραυματίστηκαν από τα επεισόδια στα οδοφράγματα, ενώ οι αστυνομικές δυνάμεις συνέλαβαν 88 διαδηλωτές.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσαν οι διοργανωτές των διαδηλώσεων διαμαρτυρίας τη Δευτέρα, καταγγέλθηκε ότι οι διαδηλωτές που έχουν συλληφθεί κρατούνται ακόμη, ενώ νομικές ομάδες καταγγέλλουν την καταπάτηση ανθρώπινων δικαιωμάτων από την πλευρά των τοπικής και ομοσπονδιακής αστυνομίας, σε εκατοντάδες νέους που συμμετείχαν στις διαδηλώσεις, δηλώνοντας ότι πολλοί από αυτούς έχουν εξαφανιστεί, αφού τα ονόματά τους δεν έχουν καταχωρηθεί πουθενά. Επίσης, καταγγέλλουν τις αστυνομικές αρχές, για βασανισμούς και εξευτελισμούς κρατουμένων, όπως μετέδωσε το ισπανικό πρακτορείο EFE.

Οσον αφορά στη Σύνοδο, οι αποφάσεις τουλάχιστον στον οικονομικό τομέα περιορίστηκαν τελικά στην υιοθέτηση μιας συμφωνίας με το γκρουπ των G20 (όπου περιλαμβάνονται χώρες, όπως η Ινδία, η Βραζιλία, η Νότια Αφρική κ.ά.) για μείωση του πλαφόν στα αγροτικά προϊόντα. Επίσης, στην τελική διακήρυξη της Συνόδου αναφέρεται και η κατάσταση που επικρατεί στο Ιράκ, ενώ εκφράζεται, παράλληλα, «ο αποτροπιασμός τους για τα βασανιστήρια που σημειώνονται σε Ιρακινούς κρατουμένους». Εννοείται, ο ένοχος δεν κατονομάζεται.

Τέλος, ο Γάλλος Πρόεδρος, Ζακ Σιράκ, που αναγκάστηκε να αναβάλει εξαιτίας των επεισοδίων την προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου με το πέρας των εργασιών της Συνόδου, τάχθηκε, σε δηλώσεις του, υπέρ της εκπροσώπησης χωρών της Λατινικής Αμερικής στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

ΠΑΚΙΣΤΑΝ
«Χαμός» στο Καράτσι

ΚΑΡΑΤΣΙ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.- Τουλάχιστον 19 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 35 τραυματίστηκαν από την έκρηξη βόμβας σε σιιτικό τζαμί, που οι αρχές αποδίδουν σε «επίθεση αυτοκτονίας», στο Καράτσι, την Κυριακή. Μερικές ώρες αργότερα, «άγνωστοι» άνοιξαν πυρ αδιακρίτως εναντίον δοτών αίματος, σκοτώνοντας δύο ανθρώπους. Παρότι οι αρχές απέδωσαν και τη δεύτερη ενέργεια σε «τρομοκράτες», μαρτυρίες αυτοπτών κάνουν λόγο για άνοιγμα πυρός από Ρέιντζερς (τη διαβόητη συνοροφυλακή, υπαγόμενη στις ειδικές δυνάμεις, η οποία έχει «διακριθεί» στο παρελθόν στις σφαγές ακτημόνων αγροτών και συνδικαλιστών που διαδήλωναν).

Η οργή του πλήθους έναντι των αρχών αμέσως μετά την επίθεση στο σιιτικό ναό - η έκρηξη προκάλεσε σοβαρές ζημιές στις υποστυλώσεις της οροφής, με αποτέλεσμα να καταρρεύσει μέρος του ναού και να καταπλακώσει δεκάδες πιστούς - ήταν τέτοια, που, όταν έφθασαν στο σημείο πυροτεχνουργοί της αστυνομίας, έξαλλοι πολίτες τους ξυλοκόπησαν και έβαλαν φωτιά σε όχημά τους, αναγκάζοντάς τους να τραπούν σε άτακτη φυγή, σύμφωνα με ρεπορτάζ τοπικών εφημερίδων.

Μετά από το νέο ξέσπασμα σεχταριστικής βίας, συνέχεια των αλλεπάλληλων συγκρούσεων σουνιτών - σιιτών που η κυβέρνηση Μουσάραφ έχει δεσμευθεί να «κάμψει» (στα λόγια), αλλά (στην πράξη) υποδαυλίζει, ξέσπασαν, με τρόπο θλιβερά προβλέψιμο, ταραχές, που συνεχίστηκαν χθες, μετά την ταφή των σορών των θυμάτων της επίθεσης στο τζαμί την Κυριακή.

Την 7η Μάη είχε σημειωθεί επίθεση σε σιιτικό ναό - τον Χαϊντερί, όπου επίσης στεγάζονταν σουνιτικός ναός και ιεροδιδασκαλείο, κάνοντας ακόμη πιο έντονο το συμβολισμό του μίσους από μέρους των φονταμενταλιστών(;) που επιτέθηκαν σ' αυτό - με 23 νεκρούς και 96 τραυματίες σιίτες. Τότε η δημοτική αρχή είχε κάνει λόγο για «συνωμοσία με στόχο την αποσταθεροποίηση» της πόλης και της χώρας.

Αν αυτός ήταν ο στόχος, επετεύχθη. Χθες η αστυνομία έκανε χρήση πλαστικών σφαιρών και δακρυγόνων για να διαλύσει διαδήλωση εκατοντάδων εξοργισμένων σιιτών νεαρών, που πυρπόλησαν σουνιτικές περιουσίες, πέφτοντας στην παγίδα της υποδαύλισης της θρησκευτικής μισαλλοδοξίας από τους σουνίτες εκείνους που μέμφονται τους σιίτες για την «ανευλάβειά» τους. Κατά εκτιμήσεις ανταποκριτών, η επίθεση έγινε με αφορμή - ή σε «αντίποινα» - για το φόνο του σουνίτη κληρικού Μουφτή Νιζαμουντίν Σαμζάι, το Σάββατο.

Ο «πρόεδρος» (για τους φίλους), στρατηγός Περβέζ Μουσάραφ, είπε ότι θα αναληφθεί «σοβαρή δράση» για την αποκατάσταση της «ομαλότητας». Μετά από 15 χρόνια αιματοχυσίας με τουλάχιστον 4.000 νεκρούς, τέτοιες δηλώσεις θα ήταν κωμικές, αν η κατάσταση δεν ήταν τόσο τραγική.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Εκρήξεις, μάχες κι εκτελέσεις «κατά λάθος»

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Η έκρηξη μιας βόμβας που «είχε τοποθετηθεί κάτω από την καρέκλα του γραφείου» του Χάτζι Ατζάμπ Σα, ανώτερου αξιωματούχου των υπηρεσιών ασφαλείας στην Τζαλαλαμπάντ, του κόστισε τη ζωή χτες.

Νωρίτερα, το Σάββατο, είχαν σκοτωθεί τέσσερις Αμερικανοί σε «επιχειρήσεις» στη Ζαμπούλ, και τραυματίστηκαν κάπου 20 κυβερνητικοί Αφγανοί στρατιώτες σε τέσσερις «συντονισμένες επιθέσεις» φερομένων ως Ταλιμπάν. Την ίδια ημέρα, Αμερικανοί στρατιώτες πυροβόλησαν και σκότωσαν ένα φοιτητή που επιχείρησε να «διαφύγει» στη διάρκεια «έρευνας» στην πόλη Κούντι της επαρχίας Κοστ.

Το Σαββατοκύριακο, επίσης, έγινε γνωστό ότι ο Πατ Τίλμαν, ο πρώην παίκτης του αμερικάνικου φουτμπόλ που εγκατέλειψε το συμβόλαιό του για να υπηρετήσει στο Αφγανιστάν και σκοτώθηκε προ μηνός «εν υπηρεσία», βρήκε το θάνατο από φίλια πυρά.

Στο πολιτικό επίπεδο, στο μεταξύ, τα πράγματα μοιάζουν να πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο για τις ΗΠΑ: η «Ουάσιγκτον Ποστ» περίπου κατήγγελλε στο κυριακάτικό της φύλλο τον άνθρωπο της αμερικανικής κυβέρνησης «Πρόεδρο» Καρζάι, εγείροντας «φόβους» ότι ο «πρόεδρος» στις συνομιλίες που είχε με κυβερνήτες επαρχιών «υποσχέθηκε στους πολεμάρχους κυβερνητικές θέσεις» για να εξασφαλίσει τη συνεργασία τους - και την εκλογή του - στις επερχόμενος, το φθινόπωρο, «εκλογές». Την ίδια ημέρα, η βρετανική εφημερίδα «Γκάρντιαν» τόνιζε ότι «επιχειρώντας με πολιτικά», οι Αμερικανοί στρατιώτες και πράκτορες «κάνουν στόχο τους εργαζόμενους στις ανθρωπιστικές οργανώσεις», επικαλούμενη σχετικά «παράπονα» αξιωματούχων της ΕΕ.

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ - ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΠΑΙΔΕΡΑΣΤΙΑΣ
Οχτώ σε δίκη

ΛΙΣΑΒΟΝΑ.--

Κατηγορίες εναντίον οχτώ ατόμων απήγγειλε χτες Πορτογάλος δικαστής σε σχέση με το σκάνδαλο παιδεραστίας στα ορφανοτροφεία «Κάσα Πία» που συγκλόνισε τη χώρα.

Ο δικαστής πάντως απέσυρε τις κατηγορίες εναντίον του Πάουλο Πεντρόσο, πρώην υπουργού Εργασίας και κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του Σοσιαλιστικού Κόμματος. Δεν ορίστηκε ημερομηνία διεξαγωγής της δίκης. Μεταξύ των οχτώ που θα δικαστούν βρίσκονται ένας πρώην πρέσβης αλλά και ένας δημοφιλής παρουσιαστής της πορτογαλικής τηλεόρασης.

ΓΕΝΕΤΙΚΗ
Πρόγραμμα παραγωγής... μοσχευμάτων!

ΣΕΟΥΛ.--

Η νοτιοκορεατική κυβέρνηση αποκάλυψε χτες τα σχέδιά της για την παραγωγή ανθρωπίνων μοσχευμάτων από γενετικώς μεταλλαγμένα γουρούνια. Το σχέδιο χρηματοδοτείται με 51,9 εκατ. δολάρια για μία περίοδο 10 ετών και θα λειτουργεί υπό την εποπτεία ενός σκληρού πυρήνα 90 γενετιστών, που «ευελπιστούν» πως θα έχουν τους πρώτους κλωνοποιημένους χοίρους σε μέγεθος ανάλογο με εκείνο του ανθρώπου(!) το 2005. Από το 2007 στοχεύουν να αναπτύξουν χοίρο με γενετικώς τροποποιημένη την καρδιά και άλλα ζωτικά όργανα «συμβατά» με τον ανθρώπινο οργανισμό.

ΙΤΑΛΙΑ
Πρωτοφανή μέτρα για την «ασφάλεια»

ΡΩΜΗ.--

Πρωτοφανή αστυνομικά μέτρα λαμβάνουν οι ιταλικές αρχές ενόψει της επίσκεψης που θα πραγματοποιήσει στις 4-5 Ιούνη στη Ρώμη ο Τζορτζ Μπους.

Κατά την άφιξη και την αναχώρηση του Μπους θα κλείσουν τα αεροδρόμια της πόλης, ενώ τις ημέρες της επίσκεψης θα απαγορευτούν οι πτήσεις ιδιωτικών αεροπλάνων πάνω από τη Ρώμη. Παράλληλα, ήδη 10.000 αστυνομικοί περιφρουρούν από σήμερα «ευαίσθητους στόχους» στο κέντρο της πόλης. Σύμφωνα πάντως με τελευταία δημοσκόπηση, το 54,1% αντιτίθεται στην επίσκεψη Μπους και την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί μεγάλο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ