ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 21 Δεκέμβρη 2002
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Δίωξη σκοπιμοτήτων

Στο αστυνομικό τμήμα πέρασε τη νύχτα της Τετάρτης το μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Συλλόγων και Φορέων κατά την κατασκευής του Νέου Μουσείου Ακρόπολης στον αρχαιολογικό χώρο του Μακρυγιάννη, Σπύρος Καλογερόπουλος, στον οποίο απαγγέλθηκε κατηγορία για «πρόκληση σωματικής βλάβης» σε έναν μηχανικό της εταιρίας «Θεμελιοδομή», που έχει αναλάβει τις εκσκαφές στο χώρο και χτες το πρωί οδηγήθηκε στα Δικαστήρια της Ευελπίδων.

Θυμίζουμε, ότι ο Σ. Καλογερόπουλος συνελήφθη την Τετάρτη στο σπίτι του, επειδή προσπάθησε να εμποδίσει συνεργείο της «Θεμελιοδομής», να συνεχίσει τις εργασίες, σε σημείο που είχαν εμφανιστεί και άλλα αρχαία. Αν και η αστυνομία ήρθε λίγο μετά το επεισόδιο, ωστόσο, δεν έκανε ούτε «συστάσεις». Αντίθετα, προχώρησε στη σύλληψη την επόμενη μέρα...

Πάντως, σύμφωνα με άλλο μέλος της Συντονιστικής, όπως προκύπτει από ερασιτεχνικό βίντεο, ο μηνυτής μηχανικός συνομιλεί με τους αστυνομικούς, χωρίς να δείχνει να έχει κανένα πρόβλημα με την υγεία του.

Ωστόσο, θα πρέπει να επαναλάβουμε ότι το θέμα της ανέγερσης του ΝΜΑ στου Μακρυγιάννη δεν αποτελεί απλή «φωνασκία περιοίκων», όπως προσπαθούν να υποβιβάσουν τις αντιδράσεις το υπουργείο Πολιτισμού και ο Οργανισμός Ανέγερσης ΝΜΑ. Εκτός από τη γενική συνέλευση του ICOMOS (Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών) στη Μαδρίτη, όπου ομόφωνα εγκρίθηκε ψήφισμα καταδίκης της κυβερνητικής επιλογής, πλήθος φορέων, προσωπικοτήτων από την πολιτική και την επιστήμη έχουν υψώσει το ανάστημά τους ενάντια στην καταστροφή του αρχαιολογικού χώρου. Το ΚΚΕ έχει καταθέσει τρεις Ερωτήσεις στη Βουλή το 2002, ενώ σαφή θέση και μηνυτήρια αναφορά έχει καταθέσει και η «Συμπαράταξη» για την Αθήνα.

Τσέχωφ «εις διπλούν»
«Ο Βυσσινόκηπος» στην Πάτρα
«Ο Βυσσινόκηπος» στην Πάτρα
  • Με ένα από τα σημαντικότερα έργα της παγκόσμιας δραματουργίας, τον «Βυσσινόκηπο» του Τσέχωφ, κάνει πρεμιέρα, το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, ανήμερα Χριστουγέννων, στο θέατρο «Απόλλων» της Πάτρας. Η παράσταση ανεβαίνει σε μετάφραση Μάγιας Λυμπεροπούλου - Θέμη Μουμουλίδη, σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη, κοστούμια Δαμιανού Ζαρίφη, μουσική Θύμιου Παπαδόπουλου, χορογραφία Αλίκης Καζούρη. Παίζουν: Μάγια Λυμπεροπούλου, Μηνάς Χατζησάββας, Αλέξανδρος Μυλωνάς, Δημήτρης Αστεριάδης, Βίκυ Βολιώτη, Αρτό Απαρτιάν, Μανόλης Γιούργος, Γιάννα Νικολοπούλου, Περικλής Βασιλόπουλος, Τάσος Γιαννόπουλος, Κώστας Φαλελάκης, Βίβιαν Κοντομάρη, Θάνος Δερμάτης, Γιάννα Παπαγεωργίου. Χορεύουν: Εύη Αραβαντινού, Μαριάννα Χριστοπούλου, Τριάδα Παπαγεωργίου. Το έργο παίζεται καθημερινά εκτός Δευτέρας και Τρίτης, μέχρι τις 26 Ιανουαρίου.
  • Αλλος ένας «Γλάρος» ανοίγει τα φτερά του για φέτος. Το Θεσσαλικό Θέατρο ανεβάζει, αύριο, στο «Θέατρο του Μύλου», τη δεύτερη φετινή του παραγωγή. Το έργο του Τσέχωφ ανεβαίνει σε μετάφραση Ερρίκου Μπελιέ, σκηνοθεσία Νίκου Χαραλάμπους, σκηνικά - κοστούμια Γιώργου Ζιάκα, μουσική Κώστα Κακκογιάννη. Τους ρόλους ερμηνεύουν: Νινή Βοσνιάκου, Τάκης Βουλαλάς, Βαγγέλης Ζαφειρούλης, Γιώργος Ζωγράφος, Μιχάλης Καλαμπόκης, Σταύρος Μερμήγκης, Κώστας Μπάσης, Στέλλα Παπαδημητρίου, Κύνθια Παυλίδου, Κίμων Ρηγόπουλος, Κωνσταντίνα Τάκαλου, Γιόλα Χατζή.
Μελωδικά προγράμματα

Δ. Γαλάνη - Μ. Χατζηγιάννης
Δ. Γαλάνη - Μ. Χατζηγιάννης
Μια διαδρομή στο σήμερα, στο χτες του ελληνικού τραγουδιού, μέσα από παλιότερα και σύγχρονα κομμάτια και με ρυθμούς που ακροβατούν μεταξύ ρυθμού και μελωδίας, ήχων ροκ και λαϊκών, φυσικών και ηλεκτρικών, αποτελεί το πρόγραμμα που παρουσιάζουν η Δήμητρα Γαλάνη και ο Μιχάλης Χατζηγιάννης στο «FIX» Θεσσαλονίκης. Ενα μελωδικό «παιχνίδι για δύο», όπου τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο έχει το τραγούδι. Εμφανίσεις: Τετάρτη - Κυριακή (11 μ.μ.).

  • Ο Νίκος Ζιώγαλας, οι «Μπλε», η Ελένη Πέτα και ο Δημήτρης Τσεκούρας ξεκινούν σήμερα τις εμφανίσεις τους στο «Γυάλινο Μουσικό Θέατρο» (Λ. Συγγρού 143, Ν. Σμύρνη, 210 93.16.101). Παρουσιάζουν ένα πρόγραμμα με τραγούδια από τις προσωπικές τους δουλιές, αλλά και επιλογές από το ελληνικό και ξένο ρεπερτόριο. Παραστάσεις: Παρασκευή - Σάββατο (11 μ.μ.) και Κυριακή - Δευτέρα (9 μ.μ.).
  • Ο Φίλιππος Πλακιάς, ο τραγουδιστής και συνθέτης, που γνωρίσαμε μέσα από ξεχωριστές συνεργασίες του με καταξιωμένους καλλιτέχνες, εμφανίζεται στη μουσική σκηνή «Εναλλάξ» (Μαυρομιχάλη 139 και Βατατζή, 210 64.64.017). Μαζί με την Ιωάννα Κάππου και την ορχήστρα του, παρουσιάζει ένα πρόγραμμα με παλιά και σύγχρονα λαϊκά τραγούδια, καθώς και με δικές του συνθέσεις. Εμφανίσεις κάθε Παρασκευή και Σάββατο (12 τα μεσάνυχτα).
  • Ο Κώστας Σκόνδρας και η Γεωργία Σεργίου τραγουδούν κάθε Παρασκευή και Σάββατο στο «Cavalieri» (Ερυθρού Σταυρού 23, Ν. Φιλοθέη, 210 68.33.200). Παρουσιάζουν ένα πρόγραμμα με λαϊκά, έντεχνα, αρχοντορεμπέτικα και μπαλάντες.
  • Ο Λάκης Παππάς εμφανίζεται με την κιθάρα του κάθε Τρίτη και Τετάρτη (10.30 μ.μ.), στο «Ενθύμιον» (Αγ. Λαύρας 56, Αν. Πατήσια, 210 20.22.256). Στον ίδιο χώρο, κάθε Δευτέρα, τραγουδά ο Μιχάλης Βιολάρης.
  • Στους φίλους της έντεχνης - ροκ μουσικής, απευθύνεται η νέα μουσική σκηνή «Στίγμα» (Αλειπέδου και Μακρών Τειχών 5, Πειραιάς, 210 41.78.794). Μέχρι και την Κυριακή (11 μ.μ.), εμφανίζεται ο Βαγγέλης Γερμανός, ενώ κάθε Τετάρτη και Πέμπτη φιλοξενείται το σχήμα «Ανοιχτή Θάλασσα».
Τι Ασπα, τι Τσιτσάνης!

ΕΥΡΙΣΚΟΜΕΝΟΣ με παρέα κι ερωτώμενος σχετικά απάντησα ότι κατάγομαι από τα Τρίκαλα. Τότε ένας εκ των παρευρισκομένων, κοιτώντας με πλαγίως και χαμογελώντας, μάλλον, πονηρά, μου είπε: «Α, είσαι συντοπίτης της Ασπας»!

ΘΥΜΩΣΑ. Οχι ότι ένιωσα να προσβάλλομαι προσωπικά που ένα κορίτσι του «Φέιμ Στόρι» κατάγεται (εκ μητρός) από τον τόπο που γεννήθηκα και αγαπώ - δεν έκανε και κανένα έγκλημα καθοσιώσεως με το να «ψάχνει την καλή» μέσω μιας τηλεοπτικής αρπαχτής - αλλά επειδή ένιωσα να υποτιμάται η ιστορία και η καλλιτεχνική αξία της γενέτειράς μου.

ΑΠΟ τα Τρίκαλα, εκτός της Ασπας του «Φέιμ Στόρι», κατάγονται οι λαϊκοί συνθέτες Τσιτσάνης και Καλδάρας, ο συνθέτης σοβαρής μουσικής Νταραμάρας, ο στιχουργός - ποιητής Βίρβος, ο τραγουδιστής Μητροπάνος κι άλλοι πολλοί δημιουργοί που τίμησαν και τιμούν την τέχνη της Ευτέρπης.

ΕΙΝΑΙ, λοιπόν, υποτιμητικό να γίνεται σημείο αναφοράς ενός τόπου που «γεννάει» τόσο άξιους καλλιτέχνες, μια αοιδός νυκτός και «μιας χρήσης». Αλλά, είναι κι αυτό από τα «σημεία των καιρών», στην εποχή της υποβάθμισης των πραγματικών αξιών και υπερπροβολής των «αλαλαζόντων κυμβάλων».

ΜΕ το να κλείσουμε τ' αυτιά μας στον κρότο των «κενών δοχείων» δεν προφυλάσσουμε παρά μόνο τον εαυτό μας. Ο θυμός και η καταγγελία δε φτάνουν για ν' αλλάξουν τα «κακώς κείμενα». Στα Τρίκαλα γεννιούνται παιδιά που μπορούν να γίνουν σαν την Ασπα ή να μοιάσουν στον Τσιτσάνη. Στο πού θα προσανατολιστούν μπορούμε να επηρεάσουμε κι εμείς...


Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ

Ρώσικο παραμύθι στη σκηνή

Πρεμιέρα σήμερα, στις 3 μ.μ., στο «Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν» (Φρυνίχου 14, Πλάκα) με το έργο, «Μια φορά και ένα... λεπτό» που αποτελεί ελεύθερη διασκευή ενός ρώσικου παραμυθιού. Το έργο βασίζεται στους αυτοσχεδιασμούς, το χορό, τη μουσική και τα τραγούδια από ηθοποιούς και μαθητές του Θεάτρου Τέχνης, με τη σκηνοθετική καθοδήγηση του Μίμη Κουγιουμτζή.

Η μουσική και τα τραγούδια είναι του Παναγιώτη Καλατζόπουλου, τα σκηνικά - κοστούμια της Τότας Πρίτσα, οι χορογραφίες της Ιωάννας Καμπυλαυκά, οι φωτισμοί της Μελίνας Μάσχα. Η μετάφραση του παραμυθιού είναι της Παυλίνας Γαλανοπούλου και η θεατρική διασκευή της Μαριάννας Κάλμπαρη. Παίζουν οι ηθοποιοί: Γιώτα Μηλίτση, Μιχάλης Γεωργακόπουλος, Χρύσανθος Παύλου, Γιάννης Χαρμπάτσης, Ελευθερία Λεωνιδάκη, Ματίνα Νικολάου κ.ά. Εκτακτες παραστάσεις θα δοθούν: 26/12 (3 μ.μ.), 27/12 (9 μ.μ.), 2/1 (3 μ.μ.), 3/1 (9 μ.μ.).

ΤΟ «6o LOW BAP FESTIVAL» πραγματοποιείται «Στον Αέρα», για πέντε βραδιές, από τις 27 μέχρι τις 31 του Δεκέμβρη. Η γνωστή μουσική σκηνή της Πετρούπολης, που εδώ και χρόνια αποτελεί το βασικό χώρο αυτού του είδους μουσικής έκφρασης και δραστηριότητας, παρουσιάζει και φέτος ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων. Εκτός από τις συναυλίες πολλών low bap σχημάτων, το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει συζητήσεις, ομιλίες, προβολές, αφιερώματα, πολλές εκπλήξεις, επιδείξεις από performance djs και mcs, καθώς και την προβολή ντοκιμαντέρ.

Εγκαινιάζεται σήμερα (7μ.μ.) στην αίθουσα εκθέσεων του «Παπαστράτειου Μεγάρου» στο Αγρίνιο, έκθεση Αιτωλοακαρνάνων καλλιτεχνών. Διοργανώνεται από τον «Σύλλογο των εν Αθήναις Αγρινιωτών» και τη «Γυμναστική Εταιρεία Αγρινίου». Παρουσιάζονται έργα των: Γαρουφαλή, Ζησιμοπούλου, Καπράλου, Καταπόδι, Κατράκη, Λουκόπουλου, Πανουργία, Παπασάικα, Σαραντοπούλου, Σταθόπουλου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ