ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Μάη 2003
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Θεατρικά «μυστήρια» για παιδιά

«Η πεντάμορφη και το τέρας» από το «Θέατρο Κισμέτ»
«Η πεντάμορφη και το τέρας» από το «Θέατρο Κισμέτ»
Το αθηναϊκό κοινό μπορεί να δει δύο βραβευμένες θεατρικές παραστάσεις για παιδιά, που ενθουσίασαν στο Φεστιβάλ Σύγχρονου Θεάτρου του Πράτο της Ιταλίας, από το «Θέατρο Κισμέτ» («Theatro Kismet»). Φιλοξενούνται για πρώτη φορά στην Αθήνα, από τη «Μικρή Πόρτα», με τη συνεργασία του ΥΠΠΟ.

Το «Theatro Kismet Opera» (Κισμέτ στα σανσκριτικά σημαίνει «θετική μοίρα») πέρα από τις σοβαρές ενασχολήσεις του με όλες τις μορφές τέχνης, δημιουργεί παραστάσεις για όλες τις ηλικίες, ακόμη και για νήπια 1-4 ετών. Από αύριο έως τις 6/5, στη «Μικρή Πόρτα» θα παρουσιαστεί μια πρωτοποριακή θεατρική παράσταση για νήπια 1-4 ετών, τα «Μικρά Μυστήρια», και από 7-10/5 στο θέατρο «Ηβη», μια ασυνήθιστη εκδοχή του γνωστού παραμυθιού «Η πεντάμορφη και το τέρας» για παιδιά άνω των 7 ετών και μεγάλους.

Το πρόγραμμα στις 7/5 περιλαμβάνει και παρουσίαση του νέου έργου για νήπια «Τι τρέχει», που ετοιμάζει τώρα ο ιταλικός θίασος, το οποίο δίνει την αφορμή να συζητήσουν οι δημιουργοί με Ελληνες συναδέλφους τους για το πώς ετοιμάζεται μια παράσταση για νήπια.

Η παράσταση «Μικρά Μυστήρια», βραβευμένη το 2001, στη Ρώμη, δε βασίζεται στο λόγο, καθώς απευθύνεται κυρίως σε παιδιά που δε μιλούν καλά ακόμη. Αφηγείται με εξαιρετικό τρόπο μια απλή, αλλά παγκόσμια ιστορία: πώς φτιάχνεται το ψωμί. Με ελάχιστες λέξεις, τραγούδια, κίνηση, ποιητικές εικόνες και τα βασικά υλικά του ψωμιού, η Ροσάνα Φαρινάτι ξεναγεί τα παιδιά στην ιεροτελεστία του ψωμιού.

Για την «Πεντάμορφη και το τέρας», έχουν γραφτεί ύμνοι από τον Τύπο, όπως «συναρπαστική», «συγκινητική», «μια παράσταση που η ομορφιά της σε καθηλώνει» κ.ά. Με την αποτελεσματική καθοδήγηση της Ιταλίδας Τερέζα Λουντοβίκο, η παράσταση ξαναφέρνει σ' επαφή - μικρούς και μεγάλους - με ένα από τα δημοφιλέστερα παραμύθια και το κάνει με ζεστασιά, τρυφερότητα, χιούμορ, με μια μοντέρνα διασκευή, διορατική έως και εκρηκτική.


Σοφία ΑΔΑΜΙΔΟΥ

Χορευτικός «διάλογος»

Λήδα Σάνταλα
Λήδα Σάνταλα
Τη μαγεία του ινδικού χορού, από τις 10-12/5, θα παρουσιάσει στο θέατρο «Δανδουλάκη», με τίτλο «Τι Σύμπτωση!» το χοροθέατρο Λήδα Σάνταλα, το οποίο ιδρύθηκε το 1987, όταν η χορογράφος επέστρεψε στην Ελλάδα μετά από πολύχρονη παραμονή σε Γαλλία, Ινδία (όπου σπούδασε τον κλασικό ινδικό χορό Μπάρατα Νάτιαμ) και στην Αφρική, όπου μελέτησε τις πρωτόγονες μεθόδους χοροθεραπείας στις φυλές των Πυγμαίων.

Στις 13 ως τώρα παραγωγές του, το χοροθέατρο πειραματίζεται για τη γεφύρωση Ανατολής - Δύσης. Αναπλάθει διαχρονικούς και σύγχρονους κώδικες σε νέα χορογραφική γραφή. Αφομοιώνει διαφορετικές τεχνικές (θέατρο, χορό, μάσκα, μύθους, μηλεκτικούς σωματικούς κώδικες επικοινωνίας), σε μια ολιστική δημιουργία θεάτρου και χορού, με ινδικό και σύγχρονο κινητικό λεξιλόγιο. Δώδεκα χορευτές και δύο ηθοποιοί συνθέτουν μια συνομιλία του δυτικού και ινδικού πολιτισμού.

Χορογραφία: Λήδα Σάνταλα. Σκηνοθεσία - Σενάριο: Τάκης Μανωλόπουλος, Λήδα Σάνταλα. Σκηνογραφία: Ασπα Σαμοΐλη. Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου. Μάσκες: Αρετή Αντωνάτου. Παίζουν: Νίκος Παναγιωτούνης, Αννα Παπαμάρκου. Χορεύουν: Λήδα Σάνταλα, Μάττα Μάρρα, Θάλεια Παπαδοπούλου, Μαρία Πάνου, Σοφία Πανούργου, Στέλλα Αράπη, Αννα Στεργίου, Λουκία Καρατσάλου, Σταμάτης Κάπολας, Χρήστος Λιδέρης, Νίκος Καμπίτης, Αλέκος Βασιλείου.


ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

- «Γαβριηλίδης»: Στην ενδιαφέρουσα ποιητική σειρά «Εκ νέου» (εισηγητικές παρουσιάσεις παλαιότερων Ελλήνων ποιητών από νεότερους ομοτέχνους τους) κυκλοφόρησαν: «Μυρτιώτισσα (Μια παρουσίαση από τον Γιώργο Μπαλαούρο)», «Νίκος Παππάς (Μια παρουσίαση από τον Ηλία Κεφαλά)», «Νικόλαος Επισκόπουλος (Μια παρουσίαση από τον Νίκο Μαυρέλο)». Στις συνήθεις ποιητικές εκδόσεις του οίκου προστέθηκαν οι ποιητικές συλλογές: Γιώργος Πετράκος «Γεωγραφίες ατελούς σιωπής», Μαρία Αρχιμανδρίτου «Η κατίσχυση των ρόδων» και Γιάννης Τζαννετάκης «Με φωτιά ερήμου» (δεύτερη έκδοση), Ιωάννη του Σιναΐτη «Κλίμαξ (κεφάλαιο έβδομο περί του χαροποιού πένθους)» (απόδοση στα νέα ελληνικά Αθηνά Βλαχιώτη. Ο όσιος Ιωάννης στα δεκάξι του έγινε ασκητής στο όρος Σινά. Υπήρξε φημισμένος λόγιος και έγινε ηγούμενος της Μονής Σινά, όπου έγραψε την «Κλίμακα», ένα κείμενο ποιητικής ομορφιάς και αποφθεγματικής στοχαστικής δύναμης). Γιώργος Βαλασιάδης «Και στα Ταταύλα χιόνι» (αναμνήσεις του Κωνσταντινουπολίτη συγγραφέα που ζει στη Φρανκφούρτη, από τη γενέτειρά του. Πρόλογος του επίσης Κωνσταντινουπολίτη συγγραφέα Πέτρου Μάρκαρη). Αντρέας Βασιλιάς «Ενορμητική διαδικασία (Ερωτας και θάνατος)» (ψυχολογική μελέτη).

- «Καστανιώτης»: Κωστή Παπαγιώργη «Τα καπάκια (Βαρνακιώτης, Καραϊσκάκης, Ανδρούτσος)» (δοκιμιακά κείμενα για τα «καπάκια», δηλαδή τις μυστικές συμφωνίες των οπλαρχηγών της Ρούμελης με τους Τούρκους, τα οποία θεωρούνταν εθνωφελή στρατηγήματα γιατί με ανακωχές σώζονταν ζωές από τις σφαγές και λεηλασίες των Τούρκων. Σε «καπάκια» κατέφυγαν και οι Βαρνακιώτης, Καραϊσκάκης, Ανδρούτσος). Νικολό Αμανίτι «Εγώ δε φοβάμαι» (μετάφραση Χρίστος Ρομποτής, μυθιστόρημα, το οποίο στην Ιταλία έχει πουλήσει το 2003 650.000 αντίτυπα και γυρίστηκε σε ταινία από τον Γκαμπριέλε Σαλβατόρες). Σέις Νόοτεμποομ «Το Σάββατο των ψυχών» (μετάφραση Ινώ Βαν Ντάικ - Μπαλτά, μυθιστόρημα). Χάρι Μούλις «Ζίγκφριντ, ο γιος του κτήνους» (μετάφραση Ινώ Βαν Ντάικ - Μπαλτά, μυθιστόρημα που παρουσιάζει ένα ηλικιωμένο ζευγάρι υπηρετών του Χίτλερ και της Εύας Μπράουν να αφηγούνται ότι το ζεύγος Χίτλερ - Μπράουν γέννησαν ένα γιο). Χοσέ Λατούρ «Ο απόκληρος» (μετάφραση Ρένα Χάτχουτ, μυθιστόρημα του βραβευμένου Κουβανού συγγραφέα).

- «Ζήτρος»: Αύγουστος - Κωνσταντίνος Μπαγιόνας «Ελευθερία και δουλεία στον Αριστοτέλη» (μελέτη του καθηγητή Φιλοσοφίας στο ΑΠΘ, με επίκεντρο τα έργα του Αριστοτέλη «Πολιτικά» και «Ηθικά»).

- «Ολκός»: Ευγενία Κεφαλληναίου «Τα Μάρμαρα του Παρθενώνα και το κατηγορώ του Μπάιρον» (μελέτη για την κλοπή των Γλυπτών του Παρθενώνα από το λόρδο Ελγιν και το κατηγορώ του επαναστάτη λόρδου Μπάιρον για τον κλέφτη).

- «Μεταίχμιο»: Ελενα Χουζούρη «"Στρατός περνούσε..." στη νεοελληνική λογοτεχνία» (ανθολογία αποσπασμάτων λογοτεχνικών - ποιητικών και πεζογραφικών - έργων 72 Ελλήνων δημιουργών τα οποία αφορούν στην παρουσία του στρατού στις ιστορικές και κοινωνικές εξελίξεις της χώρας μας από το 19ο αιώνα μέχρι σήμερα. Μεταξύ άλλων ανθολογούνται κείμενα των Καρκαβίτσα, Μυριβήλη, Ρίτσου Καρυωτάκη, Ελύτη, Τσίρκα, Τερζάκη, Χατζή). Βασίλης Γκουρογιάννης «Βέβηλη πτήση» (μυθιστόρημα). «Gyber Stories» (διηγήματα στο διαδίκτυο των Ε. Κονιδάρη, Κ. Νικελλή, Θ. Παπαθεοδώρου, Πλ. Μαλλιάγκα, Α. Γαλανού, Γ. Αναγνωστόπουλου, Θ. Πρίντζη, Γ. Ιωαννίδη, Κ. Σγαρμπά). Τζούλιαν Μπαρνς «Ο παπαγάλος του Φλομπέρ» (μετάφραση - επίμετρο Αλεξάνδρα Κουταξάκη, μυθιστόρημα - πρωτότυπη βιογραφία του Φλομπέρ). Μπριζίτ Ομπέρ «Τρόμος στο λιμάνι» (μετάφραση Μάριον Χωρεάνθη, μυθιστόρημα). Τζέρι Νίλσεν «Παγιδευμένη στον πάγο» (μετάφραση Βαγ. Κασβίκης - Ειρ. Χριστοπούλου, αφήγηση της γιατρού Τζ. Νίλσεν από την ετήσια επαγγελματική παραμονή της σε αμερικανικό ερευνητικό σταθμό). Ρ. Κ. Νάραγιαν «Ο Σουσάμι και οι φίλοι του» (μετάφραση Μαρία Κονδύλη, μυθιστόρημα για παιδιά). Σίλβια Πλαθ «Η κουζίνα της κυρίας Τσέρι» (μια χαριτωμένη ιστοριούλα της μεγάλης ποιήτριας για μικρά παιδιά, απόδοση Γιώργος Φωτιάδης, εικόνες Λήδα Βαρβαρούση). Ερίκ Μπατού «Πόλεμος χωρίς αιτία» (πανέμορφα εικονογραφημένο και γραμμένο αντιπολεμικό παραμύθι για παιδιά από 5 ετών και πάνω. Μετάφραση Ελένη Παπαγεωργίου).

Η Ξάνθη στην Αθήνα

Το ξακουστό παζάρι της Ξάνθης «μεταφέρεται» στο κέντρο της Αθήνας, στο Πνευματικό Κέντρο (Ακαδημίας 50). Από τις 6-15/5 ταξιδεύει στην πρωτεύουσα με μορφή μιας «ζωντανής» έκθεσης, που διαθέτει αντικείμενα εποχής, πάγκους με προϊόντα, αλλά και ήχους και ντοπιολαλιές που εξακολουθούν να ακούγονται στην πανέμορφη πόλη της Θράκης. Επίσης, φωτογραφικό υλικό και βίντεο παρουσιάζουν τη λειτουργία του περίφημου ξανθιώτικου παζαριού που ανέκαθεν λειτουργούσε ως τόπος συνάντησης ανθρώπων με διαφορετικά πολιτιστικά βιώματα και συνήθειες. Ακόμη, εκτίθενται περισσότερες από 50 φορεσιές (θρακιώτικες, μακεδονίτικες, ποντιακές, μικρασιατικές, σαρακατσάνικες, ηπειρώτικες, Καππαδοκίας, πομάκικες κ.ά.) ανθρώπων που ζούσαν ή συνεχίζουν να ζουν στην Ξάνθη, συνθέτοντας το πολύμορφο ψηφιδωτό που χαρακτηρίζει την περιοχή. Η εκδήλωση πλαισιώνεται με έκθεση φωτογραφίας με θέμα «Η Ξάνθη των αρχών του αιώνα».

Στις 5/5 (7.15 μ.μ.) στο θέατρο «Οραμα» (Εθνικής Αμύνης 58, Παπάγου) ο δήμος Παπάγου θα παρουσιάσει σε συναυλία ένα cd, δικής του παραγωγής, με τίτλο «Ονειρογέννημα», σε ποίηση Βασίλη Κουρή, μουσική Γιώργου Βούκανου. Τραγουδούν η Ροζ - Μαρί Κυπραίου (σοπράνο) και ο Γιώργος Ματθαιάκης (βαρύτονος). Στο πιάνο ο Διαμαντής Καλαγατίδης. Αφηγητής ο Κώστας Πρέκας.

Η ΟΤΟΕ, στα πλαίσια της Πανευρωπαϊκής Συνδιάσκεψης Εργαζομένων (5,6/5), οργανώνει επισκέψεις - περιηγήσεις σε αρχαιολογικούς χώρους και μια παράσταση στις 5/5 (20.45) στη Ρωμαϊκή Αγορά, με τίτλο «Ουδέν τυράννου δυσμενέστερον πόλει». Πρόκειται για σύνθεση αποσπασμάτων από τις αισχυλικές τραγωδίες «Αγαμέμνων», «Πέρσες» και «Επτά επί Θήβαις» και τις ευριπιδικές «Τρωάδες», «Ικέτιδες» και «Εκάβη», σε μετάφραση Τάσου Ρούσσου. Επιλογή - σύνθεση κειμένων - σκηνοθεσία Ελένη Φίλιππα, Αννα Χατζησοφιά, σκηνογραφικά στοιχεία - κοστούμια Κούλα Γαλιώνη, μουσική Ιάκωβος Δρόσος, φωτισμοί Αλέκος Αναστασίου, ειδικές κατασκευές Βασιλική Ψαρρού. Παίζουν οι ηθοποιοί: Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος, Αντώνης Πάλλης, Ελένη Φίλιππα, Αννα Χατζησοφιά.

Το Εθνικό Θέατρο, συνεχίζοντας τις παράλληλες εκδηλώσεις του στο πλαίσιο της Εκθεσης «Ενδυμα Θεάτρου», θα πραγματοποιήσει τη Δευτέρα (7 μ.μ.) στην Εθνική Πινακοθήκη, συνάντηση με θέμα: «Το νεοελληνικό έργο στο Εθνικό Θέατρο». Συντονίστρια η Ελένη Αρβελέρ. Ομιλητές οι: Κώστας Γεωργουσόπουλος, Παναγιώτης Μέντης, Κώστας Μπάκας, Χαρά Μπακονικόλα, Κώστας Τσιάνος, Ιάκωβος Ψαρράς.

Ο Σύνδεσμος Αιγυπτιωτών Ελλήνων (3ης Σεπτεμβρίου 56), τη Δευτέρα (7.45 μ.μ.) θα προβάλλει τη βραβευμένη ταινία μεγάλου μήκους του Τάσου Ψαρρά «Η άλλη όψη», με πρωταγωνιστές τους Νικήτα Τσακίρογλου, Δήμητρα Χατούπη και Αννα Μακράκη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ