Παρασκευή 3 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΕΙΚΤΕΣ ΑΣΦΥΞΙΑΣ
Κανόνια και φέσια σε έξαρση

Με ακόμη μεγαλύτερη ένταση αυξάνεται η αξία και τα τεμάχια των διαμαρτυρημένων επιταγών και των απλήρωτων συναλλαγματικών

Χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα αποδείχνονται οι κυβερνητικές ρυθμίσεις που αφορούν στη σύντμηση του χρόνου παραμονής στη λεγόμενη «μαύρη λίστα» του «Τειρεσία». Και αυτό γιατί τα κανόνια και τα φέσια όχι μόνο παραμένουν στην ημερήσια διάταξη των συναλλαγών, αλλά όπως φανερώνουν τα στοιχεία της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών, αυξάνονται και πληθαίνουν με αμείωτη ένταση. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως σε καθημερινή βάση σκάνε κανόνια αξίας 3,5 εκατ. ευρώ. Οι δείκτες ασφυξίας, όπως απεικονίζονται στις ακάλυπτες επιταγές και τις απλήρωτες συναλλαγματικές, δείχνουν τη διογκούμενη κατάσταση δυσπραγίας, η οποία οδηγεί τις μικρές επιχειρήσεις και επαγγελματίες έξω από το πεδίο του λεγόμενου ελεύθερου ανταγωνισμού.

Από τα στοιχεία της εταιρίας «Τειρεσίας», που αφορούν στο επτάμηνο Γενάρη - Ιούλη 2004, προκύπτουν τα παρακάτω:

  • Ακάλυπτες επιταγές: Η αξία τους έφτασε στο αστρονομικό ύψος των 513,5 εκατ. ευρώ από 456,3 εκατ. ευρώ στο επτάμηνο του 2003. Η ποσοστιαία αύξηση φτάνει σε 12,5%. Σε αριθμό τεμαχίων οι «διαμαρτυρημένες επιταγές» έφτασαν στις 48.555 από 46.590 πέρσι. Δηλαδή, σε καθημερινή βάση διαμαρτύρονται περί τις 289 επιταγές.
  • Απλήρωτες συναλλαγματικές: Η αξία τους έφτασε στα 93,5 εκατ. ευρώ (87,3 εκατ. πέρσι) με αύξηση πάνω από 7%. Σε αριθμό τεμαχίων έφτασαν τα 73.725 ή σε ημερήσια βάση στα 421 τεμάχια. Το γεγονός αυτό φανερώνει και τη μεγάλη οικονομική στενότητα των λαϊκών νοικοκυριών στην αποπληρωμή των δόσεων για τα αγαθά που αγόρασαν.
  • Συνολικά τα κανόνια και τα φέσια έφτασαν στο αστρονομικό ποσό των 607 εκατ. ευρώ, γεγονός που σημαίνει ότι στο 12μηνο του 2004 θα ξεπεράσουν το 1 δισ. ευρώ. Σε καθημερινή βάση σκάνε κανόνια αξίας αξίας 3,5 εκατ. ευρώ. Ο αριθμός των διμαρτυρημένων τεμαχίων έφτασε ήδη στα 122.280, δηλαδή σε καθημερινή βάση διαμαρτύρονται περί τα 700 τεμάχια.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ