ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 27 Σεπτέμβρη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«ΝΕΑΝΙΚΟ ΠΛΑΝΟ» ΣΤΟ «ΦΙΛΙΠ»
Κινηματογραφική «όαση» για μικρούς και μεγάλους

Ο Δημήτρης Σπύρου
Ο Δημήτρης Σπύρου
Ακόμη μία κινηματογραφική «ανάσα» για μικρούς και μεγάλους ετοιμάζει για το χειμώνα το «Νεανικό Πλάνο», στον κινηματογράφο «Φιλίπ». Φέτος θα προβληθούν 11 ταινίες βραβευμένες σε δεκάδες νεανικά φεστιβάλ. Ταινίες «αριστουργηματικές» όπως τις χαρακτηρίζει ο υπεύθυνος του «Νεανικού Πλάνου» και σκηνοθέτης Δημήτρης Σπύρου.

Οι δυο μάλιστα από αυτές «μπορεί ν' αποτελέσουν την έκπληξη της χρονιάς». Πρόκειται για τη φινλανδική «Christmas Story» («Μια ιστορία για τον Αγιο Βασίλη» στην ελληνική διανομή) και την ταινία κινουμένων σχεδίων «Μια ιστορία για δυο κουνουπάκια» του «γερομάστορα» του κινηματογράφου για παιδιά και νέους, Γιάνικ Χάστρουπ, «ο οποίος σμίγει μετά από πολλά χρόνια με τον παλιό φίλο του Φλέμινγκ Κουίστ Μόλερ και εκείνο που καταφέρνουν είναι "πέραν πάσης περιγραφής"».

Οι υπόλοιπες ταινίες: «Ο Μότσαρτ στην Κίνα», Bernd Neuburger (Αυστρία). «Το άλογο της Γουίνκι», Mischa Kamp (Ολλανδία). «FIGHTER», Natasha Arthy (Δανία). «Αλματα», Petter Naes (Σουηδία). «Εσύ κι εγώ», Liwen Ma (Κίνα). «Μούσκιν», Yasmin Ahmad (Μαλαισία). «Μίνους», Vincent Bal (Ολλανδία). «Είσαι ελεύθερος», Mohammad Ali Talebi (Ιράν). «Το σκασιαρχείο», Jean-Paul Le Chanois (Γαλλία).

Το «Νεανικό Πλάνο» περνά και στην κινηματογραφική παραγωγή (θυμίζουμε ότι διοργανώνει το πολύ σημαντικό Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους) με αρχή το «Ενα παιδί μετράει τ' άστρα», από το ομώνυμο μυθιστόρημα του Μενέλαου Λουντέμη, με σενάριο - σκηνοθεσία Δ. Σπύρου, σε διεθνή συμπαραγωγή. Η πρόταση υποβλήθηκε στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου για τις κρίσεις του Οκτώβρη, ενώ έχει εξασφαλιστεί το 20% της παραγωγής από τον Καναδά και το 10% από τη Βουλγαρία. Διευθυντής φωτογραφίας θα είναι ο Γιώργος Αρβανίτης.

Πλατεία «Θανάση Βέγγου»

Μεγάλη τιμητική εκδήλωση για το σπουδαίο ηθοποιό και σκηνοθέτη, κάτοικο του Φαλήρου, Θανάση Βέγγο διοργανώνει το Γ' Δημοτικό Διαμέρισμα Δήμου Πειραιά, στις 6 Οκτώβρη (7.30 μ.μ.) στη ΔΕΗ (Κεντρικό Ατμοηλεκτρικό Σταθμό) Ν. Φαλήρου, εκεί που γυρίστηκε η πολυβραβευμένη ταινία του Θανάση Βέγγου «Τι έκανες στον πόλεμο Θανάση;».

Ο δήμαρχος Πειραιά, Παναγιώτης Φασούλας, τιμώντας τον καλλιτέχνη θα ανακοινώσει και τη μετονομασία πλατείας, ως πλατεία «Θανάση Βέγγου».

Στην εκδήλωση, σε μια από τις σπάνιες εμφανίσεις του, θα μιλήσει ο τιμώμενος ηθοποιός, καθώς και - μεταξύ άλλων - οι σκηνοθέτες Νίκος Κούνδουρος και Ντίνος Κατσουρίδης. Με παρουσιαστή τον ηθοποιό Σπύρο Παπαδόπουλο, στην εκδήλωση θα προβληθεί απόσπασμα του ντοκιμαντέρ του Γιάννη Σολδάτου για τη ζωή και το έργο του Θ. Βέγγου, «Ενας άνθρωπος παντός καιρού».

Στο μουσικό πρόγραμμα, σε επιμέλεια του μαέστρου Φαίδωνα Λιονουδάκη, συμμετέχουν μεταξύ άλλων οι: Μανώλης Μητσιάς, Γιάννης Μπέζος, Τάκης Δημητράτος, Ελένη Ανουσάκη, Ευαγγελία Μουμούρη.


ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

-- «Σύγχρονη Εποχή»: Γιάννης Παπαοικονόμου «Η Ζώνη» (μυθιστόρημα με θέμα την ερήμωση ενός χωριού στη μεταπολεμική Κρήτη, που χάνει τις κοινωνικές αξίες και παραδόσεις του). Δόμνα Κατσαμάκη «Το βάθος της καρδιάς» (κοινωνικό μυθιστόρημα, για τους γάμους, τους πλούσιους, χωρίς αληθινή αγάπη).

-- «Ελληνικά Γράμματα»: Βασίλης Βασιλικός «Γλαύκος Θρασάκης» (μυθιστορηματική βιογραφία του Γλαύκου Θρασάκη - λογοτεχνικό ψευδώνυμο του Λάζαρου Λαζαρίδη, ο οποίος έζησε αυτοεξόριστος σε Βέλγιο, Ιταλία, Γερμανία και Αμερική και πέθανε το 1978. Ο Β. Βασιλικός από τη δεκαετία του 1970 συγκέντρωσε και μελέτησε το δημοσιευμένο και ανέκδοτο έργο του Γλαύκου Θρασάκη. Το παρόν βιβλίο («βιο-μυθιστόρημα, αυτο-μυθιστόρημα ή αντι-βιογραφία») αποτελεί αναθεωρημένη επεξεργασία των παλιότερων βιβλίων του περί του Θρασάκη: «20:20», «Η κάθοδος», «Γ. Θ.: "Μυθιστόρημα"», «Γ. Θ.: "Η επιστροφή"», «Γ. Θ.: "Μπερλίνερ Ανσάμπλε"»).

-- Ακαδημία Αθηνών «Ενέργεια και Περιβάλλον» (Πρακτικά ημερίδας του ιδρύματος, τον περασμένο Απρίλη, προλογισμένα από τον πρόεδρο, Κωνσταντίνο Δρακάτο).

-- «Σάκκουλας»: Χριστίνα Ταρνανίδου «Η οργανωμένη αγορά (Κοινοτικό Δίκαιο και εθνική εναρμόνιση)» (μελέτη για την οργάνωση της αγοράς βάσει της Οδηγίας 93/22/ΕΟΚ για τις επενδυτικές υπηρεσίες, που αφορά και στο ελληνικό Χρηματιστήριο). Αχιλλέα Δ. Μπεχλιβάνη «Το καθήκον της προσυμβατικής αναγγελίας στο Ασφαλιστικό Δίκαιο» (ανάλυση του Ασφαλιστικού και Αστικού Δικαίου). Ιωάννη Συμεωνίδη «Η διοικητική απέλαση» (κριτική επισκόπηση του ν.1975/1991 και του πολυεπίπεδου θεσμικού πλαισίου - συνταγματικού, διεθνούς, ευρωενωσιακού - των ν. 3386/2005 και 2910/2001, με τους οποίους χαρακτηρίζονται ανεπιθύμητοι οι μετανάστες και απελαύνονται). Μανιάτης Γεώργιος - Μήτρου Λίλιαν «Η προστασία των γενετικών δεδομένων» (οι εισηγήσεις των δύο καθηγητών σε ημερίδα που πραγματοποίησαν η Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής και η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Σε παράρτημα περιέχονται σημαντικά διεθνή και ευρωπαϊκά σχετικά κείμενα). Κοσμά Καραδημητρίου «Η ηλεκτρονική υπογραφή ως μέσο ασφαλείας των συναλλαγών στο ηλεκτρονικό εμπόριο» (μελέτη - ανάλυση της τεχνολογίας της ηλεκτρονικής υπογραφής, της σχετικής ελληνικής νομοθεσίας και της Οδηγίας 1999/93). Καλλιόπη Μήτκα «Εγγραφα στη διεθνή χερσαία μεταφορά εμπορευμάτων» (μονογραφία για τα έγγραφα που εκδίδονται βάσει των διεθνών συμβάσεων CMR και CIM για την οδική και σιδηροδρομική μεταφορά εμπορευμάτων).

-- «Α. Α. Λιβάνης»: Γιώργος Δουατζής «Μη φεύγετε, κύριε Ευχέτη» (αισθαντικό, σύνθετο θεματολογικά και μορφολογικά, υπόκρυφα αυτοβιογραφικό, εξομολογητικό μυθιστόρημα του γνωστού δημοσιογράφου, με θέμα τη σχέση δημοσιογραφίας και λογοτεχνίας).

-- «ΑΩ» (Αθανασία Μιχάλη 19, Καλύβια Αττικής, 22990-48532): Αρκάντι και Μπορίς Στρουγκάτσκι «Πικνίκ δίπλα στο δρόμο (Στάλκερ)» (μετάφραση Μανώλης Ασημιάδης. Πρόκειται για το μυθιστόρημα που ενέπνευσε την ταινία του Αντρέι Ταρκόφσκι «Στάλκερ»).

-- «Οδός Πανός» (περιοδικό λογοτεχνίας, τεύχος 141, με εκτενές αφιέρωμα στον ποιητή Μίλτο Σαχτούρη).

-- «Ιωλκός»: Τιμ Νιούαρκ «Μαφία και Β' Παγκόσμιος Πόλεμος (Η συμπαιγνία των Συμμάχων με το οργανωμένο έγκλημα 1941-1945)» (μετάφραση Ελευθερία Τσίτσα, ιστορική μελέτη). Γκόντφρι Χάντισον «Ο Ξενοφών και η τέχνη της διοίκησης (Πολεμική τακτική και στρατηγική -- 411-362 π.Χ.)» (μετάφραση Παντελής Μούταλας, ιστορική μελέτη). Τάσος Δ. Καραγιάννης «Το δόρυ της θεάς Αφαίας (Περσικοί Πόλεμοι)» (ιστορικό μυθιστόρημα). Χρήστος Θ. Παπαδημητρίου «Το τέλος του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ (Απόδραση από τη ναζιστική Γερμανία)» (ιστορικό μυθιστόρημα). Σωτήρης Ιορδάνου «Αγάπης γεννήματα» (ποίηση).

-- «Αγκυρα»: Τζόις Κάρολ Οουτς «Sexy» (μετάφραση Κώστας Κοντολέων, μυθιστόρημα). Βασίλης Κυριλλίδης «Ιστορίες της άλλης μέρας» (διηγήματα). Νέλλη Ζάχαρη «Γέλα καλύτερα» (χιουμοριστικές ιστορίες). Ελένη Γκίκα «Υγρός χρόνος» (μυθιστόρημα).

-- «Μανδραγόρας»: Λάμπρος Σπυριούνης «Πολύτροπον» (ποιητική συλλογή) και «Μινιατούρες, α'» (όμορφα τρίστιχα χαϊκού).

-- «Βιβλιοφιλία»: Τάκης Δ. Ψαράκης «Η μπαλάντα των παιδιών της πλατείας Βάθη» (συλλεκτική έκδοση μιας εξαιρετικά τρυφερής για τα παιδιά συλλογής έμμετρων ποιημάτων του παλαίμαχου δημοσιογράφου και συγγραφέα).

-- «Σ. Ι. Ζαχαρόπουλος»: Γιώργος Παναγουλόπουλος «Απόκρυφη διαθήκη» (Ποιήματα).

-- «Παρασκήνιο» (Σόλωνος 76 Αθήνα, 210.3648.170): Δημήτρης Λάμπος «Η ιστορία ενός μισανθρώπου» (ποιητική συλλογή).

-- «Ορφέας» (Λεωφ. Συγγρού 224, 210.9531.300): Ανε Χολτ «Αυτό που μου ανήκει» (μετάφραση Γιώργος - Ικαρος Μπαμπασάκης, Χρήστος - Ηρακλής Τσατσούλης. Αστυνομικό μυθιστόρημα).

-- «Επικαιρότητα»: Κωνσταντίνος Μουλαγιάννης «Ατοπία» (ποιήματα).

-- «Αρχιπέλαγος: «Παρέμβαση στην κρίση (Επείγοντα ψυχολογικά προβλήματα» (συλλογικό έργο, επιμέλεια Ορέστη Γιωτάκου).

-- «Κονιδάρης»: Κωνσταντίνου Μουλαγιάννη Μονόλογοι» (ποιήματα).

-- «Σαββάλας»: Ινστιτούτο VPRC «Η κοινή γνώμη στην Ελλάδα. 2007 (βουλευτικές εκλογές, κομματικό σύστημα, πολιτική κουλτούρα, Αριστερά - Δεξιά σήμερα)» (επιμέλεια Χριστόφορος Βερναρδάκης).

-- «Ιαμβος» (περιοδικό πολιτισμού, τεύχος 19, με αφιέρωμα στο ρεμπέτικο).

Τιτσιάνο... «αυτοκίνητος»

Μεταξύ των αριστουργημάτων της έκθεσης «Από τον Τιτσιάνο στον Πιέτρο ντα Κορτόνα: το Ιερό - ο Μύθος - η Ποίηση», στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, ο «χορηγός» «έχωσε» και... το καινούριο μοντέλο αυτοκινητοβιομηχανίας «που κοσμεί τον προαύλιο χώρο του μουσείου», όπως αναφέρει, χωρίς καμία σεμνότητα, στην ανακοίνωσή του!

Δεν είναι, βέβαια, ούτε η τελευταία φορά που το κεφάλαιο αποδεικνύει, στην πράξη, πώς ακριβώς εννοεί τη «στήριξη» του πολιτισμού. Αλλωστε, η «χορηγία» έχει θεσμοθετηθεί και απολαμβάνει, πλέον, πολλών προνομίων. Κι αν ούτε οι ζωγράφοι της Αναγέννησης δεν τη «γλιτώνουν» από την εμπορευματοποίηση, φανταστείτε τι μέλλεται στους σύγχρονους εικαστικούς...

«Οκτώβριος 1940. Η επίθεση εναντίον της Ελλάδας (Οπως την είδαν οι Ιταλοί)». Ετσι τιτλοφορείται το συλλογικό έργο Ιταλών ιστοριογράφων για την απρόκλητη επίθεση της φασιστικής Ιταλίας κατά της Ελλάδας, που θα παρουσιάσουν (2/10, 7 μ.μ., στη «Στοά του Βιβλίου») οι εκδόσεις Δημήτρη Παπαδήμα (μετάφραση Ελένης Τουλούπη). Αγωνιστής της ΕΑΜικής Αντίστασης ο εκδότης, σκόπιμα κυκλοφόρησε αυτό το βιβλίο για να πληροφορηθούν οι Ελληνες τη συγκεκριμένη συγγραφική προσπάθεια «αθώωσης» του ιταλικού φασισμού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ