ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Φλεβάρη 2008
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
«Κροκοδείλια» τα δάκρυα της ΕΕ

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Θανάση Παφίλη για το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας

Οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα βρίσκονται σε συνεχή πολιορκία

Associated Press

Οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα βρίσκονται σε συνεχή πολιορκία

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση σχετικά με ψήφισμα για τη Γάζα στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, τόνισε τα εξής:

«Το έγκλημα των ισραηλινών αρχών σε βάρος των Παλαιστινίων συνεχίζεται με ακόμα σκληρότερα μέτρα. Πολύμηνος αποκλεισμός κυκλοφορίας προσώπων, αγαθών και τροφίμων, απαγορεύσεις στην πρόσβαση σε πόσιμο νερό, ηλεκτρισμό και άλλες βασικές υπηρεσίες, ενώ συνεχίζονται οι επιθέσεις και δολοφονίες αμάχων από τον ισραηλινό στρατό.

Τα δάκρυα που χύνει το ψήφισμα για τις συμφορές του παλαιστινιακού πληθυσμού είναι κροκοδείλια. Γιατί η ΕΕ και οι ΗΠΑ είναι μέρος του προβλήματος. Τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα αποτελούν τους εντολοδόχους του Ισραήλ στην εγκληματική πολιτική του. Θέλουν να κρατήσουν υπό τον έλεγχό τους μία σημαντική για τη θέση της και για την ενέργεια γεωστρατηγική περιοχή και το δικαίωμά τους να παρεμβαίνουν ακόμα και στρατιωτικά.

Τα σχέδια του κουαρτέτου απέδειξαν την αποτυχία ενός ακόμα ιμπεριαλιστικού εγχειρήματος, το ίδιο αποτέλεσμα θα έχουν και οι συμφωνίες της Ανάπολης. Η πρόταση αναβίωσής τους θέλει να ρίξει στάχτη στα μάτια των λαών και ουσιαστικά εξισώνει θύματα και θύτες.

Λύση στο παλαιστινιακό πρόβλημα δεν μπορεί να δοθεί από τους ιμπεριαλιστές, αλλά από τους αγώνες των ίδιων των λαών της Παλαιστίνης και του Ισραήλ και τη διεθνή αλληλεγγύη στον αγώνα τους για ειρηνική συνύπαρξη με τη δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ».

ΗΠΑ - ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Παραδέχονται τρομο-συνεργασία ... «εν αγνοία»

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Μίλιμπαντ παραδέχτηκε χτες στη βρετανική Βουλή των κοινοτήτων πως χρησιμοποιήθηκε βρετανικό έδαφος στον Ινδικό Ωκεανό από πράκτορες της CIA για τη μεταφορά τουλάχιστον δύο υπόπτων για τρομοκρατία το 2002. Ολα αυτά ενώ υποτίθεται πως το Λονδίνο δε γνώριζε για τις απανταχού αερο-μεταφορές και τα βασανιστήρια κρατουμένων για «τρομοκρατία» από πράκτορες της CIA...

Λίγες ώρες μετά, ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν, ισχυρίστηκε ακολούθως από τις Βρυξέλλες, όπου βρισκόταν, ότι «το σημαντικότερο πλέον είναι να ληφθούν μέτρα που να διασφαλίσουν πως δε θα επαναληφθεί το ίδιο ποτέ».

Το Λονδίνο παραδέχτηκε το θέμα αφού νωρίτερα ο Λευκός Οίκος και ο Μπους από τη Λιβερία όπου βρισκόταν παραδέχτηκαν ότι «διαπράχθηκαν λάθη» στη χρήση βρετανικού εδάφους στο Ντιέγκο Γκαρσία στον Ινδικό Ωκεανό «εν αγνοία» της Βρετανίας, σχετικά με τη μεταφορά δύο κρατουμένων που είχαν κριθεί από τη CIA ύποπτοι για τρομοκρατία.

«Διαπράχθηκαν ατοπήματα στον τρόπο μετάδοσης πληροφοριών, αλλά εμείς θα συνεχίσουμε να έχουμε μια καλή συνεργασία στον αντιτρομοκρατικό τομέα με τη Βρετανία» είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Γκόρντον Τζόντρο.

ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Υπ' ατμόν οι Αυστραλοί...

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

«Σήμανε η ώρα της αποχώρησης των Αυστραλών στρατιωτών από το Ιράκ» υποστήριξε χτες σε επιτροπή της Γερουσίας της Αυστραλίας, ο διοικητής της αυστραλιανής πολεμικής αεροπορίας Ανγκους Χιούστον, επαναλαμβάνοντας τη γνωστή θέση της κυβέρνησης του νέου Αυστραλού πρωθυπουργού Κέβιν Ραντ. Ωστόσο, την ικανοποίηση αυτού ακριβώς του αιτήματος θα επιχειρήσουν να καθυστερήσουν το Σάββατο στην Αυστραλία ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Τζον Νεγκρεπόντε, που καταφθάνουν στην περιοχή προκειμένου να ασκήσουν πιέσεις για ενίσχυση των αποστολών κατοχής σε Ιράκ και Αφγανιστάν...

Στο μεταξύ, Ιρακινοί Σιίτες βουλευτές προσκείμενοι στον (Σιίτη) ανώτερο ιερωμένο Σαΐντ Μουκντάντα αλ Σαντρ, δήλωσαν χτες στη Βαγδάτη πως ο τελευταίος θα δημοσιοποιήσει σήμερα μετά την προσευχή στα τζαμιά της πρωτεύουσας εάν θα παρατείνει ή όχι την εξάμηνη εκεχειρία που συνέβαλε σε ένα σημαντικό βαθμό στη μείωση του αριθμού των θυμάτων και των κρουσμάτων βίας στους δρόμους της ιρακινής πρωτεύουσας και αλλού...

Το ίδιο 24ωρο, ανακοινώθηκε ο τραυματισμός τριών Βρετανών στρατιωτών στη Βασόρα από πυρά ενόπλων έξω από βρετανική στρατιωτική βάση στην περιοχή. Εγινε επίσης γνωστό πως σημειώθηκαν αρκετές συγκρούσεις κατοχικών και αντιστασιακών δυνάμεων με συνέπεια το πολύωρο κλείσιμο αρκετών κεντρικών δρόμων της πόλης.

Τέλος, στη νοτιοανατολική επαρχία Ντιγιάλα του Ιράκ βρέθηκαν τα 15 πτώματα νεαρών ανδρών ηλικίας από 18 ως 22 χρόνων. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις ιατροδικαστών, τα θύματα είχαν θαφτεί πριν μία βδομάδα σε περιβόλι της περιοχής (σε απόσταση 30 χλμ από την Μπακούμπα).

ΗΠΑ
Κατέρριψαν το δορυφόρο τους

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Καταρρίφθηκε τελικά χτες τα ξημερώματα με πύραυλο ο αμερικανικός κατασκοπευτικός δορυφόρος που περιφερόταν ανεξέλεγκτος στο διάστημα και σύμφωνα με ισχυρισμούς του αμερικανικού Πενταγώνου, υπήρχε φόβος να συντριβεί στη Γη και να προκληθούν ατυχήματα. Με χτεσινή του ανακοίνωση το Πεντάγωνο σημειώνει ότι ο δορυφόρος έχει κατακερματιστεί σε «κομμάτια μεγέθους μιας μπάλας ποδοσφαίρου», ενώ υπογραμμίζει ότι θα πρέπει να παρέλθουν «24 έως 48 ώρες» για να επιβεβαιωθεί 100% η καταστροφή της δεξαμενής καυσίμων που περιείχε 450 κιλά υδραζίνης, μιας ουσίας υψηλής τοξικότητας.

Η Ιαπωνία έσπευσε να ανακοινώσει ότι δεν έχει την παραμικρή ανησυχία μετά την καταστροφή, ενώ τόσο η Ρωσία όσο και η Κίνα εξέφρασαν τις έντονες ανησυχίες τους. Η Μόσχα μάλιστα είχε υποστηρίξει ότι η όλη επιχείρηση είχε σαν στόχο να συγκαλυφτεί η δοκιμή ενός νέου διαστημικού όπλου. Το Πεκίνο ζήτησε χτες από τις ΗΠΑ να δώσουν περισσότερες πληροφορίες για την καταστροφή του δορυφόρου, ανησυχώντας για πιθανές συνέπειες της επιχείρησης για την ασφάλεια στο διάστημα, αλλά και τις ενδιαφερόμενες χώρες, έτσι «ώστε να είναι σε θέση να λάβουν μέτρα προστασίας».

ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Συμφωνία για σχηματισμό κυβέρνησης

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Σε συμφωνία για το σχηματισμό μιας νέας κυβέρνηση κατέληξαν οι χτεσινές συνομιλίες των δύο πρώτων κομμάτων στις εκλογές που διεξήχθησαν στο Πακιστάν την περασμένη Δευτέρα, μια μέρα μετά τις δηλώσεις του Προέδρου Περβέζ Μουσάραφ ότι δεν προτίθεται να παραιτηθεί.

Την ανακοίνωση αυτή έκαναν στο Ισλαμαμπάντ μετά τη συνάντησή τους οι ηγέτες του «Κόμματος του Λαού του Πακιστάν», της δολοφονηθείσης, Μπεναζίρ Μπούτο, Ασίφ Ζαρντάρι και της «Μουσουλμανικής Ενωσης του Πακιστάν» του πρώην πρωθυπουργού Ναβάζ Σαρίφ. «Συμφωνήσαμε σε μια κοινή ημερήσια διάταξη. Θα εργαστούμε μαζί για το σχηματισμό μιας κυβέρνησης τόσο στο κέντρο όσο και στην περιφέρεια» της χώρας, τόνισε ο Σαρίφ.

Μετά από αυτή την εξέλιξη, και με το δεδομένο ότι τα δύο αυτά κόμματα κατέχουν πάνω από τις μισές έδρες του Κοινοβουλίου, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα ζητήσουν την παραπομπή του Μουσάραφ.

Πάντως, χτες ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Μπους είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Πακιστανό ομόλογό του, σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου Ντέινα Περίνο, η οποία όμως δεν αποκάλυψε το περιεχόμενο της συνομιλίας. Αρκέστηκε να υποστηρίξει στους δημοσιογράφους ότι ο Μουσάραφ «μπορεί να βοηθήσει το Πακιστάν να συνεχίσει την πορεία του στην οδό της Δημοκρατίας» και υπενθύμισε στη συνέχεια ότι ο Μουσάραφ υπήρξε πολύτιμος σύμμαχος των ΗΠΑ, ενώ εξέφρασε την ελπίδα η σύνθεση της επόμενης κυβέρνησης του Πακιστάν «να συνεχίσει αυτή τη συνεργασία».

Σημειώνεται επίσης ότι χτες χιλιάδες δικηγόροι διαδήλωσαν σε πολλές πόλεις του Πακιστάν κατά του Μουσάραφ απαιτώντας παράλληλα την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ