ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Μάρτη 2001
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Πανόραμα» τραγουδιών της ψυχής

Ενα πανόραμα του τραγουδοποιητικού έργου του θα παρουσιάσει ο Θάνος Μικρούτσικος, με δυο συναυλίες του, στη Λάρισα και στη Θεσσαλονίκη, που διοργανώνει η «Πολιτιστική Παρέμβαση». Πλαισιωμένος από τέσσερις φίλους του ερμηνευτές, τους Δήμητρα Γαλάνη, Χρήστο Θηβαίο, Δημήτρη Μητροπάνο και Βασίλη Παπακωνσταντίνου, θα παρουσιάσει μια διαδρομή στη μακρόχρονη και ιδιαίτερα δημιουργική «θητεία» του στο τραγούδι, με τίτλο «Εφτά σε παίρνει αριστερά... Μην το ζορίζεις».

Η πρώτη από τις συναυλίες, που πραγματοποιούνται με αφορμή τη συμπλήρωση των 30 χρόνων του δημιουργού στη δισκογραφία, θα δοθεί τη Δευτέρα (5/3), στις 8.30 μ.μ., στο Κλειστό Γυμναστήριο της Λάρισας. Θα ακολουθήσει η συναυλία, τη Δευτέρα 12 Μαρτίου, στις 8.30 μ.μ., στο Παλέ Ντε Σπορ της Θεσσαλονίκης. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει πολλά τραγούδια σε ποίηση Νίκου Καββαδία από τις «Γραμμές των Οριζόντων» και το «Σταυρό του Νότου», κομμάτια από τα «Πολιτικά Τραγούδια» σε ποίηση Ναζίμ Χικμέτ και Βολφ Μπίρμαν και από το «Φουέντε Οβεχούνα». Ακόμη από κύκλους τραγουδιών, όπως τα «Τροπάρια για φονιάδες» σε στίχους Μάνου Ελευθερίου, η «Μουσική Πράξη στον Μπρεχτ», το «Εμπάργκο» σε στίχους Αλκη Αλκαίου, «Ολα από χέρι καμένα» και «Συγνώμη για την άμυνα» σε στίχους Κώστα Τριπολίτη, μέχρι τους πιο πρόσφατους δίσκους του «Στου αιώνα την παράγκα» και «Θάλασσα στη σκάλα».

Ο εμφύλιος με το φακό του ΔΣΕ!

«Ξυπόλυτο τάγμα». Ο σκηνοθέτης Γκρεγκ Τάλλας ανάμεσα στους δύο μικρούς πρωταγωνιστές της ταινίας
«Ξυπόλυτο τάγμα». Ο σκηνοθέτης Γκρεγκ Τάλλας ανάμεσα στους δύο μικρούς πρωταγωνιστές της ταινίας
Ενα συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ, γυρισμένο μέσα στη φωτιά του εμφυλίου από το κινηματογραφικό συνεργείο του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας θα προβληθεί σήμερα (6μ.μ.) στον Πύργο Ηλείας, στο πλαίσιο νέων αφιερωμάτων του Φεστιβάλ Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους, με γενικό τίτλο «Κινηματογράφος και ιστορία».

Το ντοκιμαντέρ, σε σκηνοθεσία Μάνου Ζαχαρία, τιτλοφορείται: «Η αλήθεια για τα παιδιά της Ελλάδας» και είναι η απάντηση του ΔΣΕ στην άθλια προπαγάνδα των διωκτών του περί «παιδομαζώματος». Προπαγάνδα που επεδίωκε να κρύψει την πραγματικότητα, το ξεριζωμό χιλιάδων παιδιών αγωνιστών και την «εξαγωγή» τους στις ΗΠΑ!

Η ταινία ήταν χαμένη για δεκαετίες, ώσπου ανακαλύφθηκε πρόσφατα στη Γαλλία, στα χέρια ενός ιδιώτη, και αγοράστηκε από το σκηνοθέτη Ροβήρο Μανθούλη.

Στόχος αυτών των αφιερωμάτων είναι η προβολή ελληνικών και ξένων ταινιών για ιστορικά γεγονότα με επίκεντρο τα παιδιά και τους νέους. Το πρώτο αφιέρωμα με τίτλο: «Το παιδί στην Ελλάδα της δεκαετίας του '40», που ξεκίνησε χτες, περιλαμβάνει τέσσερις ταινίες που γυρίστηκαν ή βασίζονται σε φιλμικό υλικό από το 1947-1953, ανάμεσά τους και το ντοκιμαντέρ του ΔΣΕ.

Χτες προβλήθηκαν τα «Ματωμένα Χριστούγεννα» του Γιώργου Ζερβού και τα «Παιδιά της Αθήνας» (Σαλταδόροι) του Τάκη Μπακόπουλου, ταινίες που αποκαταστάθηκαν από την «Ταινιοθήκη της Ελλάδος». Οι ταινίες αυτές είναι σημαντικές και από ιστορική άποψη, αφού αποτυπώνουν την αγωνία των δημιουργών να «ισορροπήσουν» ανάμεσα στην ανάγκη αποτύπωσης της σκληρής πραγματικότητας της κατοχής και του εμφυλίου και στη σκληρή μετεμφυλιακή λογοκρισία.

Σήμερα, εκτός από το ντοκιμαντέρ «Η αλήθεια για τα παιδιά της Ελλάδας» θα προβληθεί και το «Ξυπόλυτο τάγμα» του Γκρεγκ Τάλλας. Ταινία με διεθνή καριέρα, με μουσική Μίκη Θεοδωράκη, σενάριο Νίκου Κατσιώτη, εικονολήπτη τον Μιχάλη Γαζιάδη, που αφηγείται την πραγματική ιστορία των 160 παιδιών που εκδιώχτηκαν από το Ορφανοτροφείο Θεσσαλονίκης από τους Γερμανούς, τον αγώνα τους για επιβίωση και την αντιστασιακή τους δράση. Μόνο δύο από τους δεκάδες ηθοποιούς είναι επαγγελματίες, ενώ τα 63 από τα 66 παιδιά που ενσαρκώνουν τους ήρωες, επιλέχτηκαν από το σκηνοθέτη από αναμορφωτήρια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Οι προβολές γίνονται στο θέατρο «Απόλλων». Θα ακολουθήσουν ομιλίες της κοινωνιολόγου του κινηματογράφου Χρυσάνθης Σωτηροπούλου, με θέμα «Το παιδί της δεκαετίας του '40: η κινηματογραφική εκδοχή» και του σκηνοθέτη Κώστα Φέρρη, με θέμα «Τα ελληνόπουλα του Νείλου τη δεκαετία του '40».

Το «χρυσό αμάξι» του Ν. Βρεττάκου

Βραδιά μνήμης ενός μεγάλου ποιητή μας στον 20ό αιώνα, του Νικηφόρου Βρεττάκου, πραγματοποιήθηκε (1/3) στο Φιλολογικό Σύλλογο «Παρνασσό», από την «Εταιρεία των Φίλων του Μυστρά και της Ιστορίας του». Εγκαιρα, με αφορμή τα δέκα χρόνια από το θάνατό του (4/8/2001), η Εταιρεία πήρε δύο αξιέπαινες πρωτοβουλίες προς τιμή του αλησμόνητου ποιητή. Την πραγματοποίηση Διεθνούς Συμποσίου στη Σπάρτη στα τέλη του προσεχούς Μαΐου και την κυκλοφορία μιας συλλογής του, σε εξαιρετικά καλαίσθητη, μεγάλου σχήματος, αριθμημένη συλλεκτική έκδοση. Πρόκειται για την τελευταία, ανέκδοτη ποιητική συλλογή «Το χρυσό αμάξι», την πανέμορφη εικονογράφηση της οποίας με έγχρωμες ξυλογραφίες, είχε εμπιστευτεί ο Ν. Βρεττάκος στον φίλο του Περικλή Παντελεάκη.

Η παρουσίαση της συλλογής έγινε προχτές στον «Παρνασσό», από τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιάννη Α. Μεταξά, τον ποιητή Εκτορα Κακναβάτο και τον ομότιμο καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών Κάρολο Μητσάκη, ο οποίος υπογράφει και το προλογικό σημείωμα της έκδοσης.

Ο Κ. Μητσάκης, αφού επισήμανε ότι «η μεγάλη προσφορά της Ελλάδας στον ευρωπαϊκό πολιτισμό του 20ού αιώνα ήταν η ποίησή της», επικαλούμενος και σχετικά κείμενα κορυφαίων ξένων διανοητών, κατέταξε τον Νικηφόρο Βρεττάκο στην περίφημη γενιά του '30. Αναφέρθηκε στο απόλυτα προσωπικό ποιητικό ύφος του Βρεττάκου και εξήρε την απέριττη απλότητα και φωτεινή διαύγεια της ποίησής του, ακόμα στα πιο μεγάλα και σπουδαία θέματα. Απλότητα και διαύγεια, που λάμπουν και στα είκοσι τρία ποιήματα αυτής της συλλογής, στα οποία αντιμετωπίζει «με γαλήνη την επιστροφή του στην αιώνια πατρίδα». Ο Κ. Μητσάκης θεωρεί ότι η ποίηση του Βρεττάκου στις τελευταίες αναλαμπές του «παρουσιάζει έναν ασυνήθιστο ηλιοτροπισμό και μια πλησμονή φωτός». Είναι ποίηση γεμάτη υγεία που δεν κατατρύχεται από νοσηρά σύνδρομα, υπάρχει ένας φυσικός κόσμος αχάλαστος και εντελώς ξένος από κάθε είδους ρομαντικά κατάλοιπα, στον οποίο κυριαρχούν το φως και η ζωοδότρα πηγή του, ο Ηλιος.

Ο ποιητής νιώθοντας ότι πλησιάζει η... «επιστροφή» του στο χώμα της γενέθλιας γης του, σ' ένα από τα ποιήματα της συλλογής, λέει: «Προσπαθώ να χαράξω, για όλες/ τις μέρες του κόσμου μας, πάνω/ στη σκληρότερη πέτρα/ που είναι ο χρόνος, το απόσταγμα/ του ήλιου που έπεσε/ μέσα μου: Αγάπη».

Πρεμιέρα και συνεργασία ΚΘΒΕ - ΔΗΠΕΘΕ
  • Συνεχίζονται εντατικά οι πρόβες του έργου του Παναγιώτη Μέντη «Playmobil», που ανεβάζει το ΚΘΒΕ, στη «Μονή Λαζαριστών - Μικρό θέατρο» (8/3), σε σκηνοθεσία Φώτη Μακρή. Παίζουν: Φώτης Ζήκος, Μαρία Καραμήτρη, Γιώργος Κολοβός, Θάνος Κοντογιώργης, Αθανάσιος Μαργαρίτης, Μιλτιάδης Σαμαράς, Χριστόδουλος Στυλιανού. Εξι περιθωριακοί νέοι, πέντε αγόρια και μια κοπέλα, απαγάγουν και κρατούν όμηρο έναν εργοστασιάρχη. Ο συγγραφέας καταγράφει με ωμό ρεαλισμό τη γενιά του περιθωρίου, τη γενιά που επαναστατεί και αντιδρά στο κατεστημένο, αντιμετωπίζοντας τη σκληρότητα της ζωής σαν ένα αθώο, παιδικό παιχνίδι.

«Δάφνες και πικροδάφνες» στο ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου
«Δάφνες και πικροδάφνες» στο ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου
Το ΚΘΒΕ ξεκινά συνεργασία με τα ΔΗΠΕΘΕ, με σκοπό την ανταλλαγή απόψεων πάνω στη σύγχρονη θεατρική πράξη και τη γόνιμη καλλιτεχνική «συνομιλία» των θεάτρων. Αρχή αυτής της προσπάθειας αποτελεί η συνάντηση των καλλιτεχνικών διευθυντών των ΔΗΠΕΘΕ με τον καλλιτεχνικό διευθυντή του ΚΘΒΕ Διαγόρα Χρονόπουλο, σε ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί (15/3) στο Βασιλικό Θέατρο - Σκηνή Μελίνα Μερκούρη. Στη συνάντηση θα αναζητηθούν και άλλοι τρόποι συνεργασίας και προτάσεις, με στόχο να ενταχθούν στην «Πολιτιστική Ολυμπιάδα».

  • Πρεμιέρα, σήμερα, στο ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου, με το έργο των Δημήτρη Κεχαΐδη - Ελένης Χαβιαρά«Δάφνες και πικροδάφνες», σε σκηνοθεσία Γιώργου Μωρόγιαννη, σκηνικά Βασίλη Ραμμόπουλου, κοστούμια Κώστα Καραδήμα, φωτισμούς Σπύρου Μερεγκλίτση, ηχητική επιμέλεια Ζαχαρία Καλοφώνου. Παίζουν: Γιώργος Γκίκας, Τάσος Κορόζης, Γιώργος Μωρόγιαννης, Γιάννης Παπαθανάσης. Το έργο πρωτοανέβηκε το 1979 από το «Θέατρο Τέχνης» σε σκηνοθεσία Κουν. Πρόκειται για πολιτικό έργο, που καταγράφει σαρκαστικά πτυχές της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής πραγματικότητας του τόπου μας.
Τα βήματα ενός επαναστάτη

«Βέρντι Ντιβερτιμέντο - Τα βήματα ενός επαναστάτη», τιτλοφορείται η «Βραδιά Μπαλέτου» της Εθνικής Λυρικής Σκηνής από αύριο (7 μ.μ.), στην ΕΛΣ. Η παράσταση αφιερώνεται στη μνήμη του Βέρντι, με αφορμή τα 100 χρόνια από το θάνατό του. Μια επιλογή από τις πλέον χαρακτηριστικές στιγμές της δημιουργίας του μουσουργού, οβερτούρες, ιντερμέτζι, άριες, χορωδιακά, συνθέτουν τη μουσική του έργου, που χορογραφεί για το Μπαλέτο της ΕΛΣ ο Πιερ Ταβερνιέ.

Το έργο περιλαμβάνει μια σειρά από 20 σκηνές, με στιγμές και εικόνες από τη ζωή και το έργο του συνθέτη. Αποτελεί νωπογραφία από στιγμιότυπα της ζωής, του έργου και της εποχής του Βέρντι, ξεκινώντας από την πρώτη του επιτυχία ως αρχιμουσικού (διηύθυνε το ορατόριο «Δημιουργία» του Χάιντν) για να καταλήξει στο τελευταίο αντίο με το «Va pensiero». Στην παράσταση ακούγονται αποσπάσματα από τις όπερές του «Αϊντα», «Ερνάνι», «Ναμπούκο», «Μάκβεθ», «Λομβαρδοί», «Ντον Κάρλο», «Τραβιάτα» κ.ά.

Τα σκηνικά και τα κοστούμια της παράστασης είναι της Τότας Πρίτσα, οι φωτισμοί του Γιάννη Θεοχαρίδη. Χορεύουν οι: Μαρία Μηλιοπούλου, Αλίνα Στεργιανού, Σύνθια Φρυδά, Γιώργος Μελογιαννίδης, Στράτος Παπανούσης, οι σολίστ, οι κορυφαίοι και το κορ ντε μπαλέ της ΕΛΣ. Παραστάσεις θα δοθούν και στις: 7, 9, 10, 11, 14, 17, 24, 30/3, 5, 6/4 και 3/5.

Τη «Λειτουργία του Ορφέα» και γνωστά τραγούδια του θα παρουσιάσει ο Γιάννης Μαρκόπουλος στις δυο συναυλίες που θα δώσει στη Βόρεια Ελλάδα. Τη Δευτέρα θα δώσει συναυλία στην Κοζάνη (αίθουσα Τέχνης) και την Τρίτη στην Ξάνθη (αίθουσα Καραθεοδώρη). Θα συμμετέχουν: ο τενόρος Κωνσταντίνος Παλιατσάρας και οι Πέτρος Γαϊτάνος, Βασιλική Λαβίνα, Μανώλης Χατζημανώλης, ο λυράρης Ζαχαρίας Σπυριδάκης και Νικήτας Τσακίρογλου (αφηγητής). Επίσης, η ορχήστρα «Συγχρονία» και η χορωδία Θεσσαλονίκης. Τις συναυλίες θα διευθύνει ο συνθέτης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ