Σάββατο 28 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Χαμηλή... ένταση

Ισραηλινοί στρατιώτες σε δράση...

Associated Press

Ισραηλινοί στρατιώτες σε δράση...
ΡΑΜΑΛΑ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--

Συγκρούσεις σημειώθηκαν χτες νωρίς το απόγευμα, ανάμεσα σε Παλαιστίνιους και σε Ισραηλινούς αστυνομικούς στο χώρο που οι εβραίοι ονομάζουν Ορος του Ναού, και οι μουσουλμάνοι Χάραμ αλ Σαρίφ. Μόλις είχε ολοκληρωθεί η καθιερωμένη προσευχή της Παρασκευής, την οποία παρακολούθησαν χιλιάδες πιστοί, όταν ορισμένες ομάδες από αυτούς ξέφυγαν από το πλήθος και άρχισαν να πετροβολούν τους αστυνομικούς που βρίσκονταν ακροβολισμένοι σε κάποια απόσταση. Ακολούθησαν συγκρούσεις και η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα και κροτίδες για να διαλύσει το πλήθος. Δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί, ούτε διευκρινίστηκε αν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη αιτία που έδωσε αφορμή για τα επεισόδια.

Λίγη ώρα νωρίτερα, έξω από τον εποικισμό Κφαρ Νταρόμ, στη Λωρίδα της Γάζας, ένας καμικάζι αυτοκτονίας ανατινάχτηκε πριν πλησιάσει καλά στο φράχτη. Εκτός από τον ίδιο, δεν υπάρχουν άλλα θύματα, ενώ δεν έγινε γνωστό ποια οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη της απόπειρας.

Στο μεταξύ χτες, ισραηλινές πηγές, που δεν κατονομάζονται, διέρρευσαν στον Τύπο ότι η ισραηλινή ηγεσία ζήτησε από την Αίγυπτο να αναλάβει τον έλεγχο ενός μικρού μέρους της Λωρίδας της Γάζας, κοντά στα σύνορά της, μετά από μια ενδεχόμενη ισραηλινή αποχώρηση, έτσι ώστε να μην εισέρχονται όπλα στο παλαιστινιακό έδαφος και να μην αφεθεί εντελώς ελεύθερο το περιθώριο για ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της «Χαμάς». Η αιγυπτιακή ηγεσία δε σχολίασε τις πληροφορίες αυτές.

Ενταση εντός «Φατάχ»

Σε τεταμένη ατμόσφαιρα ολοκληρώθηκε χτες στη Ραμάλα η τριήμερη σύνοδος τής «Φατάχ», της οργάνωσης του Γιάσερ Αραφάτ, καθώς τα νεότερα στελέχη της οργάνωσης πιέζουν για διεξαγωγή συνεδρίου και ανάδειξη νέου Συμβουλίου και νέας Εκτελεστικής Επιτροπής του κινήματος. Οι νεότεροι κατηγορούν τον Αραφάτ ότι επιμένει να αγνοεί τα στελέχη του κινήματος που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στα παλαιστινιακά εδάφη, αφού η πλειοψηφία του 126μελούς Συμβουλίου αποτελείται από Παλαιστινίους που ήταν στο εξωτερικό.

Ο Παλαιστίνιος ηγέτης δεσμεύτηκε για διεξαγωγή συνεδρίου μέσα σε ένα χρόνο, το αργότερο. Το τελευταίο συνέδριο της «Φατάχ» έγινε το 1989. Εκτός, όμως, από το συγκεκριμένο θέμα, ένταση δημιουργήθηκε και ανάμεσα στον Γιάσερ Αραφάτ και στον Νάσερ Γιουσέφ, πρώην στενό συνεργάτη του και υπεύθυνο ασφαλείας. Οι δύο άνδρες είχαν έρθει σε ανοιχτή ρήξη, πριν από μερικούς μήνες, για το θέμα της δομής, της ηγεσίας και του χειρισμού των παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας. Το ίδιο ακριβώς θέμα προκάλεσε και τη χτεσινή «έκρηξη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ