Παρασκευή 3 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟ
Αγρότες κατέλαβαν το Επαρχείο

Συμβολική περικύκλωση και κατάληψη του Επαρχείου του Βόρειου Εβρου στο Διδυμότειχο από τις 10 το πρωί και για περίπου δύο ώρες πραγματοποίησαν χτες οι πατατοπαραγωγοί της περιοχής, διεκδικώντας απορρόφηση της παραγωγής τους με τιμές, που να καλύπτουν το κόστος και να αφήνουν και λογικό κέρδος.

Με 50 αγροτικά μηχανήματα περικύκλωσαν το Επαρχείο και κρατώντας μαύρες σημαίες, πέταξαν πατάτες στην πόρτα του Επαρχείου, ενώ λίγο αργότερα μοίρασαν τσάμπα πατάτες και στους κατοίκους του Διδυμότειχου. Στα πρόσωπά τους έχει χαραχτεί η απόγνωση. Βλέπουν πως την ώρα που η παραγωγή τους (20.000 τόνοι) σαπίζει απούλητη στα χωράφια, η ελληνική αγορά κατακλύζεται από εισαγόμενες πατάτες.

Οι πατατοπαραγωγοί μέσα από τη χτεσινή τους κινητοποίηση που αποτελεί ένα ακόμη βήμα στην παραπέρα κλιμάκωση του αγώνα τους, απαίτησαν από το υπουργείο Γεωργίας να πάρει μέτρα που να εξασφαλίζουν πώληση του προϊόντος σε τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής, το οποίο υπολογίζεται στα 15 λεπτά ανά κιλό και να αφήνουν κέρδος. Να τους προστατέψει δηλαδή από τους εμπόρους που εκβιάζουν να πάρουν το προϊόν με 7 λεπτά το κιλό. Επίσης, απαίτησαν να γίνει άμεσα η απορρόφηση των ποσοτήτων για επισιτιστική βοήθεια, με παράλληλη αύξηση της τιμής και της ποσότητας. Να αποζημιωθούν οι παραγωγοί για απώλεια εισοδήματος και για τις ποσότητες που θα μείνουν απούλητες. Να σταματήσουν άμεσα οι εισαγωγές από τρίτες χώρες.

Στη συγκέντρωση μίλησε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Νέας Βύσσας, Γιάννης Μαργαριτίδης. Προανήγγειλε πως οι αγρότες θα συνεχίσουν να παλεύουν μέσα από νέες, ακόμη πιο δυναμικές κινητοποιήσεις και κάλεσε τους εργαζόμενους, τους επαγγελματίες, τη νεολαία, να συμπαρασταθούν ενεργά στην αγροτιά που προσπαθεί να επιβιώσει κόντρα στις πολιτικές επιλογές της ΕΕ, που υλοποιούν οι ελληνικές κυβερνήσεις.

Οπως ανέφερε, «με την ενδιάμεση αναθεώρηση της Κοινή Αγροτικής Πολιτικής στα δημητριακά, στο βαμβάκι, στα τεύτλα, τα πράγματα χειροτερεύουν ακόμα περισσότερο και κάνουν αφόρητη τη ζωή του αγρότη. Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε δυναμικά τον αγώνα μας, μέχρι να δοθούν λύσεις στα προβλήματα που μας καίνε. Είμαστε αποφασισμένοι να συγκρουστούμε με αυτή την αντιαγροτική πολιτική, που μέρα με τη μέρα μας οδηγεί στην καταστροφή».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ