ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 28 Φλεβάρη 2004
Σελ. /48
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Χαμηλή... ένταση

Ισραηλινοί στρατιώτες σε δράση...

Associated Press

Ισραηλινοί στρατιώτες σε δράση...
ΡΑΜΑΛΑ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--

Συγκρούσεις σημειώθηκαν χτες νωρίς το απόγευμα, ανάμεσα σε Παλαιστίνιους και σε Ισραηλινούς αστυνομικούς στο χώρο που οι εβραίοι ονομάζουν Ορος του Ναού, και οι μουσουλμάνοι Χάραμ αλ Σαρίφ. Μόλις είχε ολοκληρωθεί η καθιερωμένη προσευχή της Παρασκευής, την οποία παρακολούθησαν χιλιάδες πιστοί, όταν ορισμένες ομάδες από αυτούς ξέφυγαν από το πλήθος και άρχισαν να πετροβολούν τους αστυνομικούς που βρίσκονταν ακροβολισμένοι σε κάποια απόσταση. Ακολούθησαν συγκρούσεις και η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα και κροτίδες για να διαλύσει το πλήθος. Δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί, ούτε διευκρινίστηκε αν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη αιτία που έδωσε αφορμή για τα επεισόδια.

Λίγη ώρα νωρίτερα, έξω από τον εποικισμό Κφαρ Νταρόμ, στη Λωρίδα της Γάζας, ένας καμικάζι αυτοκτονίας ανατινάχτηκε πριν πλησιάσει καλά στο φράχτη. Εκτός από τον ίδιο, δεν υπάρχουν άλλα θύματα, ενώ δεν έγινε γνωστό ποια οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη της απόπειρας.

Στο μεταξύ χτες, ισραηλινές πηγές, που δεν κατονομάζονται, διέρρευσαν στον Τύπο ότι η ισραηλινή ηγεσία ζήτησε από την Αίγυπτο να αναλάβει τον έλεγχο ενός μικρού μέρους της Λωρίδας της Γάζας, κοντά στα σύνορά της, μετά από μια ενδεχόμενη ισραηλινή αποχώρηση, έτσι ώστε να μην εισέρχονται όπλα στο παλαιστινιακό έδαφος και να μην αφεθεί εντελώς ελεύθερο το περιθώριο για ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της «Χαμάς». Η αιγυπτιακή ηγεσία δε σχολίασε τις πληροφορίες αυτές.

Ενταση εντός «Φατάχ»

Σε τεταμένη ατμόσφαιρα ολοκληρώθηκε χτες στη Ραμάλα η τριήμερη σύνοδος τής «Φατάχ», της οργάνωσης του Γιάσερ Αραφάτ, καθώς τα νεότερα στελέχη της οργάνωσης πιέζουν για διεξαγωγή συνεδρίου και ανάδειξη νέου Συμβουλίου και νέας Εκτελεστικής Επιτροπής του κινήματος. Οι νεότεροι κατηγορούν τον Αραφάτ ότι επιμένει να αγνοεί τα στελέχη του κινήματος που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στα παλαιστινιακά εδάφη, αφού η πλειοψηφία του 126μελούς Συμβουλίου αποτελείται από Παλαιστινίους που ήταν στο εξωτερικό.

Ο Παλαιστίνιος ηγέτης δεσμεύτηκε για διεξαγωγή συνεδρίου μέσα σε ένα χρόνο, το αργότερο. Το τελευταίο συνέδριο της «Φατάχ» έγινε το 1989. Εκτός, όμως, από το συγκεκριμένο θέμα, ένταση δημιουργήθηκε και ανάμεσα στον Γιάσερ Αραφάτ και στον Νάσερ Γιουσέφ, πρώην στενό συνεργάτη του και υπεύθυνο ασφαλείας. Οι δύο άνδρες είχαν έρθει σε ανοιχτή ρήξη, πριν από μερικούς μήνες, για το θέμα της δομής, της ηγεσίας και του χειρισμού των παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας. Το ίδιο ακριβώς θέμα προκάλεσε και τη χτεσινή «έκρηξη».


ΑΪΤΗ
Βυθίζεται στο χάος και τη βία

Εικόνες χάους...

Associated Press

Εικόνες χάους...
ΠΑΡΙΣΙ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΠΟΡΤ-Ο-ΠΡΕΝΣ.--

Οδοφράγματα από καμένα λάστιχα. Κάτοικοι απελπισμένοι με ένα χαρτόκουτο ή κάποια τσάντα να τρέχουν πανικόβλητοι. Φορτηγά με οπλισμένους γυρνούν στους δρόμους της Αϊτινής πρωτεύουσας και σκορπούν το θάνατο. Πτώματα στους δρόμους. «Ενοπλες ομάδες της αντιπολίτευσης» άνοιξαν φυλακή στα περίχωρα του Πορτ-ο-Πρενς και άρχισαν να απελευθερώνουν κρατουμένους. Η Αϊτή βυθίζεται στο απόλυτο χάος και την ανείπωτη βία που προκαλεί η εξαθλίωση συνυφασμένη με τον χρόνιο πόνο της αδικίας...

Μια ακόμη σύγκρουση, ίσως η πιο αιματηρή των τελευταίων χρόνων ή δεκαετιών είναι καθ' οδόν. Το Πορτ-ο-Πρενς, αυτή η πόλη των 2.5 εκατομμυρίων κατοίκων ετοιμάζεται για την τελική αναμέτρηση μεταξύ των συμμοριών, των ομάδων που στηρίζουν τον Πρόεδρο Αριστίντ και όσων τον αντιμάχονται.

Η κατάσταση έδωσε, για άλλη μια φορά, την ευκαιρία στη Γαλλία, που αναθυμούμενη το «ένδοξο αποικιακό της παρελθόν» να παρέμβει: Καλεί τον Αριστίντ να παραιτηθεί πάραυτα, αλλά και τους Αϊτινούς «να εγκαθιδρύσουν μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας», χωρίς τον πρόεδρο Ζαν-Μπερτράν Αριστίντ, διά στόματος του εκπροσώπου του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών Ερβέ Λαντσού μετά το πέρας της συνάντησης του Γάλλου ΥΠΕΞ Ντομινίκ ντε Βιλπέν και του Αϊτινού ομολόγου του Ζοζέφ Φιλίπ Αντόνιο.

Αλλαγή πλεύσης των ΗΠΑ

Εν τω μεταξύ, οι Ηνωμένες Πολιτείες που μέχρι πρότινος στήριζαν εμμέσως τον Αριστίντ, βλέποντας ότι η Γαλλία έχει δυναμικά μπει στο παιχνίδι της εξουσίας της οποίας πλέον δεν είναι σε θέση να ελέγξει ο Αριστίντ τον κάλεσαν να επανεξετάσει το ενδεχόμενο εθελούσιας απομάκρυνσής του.

Συγκεκριμένα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών κάλεσε τον Αϊτινό Πρόεδρο να «εξετάσει» εάν μπορεί να κυβερνήσει αποτελεσματικά τη χώρα. «Νομίζω ότι το εάν είναι σε θέση να συνεχίσει αποτελεσματικά να ασκεί τα καθήκοντα του προέδρου είναι κάτι που πρέπει να το εξετάσει. Ελπίζω ότι θα το εξετάσει προσεκτικά, λαμβάνοντας υπόψη τα συμφέροντα του αϊτινού λαού», δήλωσε ο Κόλιν Πάουελ.

Το ενδεχόμενο αυτό, πάντως, δε φαίνεται προς το παρόν να βρίσκεται στο μυαλό του Αριστίντ, ο οποίος, σε τηλεφωνική επικοινωνία με το CNN, δήλωσε αποφασισμένος να συνεχίσει τη θητεία του και ζήτησε διεθνή βοήθεια για την αποκατάσταση της τάξης στη χώρα του. Προβαίνοντας, μάλιστα, σε σχετικούς ...υπολογισμούς, υποστήριξε ότι μια διεθνής ειρηνευτική δύναμη 20 περίπου ανδρών θα ήταν αρκετή για «να στείλει ένα σαφές μήνυμα στους τρομοκράτες».

Τέλος, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών που συνεδρίασε εκτάκτως την Πέμπτη, κατέληξε στην απόφαση να εγκρίνει την αποστολή κυανόκρανων για την αποκατάσταση της τάξης στην Αϊτή, υπό την προϋπόθεση όμως ότι νωρίτερα η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση θα έχουν καταλήξει σε συμφωνία για τη διανομή της εξουσίας και τον τερματισμό της βίας.

Ανάλογη ήταν η τοποθέτηση και του Αμερικανού Προέδρου Τζορτζ Μπους, ο οποίος έκρινε πως η κλιμάκωση της σύγκρουσης στην Αϊτή απαιτεί την παρουσία μιας διεθνούς δύναμης ασφάλειας στην περιοχή, αφού όμως υπάρξει προηγουμένως μια πολιτική συμφωνία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ