ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Σεπτέμβρη 2003
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ του ΥΠΠΟ
Στο δρόμο του αγώνα

Από την πρόσφατη κινητοποίηση στην Ακρόπολη
Από την πρόσφατη κινητοποίηση στην Ακρόπολη
Με νέα 24ωρη απεργία και συγκέντρωση σήμερα στις 11 π.μ. έξω από το υπουργείο Πολιτισμού, συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι χιλιάδες έκτακτοι του υπουργείου, με κύριο αίτημα τη λήξη της εργασιακής τους ομηρίας με την κάλυψη των χιλιάδων κενών οργανικών θέσεων, μέσα από ενιαία διαδικασία προσλήψεων που θα διασφαλίζει την προϋπηρεσία τους και θα αναγνωρίζει την πολύχρονη προσφορά τους στην κάλυψη των πάγιων και διαρκών αναγκών του ΥΠΠΟ.

Παράλληλα, οι συμβασιούχοι αντιδρούν στις προεκλογικού τύπου προσλήψεις που προωθεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου μέσω σαθρών και απαράδεκτων κριτηρίων και διαδικασιών, που αφορούν μικρό μέρος των αναγκών του υπουργείου και απαξιώνουν ουσιαστικά την προϋπηρεσία και τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα τους.

Να σημειωθεί, ότι η προχτεσινή απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών υπέρ της προσφυγής συμβασιούχων του ΥΠΠΟ σχετικά με την εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας για την «εργασία ορισμένου χρόνου» σε τίποτα δεν αλλάζει το αγωνιστικό τους πρόγραμμα. Αντίθετα, ο αγώνας προβάλλει ως η μοναδική διέξοδος ακόμη περισσότερο, αφού οι προσφυγές (οι οποίες είναι πολλές), όχι μόνο είναι αμφίβολες ως προς το αποτέλεσμά τους, αλλά και η ίδια η κοινοτική οδηγία δε δεσμεύει κράτη - μέλη και εργοδότες για την εφαρμογή της. Η οποία και πάλι αφήνει πολλά «παράθυρα» για «ερμηνείες».

Ιστορία, επιστήμες, τέχνες

Το Μορφωτικό Ιδρυμα Εθνικής Τραπέζης, ενόψει της έναρξης της χειμερινής εκδοτικής περιόδου, παρουσίασε χτες τα ήδη τυπωμένα βιβλία του σημαντικότατου εκδοτικού του προγράμματος, προαναγγέλλοντας και τα άλλα έντεκα υπό έκδοση βιβλία, που θα κυκλοφορήσουν μετά το νέο έτος. Πρόκειται για βιβλία που ανταποκρίνονται στο εκδοτικό όραμα του αξέχαστου «θεμελιωτή» των εκδόσεων του ΜΙΕΤ, Εμμανουήλ Χ. Κάσδαγλη, βιβλία προς όφελος των επιστημών, των Γραμμάτων και Τεχνών. Βιβλία, που κατά τα εμπορευματικά εκδοτικά κριτήρια, ίσως θεωρούνται ασύμφορα. Ο εκδοτικός χειμώνας του ΜΙΕΤ, λοιπόν, άρχισε με την κυκλοφορία των εξής βιβλίων:

Georges Lefevre «Η Γαλλική Επανάσταση» (909 σελ., μετάφραση Σπύρος Μαρκέτος, επιμέλεια Μαρία Στεφανοπούλου). Πρόκειται για μνημειώδες ιστορικό έργο, βασικό «εργαλείο» των μελετητών της ιστορίας της Γαλλικής Επανάστασης, το οποίο πρωτοκυκλοφόρησε το 1930. Ο Λεφέβρ συνεχίζοντας τη μαρξιστική ιστοριογραφική παράδοση των Ζαν Ζορές και Αλμπέρ Ματιέ, και μελετώντας τις εξελίξεις μέχρι το 1799, θεωρεί ότι ενώ η Γαλλική Επανάσταση ήταν «προείκασμα της κοινωνικής δημοκρατίας», τελικά στην εξουσία, αντί του λαού, έφερε την αστική τάξη και την αντιδραστική της πολιτική.

Rischard Seaford «Ανταπόδοση και Τελετουργία (Ο Ομηρος και η τραγωδία στην αναπτυσσόμενη πόλη - κράτος)» (683 σελ., μετάφραση Βάιος Λιάπης). Πρωτότυπη, εμβριθής, αλλά και συναρπαστική ως ανάγνωσμα, μελέτη βασικών αρχαιολογικών κειμένων, σε συνδυασμό με θέματα της ανθρωπολογίας και κοινωνικοπολιτικής ιστορίας. Ο μελετητής θεωρεί τον Ομηρο λόγο - πνευματικό «προϊόν» της αναπτυσσόμενης πόλης - κράτους, παράλληλο νομοθετικών, νομισματικών, θεσμικών και άλλων εξελίξεων.

«Εννοιες της Μοντέρνας Τέχνης: Από το Φωβισμό στον Μοντερνισμό». (Συλλογικό έργο, 465 σελ., επιμέλεια Νίκος Στάγκος, μετάφραση Ανδρέας Παππάς). Ο τόμος περιέχει δοκίμια διακεκριμένων συγγραφέων - μελετητών της Τέχνης και των αισθητικών κινημάτων από το 1900 μέχρι τις μέρες μας.

Ολγα Αυγουστίνου «Ιδανικά Ταξίδια: Η Ελλάδα στη γαλλική ταξιδιωτική λογοτεχνία (1550-1821)». (480 σελ., επιμέλεια Παναγιώτης Σουλτάνης). Μελέτη για τη «μαγική» παρουσία της Ελλάδας στα Γαλλικά Γράμματα (ποίηση, πεζογραφία, ταξιδιωτικά).

«Εισαγωγή στη Γνωσιοεπιστήμη» (συλλογικό έργο, 789 σελ., μετάφραση Γιώργος Μαραγκός, επιμέλεια Ειρήνη Φρέρη). Η Γνωσιοεπιστήμη είναι ένα νέο, συναρπαστικό και διεπιστημονικό πεδίο, «γέννημα» της ανάγκης ερευνητών διαφόρων επιστημών (λ.χ. Ψυχολογία, Γλωσσολογία, Φιλοσοφία, Νευρολογία), οι οποίοι θέτουν τα ίδια ερωτήματα για την ανθρώπινη φύση, διάνοια και λειτουργία.

Μαρίνα - Χριστίνα Χατζηιωάννου «Οικογενειακή στρατηγική και εμπορικός ανταγωνισμός: Ο οίκος Γερούση τον 19ο αιώνα» (324 σελ.). Μελέτη γύρω από την οικογενειακή εμπορική επιχείρηση, τον οίκο Γερούση, που έδρασε στο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου.

Μεταξύ των έντεκα προσεχών εκδόσεων περιλαμβάνονται τα παρακάτω βιβλία: Φλοράνς Ντυπόν «Η αυτοκρατορία του ηθοποιού. Το θέατρο στην αρχαία Ρώμη», Ντ. Μπόρντγουελ - Κ. Τόμσον «Η τέχνη του κινηματογράφου», Αντρέας Γιακουμάτος «Στοιχεία για τη νεότερη ελληνική αρχιτεκτονική. Πάτροκλος Καραντινός 1903 -1976», Ε. Χ. Κάσδαγλη «Σκαλαθύρματα» (δοκίμια για την τυπογραφία, χαρακτική, ζωγραφική).

Πανόραμα ανεξάρτητων ταινιών

Προ των πυλών βρίσκεται το 5ο Διεθνές Πανόραμα Ανεξάρτητων Δημιουργών Φιλμ και Βίντεο, καθώς ξεκινάει στις 27 του Σεπτέμβρη και διαρκεί μέχρι τις 4 του Οκτώβρη, με 158 ταινίες, από 30 χώρες, με 42 Ελληνες σκηνοθέτες, 8 ημέρες προβολής συνολικά, 10ωρες προβολές καθημερινά, 14 ταινίες μεγάλου μήκους, 74 μικρού μήκους, 37 ντοκιμαντέρ, 10 ταινίες animation και 21 πειραματικές ταινίες. Πιστή στο ραντεβού της, αλλά και στην έβδομη τέχνη, η Λέσχη Κινηματογράφου του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης έφτασε αισίως στον πέμπτο χρόνο λειτουργίας του θεσμού, που πλέον έχει εδραιωθεί στις συνειδήσεις κοινού και δημιουργών.

Εντυπωσιακή, η συμμετοχή των σκηνοθετών, αλλά και θερμή η ανταπόκριση του κινηματογραφόφιλου κοινού. Τηρώντας τις προϋποθέσεις ενός ανεξάρτητου φεστιβάλ επιμένουν στην απουσία προκριματικής επιτροπής, γιατί θέλουν το «Πανόραμα» να αποτελεί βήμα ελεύθερης έκφρασης κάθε σκηνοθέτη, χωρίς λογοκρισία και έλεγχο. Αλλωστε, το κοινό είναι αυτό που κρίνει μια ταινία, που την επιδοκιμάζει ή την αποδοκιμάζει.

Χώρες που συμμετέχουν: Αλβανία, Αργεντινή, Αυστραλία, Αυστρία, Βέλγιο, Βοσνία, Βραζιλία, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Ελβετία, Εσθονία, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Ινδία, Ισπανία, Ισραήλ, Ιταλία, Ιράν, Καναδά, Κύπρος, Ολλανδία, Πορτογαλία, Σλοβενία, Ταϊβάν, Λουξεμβούργο, Τουρκία, Γκάνα και Φινλανδία. Παράλληλα, υπάρχουν συμπαραγωγές ταινιών από τις ΗΠΑ - Παλαιστίνη, τις ΗΠΑ - Ν. Κορέα.

Οσον αφορά τις παράλληλες εκδηλώσεις, φέτος «παντρεύονται» και συνυπάρχουν δύο γενιές σκηνοθετών. Ενα αφιέρωμα στον κινηματογραφιστή της Θεσσαλονίκης Νίκο Μπιλιλή, με δυο ντοκιμαντέρ του, ένα αφιέρωμα στους «μεγάλους του μικρού» με ταινίες μικρού μήκους των Λουίς Μπουνιουέλ, Ζακ Λικ Γκοντάρ, Αλέν Ρενέ, ενώ η νέα γενιά θα εκπροσωπηθεί από σπουδαστές με τις πρώτες τους σκηνοθετικές απόπειρες.

Οσον αφορά στην κριτική επιτροπή, είναι πολυσυλλεκτική και αποτελείται από σκηνοθέτες, διαφημιστές, άτομα διαφόρων ηλικιών και επαγγελμάτων που τους ενώνει η αγάπη και το πάθος για τον κινηματογράφο.

Εκθεση βιβλίου και... διεύρυνση

Τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα «γιορτάσει» (!) η φετινή Διεθνής Εκθεση Βιβλίου της Μαδρίτης «LIBER 2003», που θα διεξαχθεί από 1-4/10 στο εκθεσιακό κέντρο Juan Carlos I της ισπανικής πρωτεύουσας. Υποτάσσοντας έτσι εξόφθαλμα το βιβλίο στις προπαγανδιστικές ανάγκες της ΕΕ, τα μονοπώλια της οποίας ετοιμάζονται για το οικονομικό και πολιτισμικό «πλιάτσικο» των 10 νέων κρατών - μελών.

Παρ' όλα αυτά, η ελληνική συμμετοχή με κρατικούς και συνδικαλιστικούς φορείς του βιβλίου (Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκδοτών Βιβλιοχαρτοπωλών, Ευρωπαϊκό Κέντρο Μετάφρασης Λογοτεχνίας και Επιστημών του Ανθρώπου, Εταιρεία Συγγραφέων) είναι δεδομένη και μάλιστα αναβαθμίζεται. Το ελληνικό περίπτερο θα καλύπτει χώρο 100 τ.μ., ενώ προγραμματίζονται παρουσιάσεις βιβλίων και λογοτεχνών. Επιπλέον, θα ανακοινωθεί επίσημα η συμμετοχή της Ελλάδας ως τιμώμενης χώρας στη «LIBER 2005», καθώς και ένα πρόγραμμα συνεργασίας με τους Ισπανούς εκδότες και με το υπουργείο Πολιτισμού της Ισπανίας για την αμοιβαία προβολή Ελλήνων και Ισπανών συγγραφέων.

Φυσικά, η πολιτιστική συνεργασία είναι τουλάχιστον θεμιτή, το θέμα όμως είναι ότι ουδέποτε ο πολιτισμός ήταν «απολίτικος», πολύ περισσότερο όταν χρησιμοποιείται σαν «φόντο» για βασικές αντιδραστικές επιλογές της ΕΕ.

ΣΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ - ΜΟΥΣΕΙΟ Υδρας, στις 27/9 (8.30μμ), θα παρουσιαστεί γιορταστικά το εξαιρετικό ιστορικό έργο «Ανδρέας Μιαούλης (1769-1853) Από την υπόδουλη ως την ελεύθερη Ελλάδα», το οποίο έγραψαν η Κωνσταντίνα Αδαμοπούλου - Παύλου και η Αννίτα Ν. Πρασσά. Την εκδήλωση οργανώνουν το ίδρυμα «Αικατερίνη Λασκαρίδη» και οι εκδόσεις «Εστία». Θα μιλήσουν η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών Μαρία Ευθυμίου και ο κριτικός λογοτεχνίας Αλέξης Ζήρας. Κείμενα θα διαβάσει η Κατερίνα Διδασκάλου. Νησιώτικους σκοπούς του συνθέτη Γιάννη Κωνσταντινίδη θα ερμηνεύσει στο πιάνο η Τζένια Μανουσάκη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ