Σάββατο 3 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Θεατρικά «μυστήρια» για παιδιά

«Η πεντάμορφη και το τέρας» από το «Θέατρο Κισμέτ»
«Η πεντάμορφη και το τέρας» από το «Θέατρο Κισμέτ»
Το αθηναϊκό κοινό μπορεί να δει δύο βραβευμένες θεατρικές παραστάσεις για παιδιά, που ενθουσίασαν στο Φεστιβάλ Σύγχρονου Θεάτρου του Πράτο της Ιταλίας, από το «Θέατρο Κισμέτ» («Theatro Kismet»). Φιλοξενούνται για πρώτη φορά στην Αθήνα, από τη «Μικρή Πόρτα», με τη συνεργασία του ΥΠΠΟ.

Το «Theatro Kismet Opera» (Κισμέτ στα σανσκριτικά σημαίνει «θετική μοίρα») πέρα από τις σοβαρές ενασχολήσεις του με όλες τις μορφές τέχνης, δημιουργεί παραστάσεις για όλες τις ηλικίες, ακόμη και για νήπια 1-4 ετών. Από αύριο έως τις 6/5, στη «Μικρή Πόρτα» θα παρουσιαστεί μια πρωτοποριακή θεατρική παράσταση για νήπια 1-4 ετών, τα «Μικρά Μυστήρια», και από 7-10/5 στο θέατρο «Ηβη», μια ασυνήθιστη εκδοχή του γνωστού παραμυθιού «Η πεντάμορφη και το τέρας» για παιδιά άνω των 7 ετών και μεγάλους.

Το πρόγραμμα στις 7/5 περιλαμβάνει και παρουσίαση του νέου έργου για νήπια «Τι τρέχει», που ετοιμάζει τώρα ο ιταλικός θίασος, το οποίο δίνει την αφορμή να συζητήσουν οι δημιουργοί με Ελληνες συναδέλφους τους για το πώς ετοιμάζεται μια παράσταση για νήπια.

Η παράσταση «Μικρά Μυστήρια», βραβευμένη το 2001, στη Ρώμη, δε βασίζεται στο λόγο, καθώς απευθύνεται κυρίως σε παιδιά που δε μιλούν καλά ακόμη. Αφηγείται με εξαιρετικό τρόπο μια απλή, αλλά παγκόσμια ιστορία: πώς φτιάχνεται το ψωμί. Με ελάχιστες λέξεις, τραγούδια, κίνηση, ποιητικές εικόνες και τα βασικά υλικά του ψωμιού, η Ροσάνα Φαρινάτι ξεναγεί τα παιδιά στην ιεροτελεστία του ψωμιού.

Για την «Πεντάμορφη και το τέρας», έχουν γραφτεί ύμνοι από τον Τύπο, όπως «συναρπαστική», «συγκινητική», «μια παράσταση που η ομορφιά της σε καθηλώνει» κ.ά. Με την αποτελεσματική καθοδήγηση της Ιταλίδας Τερέζα Λουντοβίκο, η παράσταση ξαναφέρνει σ' επαφή - μικρούς και μεγάλους - με ένα από τα δημοφιλέστερα παραμύθια και το κάνει με ζεστασιά, τρυφερότητα, χιούμορ, με μια μοντέρνα διασκευή, διορατική έως και εκρηκτική.


Σοφία ΑΔΑΜΙΔΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ