ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Γενάρη 1996
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Φεστιβάλ Κασσάνδρας

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (της ανταποκρίτριάς μας) .-

Συντεταγμένα σε πορεία αναβάθμισης μπαίνει από φέτος το Φεστιβάλ Κασσάνδρας Χαλκιδικής,με στόχο την ανάδειξή του σε κεντρικό πόλο συσπείρωσης όλων των πολιτιστικών φορέων της περιοχής, σε χώρο έκφρασης σημαντικών καλλιτεχνικών ανησυχιών και ποιοτικών καλλιτεχνικών γεγονότων.

Το Φεστιβάλ Κασσάνδρας συμπλήρωσε τρία χρόνια "ζωής". Η προσπάθεια των δήμων και κοινοτήτων του Νομού Χαλκιδικής να δημιουργήσουν αυτό τον πολιτιστικό Οργανισμό και να τον καθιερώσουν ως αξιόλογο πολιτιστικό θεσμό, με σημεία εκκίνησης τις κοινωνικές και πολιτισμικές αναφορές του σήμερα και του χτες, δείχνει, σταδιακά, να αγκαλιάζεται από όλο και περισσότερους πολίτες αυτού του ιστορικού τόπου. Μέσα από μια πορεία αναζήτησης, που χαρακτηρίστηκε από παρεκκλίσεις και πισωγυρίσματα, φαίνεται να αρχίζει να βρίσκει το δρόμο του. Οπως αναφέρει ο αντιπρόεδρος του Φεστιβάλ, Δ. Μπάρης, "η διοίκηση του Οργανισμού πιστεύει ότι μπορεί να δικαιώσει την ανταπόκριση του κοινού. Και αυτό θα γίνει με μια διέξοδο πολιτιστικής πολιτικής, όχι μόνο αναπαραγωγής σημαντικών καλλιτεχνικών δρώμενων, αλλά και παραγωγής πολιτισμού και κουλτούρας".

Ο νέος διευθύνων σύμβουλος του Φεστιβάλ, ηθοποιός Γιώργος Μουστάκας,μιλώντας στο "Ρ" για τους στόχους και τις φετινές δραστηριότητες του Φεστιβάλ, τόνισε: "Θα επιδιώξουμε τον εξακτινισμό του σε επίπεδο νομού. Επιχειρούμε την ποιοτική στροφή και τη διεθνοποίησή του, μέσα από ένα πειραματικό χαρακτήρα. Θα προσπαθήσουμε να αναδείξουμε τις αρχαιότητες της Χαλκιδικής, παράλληλα και την ντόπια κουλτούρα. Προγραμματίζουμε μια σειρά από ντόπιες και διεθνείς ημερίδες με θέματα όπως "αυταρχισμός και Τέχνη", "Νεολαία και Ναρκωτικά", "Τουρισμός και Πολιτιστική Υποβάθμιση". Ελπίζουμε πως η προσπάθεια των δήμων και κοινοτήτων της Χαλκιδικής θα βρει τη στήριξη του υπουργείου Πολιτισμού και συνολικά της πολιτείας. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε πως αυτός ο νομός, εκτός από τον αρχαία ιστορία και τον Αριστοτέλη, σημάδεψε με ανεξίτηλο μελάνι και τη σύγχρονη ιστορία του εργατικού κινήματος, με τους αγώνες και τις μεγάλες απεργίες των μεταλλωρύχων".

Ξαναγυρίζουν τα "Αηδόνια"

Οριστικά επαναπατρίζεται στην Ελλάδα ο Θησαυρός των Αηδονιών.Μια επιστροφή - νίκη για τη χώρα μας, αφού για πολλά χρόνια το σύνολο των ευρημάτων βρισκόταν στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η οριστική παράδοση γίνεται σήμερα, στην Ουάσιγκτον, από την Εταιρεία Προστασίας Ελληνικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Το Θησαυρό θα παραλάβει η αρχαιολόγος Αικατερίνη Δημακοπούλου,η οποία και θα τον συνοδεύσει μέχρι την Ελλάδα στις 4 Φλεβάρη.Στο μεταξύ, για τέσσερις μέρες (30/1 ως 2/2) θα εκτεθεί στην αίθουσα της Ροτόντας της Αμερικανικής Γερουσίας. Την έκθεση οργανώνουν οι αρχαιολόγοι Γ. Τζεδάκις, Αι. Δημακοπούλου, Ν. Βαλάκου και ο αρχιτέκτονας Σπ. Σώρας.Εξάλλου, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την επιστροφή του θησαυρού, στις 27/1, στην Ουάσιγκτον, θα γίνει ημερίδα για το Μυκηναϊκό Πολιτισμό.

Την ίδια στιγμή το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο ετοιμάζεται να υποδεχτεί το Θησαυρό των Αηδονιών και να τον κρατήσει για αρκετούς μήνες. Η μόνιμη, όμως, στέγη του θα είναι το Αρχαιολογικό Μουσείο της Νεμέας,όπου θα ενωθεί με τα ευρήματα της συστηματικής ανασκαφής του μυκηναϊκού νεκροταφείου των Αηδονιών.

Η διάσημη συλλογή αποτελείται από δύο χρυσά δαχτυλίδια - σφραγίδες, τρία χρυσά διακοσμητικά δαχτυλίδια, τρεις σφραγιδόλιθους, χρυσές χάντρες και άλλα κοσμήματα και χάντρες από διάφορες ύλες. Πρόκειται, συνολικά, για 312 αντικείμενα,που χρονολογούνται από το 16ο έως το 13ο αι. π.Χ.

Η συλλογή στο σύνολό της παρουσιάζει στενές ομοιότητες με αντικείμενα που αποκαλύφθηκαν στο νεκροταφείο των Αηδονιών την περίοδο 1978 - '80. Αυτό ήταν και το βασικό επιχείρημα της ελληνικής πλευράς, διεκδικώντας το Θησαυρό από τον Αμερικανό ιδιοκτήτη αίθουσας Τέχνης, Μάικλ Γουόρντ, κάνοντας φανερό ότι στα χέρια του έφτασε ύστερα από λαθρανασκαφή και αρχαιοκαπηλία.Μάλιστα, ο Μ. Γουόρντ επρόκειτο, το 1993, να βγάλει το θησαυρό σε δημοπρασία.

"Φάση" στο Εθνικό

Η "Ωραία Φάση",το έργο με το οποίο πρωτοεμφανίζεται στα θεατρικά μας δρώμενα ο Ελενος Χρηστίδης,θα διαδεχτεί το έργο του Μάρελ, "Σάρα Μπερνάρ, το τελευταίο καλοκαίρι",στη Νέα Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου.Τη σκηνοθεσία της "Ωραίας Φάσης" ανέλαβε ο Σταμάτης Φασουλής και τα σκηνικά- κοστούμια ο Γιώργος Ασημακόπουλος.Παίζουν: Κώστας Ρηγόπουλος, Νίκος Καραθάνος, Θόδωρος Αθερίδης, Δημήτρης Ζακυνθινός, Βίκυ Βολιώτη, Γαλήνη Τσεβά, Αντώνης Ζαχαράτος, Στέλιος Γεράνης.Στο έργο, η παλιά γενιά εισβάλλει, με το έτσι θέλω, στον κόσμο της νεολαίας, τη διασκεδάζει, την τρομάζει, την εξουσιάζει. Μόνο που η τρικλοποδιά που επιφυλάσσει ο συγγραφέας, στο φινάλε, αφήνει ένα τεράστιο ερωτηματικό. Τι τρομάζει τη νέα γενιά όσον αφορά το μέλλον; Μήπως βλέπει στο μέλλον να γίνεται η ίδια αυτό που θέλει να αποφύγει; Ο Σταμάτης Φασουλής λέει ότι το έργο τον ξάφνιασε."Οχι μόνο για την καινούρια γλώσσα και το ανατρεπτικό του χιούμορ, αλλά και για τη σιγουριά της θεατρικής δομής και τη γνώση των χαρακτήρων, που μόνο σε έμπειρους συγγραφείς συναντάς".

Σύγχρονη τέχνη στο Μεσολόγγι

Τετρακόσια έργα Ελλήνων ζωγράφων, γλυπτών και χαρακτών του 20ού αιώνα, αποκτούν μόνιμη στέγη, στην Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης Χρήστου και Σοφίας Μοσχανδρέου,που θα λειτουργήσει από τον ερχόμενο Σεπτέμβρη στο Μεσολόγγι. Η επίσημη αναγγελία της ίδρυσής της, έγινε χτες από τους δημιουργούς της, στην αίθουσα της Παλιάς Βουλής.

Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Χρήστος Μοσχανδρέου "Με αγάπη και όραμα, με φλόγα και πίστη, με δύναμη και προοπτική, ξεκινήσαμε την ανηφορική μας πορεία. Η συλλογή αποτελείται από χαρακτηριστικά έργα αναγνωρισμένων Ελλήνων ζωγράφων, γλυπτών και χαρακτών που αποκτήθηκαν στην τελευταία 15ετία". Η Πινακοθήκη θα στεγαστεί σε παλιό ανακαινισμένο αρχοντικό, το οποίο βρίσκεται στον πολεοδομικό ιστό της ιστορικής συνοικίας της πόλης, κοντά στον Αγιο Σπυρίδωνα, τη Μητρόπολη και τα σπίτια των Τρικούπηδων και του Παλαμά.

Στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου, χαιρέτισαν ο υπουργός Πολιτισμού Στ. Μπένος,ο ακαδημαϊκός Κ. Δεσποτόπουλος,ο νομάρχης Αιτ/νίας Ι. Βαϊνάς,ο Γ. Βαρβιτσιώτης και ο Δ. Νιάνιας.Παράλληλα, παρουσιάστηκε η έκδοση του "Υμνου εις την Ελευθερίαν" του Διονυσίου Σολωμού με εικονογράφηση του Αλέκου Φασιανού.Το έργο αυτό, αποτελεί την πρώτη εκδοτική δραστηριότητα της Πινακοθήκης. Αποσπάσματα από τον Εθνικό Υμνο, διάβασε η ηθοποιός Ασπασία Παπαθανασίου.

Σιωπηλοί τροβαδούροι

Δύο άντρες, οι μόνοι επιζήσαντες μετά την ολοκληρωτική καταστροφή του πλανήτη. Δύο ισοβίτες, που δε σταματούν να ελπίζουν, να ονειρεύονται, να διαπληκτίζονται με δύο εκπροσώπους της εξουσίας: Τον φύλακα και τον μάγειρα των φυλακών. Ηρωες των κόμικς του Αρκά,αλλά και της πρωτότυπης όπερας "Το ταγκό των σκουπιδιών",που παρουσιάζεται στις 28, 29, 31 Γενάρη και 1 Φλεβάρη στο Μέγαρο Μουσικής. Το λιμπρέτο της νέας αυτής παραγωγής του Μουσικού Αναλογίου βασίζεται στις δύο δημοφιλείς σειρές κόμικς "Μετά την καταστροφή" και "Ο ισοβίτης" του Αρκά, ενώ η μουσική των "σιωπηλών κόμικς" είναι του Δημήτρη Μαραγκόπουλου."Τα κόμικς του Αρκά, είπε χτες ο συνθέτης, έχουν μέσα τους μια καταπληκτική μουσική ενέργεια. Αυτή την ενέργεια προσπάθησα να μετασχηματίσω σε μουσικό έργο".

Τη σκηνοθεσία της παράστασης υπογράφει η Νατάσα Ζούκα,τα σκηνικά και τα κοστούμια ο Γιώργος Ζιάκας,ενώ την Ορχήστρα των Χρωμάτων διευθύνει ο Μίλτος Λογιάδης.Τους ήρωες, που, σύμφωνα με την Ν. Ζούκα, είναι "μικροί τραγικοί τροβαδούροι του παράλογου", ενσαρκώνουν οι Φραγκίσκος Βουτσίνος, Σπύρος Σακκάς, Νίκος Στεφάνου, Γιώργος Σαμαρτζής, Παναγιώτης Αθανασόπουλος, Ταξιάρχης Χάνος και Χρυσάνθη Βελουδάκη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ