ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Μάρτη 2010
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Εφαλτήριο για φοροΛΕΗΛΑΣΙΑ του λαού

Τις επόμενες μέρες θα κατατεθεί στη Βουλή

Με μια ακόμα συνθηματολογικού χαρακτήρα ομιλία στο Υπουργικό Συμβούλιο, ο Γ. Παπανδρέου επιχείρησε χτες, για μια ακόμα φορά, να παρουσιάσει τη φορομπηχτική, για τα λαϊκά στρώματα, φορολογική πολιτική της κυβέρνησης ως «επαναστατική αλλαγή». Αποσιωπώντας εντελώς ότι μέχρι τώρα έχουν επιβληθεί αλλεπάλληλες αυξήσεις των έμμεσων φόρων και του ΦΠΑ και προσπαθώντας να διασκεδάσει το γεγονός ότι η κυβέρνηση προχωρά στην κατάργηση ακόμα και του προκλητικά χαμηλού αφορολογήτου ορίου που ίσχυε μέχρι τώρα (12.000 ευρώ), υποστήριξε ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ «δεν κάνει μερεμέτια», αλλά «αλλάζει το φορολογικό σύστημα εκ βάθρων». Η αλήθεια για τα εκατομμύρια των εργαζομένων είναι ότι τους ...αλλάζει τα φώτα, αυξάνοντας σημαντικά τη φορολογική τους επιβάρυνση και προκαλώντας ανεπανόρθωτη «τρύπα» στα εισοδήματά τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο χτεσινό Υπουργικό Συμβούλιο συμφωνήθηκε ότι μέχρι και την τελευταία στιγμή το υπουργείο Οικονομικών μπορεί να δεχτεί τροποποιήσεις στο νομοσχέδιο, που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες μέρες.

Το κύριο σε κάθε περίπτωση είναι ότι ανεξάρτητα από τις επιμέρους τροποποιήσεις που έγιναν ή και εκείνες που μπορεί να γίνουν, παραμένει αναλλοίωτος ο αντιλαϊκός και αντιδραστικός χαρακτήρας του νομοσχεδίου. Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που στοχεύει στην αύξηση των κρατικών εσόδων από την άμεση φορολογία, στηριζόμενο στο μεγάλο ...κόλπο και την απάτη που επινοήθηκε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Το κόλπο αυτό είναι η σύνδεση του αφορολόγητου ορίου των φορολογουμένων με την υποχρέωση να προσκομίσουν αποδείξεις, ανάλογες με το εισόδημά τους. Με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση πρώτον, καταργεί το όριο των 12.000 ευρώ για τα οποία κανείς φορολογούμενος δεν πλήρωνε φόρο και δεύτερον, επιχειρεί να καταστήσει τους εργαζόμενους κυνηγούς αποδείξεων, ώστε να αποκαλυφθούν, όπως λένε στην κυβέρνηση, τα εισοδήματα που δε δηλώνουν οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες.

Καταργούν το αφορολόγητο

Μπορεί να ζούμε σε μια εποχή που οι ανάγκες των εργαζομένων υπαγορεύουν την ανάγκη αύξησης του αφορολογήτου ορίου, τουλάχιστον στα επίπεδα των 20.000 ευρώ για κάθε φορολογούμενο (40.000 ευρώ για το ζευγάρι) αυξημένο κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί, η κυβέρνηση όμως κινείται στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση. Για να αναγνωρίσει το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ, αξιώνει:

  • Για όσους έχουν εισόδημα 6 - 12.000 ευρώ, αποδείξεις αντίστοιχες με το 10% του εισοδήματός τους. Δηλαδή, κάποιος με εισόδημα 7.000 ευρώ, πρέπει να παρουσιάσει αποδείξεις ύψους 700 ευρώ.
  • Για όσους έχουν εισοδήματα πάνω από 12.000 ευρώ, χρειάζονται αποδείξεις ίσες με το 10% του εισοδήματος μέχρι τις 12 χιλιάδες (1.200 ευρώ) και 30% για το επιπλέον εισόδημα. Δηλαδή, κάποιος με εισόδημα 20.000 ευρώ θα πρέπει να διαθέτει αποδείξεις ύψους (1.200+2.400) τουλάχιστον 3.600 ευρώ.
  • Οσοι δεν προσκομίσουν τις απαιτούμενες αποδείξεις θα πληρώσουν φόρο ίσο με το 10% των αποδείξεων που δε διαθέτουν. Αν φορολογούμενος με εισόδημα 18.000 ευρώ που οφείλει να παρουσιάσει αποδείξεις (1.200+1.800) ύψους 3.000, του λείπουν οι μισές αποδείξεις (1.500 ευρώ), τότε, εκτός από το φόρο εισοδήματος που προκύπτει με βάση τη φορολογική κλίμακα θα κληθεί να πληρώσει ακόμα 150 ευρώ.

Η διαδικασία αυτή αποκαλύπτει το μέγεθος της κυβερνητικής πρόκλησης που μιλάει για φορολογικές ελαφρύνσεις, αφού σε περίπτωση που δεν υπάρχουν οι απαιτούμενες αποδείξεις, το σύνολο των φορολογουμένων θα κληθεί να πληρώσει περισσότερους φόρους από φέτος.

Χαρακτηριστικό για τον τρόπο που η κυβέρνηση μεθοδεύει το χαράτσωμα των εργαζομένων, είναι και η εισαγωγή τεκμηρίων ειδικά για την κατοικία των φορολογουμένων. Με μια πρωτοφανή ρύθμιση καθιερώνεται τεκμαρτό εισόδημα ακόμα και για την ενοικιαζόμενη κατοικία, το οποίο προσδιορίζεται στα 60 ευρώ για τα πρώτα 80 τετραγωνικά μέτρα της κατοικίας και 80 ευρώ για τα υπόλοιπα. Τεκμήρια (στο 50% των προηγουμένων) θα ισχύσουν και για τις εξοχικές κατοικίες.

Μέχρι και την τελευταία στιγμή, οι κυβερνώντες παζάρευαν το πώς θα αντιμετωπίσουν τους τόκους που πληρώνουν οι εργαζόμενοι για την απόκτηση πρώτης κατοικίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο χτεσινό Υπουργικό Συμβούλιο αποφασίστηκε ότι οι τόκοι από τα «παλαιά στεγαστικά δάνεια» θα εκπίπτουν από το φόρο. Αποφασίστηκε, επίσης, η φορολόγηση των αποζημιώσεων λόγω απόλυσης να εφαρμοστεί για ποσά πάνω από 50.000 ευρώ.

Την ίδια στιγμή, περισσεύει η κυβερνητική υποκρισία για τη δήθεν φορολογία του κεφαλαίου. Εμφανίστηκαν μάλιστα τις τελευταίες μέρες και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, όπως για παράδειγμα ο Π. Ευθυμίου, που ξεδιάντροπα υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση αποφάσισε τη φορολόγησή του με συντελεστές 45%. Ουδέν βέβαια ψευδέστερον. Για τα επιχειρηματικά κέρδη, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του ΠΑΣΟΚ, που συνεχίζει την πολιτική της ΝΔ, ο συντελεστής φορολόγησης των κερδών πέφτει φέτος στο 24% και αναμένεται νέα μείωση!

Οσον αφορά τη φορολογία στα περιβόητα μερίσματα που τόσο σκόνη σήκωσε το ΠΑΣΟΚ, αποδεικνύεται ότι πρόκειται για μια καραμπινάτη επικοινωνιακή απάτη, αφού εδώ ισχύουν δύο δεδομένα: Πρώτον, η μεγάλη πλειοψηφία των διανεμόμενων μερισμάτων πάνε σε συγκεκριμένες εταιρείες χαρτοφυλακίου, οι οποίες φορολογούνται με βάση τις ρυθμίσεις για τις επιχειρήσεις και δεύτερον, τα μερίσματα φορολογούνται με βάση τη φορολογική κλίμακα. Αν κάποιο παράσιτο, δηλαδή, εμφανίζει έσοδα από μερίσματα ύψους 30.000 ευρώ, τότε θα πληρώσει φόρο όλο κι όλο 4.480 ευρώ, ποσό που δεν είναι καν 15% του εισοδήματος.

Διευρύνουν τα προνόμια του κεφαλαίου

Και βέβαια μην ξεχνάμε ότι το νομοσχέδιο βρίθει από ευνοϊκές ρυθμίσεις υπέρ του κεφαλαίου, ανάμεσά τους:

  • Η προκλητική ρύθμιση για άφεση αμαρτιών όσων φέρουν από το εξωτερικό τα κεφάλαια που παράνομα έχουν φυγαδεύσει.
  • Σταδιακή μείωση του συντελεστή φορολογίας των κερδών κατά 5 μονάδες, με στόχο να φτάσει στο 20%.
  • Τόκοι καταθέσεων και τόκοι από ομόλογα συνεχίζουν να φορολογούνται αυτοτελώς (10%) και «εξαιρούνται» από την ενιαία φορολογική κλίμακα. Η εξαίρεση ευνοεί πρώτα και κύρια το τραπεζικό κεφάλαιο.
  • Εξω από κάθε τεκμήριο ήταν και παραμένει η δημιουργία Ανωνύμων Εταιρειών, η αγοραπωλησία μετοχών, η συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο επιχειρήσεων.
  • Τα κέρδη από αγοραπωλησίες μετοχών στο Χρηματιστήριο εφόσον πουληθούν μετά από 1 τρίμηνο εξαιρούνται από κάθε φόρο.
  • Δίνεται μείωση κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες στο συντελεστή φορολογίας των κερδών, σε επιχειρήσεις που δηλώνουν μειωμένο τζίρο για 3 στη σειρά χρόνια.
  • Παραπέρα εκπτώσεις δίνονται στα φορολογητέα κέρδη επιχειρήσεων που δηλώνουν δαπάνες για «έρευνα και τεχνολογική καινοτομία» με τη δημιουργία «αφορολόγητου αποθεματικού».
  • Φορολογικά κίνητρα για «ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων» κ.ά.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΚΕΡΔΗ
Στα ύψη παρά την κρίση

Μια ακόμη χρονιά εντατικής κερδοφορίας ήταν το 2009 για τους ισχυρούς επιχειρηματικούς ομίλους. Σε πείσμα και της καπιταλιστικής κρίσης τα κέρδη (πριν από το σχηματισμό λογιστικών προβλέψεων) για την Αγροτική Τράπεζα ξεπέρασαν τα 400 εκατ. ευρώ. Στην ίδια περίοδο ο όμιλος «Αlapis» απέσπασε λειτουργικά κέρδη ύψους 308 εκατ. ευρώ, και η «Αegean» (όμιλος Βασιλάκη) ακόμη 57 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τους ισολογισμούς 12μηνου 2009 των εισηγμένων στο χρηματιστήριο της Αθήνας:

ΑΤΕ: Τα λειτουργικά κέρδη (πριν από τις προβλέψεις) απογειώθηκαν σε 408,4 εκατ. ευρώ με εκρηκτική αύξηση 97,8%. Οπως και όλες οι τράπεζες και για λόγους που έχουν να κάνουν με την προστασία των μεγαλομετόχων και τις συστάσεις από την Τράπεζα της Ελλάδας σχηματίζουν μεγάλα λογιστικά κονδύλια για τυχόν επισφαλείς απαιτήσεις τους από δανειολήπτες. Η τακτική αυτή συμπιέζει αντίστοιχα και το τελικό αποτέλεσμα. Οι «προβλέψεις» της ΑΤΕ έφτασαν σε 825 εκατ. ευρώ με αποτέλεσμα να εμφανίζει λογιστική ζημιά ύψους 401 εκατ. ευρώ (έναντι κερδών 27,8 εκατ. το 2008).

Ομιλος «Αlapis»: Εμφανίζει λειτουργικά κέρδη (EBITDA) ύψους 308,1 εκατ. ευρώ με εκρηκτική αύξηση που φτάνει σε 67,8%. Το συνολικό διανεμόμενο μέρισμα για τη χρήση του 2009 διαμορφώνεται σε 11,3 εκατ. ευρώ (από 9,99 εκατ. για το 2008) παίρνοντας και αύξηση 13,5%.

Τράπεζα της Ελλάδας: Τα καθαρά κέρδη φτάνουν σε 228,2 εκατ. ευρώ, από 225,1 εκατ. ευρώ το 2008, σημειώνοντας αύξηση 1,4%.

«Aegean Airlines»: Καταγράφονται λειτουργικά κέρδη ύψους 95,9 εκατ. ευρώ με μικρή υποχώρηση 6%. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση η υλοποίηση της επιχειρηματικής συμφωνίας συγχώνευσης με την πρώην «Ολυμπιακή» (όμιλος Βγενόπουλου) αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο 2011.

Τα «θαύματα» των αστών

Δε μας φτάνουν τα χάλια μας, έχουμε και τον ΣΕΒ να «σπάει πλάκα». Μόνο έτσι μπορεί να εκληφθεί η ενέργειά του να φέρει στην Ελλάδα τον πρώην πρωθυπουργό της Ιρλανδίας Γκ. Φιτζέραλντ, για να μεταφέρει την εμπειρία του από το «Ιρλανδικό θαύμα». Το οποίο ήταν «θαύμα» μόνο για τους πλουτοκράτες.

Οι ντόπιοι μεγαλοεπιχειρηματίες είχαν σαν πρότυπο την Ιρλανδία όταν έπαιρνε σκληρά μέτρα για την εργατική τάξη και οδηγούνταν στην «ανάπτυξη». Αλλά συνεχίζουν να την έχουν ως πρότυπο και τώρα, που από τη μια το Ιρλανδικό οικονομικό «θαύμα» ξεφούσκωσε παταγωδώς και από την άλλη λαμβάνονται σε αυτή τη χώρα ακόμη σκληρότερα μέτρα σε βάρος των εργαζομένων, σε σχέση με την Ελλάδα.

Αυτά τα «πρότυπα» να μας λείπουν. Ιδίως, όταν από τα συμπεράσματα της εκδήλωσης όπου μίλησε ο πρωταγωνιστής των οικονομικών μέτρων στην Ιρλανδία την περίοδο 1981- 1987, προκύπτει «μόνη ενδεδειγμένη λύση για την ελληνική οικονομία η άμεση και συνεπής εφαρμογή των μέτρων» και εκτιμάται - έτσι για να ελπίζουμε σε κάτι - ότι αν οι αγορές δουν αποτελέσματα έως τον Ιούνη, θα ομαλοποιηθεί ο δανεισμός της χώρας.

Αλλά με τέτοια «θαύματα» σε βάρος των λαών, είναι λογικό να παρουσιάζονται οι «αγορές» ως «θαυματοποιοί» και «σωτήρες». Των μεγαλοεπιχειρηματιών, όμως, όχι των εργαζομένων και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ