Σάββατο 28 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΟΗΕ - ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
Χιονοστιβάδα οι αποκαλύψεις για τις παρακολουθήσεις

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ - ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Μορφή χιονοστιβάδας λαμβάνουν οι αποκαλύψεις, αναφορικά με τις «υποκλοπές» και τις παρακολουθήσεις σχεδόν όλων των αξιωματούχων των Ηνωμένων Εθνών από την «αγγλοσαξονική μαφία». Κοριοί και στα τηλέφωνα του πρώην επιθεωρητή του ΟΗΕ για το οπλικό πρόγραμμα του Ιράκ, Ρίτσαρντ Μπάτλερ, και του πρώην επικεφαλής της ομάδας επιθεωρητών, Χανς Μπλιξ... Ενώ, σύμφωνα με τις πληροφορίες, τα απομαγνητοφωνημένα κείμενα των συνομιλιών των επιθεωρητών όπλων έφταναν προς εξέταση στα γραφεία των αρχών των ΗΠΑ και της Βρετανίας, φυσικά, αλλά και του Καναδά, της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας.

Στις αποκαλύψεις αυτές προέβη χθες ο Ρίτσαρντ Μπάτλερ, ο οποίος, μετά τις καταγγελίες της παραιτηθείσας Βρετανής υπουργού Κλερ Σορτ, κατήγγειλε με τη σειρά του ότι τα τηλέφωνα του γραφείου του ήταν παγιδευμένα και ηχογραφούνταν παράνομα οι ιδιωτικές συνομιλίες του, αναφορικά με τον οπλισμό του Ιράκ. Σε σχετική ερώτηση, ο Μπάτλερ, που είναι κυβερνήτης της αυστραλιανής πολιτείας της Τασμανίας, τόνισε: «Φυσικά και είχαν παγιδεύσει το γραφείο μου. Συχνά περπατούσα στο Σέντραλ Παρκ της Νέας Υόρκης μαζί με τις "πηγές μου" για να συγκεντρώνω πληροφορίες... Πώς το ξέρω; Γιατί αυτοί που το έκαναν έρχονταν σε μένα και μου έδειχναν τις κασέτες από παράνομες μαγνητοφωνήσεις, που έκαναν σε άλλους, για να με βοηθήσουν, όπως έλεγαν, να αφοπλίσουμε το Ιράκ».

Ο ίδιος ισχυρίστηκε πως τον είχαν παγιδεύσει οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γαλλία και η Ρωσία και πρόσθεσε πως το γεγονός αυτό δείχνει πόσο ανέντιμες είναι οι διεθνείς σχέσεις. Επισημαίνεται ότι ο Αυστραλός υπουργός Εξωτερικών, Αλεξάντερ Ντάουνερ, αρνήθηκε να προβεί σε οποιοδήποτε σχόλιο. Παράλληλα, σύμφωνα με το βρετανικό BBC, και τα τηλέφωνα του πρώην επικεφαλής της ομάδας επιθεωρητών του ιρακινού οπλοστασίου, Χανς Μπλιξ, ήταν παγιδευμένα, όπως και το κινητό, το οποίο χρησιμοποιούσε κατά τη διάρκεια των επιθεωρήσεών του στο Ιράκ.

Στο μεταξύ στη Βρετανία, πόλεμος έχει ξεσπάσει όσον αφορά στις καταγγελίες της πρώην υπουργού Διεθνούς Ανάπτυξης. Η Σορτ πέρασε χθες στην αντεπίθεση, απορρίπτοντας τα περί υπονόμευσης της εθνικής ασφάλειας της Βρετανίας με την καταγγελία της περί κατασκοπίας εις βάρος του ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν. Η Κλερ Σορτ κατηγορεί τον Τόνι Μπλερ για «στομφώδη» τακτική περισπασμού από το διαφαινόμενο σκάνδαλο, αναφερόμενη στη δήλωση του Βρετανού πρωθυπουργού περί «βαθιά ανεύθυνων» ισχυρισμών.

Η Κλερ Σορτ εμφανίστηκε απτόητη από την κριτική του Τόνι Μπλερ και στελεχών του Εργατικού Κόμματος, που επίσης έλαβαν αποστάσεις από την καταγγελία της. Ακόμη και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Ρόμπιν Κουκ - ο οποίος παραιτήθηκε μαζί με την Κλερ Σορτ προ του ιρακινού πολέμου - δήλωσε στον Independent πως θα τον «εξέπληττε», εάν ο ισχυρισμός είναι αληθής.

Τέλος, ο εκπρόσωπος του Κόφι Ανάν διαμήνυσε πάντως πως, εάν αποδειχθούν οι συγκεκριμένες αιτιάσεις, κλονίζεται η πίστη στον εμπιστευτικό χαρακτήρα και την τιμιότητα των διπλωματικών διαβουλεύσεων. Επιπλέον, ο Φρεντ Εκχαρντ υπογράμμισε πως είναι παράνομη η όποια διενέργεια κατασκοπίας εις βάρος του Κόφι Ανάν και μετέφερε το μήνυμα του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, ότι πρέπει «να πάψουν τυχόν ενέργειες με αυτό το περιεχόμενο, εφόσον βέβαια υφίστανται».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ