ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Νοέμβρη 2008
Σελ. /40
ΥΓΕΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΚΑΙ ΓΙΑΤΡΟΥΣ
Σπρώχνει τους ασφαλισμένους σε εκβιαστικές πληρωμές

Καλούνται να πληρώσουν το μάρμαρο της διαχρονικής εμπορευματοποίησης της Υγείας και της υποχρηματοδότησης των Ταμείων

Σε μια εκρηκτική, σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, κατάσταση στην παροχή υπηρεσιών Υγείας οδηγούν η γύμνια της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), η υποχρηματοδότηση των ασφαλιστικών ταμείων και η ασύδοτη επιχειρηματική δραστηριότητα στην εξωνοσοκομειακή φροντίδα, γέννημα-θρέμμα της πολιτικής ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Αμεσα θύματα είναι οι ασφαλισμένοι και οι συνταξιούχοι του δημοσίου, που ήδη στην Αθήνα πληρώνουν τα φάρμακα απ' την τσέπη τους, ενώ απ' την 1.1.2009 θα αναγκαστούν να πληρώνουν και τις ιατρικές επισκέψεις σε όλη την Ελλάδα. Επίσης, απ' τις 15 του Δεκέμβρη 2008 και οι ασφαλισμένοι των άλλων Ταμείων θα αναγκαστούν να πληρώνουν απ' την τσέπη τους τόσο τις επισκέψεις όσο και τις εργαστηριακές εξετάσεις στα ιδιωτικά εργαστήρια που είναι συμβεβλημένα με τα ασφαλιστικά ταμεία. Δηλαδή, δε θα κάνουν πια τις εξετάσεις με την κάλυψη απ' τα ασφαλιστικά ταμεία, καταβάλλοντας την προβλεπόμενη ή όχι συμμετοχή.

Η χιονοστιβάδα αυτή των εξελίξεων έρχεται ως αποτέλεσμα της αδυναμίας, λόγω της υποχρηματοδότησης, των Ταμείων - και πρωτίστως του Οργανισμού Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου (ΟΠΑΔ) - να πληρώσουν τους φαρμακοποιούς και τους συμβεβλημένους γιατρούς. Να σημειωθεί πως ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος αποφάσισε απεργία για αύριο (26.11.2008) και αναστολή της επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων στους ασφαλισμένους του ΟΠΑΔ, αλλά και όποιου άλλου Ταμείου καθυστερεί τις οφειλές από 1.12.2008. Ηδη ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής καθώς και κάποιοι άλλοι στην επαρχία προχώρησαν στην αναστολή απ' τις 17.11.2008.

Πανελλαδική απεργία των γιατρών

Την ίδια ώρα, σε πανελλαδική πανιατρική απεργία στις 15 του Δεκέμβρη προχωρούν οι ελευθεροεπαγγελματίες γιατροί που είναι συμβεβλημένοι με τον ΟΠΑΔ διεκδικώντας οφειλές, οι οποίες με τους μετριότερους υπολογισμούς για το 2008 ανέρχονται σε 240-245 εκατ. ευρώ. Η απόφαση αυτή πάρθηκε το περασμένο Σάββατο (22.11.2008) απ' την Ολομέλεια των προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας, που έγινε με πρωτοβουλία του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ). Επίσης, κατά πλειοψηφία αποφασίστηκε η αναστολή των συμβάσεων των γιατρών με τον ΟΠΑΔ απ' την 1.1.2009.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασαν χτες σε συνεντεύξεις Τύπου ο ΠΙΣ και η ΑΔΕΔΥ, οι ιατρικές δαπάνες του ΟΠΑΔ αυξήθηκαν από 136 εκατ. ευρώ το 2003 σε 216 εκατ. ευρώ το 2006 (μια αύξηση που προήλθε τόσο απ' την αύξηση της ιατρικής επίσκεψης από 8,28 ευρώ σε 20 ευρώ όσο και την αύξηση των ασφαλισμένων από 1.100.000 σε 1.440.000 ή 29% την αντίστοιχη περίοδο). Επίσης, την ίδια περίοδο, οι φαρμακευτικές δαπάνες αυξήθηκαν από 332 εκατ. σε 399 εκατ. ευρώ. Οι ετήσιες επιχορηγήσεις του ΟΠΑΔ, σύμφωνα με την ΑΔΕΔΥ, την περίοδο 2003-2008 ήταν κατά μέσο όρο 925 εκατ. ευρώ, ενώ οι αντίστοιχες πάσης φύσεως υγειονομικές δαπάνες ήταν 1,5 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα το ετήσιο έλλειμμα να ανέρχεται σε 500 εκατ. ευρώ.

Αναστέλλουν και τα διαγνωστικά

Την επ' αόριστον αναστολή των συμβάσεών τους με όλα τα ασφαλιστικά ταμεία απ' τις 15.12.2008 ανακοίνωσαν χτες τα διαγνωστικά κέντρα και τα εργαστήρια των βιοπαθολόγων κυτταρολόγων, παθολογοανατόμων, πυρηνικών γιατρών και ακτινολόγων σε αγαστή συνεργασία με μεγάλους ιατρικούς ομίλους, όπως η «Βιοϊατρική» και η «Euromedica», που διατηρούν αλυσίδες μονάδων ΠΦΥ. Ετσι, οι ασφαλισμένοι που θα καταφεύγουν - λόγω των ελλείψεων στο δημόσιο τομέα - σε ιδιωτικούς φορείς θα αναγκάζονται να πληρώνουν όλες τις εξετάσεις απ' την τσέπη τους και στη συνέχεια να διεκδικούν το προβλεπόμενο απ' το Ταμείο τους ποσό.

Οπως ανακοίνωσαν χτες σε συνέντευξη Τύπου οι φορείς της ιδιωτικής ΠΦΥ, οι συνολικές οφειλές των Ταμείων ανέρχονται σε 1,5 δισ. ευρώ, ενώ ταυτόχρονα ζήτησαν και την αναπροσαρμογή των ιατρικών αμοιβών που είναι καθηλωμένες απ' το 1991. Η Ενωση Ελευθεροεπαγγελματιών Ιατρών Αττικής ανακοίνωσε το σταμάτημα της εκτέλεσης των εντολών του δημοσίου από χτες και την πληρωμή των επισκέψεων απ' τους ασθενείς.

Ωστόσο, όμως, όταν στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου τέθηκε το ερώτημα για το τι θα κάνουν οι γιατροί εάν εμφανιστεί κάποιος ασθενής του ΟΠΑΔ και ζητήσει εξέταση δηλώνοντας ταυτόχρονα ότι δεν έχει χρήματα, η απάντηση ήταν ότι θα εξεταστεί δωρεάν, θα χορηγηθεί στον ασφαλισμένο απόδειξη, ο οποίος στη συνέχεια θα εισπράξει το αντίτιμο απ' τον ΟΠΑΔ και θα το αποδώσει στο γιατρό...

Οι εξελίξεις αυτές αποκαλύπτουν εν πολλοίς και τη μελλοντική κατάσταση που θα δημιουργηθεί με την εξίσωση του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα Υγείας στην ΠΦΥ, όπως προβλέπει το σχετικό σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας. Ηδη οι ιδιώτες παρέχουν το 60-85% των πρωτοβάθμιων, οδοντιατρικών και φαρμακευτικών υπηρεσιών Υγείας, με το δημόσιο να περιορίζεται μόλις στο 5-25%.

Προωθούνται τα θεραπευτικά και διαγνωστικά πρωτόκολλα

Οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης για τον παραπέρα περιορισμό των υγειονομικών υπηρεσιών και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, που θα σημάνει ακόμα μεγαλύτερα χαράτσια για τις λαϊκές οικογένειες, με την ταυτόχρονη υπόκλιση στις βασικές αξιώσεις της φαρμακοβιομηχανίας, ξεδιπλώθηκαν χτες σε συνέδριο του «Εκόνομιστ» που έγινε στην Αθήνα με τίτλο «Ερευνα και καινοτομία στη φαρμακευτική βιομηχανία».

Από το βήμα του συνεδρίου ο υπουργός Υγείας επανέλαβε τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για τις «θεραπευτικές ομάδες φαρμάκων με μέριμνα του ΕΟΦ (Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων) στις οποίες κατατάσσονται όλα τα φάρμακα, πρωτότυπα και επώνυμα γενόσημα, που έχουν άδεια κυκλοφορίας στην ελληνική αγορά». «Το μέτρο αυτό, σε συνδυασμό με την κατάρτιση των διαγνωστικών - θεραπευτικών πρωτοκόλλων του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας, θα αποτρέψει τη συνταγογράφηση φαρμάκων για άσχετες ασθένειες και θα εξοικονομήσει περί τα 100 εκατομμύρια ευρώ», υποστήριξε ο Δ. Αβραμόπουλος.

Επιχειρώντας να απαλύνει τις εντυπώσεις που προκαλούν αυτοί οι σχεδιασμοί, ο υπουργός ανακοίνωσε τη χορήγηση από τα ιδιωτικά φαρμακεία 90 φαρμακευτικών σκευασμάτων υψηλού κόστους, όχι στη λιανική τιμή, αλλά στη νοσοκομειακή τιμή (που είναι χαμηλότερη). Επανέλαβε ότι με το νέο σύστημα προμηθειών θα εξοικονομηθούν 500 εκατ. ευρώ, και ότι έχει επιτευχθεί μεταξύ άλλων συμφωνία με τους προμηθευτές - που μέχρι χτες απειλούσαν με διακοπή της τροφοδοσίας των νοσοκομείων - ορθοπεδικού υλικού για μείωση των τιμών κατά 30%-40% το 2009. Απαντώντας σε ερωτήσεις των φαρμακοβιομηχάνων ο υπουργός είπε ότι η τιμολόγηση των φαρμάκων στο μέλλον θα γίνεται από το υπουργείο Υγείας.

Σε ρόλο υπερασπιστή των κερδών των φαρμακοβιομηχάνων εμφανίστηκε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Ντανιέλ Σπέκχαρντ, ο οποίος ανέφερε ότι ασκούνται πιέσεις στην ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να εξοφλούνται έγκαιρα οι επιχειρήσεις (κυρίως αμερικανικών συμφερόντων) που παρέχουν υγειονομικά υλικά και φάρμακα. Επίσης χαρακτήρισε παρανόηση το γεγονός ότι στην Ελλάδα οι τιμές των φαρμάκων «είναι καθορισμένες από το κράτος και βασίζονται στο μέσο όρο των σταθερών τιμών αυτών των φαρμάκων στην Ευρωπαϊκή Ενωση», τασσόμενος έμμεσα, δηλαδή, υπέρ της απελευθέρωσης των τιμών.

ΔΗΠΑΚ
Να πληρώσει το κράτος

Την αντίθεσή της στη διακοπή των συμβάσεων των γιατρών με τον Οργανισμό Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου (ΟΠΑΔ) εξέφρασε η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση» (ΔΗΠΑΚ) Γιατρών στην Ολομέλεια των προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων. Ανάλογη θέση έχει εκφράσει και η ΔΗΠΑΚ Φαρμακοποιών για τη διακοπή της επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων στους ασφαλισμένους του ΟΠΑΔ.

Η ΔΗΠΑΚ των Γιατρών ζήτησε την άμεση πληρωμή όλων των αυτοαπασχολουμένων γιατρών και φαρμακοποιών, καθώς και την αύξηση των αμοιβών των ιατρικών πράξεων με επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού. Τόσο η ΔΗΠΑΚ των γιατρών, όσο και των φαρμακοποιών προτείνουν τη συμπαράταξη με τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης που οδηγεί στην υποχρηματοδότηση των Ταμείων. Αύριο παίρνουν μέρος στη συγκέντρωση που οργανώνει η «Ταξική Δημοσιοϋπαλληλική Συσπείρωση», στην Ομόνοια, στις 12.30 το μεσημέρι. Χτες, εξάλλου, οι εργαζόμενοι στον ΟΠΑΔ ανέστειλαν την απεργία τους.

ΚΚΕ
Εμπαίζει και ταλαιπωρεί η κυβέρνηση

Σε σχόλιο για τον ΟΠΑΔ, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Η κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει να εμπαίζει και να ταλαιπωρεί τους ασφαλισμένους στον Οργανισμό Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου, καθώς και τους αυτοαπασχολούμενους γιατρούς που παραμένουν απλήρωτοι εδώ και ένα χρόνο. Για την απαράδεκτη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, την πρώτη και κύρια ευθύνη φέρει η κυβέρνηση, που αρνείται να χρηματοδοτήσει επαρκώς το Ταμείο, ώστε να εξοφληθούν οι φαρμακοποιοί και οι γιατροί.

Οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο, που έχουν χρυσοπληρώσει για τις υπηρεσίες αυτές, δεν έχουν απολύτως καμία ευθύνη για την κατάσταση στον ΟΠΑΔ. Είναι επιτακτική ανάγκη, μπροστά στις αρνητικές εξελίξεις που προδιαγράφονται για τους εργαζόμενους και τους ελευθεροεπαγγελματίες γιατρούς και φαρμακοποιούς, να σφυρηλατηθεί μέτωπο κοινής δράσης ενάντια στην πολιτική και τα συμφέροντα που εμπορευματοποιούν την Υγεία και ληστεύουν το Ταμείο των Δημοσίων Υπαλλήλων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ