Τρίτη 25 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΥΓΕΙΑ
Προωθούνται τα θεραπευτικά και διαγνωστικά πρωτόκολλα

Οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης για τον παραπέρα περιορισμό των υγειονομικών υπηρεσιών και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, που θα σημάνει ακόμα μεγαλύτερα χαράτσια για τις λαϊκές οικογένειες, με την ταυτόχρονη υπόκλιση στις βασικές αξιώσεις της φαρμακοβιομηχανίας, ξεδιπλώθηκαν χτες σε συνέδριο του «Εκόνομιστ» που έγινε στην Αθήνα με τίτλο «Ερευνα και καινοτομία στη φαρμακευτική βιομηχανία».

Από το βήμα του συνεδρίου ο υπουργός Υγείας επανέλαβε τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για τις «θεραπευτικές ομάδες φαρμάκων με μέριμνα του ΕΟΦ (Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων) στις οποίες κατατάσσονται όλα τα φάρμακα, πρωτότυπα και επώνυμα γενόσημα, που έχουν άδεια κυκλοφορίας στην ελληνική αγορά». «Το μέτρο αυτό, σε συνδυασμό με την κατάρτιση των διαγνωστικών - θεραπευτικών πρωτοκόλλων του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας, θα αποτρέψει τη συνταγογράφηση φαρμάκων για άσχετες ασθένειες και θα εξοικονομήσει περί τα 100 εκατομμύρια ευρώ», υποστήριξε ο Δ. Αβραμόπουλος.

Επιχειρώντας να απαλύνει τις εντυπώσεις που προκαλούν αυτοί οι σχεδιασμοί, ο υπουργός ανακοίνωσε τη χορήγηση από τα ιδιωτικά φαρμακεία 90 φαρμακευτικών σκευασμάτων υψηλού κόστους, όχι στη λιανική τιμή, αλλά στη νοσοκομειακή τιμή (που είναι χαμηλότερη). Επανέλαβε ότι με το νέο σύστημα προμηθειών θα εξοικονομηθούν 500 εκατ. ευρώ, και ότι έχει επιτευχθεί μεταξύ άλλων συμφωνία με τους προμηθευτές - που μέχρι χτες απειλούσαν με διακοπή της τροφοδοσίας των νοσοκομείων - ορθοπεδικού υλικού για μείωση των τιμών κατά 30%-40% το 2009. Απαντώντας σε ερωτήσεις των φαρμακοβιομηχάνων ο υπουργός είπε ότι η τιμολόγηση των φαρμάκων στο μέλλον θα γίνεται από το υπουργείο Υγείας.

Σε ρόλο υπερασπιστή των κερδών των φαρμακοβιομηχάνων εμφανίστηκε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Ντανιέλ Σπέκχαρντ, ο οποίος ανέφερε ότι ασκούνται πιέσεις στην ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να εξοφλούνται έγκαιρα οι επιχειρήσεις (κυρίως αμερικανικών συμφερόντων) που παρέχουν υγειονομικά υλικά και φάρμακα. Επίσης χαρακτήρισε παρανόηση το γεγονός ότι στην Ελλάδα οι τιμές των φαρμάκων «είναι καθορισμένες από το κράτος και βασίζονται στο μέσο όρο των σταθερών τιμών αυτών των φαρμάκων στην Ευρωπαϊκή Ενωση», τασσόμενος έμμεσα, δηλαδή, υπέρ της απελευθέρωσης των τιμών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ