Τετάρτη 2 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΞΙΚΟ - ΣΥΝΟΔΟΣ ΕΕ - ΛΑΤΙΝΙΚΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ
Αυλαία με οδομαχίες

Οι αστυνομικοί χρησιμοποίησαν νερό με χημικά ενάντια στους διαδηλωτές...

Associated Press

Οι αστυνομικοί χρησιμοποίησαν νερό με χημικά ενάντια στους διαδηλωτές...
ΓΚΟΥΑΝΤΑΛΑΧΑΡΑ.-

Αντιμέτωποι με την αστυνομική καταστολή βρέθηκαν, για άλλη μια φορά, διαδηλωτές, που ήθελαν να εκφράσουν την αντίθεσή τους στη Σύνοδο χωρών της ΕΕ και της Λατινικής Αμερικής. Οι χιλιάδες διαδηλωτές, στη συντριπτική πλειονότητά τους συνδικαλιστές και φοιτητές, ήρθαν αντιμέτωποι με τη στρατιά των πάνοπλων αστυνομικών που «προστάτευαν τις εργασίες της Συνόδου».

Οι συγκρούσεις ξεκίνησαν, όταν μία ομάδα διαδηλωτών προσπάθησε να διασπάσει τον αστυνομικό κλοιό και τη «ζώνη ασφαλείας», ώστε να πλησιάσει κοντά στο κέντρο, όπου διεξάγονταν οι εργασίες του Συνόδου. Εννοείται ότι η προσπάθεια να προχωρήσουν προς τα σιδερένια φράγματα, ύψους τριών μέτρων, που είχαν στήσει οι δυνάμεις ασφαλείας, αντιμετωπίστηκε με βία και τότε οι συγκρούσεις γενικεύτηκαν. Τουλάχιστον είκοσι διαδηλωτές και αστυνομικοί τραυματίστηκαν από τα επεισόδια στα οδοφράγματα, ενώ οι αστυνομικές δυνάμεις συνέλαβαν 88 διαδηλωτές.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσαν οι διοργανωτές των διαδηλώσεων διαμαρτυρίας τη Δευτέρα, καταγγέλθηκε ότι οι διαδηλωτές που έχουν συλληφθεί κρατούνται ακόμη, ενώ νομικές ομάδες καταγγέλλουν την καταπάτηση ανθρώπινων δικαιωμάτων από την πλευρά των τοπικής και ομοσπονδιακής αστυνομίας, σε εκατοντάδες νέους που συμμετείχαν στις διαδηλώσεις, δηλώνοντας ότι πολλοί από αυτούς έχουν εξαφανιστεί, αφού τα ονόματά τους δεν έχουν καταχωρηθεί πουθενά. Επίσης, καταγγέλλουν τις αστυνομικές αρχές, για βασανισμούς και εξευτελισμούς κρατουμένων, όπως μετέδωσε το ισπανικό πρακτορείο EFE.

Οσον αφορά στη Σύνοδο, οι αποφάσεις τουλάχιστον στον οικονομικό τομέα περιορίστηκαν τελικά στην υιοθέτηση μιας συμφωνίας με το γκρουπ των G20 (όπου περιλαμβάνονται χώρες, όπως η Ινδία, η Βραζιλία, η Νότια Αφρική κ.ά.) για μείωση του πλαφόν στα αγροτικά προϊόντα. Επίσης, στην τελική διακήρυξη της Συνόδου αναφέρεται και η κατάσταση που επικρατεί στο Ιράκ, ενώ εκφράζεται, παράλληλα, «ο αποτροπιασμός τους για τα βασανιστήρια που σημειώνονται σε Ιρακινούς κρατουμένους». Εννοείται, ο ένοχος δεν κατονομάζεται.

Τέλος, ο Γάλλος Πρόεδρος, Ζακ Σιράκ, που αναγκάστηκε να αναβάλει εξαιτίας των επεισοδίων την προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου με το πέρας των εργασιών της Συνόδου, τάχθηκε, σε δηλώσεις του, υπέρ της εκπροσώπησης χωρών της Λατινικής Αμερικής στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ