Παρασκευή 3 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΩΡΑΡΙΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ
Στα σκαριά νέα επίθεση

Επιμένει και προωθεί η κυβέρνηση τα σχέδιά της για πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου

«Διακριτικά» αλλά σταθερά, η κυβέρνηση σχεδιάζει νέες ανατροπές στο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων στην προσπάθειά της να ικανοποιήσει τις πάγιες απαιτήσεις των πολυεθνικών του λιανικού εμπορίου και των ντόπιων μεγαλεμπόρων. Τα κυβερνητικά σχέδια επιβεβαιώνονται και από ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης, ενώ έχει προηγηθεί η «πρωτοβουλία» του υπουργείου Τουρισμού να ζητήσει από τις Νομαρχίες να κατονομάσουν τις λεγόμενες «τουριστικές περιοχές» στην επικράτειά τους, ενόψει νομοθετικής ρύθμισης που θα διευρύνει το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων σε αυτές.

Οι συγκεκριμένες πληροφορίες επιβεβαιώνουν ότι η μεταολυμπιακή εφόρμηση της κυβέρνησης έχει «υψηλούς στόχους» και αφορά πολλούς τομείς, παρά τα δημοσιεύματα των ημερών που κάνουν λόγο για υιοθέτηση «χαμηλών τόνων» από την κυβέρνηση στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού από το βήμα της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης. Η προσπάθεια πλήρους απελευθέρωσης του ωραρίου λειτουργίας φαίνεται αυτή τη φορά να ξεκινά από το θέμα των τουριστικών περιοχών, αλλά δε θα σταματήσει σ' αυτές. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η νομοθετική παρέμβαση που προετοιμάζεται θα έχει να κάνει και με το εύρος του ωραρίου, αλλά και με τις δυνατότητες που παρέχει σήμερα ο νόμος για λειτουργία λιγότερες ώρες από τα ανώτερα όρια. Με απλά λόγια, θα αλλάξουν τα δεδομένα και για το ποιος και πώς εγκρίνει σήμερα τα ωράρια σε κάθε νομό.

Στο στόχαστρο της κυβέρνησης και του μεγάλου κεφαλαίου βρίσκονται σε μόνιμη βάση οι αργίες και η Κυριακή. Τόσο οι εργαζόμενοι όσο και οι μικροί ΕΒΕ αντιμετωπίζουν ήδη σημαντική πίεση λόγω του απαράδεκτου ωραρίου που ισχύει σήμερα, ωστόσο η κατάσταση θα χειροτερέψει εάν προχωρήσουν οι σχεδιασμοί για πλήρη ασυδοσία. Σημαντικές ευθύνες για την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί έχουν παράλληλα οι ηγεσίες της ΓΣΕΒΕΕ και της ΕΣΕΕ, καθώς αντιμετωπίζουν εχθρικά τη θέση για μείωση του ωραρίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ