ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Σεπτέμβρη 2004
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΙΤΗΡΑ
«Αλωνίζουν» οι μεγαλέμποροι

Με εκβιασμούς και με παιχνίδια διαμόρφωσης αρνητικού κλίματος, υπό την ανοχή της κυβέρνησης, επιδιώκεται για άλλη μια χρονιά να αγοραστούν τα στάρια κοψοχρονιά

ICON

Αντιμέτωποι με τις απειλές και τους εκβιασμούς των μεγαλεμπόρων, που θέλουν να πάρουν τη σοδειά τους σε εξευτελιστικές τιμές, βρίσκονται οι σιτοπαραγωγοί της χώρας, με αποτέλεσμα η παραγωγή τους να παραμένει απούλητη στις αποθήκες. Χαρακτηριστικό της οξύτητας του προβλήματος είναι το γεγονός ότι πάνω από ένα εκατομμύριο τόνοι σιτηρών δεν έχουν απορροφηθεί ακόμα, καθώς οι μεγαλέμποροι θέλουν να πάρουν όσο όσο το προϊόν, εμμένοντας στην τιμή των 38 και 41 δρχ. ανά κιλό, ενώ οι Ενώσεις των αγροτών ζητούν 46 έως 50 δρχ. ανά κιλό, ανάλογα με την ποιότητα του προϊόντος.

Το πρόβλημα της αδιάθετης παραγωγής εστιάζεται κυρίως στο σιτάρι που κατευθύνεται για ζωοτροφές και όχι μόνο. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι υπάρχουσες πληροφορίες αναφέρουν πως μέχρι σήμερα από το ένα εκατομμύριο τριακόσιες χιλιάδες τόνους σκληρού σιταριού, που παρήχθησαν στην Ελλάδα το 2004, έχουν πουληθεί κάτι παραπάνω από 150.000 τόνους. Από την πλευρά των εμπόρων παίζεται ένα παιχνίδι εντυπώσεων για δήθεν αυξημένη παραγωγή στα σιτηρά, ώστε να αποκομίσουν επιπλέον κερδοσκοπικά οφέλη σε βάρος των παραγωγών. Ομως στο σκληρό σιτάρι δε φαίνεται να υπάρχει αύξηση της παραγωγής σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια τόσο στην Ελλάδα, όσο και στις άλλες παραγωγές χώρες της ΕΕ, αλλά και εκτός της ΕΕ. Φαίνεται να υπάρχει παγκοσμίως μια μικρή αύξηση της παραγωγής στο μαλακό σιτάρι, που όμως δε δικαιολογεί τις ακόμα πιο εξευτελιστικές τιμές που δίνουν σ' αυτό οι έμποροι - μεσίτες των πολυεθνικών. Και ειδικότερα στην Ελλάδα υπάρχει ένα παράδοξο, αφού σε άλλες χώρες της ΕΕ όπως π.χ. σε Γαλλία και Ιταλία, οι τιμές παραγωγού είναι αυτή την περίοδο αισθητά υψηλότερες από αυτές που διαλαλούν εδώ οι εμπορομεσάζοντες. Εκτός αυτών, όπως λέγεται από γνωρίζοντες το χώρο, έχουν εισαχθεί στην Ελλάδα, από το θερισμό και μετά, περισσότεροι από 250.000 τόνοι σιτηρών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε βάρος των παραγωγών και της εγχώριας παραγωγής.

Από την πλευρά του το αρμόδιο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων όχι μόνο δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες του και δεν παίρνει μέτρα για να «χτυπήσει» την ασύδοτη δράση των μεγαλεμπόρων, αλλά ουσιαστικά τους αναγορεύει κι αυτούς θύματα της όλης κατάστασης. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση που έκανε ο υφυπουργός Αλ. Κοντός σε πρόσφατη συνάντηση που είχε με εκπροσώπους αγροτικών οργανώσεων, όπου συζητήθηκε το πρόβλημα, λέγοντας ότι «είναι ώρα να καθίσουν όλοι στο τραπέζι, να συζητήσουν και να συμφωνήσουν, καθώς όλοι θίγονται με την υπάρχουσα κατάσταση»! Ουσιαστικά, λοιπόν, ο Αλ. Κοντός εξίσωσε τους θύτες με τα θύματα και απέφυγε συνειδητά να πει το ποιος φταίει για την υπάρχουσα κατάσταση που οδηγεί σε τραγικά αδιέξοδα τους σιτοπαραγωγούς.

Βεβαίως, η βασική αιτία του προβλήματος βρίσκεται στην αντιαγροτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, της ΚΑΠ και του ΠΟΕ, που με τον ίδιο ζήλο και πίστη της προηγούμενης κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, εφαρμόζει και η σημερινή της ΝΔ στοχεύοντας στη φτώχεια και στο ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτικών νοικοκυριών. Κι αυτή ακριβώς η πολιτική είναι που ευθύνεται για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται και οι σιτοπαραγωγοί, καθώς στο όνομα της «ελεύθερης αγοράς» αφήνει τους μεγαλεμπόρους και τις πολυεθνικές να δρουν ασύδοτα σε βάρος των συμφερόντων των μικρομεσαίων αγροτών.

Το πρόβλημα της αδιάθετης παραγωγής σιτηρών πρόκειται να συζητηθεί σε σύσκεψη όλων των εμπλεκόμενων φορέων που θα γίνει την Πέμπτη 9 Σεπτέμβρη στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Αλλά αν δεν πάρουν οι αγρότες την υπόθεση στα χέρια τους κι αν δεν οργανωθούν οι συνεταιρισμοί σε κατεύθυνση εξυπηρέτησης των συμφερόντων των μικρομεσαίων παραγωγών, δεν πρόκειται να υπάρξει βελτίωση της κατάστασης.

ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟ
Αγρότες κατέλαβαν το Επαρχείο

Συμβολική περικύκλωση και κατάληψη του Επαρχείου του Βόρειου Εβρου στο Διδυμότειχο από τις 10 το πρωί και για περίπου δύο ώρες πραγματοποίησαν χτες οι πατατοπαραγωγοί της περιοχής, διεκδικώντας απορρόφηση της παραγωγής τους με τιμές, που να καλύπτουν το κόστος και να αφήνουν και λογικό κέρδος.

Με 50 αγροτικά μηχανήματα περικύκλωσαν το Επαρχείο και κρατώντας μαύρες σημαίες, πέταξαν πατάτες στην πόρτα του Επαρχείου, ενώ λίγο αργότερα μοίρασαν τσάμπα πατάτες και στους κατοίκους του Διδυμότειχου. Στα πρόσωπά τους έχει χαραχτεί η απόγνωση. Βλέπουν πως την ώρα που η παραγωγή τους (20.000 τόνοι) σαπίζει απούλητη στα χωράφια, η ελληνική αγορά κατακλύζεται από εισαγόμενες πατάτες.

Οι πατατοπαραγωγοί μέσα από τη χτεσινή τους κινητοποίηση που αποτελεί ένα ακόμη βήμα στην παραπέρα κλιμάκωση του αγώνα τους, απαίτησαν από το υπουργείο Γεωργίας να πάρει μέτρα που να εξασφαλίζουν πώληση του προϊόντος σε τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής, το οποίο υπολογίζεται στα 15 λεπτά ανά κιλό και να αφήνουν κέρδος. Να τους προστατέψει δηλαδή από τους εμπόρους που εκβιάζουν να πάρουν το προϊόν με 7 λεπτά το κιλό. Επίσης, απαίτησαν να γίνει άμεσα η απορρόφηση των ποσοτήτων για επισιτιστική βοήθεια, με παράλληλη αύξηση της τιμής και της ποσότητας. Να αποζημιωθούν οι παραγωγοί για απώλεια εισοδήματος και για τις ποσότητες που θα μείνουν απούλητες. Να σταματήσουν άμεσα οι εισαγωγές από τρίτες χώρες.

Στη συγκέντρωση μίλησε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Νέας Βύσσας, Γιάννης Μαργαριτίδης. Προανήγγειλε πως οι αγρότες θα συνεχίσουν να παλεύουν μέσα από νέες, ακόμη πιο δυναμικές κινητοποιήσεις και κάλεσε τους εργαζόμενους, τους επαγγελματίες, τη νεολαία, να συμπαρασταθούν ενεργά στην αγροτιά που προσπαθεί να επιβιώσει κόντρα στις πολιτικές επιλογές της ΕΕ, που υλοποιούν οι ελληνικές κυβερνήσεις.

Οπως ανέφερε, «με την ενδιάμεση αναθεώρηση της Κοινή Αγροτικής Πολιτικής στα δημητριακά, στο βαμβάκι, στα τεύτλα, τα πράγματα χειροτερεύουν ακόμα περισσότερο και κάνουν αφόρητη τη ζωή του αγρότη. Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε δυναμικά τον αγώνα μας, μέχρι να δοθούν λύσεις στα προβλήματα που μας καίνε. Είμαστε αποφασισμένοι να συγκρουστούμε με αυτή την αντιαγροτική πολιτική, που μέρα με τη μέρα μας οδηγεί στην καταστροφή».

ΜΑΓΝΗΣΙΑ
Να αποζημιωθούν οι ελαιοπαραγωγοί

Τα προβλήματα των ελαιοπαραγωγών του Δήμου Πτελεού Μαγνησίας είναι το θέμα της Ερώτησης που κατέθεσαν προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, οι βουλευτές του ΚΚΕ Ν. Γκατζής και Τ. Τσιόγκας.

Στο κείμενο της Ερώτησης επισημαίνεται ότι οι ελαιοπαραγωγοί του Δήμου Πτελεού Μαγνησίας έχουν οδηγηθεί «σε πλήρη απόγνωση και οικονομικό αδιέξοδο, ύστερα από τη μεγάλη πυρκαγιά της Κυριακής 22 Αυγούστου που έκαψε χιλιάδες ελαιόδεντρα στις τοποθεσίες "Παλιούρας" και "Βράχος" παρά την άμεση παρέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Παίρνοντας υπόψη ότι η ελιά στην περιοχή είναι μονοκαλλιέργεια, ότι τα προηγούμενα χρόνια σφοδρότατες παγωνιές έπληξαν τις καλλιέργειες - τις δε αποζημιώσεις για τις ζημιές οι ελαιοπαραγωγοί δεν τις πήραν ακόμη - και επιπλέον ότι οι ελαιοπαραγωγοί στήριζαν τις ελπίδες τους για επιβίωση στα ελαιοπερίβολα τα οποία είχαν καλή σοδειά και τα οποία ήταν το μόνο που δεν είχαν πειράξει οι παγωνιές των προηγούμενων χρόνων (2001, 2004)».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης τι μέτρα σκοπεύει να πάρει η κυβέρνηση άμεσα, ώστε:

  • Να αποζημιωθεί το φυτικό κεφάλαιο εξ ολοκλήρου και πλήρως (εγκατάσταση νέων δέντρων, έξοδα φύτευσης και για μια πενταετία η ηρτημένη εσοδεία κάθε δέντρου) καθώς και για την κατεστραμμένη εσοδεία από την πυρκαγιά;
  • Να καταβληθούν οι αποζημιώσεις από τις παγωνιές του 2001, 2004, ούτως ώστε να μπορέσουν οι πληγέντες ελαιοπαραγωγοί να ανταποκριθούν στοιχειωδώς στις υποχρεώσεις επιβίωσης των ίδιων και των οικογενειών τους;


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ