ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Νοέμβρη 2004
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Κινηματογραφική πανδαισία στον Πύργο

«Το σημάδι της φάλαινας» του Αυστραλού Νίκι Κάρο θα προβληθεί στο «Σινέ Φιλίπ»
«Το σημάδι της φάλαινας» του Αυστραλού Νίκι Κάρο θα προβληθεί στο «Σινέ Φιλίπ»
Η 15ήμερη γιορτή του κινηματογράφου με αποκλειστικούς πρωταγωνιστές, εντός και εκτός μεγάλης οθόνης, τα παιδιά και τους νέους, ξεκινά στον Πύργο της Ηλείας στις 27/11 και ολοκληρώνεται στις 11/12. Πρόκειται για την 4η Ευρωπαϊκή Συνάντηση Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας «Camera Zizanio» (27/11-11/12) και το 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους (4-11/12).

Συνολικά θα προβληθούν 44 διαγωνιζόμενες ταινίες από 29 χώρες και 198 ταινίες που δημιούργησαν παιδιά και νέοι από 6 έως 20 ετών από όλη την Ευρώπη. Ολες οι ταινίες θα προβληθούν και στο «Σινέ Φιλίπ» στην Αθήνα από 10-16/12. Επιπλέον, θα υπάρχει αφιέρωμα στον Θανάση Βέγγο σε επιμέλεια Γιάννη Σολδάτου, ενώ προγραμματίζεται σειρά παράλληλων εκδηλώσεων (εκθέσεις, δημιουργικά εργαστήρια κ.ά). Στο 4ο «Camera Zizanio» υποβλήθηκαν 203 ταινίες από 27 χώρες, μεταξύ αυτών 22 συμμετοχές μαθητών από την Ελλάδα.

Εξάλλου, με την προβολή της ταινίας «Μικρός Ανθρωπος» του Ιρανού σκηνοθέτη Ebrahim Forouzesh που θα προβάλλεται από τις 26/11 στο «Σινέ Φιλίπ» (διανομή «Νεανικό Πλάνο»), ολοκληρώνεται η προβολή της τριλογίας του σκηνοθέτη «Παιδικά όνειρα σε αντίξοες κοινωνικές συνθήκες», μετά τις ταινίες «Παιδιά του πετρελαίου» και «Το πιθάρι».

Ο Ebrahim Forouzesh είναι διευθυντής του Κέντρου για την Πνευματική και Ψυχική Ανάπτυξη των Παιδιών και των Νέων του Ιράν και θεωρείται, μαζί με τον Αμπάς Κιαροσταμί, ένας από τους κορυφαίους σκηνοθέτες της παιδικής ηλικίας. Και οι τρεις ταινίες θα προβάλλονται στο «Σινέ Φιλίπ» με ενιαίο εισιτήριο.

Εξάλλου, ξεκίνησε ήδη ο νέος κύκλος προβολών «Κυριακάτικα απογεύματα στο σινέ Φιλίπ» με την υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς. Οι προβολές πραγματοποιούνται κάθε Κυριακή απόγευμα στις 4 μ.μ. με 2 ευρώ εισιτήριο. Μέχρι τέλος Νοέμβρη θα προβληθούν οι ταινίες: «Το σημάδι της φάλαινας» του Αυστραλού Νίκι Κάρο (21/11) και οι μικρού μήκους ταινίες σε ενιαία προβολή στις 28/11: «Ο Αη-Βασίλης ο θαλασσινός» του Βασίλη Ντούρου, «See no evil» του Αρη Μπαφαλούκα, «Παππούς και γιαγιά» του Βαγγέλη Μαδεράκη και «Πιλάλα» του Θοδωρή Παπαδουλάκη.

Δόθηκε προχτές το βράδυ η πρεμιέρα της κωμωδίας του Τσαρλς Μπους «Σύζυγος αλλεργιολόγου», στο θέατρο «Εμπορικόν». Μεταξύ των προσκεκλημένων ήταν και η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα (στη φωτό με την Ελένη Γερασιμίδου), η οποία στο τέλος της παράστασης συνεχάρη τους συντελεστές. Το έργο, που πρωτοπαίζεται στην Ελλάδα, γνώρισε μεγάλη επιτυχία στο Μπρόντγουεϊ (2000) και επαινετικές κριτικές, βραβεία και διακρίσεις. Τη διασκευή υπογράφει ο Θοδωρής Πετρόπουλος, τη σκηνοθεσία ο Χρήστος Χατζηπαναγιώτης, τα σκηνικά ο Ντίνος Πετράτος, τα κοστούμια η Κατερίνα Παπανικολάου, τους φωτισμούς η Κατερίνα Μαραγκουδάκη, τη μουσική επιμέλεια ο Γιάννης Νένες. Παίζουν: Ελένη Γερασιμίδου, Δάφνη Λαμπρόγιαννη, Ιάκωβος Μυλωνάς, Βίκυ Σταυροπούλου και Χρήστος Χατζηπαναγιώτης.


ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ
ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

- Ζήτρος: Λυσίας «Οι πανηγυρικοί του λόγου» (μετάφραση, περίληψη, σχόλια, ερμηνεία Γιώργος Ράπτης, πρόλογος Θανάσης Ευσταθίου. Ο τόμος - ο 4ος που εκδίδει ο οίκος στη σειρά «Αρχαίοι Συγγραφείς» - περιέχει τους 15 «καταγγελτικούς λόγους» του λαβωμένου Λυσία από τους τριάντα τυράννους το 404 π.Χ. στην Αθήνα. Ο μεγάλος ρήτορας καταγγέλλει τους δολοφόνους του αθηναϊκού λαού και αναπτύσσει τις δημοκρατικές ελευθερίες με θεσμό του Δήμου. Μεταξύ των θυμάτων ήταν και ο αδελφός του Λυσία). Αριανός «Αλεξάνδρου Ανάβασις - Βιβλία ΙΙΙ, IV, V» (μετάφραση, περίληψη, σχόλια, ερμηνεία Γιώργος Ράπτης. Ο τόμος αναφέρεται στην προέλαση του Μ. Αλεξάνδρου από τη Γάζα στην Αίγυπτο και στην κατάληψή της, στη χάραξη των συνόρων της Αλεξάνδρειας, στην επιστροφή στην Ασία, όπου ο Αλέξανδρος κυριεύει την Περσία, προελαύνει μέχρι τη Σογδιανή στον ασιατικό Καύκασο και επιτίθεται στους Σκύθες). Θεόπη Παρισάκη «Φιλοσοφία και Τέχνη (Από την αντικειμενικότητα ωραίου στην υποκειμενικότητα του γούστου». (Η καθηγήτρια του ΑΠΘ εξετάζει την έννοια του ωραίου, την ιδιότητα των αντικειμένων, ακόμα και το αίσθημα της γεύσης, μέσα από τις νεοκλασικιστικές θεωρίες της λογοτεχνίας και των εικαστικών τεχνών το 17ο και 18ο αιώνα, και μέσα απόψεις φιλοσόφων, όπως οι Ντεκάρτε, Νικόλ, Πασκάλ, Σπινόζα, Λάιμνιχ κ.ά.).

- «Εφεσος»: Κώστας Παύλου Παναγιωτόπουλος «Ατλαντίδα. Αιγαίο - Ιόνιο (Θάλασσες που πορεύονται και ονειρεύονται)» (καλαίσθητο λεύκωμα, με φωτογραφίες καλλιτεχνήματα από θαλάσσια και παραθαλάσσια τοπία του Αιγαίου και του Ιονίου).

- Πατάκης: Στη σειρά «Ιστορία του αρχαίου κόσμου» κυκλοφόρησε η μελέτη του Γάλλου ακαδημαϊκού Ζαν - Σαρλ Μορέτι «Θέατρο και κοινωνία στην αρχαία Ελλάδα» (μετάφραση Ελένη Δημητρακοπούλου, επιμέλεια Κωνσταντίνος Μπούρας. Μελέτη για το ρόλο του θεάτρου, των τραγωδιών των Αισχύλου, Σοφοκλή, Ευριπίδη και των κωμωδιών του Αριστοφάνη στην αρχαιοελληνική κοινωνία, για την εξέλιξη της θεατρικής αρχιτεκτονικής, της σκηνοθεσίας και των θεατρικών αγώνων). Ουίλιαμ Σαίξπηρ «Ο βασιλιάς Ριχάρδος, ο Γ΄» (σε μετάφραση του μεγάλου, αθάνατου Κ. Καρθαίου, ο οποίος προσφέρεται μέγιστα και στη μετάφραση κλασικών δραματουργών). Δημήτρης Θ. Κατσουλάκος «Σύντομη ιστορία του ελληνικού κόσμου» (εκλαϊκευτική και σύντομη μελέτη της ελληνικής ιστορίας από τα προϊστορικά έως τα σύγχρονα χρόνια). Αντρέα Καμιλέρι «Τα πορτοκάλια του Μονταλμπάνο» (μετάφραση Φωτεινή Ζερβού αστυνομικό μυθιστόρημα). Στην εικονογραφημένη με φωτογραφικά ντοκουμέντα σειρά «Βιβλία Γνώσεων και Δραστηριοτήτων» κυκλοφόρησαν τα εξής: Πίτερ Ακρόιντ «Απόδραση από τη Γη» (αφορά στις διαστημικές αποστολές) και «Η απαρχή» (αφορά στη χλωρίδα και πανίδα άγνωστων τόπων στις πέντε ηπείρους). Κατερίνα Σέρβη «Μισή μαγική ώρα στους Δελφούς» (εικόνες Μάρας Τσαφαντάκη, παιδικό βιβλίο). «Ταξίδι με τη χρονομηχανή σε ένα σεισμό» (εικονογράφηση Πίτερ Ντένις. Το βιβλίο προσφέρει χρήσιμη γνωριμία και προετοιμασία των παιδιών με τους κινδύνους και την προληπτική αντιμετώπιση του σεισμού). Στη σειρά «Παραμύθια» κυκλοφόρησε σε έξοχη έκδοση το διάσημο παραμύθι του Τζέιμς Μ. Μπάρι «Πίτερ Παν και Γούεντι», σε υπέροχη εικονογράφηση του Ρόμπερτ Ινγκπεν. Εξαιρετικό για δώρο στα παιδιά). Στη σειρά εκπαιδευτικών βοηθημάτων κυκλοφόρησαν: Αλεξία Μπαρδάκη - Βασίλη Νίκα «Παίζω, γράφω και μαθαίνω στο νηπιαγωγείο» (εικονογράφηση Λίλα Καλογερή). Βασίλης Καραγιάννης - Αλέξανδρος Ευαγγελόπουλος «Εμείς και ο κόσμος» (Γ΄ Δημοτικού). Ελενα Γκίκα - Δώρα Μηνιώτη - Μαρία Νέζη «Μελετώντας το Βυζάντιο (ασκήσεις επεξεργασίας ιστορικών πηγών)» (Β΄ Γυμνασίου), Γιάννης Ι. Πασσάς (και ομάδα φιλοσόφων «Εκθεση - Εκφραση» (Α΄ ενιαίου Λυκείου). «Βασικός άτλας φυσικής και χημείας» (μετάφραση - επιμέλεια Αγγελική Κόγια. Βαγγέλης Ηλιόπουλος «Η έμπνευση μου είπε να σας πω... δέκα παραμύθια και μισό» (παραμύθια).

Ελένη Ηλιοπούλου - Ζαχαροπούλου «Υφαίνοντας τον άνεμο» (ποιήματα). «Εκδόσεις Φίλων».

Παύλου Ναθαναήλ «Σε αναζήτηση προσανατολισμού» (μελετήματα, «Μαυρίδης».

Ελευθερία Κουντούρη «Ο χρόνος της μνήμης» (διηγήματα, εκδόσεις Βογιατζή).

Γιάννης Νικολόπουλος «Ποίηση» (εκδόσεις «Νουμάς»).

Λάμπρος Μάλαμας «Δημήτρης Γληνός» (εκδόσεις «Ελεύθερο Πνεύμα»).

Κώστας Πεντεδέκας «Ο ηρωικός Λοκρός» (2η έκδοση συμπληρωμένη, «Εντός»).

Τασία Γιαννακάκη «Προσκύνημα στους τόπους της Τέχνης & των θρησκειών».

Δημήτρης Νικορέτζος «Ο Ξενόπολος ως αισθητικός (εκδόσεις Μαυρίδης).

Μαρίνα Φρέρη «Ενα κορίτσι μεγαλώνει στα χιόνια» (εκδόσεις Γκοβόστη).

Νίκη Πολίτου «Μελίσματα και ιριδισμοί απ' της ζωής το διασταθμό» (ποιήματα, «Ιωλκός»).

Ελένη Κονιαρέλη - Σιακή «Βήματα» (ποίηση, εκδόσεις Μαυρίδης).

Θωμάς Μανόπουλος «Στο χορό των ανθρωποκυνηγών» (διηγήματα, «Κοχλίας»).

Απόστολος Παπαντωνίου «Ξεφυλλίζοντας το σ' αγαπώ» (ποιήματα).

Γεωργία Γιαμπουράνη «Ψίθυροι δημιουργίας» (ποίηση). «Εκδόσεις Δωδώνη».

Στη Λάρισα τραγουδά ο Στέλιος Βαμβακάρης. Σήμερα (11μμ) πραγματοποιεί τη δεύτερη κατά σειρά συναυλία του στο «Μύλο», συνοδευόμενος από την τραγουδίστρια Εβελίνα Αγγέλου.

Η παιδική παράσταση για αφηγητή και μικρό σύνολο «Ο Μόμο και τα μουσικά όργανα» σε μουσική του Πασκάλ Ντισαπέν, παρουσιάζεται σήμερα και αύριο στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Αφηγητής: Φάνης Μουρστίδης. Παίζουν οι μουσικοί: Β. Αθανασίου, Β. Νίνα, Μ. Σ. Μπουλάρ, Μ. Σούρβινο. Μουσική διεύθυνση - σκηνοθετική προσαρμογή Ρ. Ντουμπέλσκι.

  • Αύριο (11.30πμ), στο ΜΜ, ο Βαγγέλης Μπουντούνης και οι «Κιθαριστές» του παρουσιάζουν έργα Βιβάλντι, Πιατσόλα, Χατζιδάκι κ.ά.

Στην Ενωση Ελλήνων Χαρακτών (Λεμπέση 4 και Μακρυγιάννη) εγκαινιάζεται στις 23/11 (7.30μμ) έκθεση με θέμα «Κάρτες», φιλοτεχνημένες και τυπωμένες με χαρακτικά συγχρόνων Ελλήνων χαρακτών. Θα διαρκέσει έως τις 10 του Γενάρη και θα λειτουργεί: Τρίτη - Παρασκευή (6-9μμ) και Σάββατο (12μ - 3μμ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ